Dodaj do ulubionych

nie gaworzy

26.06.13, 22:16
moja corka ma troche ponad 5 msc i b. slabo gaworzy, baa praktycznie wcale. Nie gada do zabawek. Tylko piszczy. Czy tak może jeszcze być w tym wieku, ze dziecko nie "gada"? Dzięki za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • kopiko-lol Re: nie gaworzy 26.06.13, 22:17
      aaa, na pewno dobrze slyszy, bo reaguje nawet na szept.
      • panizalewska Re: nie gaworzy 26.06.13, 23:02
        Wyluzuj smile
        Moje dziecię w Boże Narodzenie miało skończone równo 6 miesięcy. Pierwsze, zupełnie nieświadome gaworzenie, powtarzanie sylab - równo 1 stycznia, czyli w 7 miesiącu nieprawdaż. Padło na "mama". Pełnia szczęścia przy sprzątaniu sylwestrowego gruzu wink
        • una_mujer Re: nie gaworzy 27.06.13, 14:04
          Moja tak miała. Zaczęła gaworzyć dopiero koło roku, jak inne dzieci już zaczynają mówić sad A i to niechętnie. Wcześniej owszem, zdarzało jej się sporadycznie jakieś ga ga, ale głównie było to piszczenie, aaa, eee... Do dziś ma opóźnioną mowę w stosunku do równieśników. Zrobiliśmy badanie słuchu, byliśmy u logopedy - i wszyscy twierdzą, że mamy czekać, bo dziecko jest kontaktowe, bardzo sprawne i w innych obszarach rozwija się świetnie, a nawet w niektórych ponad normę (wczoraj np. ułożyła puzzle z 20 kawałków...). Za tydzień kończy dwa lata i w ciągu ostatnich 6 tygodni widzę, że coś się ruszyło; podwoiła zasób słownictwa (z 5 do 10...) i zaczyna tych swoich kilka słówek składać w minizdania. Trzymam kciuki, żeby tak było dalej...
          Zastanawiam się w sumie, czy to nie jest powód jej regularnych napadów histerii, o których pisałam w innym wątku na forum - chciałaby już coś powiedzieć, ale nie potrafi...
          Poczekaj jeszcze trochę (z miesiąc, dwa), potem dla własnego spokoju zrób dziecku badanie słuchu i jak będzie miało z roczek to wybierz sie do logopedy (takiego specjalizującego się w maluchach), żeby obejrzał buzię. No chyba że masz jeszcze jakieś inne niepokojące objawy, to wtedy im szybciej tym lepiej.
    • marsylvik Re: nie gaworzy 27.06.13, 23:04
      Weźcie dziewczyny mnie nie straszcie!
      Moja Mała też ma 5 miesięcy i też nie gaworzy!
      Aż wrzuciłam szybko w wujka googla... Za Wikipedią:
      Gaworzenie – wczesny etap rozwoju mowy po krzyku i głużeniu, pojawiający się ok. 6 miesiąca życia. Niektórzy badacze twierdzą, że okres gaworzenia przypada na od trzeciego do dwunastego miesiąca życia
    • amanda2008 Re: nie gaworzy 29.06.13, 15:20
      A niech piszczy, wyrabia sobie głos i gaworzyć wcale nie musi może odrazu mówić, u nas tak było.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka