Dodaj do ulubionych

Czy Wasze dzidzie zasypiają same??

29.07.04, 11:18
Jestem ciekawa czy któryś dzieciaczek zasypia sam. Moja córcia od malutkiego(
ur.20.03.2004)zasypia albo sama albo przy cycu albo na spacerze w wózeczku
albo w samochodzie. Prawie jej nie lulam. Bardzo rzadko mi się zdarza np gdy
jest bardzo niespokojna ale to raczej przynosi odwrotny efekt tzn rozbudza
się. Bardzo się z tego cieszę, bo starszą lulaliśmy i to bardzo!!!Ale
zastanawia mnie czy jak stanie się bardziej aktywna czy uda mi się utrzymać
ten sposób. Poza tym martwi mnie że od wrzesnia zajmię się nią ktoś inny i
może zmienić zwyczaje, bo oczywiści emarudzi przy tym zasypianiu, ale to nie
płacz tylko marudzenie. Co Wy na to???
Obserwuj wątek
    • monmor Re: Czy Wasze dzidzie zasypiają same?? 29.07.04, 11:30
      Hej!
      Mój synus (dzis ma ponad 10-miesięcy) również zasypiał bez problemu -
      najchętniej przy cycusiu - ale się skończyło - od mniej więcej miesiąca -
      trzeba zasypiać z nim - najlepiej jesli jest to tata, ale ten w domu bywanie za
      często sad więc mogę byc i ja smile - na szczęście nie trzeba się wysilać wystarczy
      potrzymać za rączkę, pogłaskać i po prostu byc obok - jest milutko! Ciekawa
      jestem co Mały wymyśli za kilka miesięcy - pozdrawiam i życzę spokojnego
      zasypiania... Monika
    • azosiolek Re: Czy Wasze dzidzie zasypiają same?? 29.07.04, 12:17
      Nie martw się, mój maluch ma dokładnie to samo, a nawet jeszcze "lepiej", bo po
      uśnięciu przy cycu nie daje się odłożyć do łóżeczka i nie mmy serca z nim
      walczyć, więc w efekcie śpi z nami... No i trochę się boję, co będzie się
      działo, jak będzie większy (jest kilka dni młodszy od Twojego maluszka).
      Pozdrawiam - Ania
    • szyszunia75 Re: Czy Wasze dzidzie zasypiają same?? 29.07.04, 14:38
      O, to mamy rówieśniczki: moja Maja też urodziła się 20.03.2004! Ale z
      zasypianiem to my mamy istny cyrk... Sukces jest, jak wieczorem zaśnie przy
      karmieniu i uda się jej nie rozbudzić przy układaniu do łóżeczka. A w dzień...
      nie chce spać na spacerze, z trudem daje się ululać w domu lub na balkonie w
      wózku, na rękach się rozbudza. Ewentualnie przyśnie w samochodzie i to nie
      zawsze. Jedyne co na nią działa super to hamak, ale trudno go mieć w
      mieszkaniu! Przy bujaniu w wózku trzeba gładzić, nucić, wciskać smoczek
      (wypluwa a potem się denerwuje...). No i zawsze musi być do przytulania
      pielucha tetrowa. Bez pieluchy ani rusz... smile
      • dzadzia do szyszunia75 29.07.04, 18:04
        Pozdrawiam rówieśniczkę mojej Lizki. Bardzo chciałam spotkać na forum
        dziewczynkę ur. 20.03.2004.Moja Lizka ur się 20.03.2004 niby o 23:55 ale coś mi
        się wydaje że to był już 21.03.2004. Ważyła 3250g , 56 cm. Obecnie zaczyna się
        dżwigać pociągana za rączki. Jest bardzo grubiutka, znajomi i rodzina radzą mi
        ją odchudzać.( 16.06.2004 ważyła 6500g)Karmiona wyłącznie piersią. Chętnie
        wymienię się obserwacjami. Mój numer GG 1381928
        • szyszunia75 Re: do szyszunia75 29.07.04, 20:54
          Odpisuje na razie tutaj, za dwa dni wyjezdzamy na urlop i jestem w amoku, brak
          czasu na cokolwiek smile Maja jutro bedzie mierzona i wazona, ale podejrzewam, ze
          chyba z 8 kg... Ale ona jest bardzo dluga, nie tyle grubiutka. Nosi juz ubranka
          na 74-80, wlasciwie te 74 przyciasne! Przy urodzeniu miala 58 cm i 4200 g.
          Teraz ladnie juz trzyma glowke, bardzo chce siadac (z pozycji polsiedzacej do
          siedzacej, nie ma sily, zeby ja powstrzymac). Od dwoch dni przewraca się na bok
          z plecków. I chyba idą zęby... Slini się potwornie, wszystko gryzie i zaczęła
          marudzić bardzo (wcześniej była słodka i spokojna). Karmiona juz teraz butelką,
          ale bardzo dobrze to znosi, skończyły się problemy z kolką i płaczem (pierwsze
          dwa miesiące były trudne). Oj, w skrócie to jakiś mętlik się zrobił. Odbierasz
          priva? GG akurat nie mam, wole napisac maila. Pozdrawiam ciepło Lizkę i jej
          mamę!
          • szyszunia75 Re: do szyszunia75 30.07.04, 13:38
            Majka już zwarzona i zmierzona - nie uwierzysz: 8200 i 69 cm. Główka 41cm,
            klatka piersiowa 43! Nie mieści się w centylach dla swojego wieku... Mam małego
            słonika smile
    • driadea Re: Czy Wasze dzidzie zasypiają same?? 29.07.04, 17:13
      Moje dziecko zawsze zayspiało samo. Najpierw przy karmieniu, to wiadome. Od ok.
      3-go miesiąca po wieczornym karmieniu po prostu kladę ją do łóżeczka i już.
      Trochę się pobawi i zasypia. Nigdy nie było żadnego lulania, chociaż bardzo
      lubimy się przytulać smile
      POzdrawiam, AGa
    • mradford Re: Czy Wasze dzidzie zasypiają same?? 29.07.04, 17:23
      Wiem ze to moze zabrzmi brutalnie,ale dziecko zacznie zasypiac w taki sposob, w
      jaki je nauczysz.a co do przynoszenia odwrotnego efektu to powiem tylko tyle,ze
      moj maly juz juz prawie spi,potem glosno ziewnie i wtedy zaczyna sie wrzask.Bo
      on po prostu sie sam wybudza i jest wsciekly ze nie moze zasnac JUZ I TERAZ.
      Ach,jaki niecierpliwy!Zreszta przed spaniem mamy same komedie.Wiem,ze dziecko w
      wieku od 10-12 miesiecy powinno miec dwie drzemki w ciagu dnia po 1,5 godziny.
      Ale moje dziecko reguly po prostu ma za nic i czekamy az sam padnie.Spi
      dziennie moze z godzine,ale za to zasypia przy ostatnim karmieniu na maxa.Nic
      go nie rozbudza,spi jak kamien .I przesypia do rana.Dzieki metodzie
      kontrolowanego zasypiania nawet jak sie w nocy wybudzi to zasypia sam z
      powrotem...
      • ivvonia Re: Czy Wasze dzidzie zasypiają same?? 29.07.04, 19:05
        Moja córeczka zasypia sama. Przyzwyczailiśmy ją do tego. Na początku dużo czasu
        spędzała z babcia. Nie usnęła jesli sie jej nie nosiło na rękach ( a jest
        ciężka ważyła 4,7 kg). Teraz pilnujemy, aby wieczorna kąpiel odbywała sie o tej
        samej porze. Po kąpieli Madzia dostaje butelkę wypija ją, mąż ponosiją
        troszeczkę, aby sie dbiło po jedzeniu. Kładziemy ją do łóżeczka. Mała ma swoją
        płytę - usypianki. Leży w łóżeczku słucha, macha rączkami, ogląda obrazki ( ma
        je przywieszone przy łóżeczku) i po godzince zasypia. Przesypia nam już cała
        noc. Jest tylko jeden warunek - musi mieć swojego ulubionego smoczka, który
        bardzo ja uspokaja.
        Iwona + Magdalenka 04.06.2004
      • wiewiorka8 Re: Czy Wasze dzidzie zasypiają same?? 31.07.04, 22:43
        Witam,
        mam pytanko do mrdaford - wspomnialas o kontrolowanym zasypianiu - na czym ono
        polega?

I do wszystkich - czy Wasze dzidzie w dzien tez spia w lozeczku, jesli tak to
        jak je do tego nauczylyscie? Moj synek (17 maja 2004)w dzien nie zasnie inaczej
        niz kolysany w lezaczku i w nim najmocniej spi (lub na spacerku w wozku). W
        lozeczku nawet gdy spi, to w dzien sie szybko wybudza, a w lezaczku jak sie
        wybudzi i zacznie ruszac, to lezaczek sie zakolysze i dzidzius spi dalejsmile Po
        ostatnim karmieniu zasypia przy piersi, po przelozeniu do lozeczka wybudza sie
        i w koncu zasypia sam. Na poczatku zostawialam go samego w pokoju i bardzo
        dlugo trwalo zanim zasnal, wymachiwal raczkami, ale nie plakal. Teraz jednak
        zaczal bardzo ssac raczki i wydaje mi sie, ze to go jakos ozywia i nie daje
        zasnac, dlatego stoje nad nim i delikatnie przytrzymuje mu raczki, on sie
        bardzo uspokaja i szybko zasypia. Poza tym boje sie, ze przyzwyczai sie do
        ssania kciuka, wiec wole troche nad nim postac.

POzdrawiam, Karina.
        • driadea Re: Czy Wasze dzidzie zasypiają same?? 31.07.04, 23:06
          Moja córka już nie sypia w dzień, od 4. miesiąca. Ale zawsze zasypiała i nadal
          zsypia tak jak pisałam.
          POzdrawiam, AGa
    • mamabuberka Re: Czy Wasze dzidzie zasypiają same?? 29.07.04, 21:06
      Mój Marcinek (ur. 20-09-2003r.) zawsze zasypiał sam, po prostu kładę go do łóżeczka i wychodzę z pokoju, po jakimś czasie przychodzę sprawdzić czy śpi i ewentualnie przykrywam kołderką bo przy tym samodzielnym zasypianiu strasznie zmienia pozycje i się rozkopuje.
    • basiaf1 Re: Czy Wasze dzidzie zasypiają same?? 29.07.04, 21:22
      Jaś zawsze zasypiał sam. Po prostu kładłam go do łóżeczka, dawałam pieluszkę do
      przytulenia i po kilku minutach spał jak aniołeksmile Od początku tzn odkąd miał 2
      tyg. przesypiał całe noce tzn od 22,23 do 7-8 rano, później dokładnie od 21 do
      7. Teraz ma 7 miesięcy i nadal zasypia sam wieczorem ale w dzień spanie się
      skończyło. Śpi jak zając jakieś 15 min. do pół godziny może ze trzy razy
      dziennie. Za dużo rzeczy go interesuje, cały czas jest w ruchusmile No i marudzi w
      dzień niemiłosiernie- chce mu się spać a on ze sobą walczy byle nie zasnąć!
      Pozdrawiamy
      Basia i Jaś
    • liski_trzy Re: Czy Wasze dzidzie zasypiają same?? 29.07.04, 22:33
      Ech czytam niektóre wypowiedzi z rozżewnieniem. Cóż, nasz lisek wprawdzie
      zasypia sam ale za to często musimy pacyfikować go ostro zanim to nastąpi.
      Ponieważ to jeszcze początek (ur. 09.07) więc trudno tutaj się zachwycać ale i
      chyba nie ma sensu zamartwiać. Boimy się jednak bo przez pierwsze 2 tyg., jak
      już pociągnął sobie to nosiłem go tylko "do odgazowania", a później kładłem
      delikatnie i spał sam. Teraz jednak problemem jest to, że czasami zje, zasypia
      i nie odbije mu sie pomimo noszenia bo już spi. Później budzi sie wkurzony no i
      ciężko uzyskać przez resztę dnia (bądź nocy) jakiś rytm. Nie wiem czy to on
      jest wtedy bardziej poirytowany czy my.
      Mówi się, że życie niemowlaków jest bardzo regularne - jedzenie, spanie...
      Niestety, mi jakoś nie udało się tego odkryć. Póki co odczuwam raczej ciągłe
      przytłoczenie z bezsilnością i brakiem totalnie jakiejkolwiek regularności.
      Ciekawe... wink

--
      liski_trzy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka