Dodaj do ulubionych

PILNE!!! Siusiaczek

23.07.04, 16:23
Dzisiaj podczas wizyty u pediatry pani stwierdzila ze moj 3,5 mies. synek ma
przylejony napletek i powinnam mu go podczas kapieli odciagac.Byla to moja
pierwsza wizyta u niej (stala na urlopie) i nikt wczesniej nie zwrocil mi na
to uwagi.Czy robicie tak dwoim chlopczykom?????
Obserwuj wątek
    • m.pingot Re: PILNE!!! Siusiaczek 23.07.04, 16:27
      NIGDY W ŻYCIU!!!
      Choć bylismy z synkiem u wielu specjalistów nikt nigdy nie kazał nam tego
      robić!!!!! Tak mówią tylko lekarze starej daty - bo podobno kiedyś było to
      praktykowane. Ale u nas jest wszystko w porządku i nigdy tego nie rób. Jak
      dorośnie wszystko się unormuje.
      Pozdrawiamy
      MOnika i Grześ
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=12434955&a=14189486
    • izkax Re: PILNE!!! Siusiaczek 23.07.04, 16:39
      Czesć!! Ja tez mam ten dylemat, bo moja lekarka tez kazała mi delikatnie
      naciagac napletek!!Wszedzie piszą,ze nie jest to wskazane ale ja delikatnie
      pomalutku odciagam mu przy kapieli! Dodam,ze moja lekarka nie jest starej daty
      tylko jest młoda kobieta! Sama nie wiedziałam co mam robić ale stwierdziłam,ze
      jak lekarz kazał to znaczy,ze cos w tym jest, wiec robie to ale bardzo
      delikatnie!!Pozdrawiam
    • ula21 Re: PILNE!!! Siusiaczek 23.07.04, 16:53
      Ja też co jakiś czas odciągam małemu napletek i nawet zakraplam krople
      Gentamicin. Jak miał miesiąc to byłam z nim w szpitalu ponieważ miał bakterię
      coli gdzieś przy siusiaku wtedy właśnie dowiedziałam się że napletek trzeba od
      czasu do czasu odciągnąć i wszystko dokładnie umyć. Byłam też z małym u kilku
      lekarzy i każdy z nich potwierdzał iż napletek trzeba odciągać. Wiem że są
      różne opinie na ten temat w dostępnej literaturze ale ja robię tak jak mi kazał
      lekarz i jak narazie z siusiakiem wszystko ok
      pozdrawiam ula
      • emektb Re: PILNE!!! Siusiaczek 23.07.04, 20:50
        No, dobra odciągać, ale ile?
        • as09 Re: PILNE!!! Siusiaczek 23.07.04, 21:44
          czesc!ja odciągam tylko troszkę i z czubeczka wacikiem zamoczonym w
          przegotowanej wodzie myję SYNUS MA 2,5 MIESIĄCA.Iwiem że lepiej po malutku i
          po troszku odciągać bo potem są problemy z brudu mnożą się bakterie zapalenie
          pecherza apotem stulejka moja koleżanka nic nie robiła a potem jej syn
          strasznie się męczył i miał problemy z siusiakiem!!
    • rokat_rokat Re: PILNE!!! Siusiaczek 23.07.04, 21:38
      Też mamy z tym wiele wątpliwości. Zauważyłam, że najbardziej pewne co do
      odciągania napletka są kobiety - pediatrzy i położne. Robią to bardzo
      zdecydowanie i mocno co mnie się za bardzo nie podoba. Ja staram się odciągać
      podczas kąpieli i zakraplać solą fizjologiczną. Odciągamy delikatnie do momentu
      pojawienia się cewki moczowej. Znam opinię chirurga dziecięcego - mężczyzny, że
      nie wolno tego robić. Ale zaniepokoiło nas to, że gdy postanowiliśmy nie
      odciągać pojawiły się drobinki jakby białej galaretki. Pediatra powiedziała, że
      jest to prawidłowa wydzielina. Kasia
    • 1_misia_1 Re: PILNE!!! Siusiaczek 23.07.04, 23:26
      Witam,
      Też mam mieszane myśli, ale chyba do higieny tego miejsca codzienna kąpiel
      wystarczy. Moja koleżanka powiedziała mi, że nie wolno odciągać. Poszła ze
      swoim kilkumiesięcznym synkiem do lekarza mężczyzny i ten odciągnął małemu
      napletek aż poszła krew. Teraz 3-letni już chłopczyk ma problemy. Myślę, że
      niechcący możemy dziecku zrobić krzywdę i jeżeli to nie takie konieczne to
      lepiej zostawić jak "bozia stworzyła".
      Pozdrawiam Ania
    • pyly Zadałam to pytanie ekspertowi na stronie Nestle 23.07.04, 23:37
      Sama juz nie wiem co w koncu robicsad(((
      • pyly Odpowiedz 24.07.04, 07:30
        Pan doktor radzi delikatnie sciagac napletek w trakcie kapieli ale bez
        radykalnych zabiegow.w wieku pozniejszym - czeka nas konsultacja i ewentualny
        zabieg chirurgiczny.Pozdrawiam
        • diara Re: Odpowiedz 24.07.04, 09:38
          Zabieg chirurgiczny? No chyba że ewentualnie gdyby chłopczyk miał kilka lat i
          napletek nadal był przyklejony.
          Twój synek m 3,5 miesiąca to jest to zjawisko normalne. Napletek jest podobno
          odsuwalny dopiero po około 2 latach.
          Ja też mam dylemat z tym myciem. Do tej pory nie robiłam nic, ale ostatnio moja
          pediatra poradzila delikatnie odsuwać, więc próbuje, ale bardzo bardzo
          delikatnie.
          • pyly Re: Odpowiedz 24.07.04, 10:12
            tez mysle ze ewentualnie po ukonczeniu 3 roku zycia a do tego czasu chyba bede
            jednak delikatnie zsuwac, tylko problem polega na tym ze jest prawie calkowicie
            zrosniety i zsunac sie narazie nie dasad
    • mamamata Re: PILNE!!! Siusiaczek 28.07.04, 23:14
      u mojego synka tez pediatra (mloda osoba) zalecila lekkie odciaganie.
      Popatrzylam, pomyslalam "wiem swoje" wink i tylko dokladnie kapalam synka. Minelo
      pare miesiecy, wszystko jest ok. (ostatnia wizyta u lekarza).

pozdrawiam,
      • mamkube Re: PILNE!!! Siusiaczek 29.07.04, 00:20
        Ja tylko troszkę odciągam, raz za namową lekarki spróbowałam mocniej aż zrobiło
        się czerwone pod spodem, strasznie się wystraszyłam i myłam rumiankiem żeby nic
        nie stało się z duszą na ramieniu. Teraz nie robię już nic na siłę a ma już
        2,5 roku. Wszystko jest ok. Radzę tylko po troszku, tyle ile się da i tak co
        dzień dwa a samo wszystko dojdzie do normy.
        pozdrawiam
        Edyta
    • pandora_ Re: PILNE!!! Siusiaczek 29.07.04, 09:23
      Mocno przyklejonego nie. Ale normalny warto sciagac, ale najpierw musi to
      zrobic lekarz - moja ped odsunela doslownie na dwa milimetry i tak tez robie w
      czasie kapieli, wiecej nie trzeba, byle tylko dobrze umyc i usunac mastke.
    • szoti0 Re: PILNE!!! Siusiaczek 29.07.04, 09:24
      Witaj!
      Też słyszałam rózne opinie na ten temat. Moja pani pediatra radziłą, żeby po
      wolutku ściagać, natomiast mój kolega pediatra - żeby nic nie robić. Miesiąc
      temu zauważyłam taką białą wydzielinkę jak to opisała rokat_rokat, ale nadal
      nie robiłam nic. Przy okazji szczepienia pani pediatra odciągnęła małemu
      napletek i było tam pełno takiej wydzieliny i kazała nam przy kąpieli odciągnąć
      i umyć, co też zrobiliśmy. Na mój rozum miała rację, przecież tam się mnożą
      bakterie. Teraz robimy to co pewien czas i mam spokojne sumienie, że jest tam
      czysto i mały jest zdrowy.
      Pozdrawiam
      • asiaaa25 Re: PILNE!!! Siusiaczek 29.07.04, 11:03
        Witam!
        ja nie odciagałam, ale lekarz zauważył biały nalot i kazał to myć, ale ja
        prawdę mówiąc chce to robic ale nie wiem jak, boje się żeby nic nie uszkodzić.
        Próbowałam delikatnie mydłem ale nie chce sie umyc ten biały nalot. Poradź cie
        prosze jak myć siusiaczka.
        Pozdrawiam Asia i Kamilek
      • asiaaa25 Czym myć siusiaczka? 29.07.04, 11:05
        szoti0 napisała:

> Witaj!
        > Też słyszałam rózne opinie na ten temat. Moja pani pediatra radziłą, żeby po
        > wolutku ściagać, natomiast mój kolega pediatra - żeby nic nie robić. Miesiąc
        > temu zauważyłam taką białą wydzielinkę jak to opisała rokat_rokat, ale nadal
        > nie robiłam nic. Przy okazji szczepienia pani pediatra odciągnęła małemu
        > napletek i było tam pełno takiej wydzieliny i kazała nam przy kąpieli
        odciągnąć
        >
        > i umyć, co też zrobiliśmy. Na mój rozum miała rację, przecież tam się mnożą
        > bakterie. Teraz robimy to co pewien czas i mam spokojne sumienie, że jest tam
        > czysto i mały jest zdrowy.
        > Pozdrawiam
        • mascarbone Re: Czym myć siusiaczka? 29.07.04, 18:17
          Dziś na szczepieniu pediatra odciągnęła synkowi napletek, aż się wystraszyłam,
          że może to boli, ale nic maly nie płakał. Miał tam troszke wydzieliny i też
          kazała to myć i odciągać przy kąpieli.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka