Dodaj do ulubionych

Czy to normalne? (spanie)

11.04.13, 11:48
Moja córka ma 11,5mc. Nigdy nie przespała w jednym ciągu dłużej niż 3 - 3,5 godziny.
Na samym początku budziła się równo co 2 godziny. Stopniowo pierwszy sen po kąpieli jej się wydłużał do 3 godzin. Czasem troszkę dłużej. Potem budzi się co ok. 2 godziny. Nad ranem bywało że częściej. Ale te częstsze pobudki wiążę z ząbkowaniem.
W każdym razie prawie wszędzie spotykam informacje że (prawie) roczne dziecko powinno przesypiać ciągiem 6,7 godzin. Moja nigdy nie przespała 4... średnio to pobudki co 2 godziny.
Czy to normalne? Czy można jakoś pomóc jej spać dłużej.
Dodam że po obudzeniu albo dostaje cyca, albo ją tulę, czasem nawet jej nie wyciągam z łóżeczka tylko gładzę po główce i mała śpi dalej (wpisałam według częstotliwości metody smile )
Do ok. 24 śpi u siebie, potem ją biorę do swojego łóżka.
Śpi (z tymi wybudzeniami) od ok. 19.30 do 7.30. W dzień 1 drzemka (koło 10,11) 45 minut.
Obserwuj wątek
    • neffi79 Re: Czy to normalne? (spanie) 11.04.13, 11:54
      dopiero co dziś był podobny temat. Kto Ci powiedział, że każde roczne dziecko przesypia 6-7h? Pewnie jest takich wiele ale też wiele jest takich jak Twoje. Np. mojawink Budzi się 2-6 razy. Nie pomaga nic. Czasem cycek jest OK, a czasem nie. tulenie, spanie razem też nic nie daje...Wypowiedziałam się juz dziś na ten temat w podobnym wątku...
      • kkasia.c Re: Czy to normalne? (spanie) 11.04.13, 11:57
        O to idę poszukać tego wątku.
        Kto mi powiedział? to moje pierwsze dziecko więc info mam głównie z poradników książkowych i on-line ale też z podczytywania forum dla mam. Rówieśnicy mojej córy budzą się, owszem. Ale nie co 2 godziny. Noc w noc.
        Ja czuję się jak zombie. Bo wydaje mi się że nie mogę zapaść w głębszy sen bo chcąc nie chcąc też się budzę co te 2 godziny.
        • neffi79 Re: Czy to normalne? (spanie) 11.04.13, 12:03
          rozumiem. Ja tez tak porównywałam, pierwsza córka zaczęła przesypiać CAŁE noce w wieku 8-9 mcy. Ja też czuję się fatalnie, to zmęczenie wykańcza, demotywuje. Głębszy sen. Marzenie. Zauważam, że zaczynam mieć jakąs nerwicę w nocy, czasami między pobudkami nie umiem zasnąć bo podświadomie czekam na koleją pobudkę. Czasami tak leże 2 h i w żaden sposób nie umie sie wyciszyć. No i rano czuję się jak na mocnym kacuwink
    • monia76 Re: Czy to normalne? (spanie) 11.04.13, 12:58
      rozumiem, że po tych ok. 3 godzinach przebudza się, dostaje pierś lub jest tulona i znów usypia? jeśli tak to jest najzupełniej normalnym dzieckiem. minie jej po jakimś czasie po odstawieniu od piersi.
      • kkasia.c Re: Czy to normalne? (spanie) 11.04.13, 13:45
        Tak Monia76 - jest tak jak piszesz.
        • monia76 Re: Czy to normalne? (spanie) 11.04.13, 13:54
          miałam taki egzemplarz w domu i daję Ci słowo - to mija. właśnie kilka dni temu, kiedy próbowałam rano dobudzić syna a on nawet powieką nie drgnął pomyślałam, że w życiu nie sądziłam, że dożyję chwili, kiedy zobaczę go śpiącego tak twardo. jako niemowlę był dokładnie jak Twoja córka - mega częste pobudki plus sen zająca. wiem jaka to masakra. wytrzymaj jeszcze trochę, a zobaczysz, że córka zacznie przesypiać całe noce.

generalnie większość dzieci na piersi w okolicach roku dostaje fioła, co oznacza częste pobudki w nocy.
          • paul_ina Re: Czy to normalne? (spanie) 12.04.13, 02:17
            > generalnie większość dzieci na piersi w okolicach roku dostaje fioła, co oznacza częste pobudki w nocy.

Śmiesznie to brzmi, z tym że to szczera prawda smile ssą jak opętane.
    • mayaalex Re: Czy to normalne? (spanie) 11.04.13, 14:18
      Moze nie normalne ale niestety calkiem czeste wink moj tez tak ma (a ma juz 13 miesiecy). Zdarzaja sie lepsze i gorsze okresy ale generalnie nie jest za dobrze. No ale kiedys musi zaczac spac - w kazdym razie tak sobie mowie, chyba nic innego mi nie pozostalo. Metoda na wyryczenie jest nie dla mnie. Neffi powyzej super napisala jak sie czasem czuje - ja mam tak samo. Pomaga mi jesli rano (w weekend na przyklad) maz zabiera synka jak sie obudzi a ja dosypiam wtedy.
      • neffi79 Re: Czy to normalne? (spanie) 11.04.13, 14:27
        mój mąz również jest pomocny w weekendy - zabiera ją ok. 6:00 a ja spię do 8-9smile Dlatego czekam na weekendy z utęsknieniem.
        • mayaalex Re: Czy to normalne? (spanie) 11.04.13, 16:03
          No wlasnie, trzeba jakies strategie przetwania wypracowac smile
    • aniaurszula Re: Czy to normalne? (spanie) 18.04.13, 17:37
      za marzenia nie karaja, rady swoje a dziecko zyje wg wojego rytmu i tego nie zmienisz, mamtakie 2 egzemplarze co do 2 lat nozy nie przespaly bez min. 2-3 pobudek
    • ellenai1 Re: Czy to normalne? (spanie) 19.04.13, 20:30
      U mnie 1,5roku - póki co nie przespał dłużej niż 2 godziny bez pobudki.
      Zazwyczaj są co 30-60 minut sad
      RAZ w życiu spał 4 godziny bez pobudki.. jak dostał antybiotyk i czopka w tyłek przy naprawdę cięzkim zapaleniu obu oszu...
      Śpi od 20 - 5-6 rano w tym jedna drzemka w dzień ok 2h.
      Ledo żyje, ale żyje, człowiek odnajduje w sobie niesamowite siły, jak musi ;P

Z niecierpliwoscia czekam na pierwsza przespana noc
      • ellenai1 Re: Czy to normalne? (spanie) 19.04.13, 20:31
        ellenai1 napisała:

> k przy naprawdę cięzkim zapaleniu obu oszu...
        *uszu oczywiscie, od zapalenie ucha;p
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka