Dodaj do ulubionych

co na komary?

15.05.13, 20:26
Dziewczyny,
Zrobiło się ciepło i na wsi mojej zaroiło się od komarów. Syn ma 6 ms i nie wiem czy mogę go czymś smarować, psikać? Czy nie bardzo? A i jeszcze są RAIDy na komary do kontaktu, czy można tego używać w pomieszczeniach w których są dzieci?
Obserwuj wątek
    • lidek0 Re: co na komary? 15.05.13, 21:23
      Ja RAIDA używałam, ale w pomieszczeniu sąsiednim, możesz kupić moskitierę na okna /czasami w postaci siatki do przymocowania/ www.e-zakupy.org/59-moskitiera-siatka-do-okien-100x100-moskitiery-na-okno.html na wózek proponuję opaski na komary i opsikanie samego wózka spray-em
    • murwa.kac Re: co na komary? 16.05.13, 07:38
      takich malych dzieci lepiej nie sparowac. dla nich te atykomarowe specyfiki sa za toksyczne.

olejek lawnedowy i eukaliptusowy - pare kropli na wozek. z krople na fragment odziezy.
      moze nie odstraszy definitywnie, ale ograniczy komary.
      • florecistka.best Re: co na komary? 16.05.13, 09:46
        kurde murwa ty na wszytko masz radę - czy jest coś o czym nie masz pojęcia?
        Mam parę takich pytań, na które nikt nie zna odpowiedzi...
        big_grin
        • arya82 Re: co na komary? 16.05.13, 10:53
          Przynajmniej murwa najczesciej pisze do rzeczy i na temat i jej rady (czy sie jej styl lubi czy nie) czesto sa pomocne. Nie pisze w obronie, bo nie jestem fanka m.k ale czepiasz sie florecistka, oj czepiasz zalosnie. Ja rozumiem, ze czesto w realu brakuje "odwagi" by sobie po kims pojechac i tu spuszczasz pare i zyciowe frustracje, ale wyluzuj bo zasmiecasz watki.
          • florecistka.best Re: co na komary? 16.05.13, 11:25
            ayra ale zapunktowałaśsmilesmile
            wujek dobra rada z tej naszej murwy
            • ichi51e2 Re: co na komary? 23.05.13, 07:48
              No ale olejki akurat dobrze dzialaja. Ja bym jeszcze dodala moskitiere na wozek...
    • arya82 Re: co na komary? 16.05.13, 10:58
      Kurcze nie smarowalabym. Sama sie brzydze tych chemikaliow, zwykle smierdzi to paskudnie, komary spieprzaja w trymiga jak poczuja, wiec i obojetne dla skory nie moze byc.
      Te kontaktowe to nie wiem, trzeba by wyczytac co producent napisal, cos mi sie kojarzy ze dla zwierzat i dzieci moga byc szkodliwe. Druga sprawa nie jest to zawsze 100% skuteczne.
      Do domu fajne sa zakladane na okna siatki, napewno dobra inwestycja- moi rodzice maja i komara w domu nie uswiadczysz, a zwykle mieli z tym ogromny problem Mozesz miec tez baldachim z siatki nad lozeczkiem, sa tez covery siateczkowe do wozkow.
      • murwa.kac Re: co na komary? 16.05.13, 11:03
        Arya - w tych srodkach antykomarowych jest srodek chemiczny - za cholere nie przypomne sobie teraz nazwy - i o ile doroslemu duzej szkody nie narobi, o tyle dziecku juz moze.
        • arya82 Re: co na komary? 16.05.13, 11:14
          To chyba o DEET Ci chodzi. Kiedys robilam reaserch bo potrzebowalismy czegos do dzungli wink
          O ile w malych dawkach i rzadko nie jest specjalnie szkodliwy, to jesli stosuje sie czesto i dlugo to juz moze byc. Ja musialam w paru przypadkach uzywac, i zawsze potem swedziala mnie skora.
          Dziecko, wiadomo, jest delikatniejsze, dlatego nie uzywalabym.
          Teraz sobie przypomnialam, ze byly jakies srodki roslinne , ale one chyba tez nie byly zupelnie czyste od chemii. Nie pamietam jak sie to nazywalo
          • murwa.kac Re: co na komary? 16.05.13, 11:24
            arya82 napisała:

CytatTo chyba o DEET Ci chodzi.

ot to to to!

CytatO ile w malych dawkach i rzadko nie jest specjalnie szkodliwy, to jesli stosuje sie czesto i dlugo to juz moze byc.

ot to to to!

male dawki?
            pojedz sobie nad jezioro w PL.
            matki co 5 min. z tymi psikaczami do dzieci dopadaja.
            gdzies niedawno czytalam, ze sa przypadki smierci dzieci przez przedawkowanie DEET wlasnie.
            ile w tym prawdy - nie wiem, nie zglebialam tematu.

olejki naturalne jednak fajniej sie sprawdzaja.
            a w domu warto postawic ze dwie donniczki z kocimietka. dziala lepiej niz te elektryczne cuda.
            • bisiek10 Re: co na komary? 16.05.13, 22:27
              Nie wiem jak w PL ale tu gdzie mieszkam mozna kupic psikacze bez DEET.Kupowalam jak bylam w ciazy.Sa wlasnie przeznaczone dla dzieci ale od jakiego wieku nie mam pojecia.Na bazie roslin wlasnie.
              • paul_ina Re: co na komary? 16.05.13, 23:52
                W PL bez deet jest np. SIO, ale nie działa.
    • bednulka Re: co na komary? 16.05.13, 11:53
      Komary komarami, jak ugryzie można fenistilem pomazać, ale czy macie jakiś sposób na odstraszenie kleszczy. Młody zapamiętale chce raczkować po trawie (neurolog zresztą popiera jego chęci bo to nowa struktura powierzchni do zbadania a ja kleszczorów boję sie potwornie bo u nas zatrzęsienie tego tatałajstwa.
    • red-echmea Re: co na komary? 16.05.13, 22:13
      Ja coś takiego zakupiłam:
      sklepinsekt.pl/mosbito-plastry-na-komary-dla-dzieci-12-sztuk.html
      i na wózek naklejam. Skuteczność: w fazie testówwink
      • gucci77 Re: co na komary? 23.05.13, 00:59
        widziałam coś takiego, ciekawe czy działa ...
        www.e-zakupy.org/59-moskitiera-siatka-do-okien-100x100-moskitiery-na-okno.html
      • gucci77 Re: co na komary? 23.05.13, 01:00
        widziałam coś takiego, ciekawe czy działa ...
        www.wszystko.dla.dziecka.pl/p11384,odstraszacz-owadow-prince-lionheart-lovebug.html
        • 25marzka25 Re: co na komary? 24.05.13, 11:46
          są różne preparaty do stosowania u małych dzieci a nawet niemowląt.

Jednak najbezpieczniejszy i jest aromat do ciast waniliowy,mozna posmarować dziecko również na buzi i odkrytych częściach ciała.
          Tani i skuteczny wink
    • paul_ina Re: co na komary? 24.05.13, 11:53
      Firma Chicco ma bardzo dobre smarowidło po ukąszeniu (w takim penie) od 0+ oraz odstraszające spraye i mazidła od 3m+ a nawet od 0+. Przy starszej córce stosowałam, jeździmy na Mazury, samo oganianie nie wystarczało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka