Dodaj do ulubionych

6 miesięcy i 10,5kg.

29.06.13, 09:36
Witajcie. Mój synek skończył pół roczku, waży 10,5kg przy długości 70cm. Urodził się 3300 i 53cm. Jest karmiony wyłącznie piersią. Powoli rozszerzamy diete. Jest grubiutki i w szybkim czasie przybiera na wadze. Na początku potrafił jeść co godzine, teraz co 3-4. W nocy je ok. 3 razy. Czy to normalne że jest w tym wieku taki duży?Nie mieści się z wagą w siatce centylowej.
Obserwuj wątek
    • klubgogo Re: 6 miesięcy i 10,5kg. 29.06.13, 09:41
      Nie, to nie jest normalne. Na pół roku dziecko powinno zaledwie podwoić swoją wagę urodzeniową, 10 kilo ważą roczne i starsze dzieci.
      • drzewachmuryziemia Re: 6 miesięcy i 10,5kg. 29.06.13, 15:38
        bez przesad, mój jak miał 7mies wazył ponad 10 kg, teraz ma 3 lata i wazy 15
    • monocle Re: 6 miesięcy i 10,5kg. 29.06.13, 09:49
      On nie jest duży, tylko nienormalnie pulchny. Bardzo by mnie zmartwiła taka waga u półroczniaka (mój synek waży nieco ponad 11kg, a ma prawie 16 miesięcy).
      Co częstotliwości jedzenia, to je normalnie, idź do pediatry, może trzeba by mu było hormony tarczycy zbadać? Na pewno nie daj sobie wmówić, że wszystko jest okay i "wyciągnie się", bo to naprawdę niepokojące.
    • neffi79 Re: 6 miesięcy i 10,5kg. 29.06.13, 10:18
      Aż zajrzałam do ksiązeczki córki. W wieku 6,5mca wazyła 9.700. Karmiona wyłacznie piersią aż do ukończenia 7-go miesiąca (podejrzenie alergii i nie spieszyłam się z rozszerzaniem diety).
      Nie przypominam sobie zaniepokojenia lekarzy. Raczej pochwały, ze mam dobre mlekosmile Nie miałam nic ograniczać.
      Teraz idzie jej trzynasty miesiąc i od kilku m-cy praktycznie przystopowała z wagą, tak więc pewnie Twój syn nie będzie tył w nieskończoność. Też bałam się nadwagi, że na rok będzie wazyć 15kg ale wcale tak się nie stało.
      Jesli b. się niepokoisz to zrób badania, które dziewczyny w/w
    • aaaniula Re: 6 miesięcy i 10,5kg. 29.06.13, 10:28
      mój w tym wieku ważył koło 9 kilo. Wszyscy podnosili alarm. Lekarka wysyłała na badania. Obecnie ma 10 miesięcy i waży około 10 kilo. Bo z wagą prawie stanął w miejscu.
    • murwa.kac Re: 6 miesięcy i 10,5kg. 29.06.13, 11:25
      normalne. moj w tym wieku wazyl ok 10 kg.
      na piersi nie ma gornych granic wagowych.
      jak zacznie sie ruszac, raczkowac i chodzic - waga wrecz sie zatrzyma.
      moj syn obecnie 19 miesieczny wazy jakies 12 kg i wlasciwie ta waga stoi odkad zaczal chodzic.

nie przejmuj sie i nie sluchac bzdur, ze za duzo wazy badz jest to nienormalne. to nieprawda.
      • monocle Re: 6 miesięcy i 10,5kg. 29.06.13, 11:38
        Murwa, może i nie ma górnych granic wagowych dla dzieci karmionych piersią, ale jednak dziecko jest grubo poza siatką centylową z wagą, a wzrostowo jest normalnie. Gdyby ważył 10kg jeszcze by się w niej mieścił.
        To moim zdaniem jest jednak czerwoną lampką do zainteresowania się tematem nawet jeśli nie już, to za miesiąc, dwa zrobiłabym jakieś badania gdyby przybieranie w tym czasie nie spowolniło. Lepiej iść o jeden raz do lekarza za dużo, niż coś przegapić.

> nie przejmuj sie i nie sluchac bzdur, ze za duzo wazy badz jest to nienormalne.
        > to nieprawda.
        Uważam, że takie uspokajanie może być szkodliwe.
        • murwa.kac Re: 6 miesięcy i 10,5kg. 29.06.13, 11:47
          a bzdura. moj tez byl poza siatka centylowa. ta ogolnie dostepna, u nas w PL.
          na siatce WHO (o ile dobrze pamietam) byl juz w normie.

poza tym - skoro nie ma limitow wagowych gornych - logicznym jest, ze sie dziecka do siatki nie przyklada i nie wyciaga wnioskow na tej podstawie, ze jest poza siatka

to po pierwsze.

po drugie - jak napisalam - dziecko zacznie sie ruszac - wszystko sie wyrowna.

po trzecie - moja przyjaciolka miala 13 kilowego polrocznego na piersi. w takim razie co? dieta? operacja zmniejszenia zoladka? trening weidera?
          obecnie ma 3 lata i trzyma wage w okolicach 15 kg.

nie wymyslajcie dziewczynie problemow, ktorych nie ma.
          • monocle Re: 6 miesięcy i 10,5kg. 29.06.13, 11:55
            > nie wymyslajcie dziewczynie problemow, ktorych nie ma.
            Tego nie wiesz czy problemu nie ma.

> poza tym - skoro nie ma limitow wagowych gornych - logicznym jest, ze sie dziec
            > ka do siatki nie przyklada i nie wyciaga wnioskow na tej podstawie, ze jest
            > poza siatka

Są pewne granice tego niby braku limitów. Jeżeli dziecko mocno przybiera i nie przestaje, to należy się tym zainteresować, a nie czekać aż będzie ważyło 15 kg nie ukończywszy roku.

> po trzecie - moja przyjaciolka miala 13 kilowego polrocznego na piersi.
            Podziwiam jej spokój, ja wolałabym sprawdzić robiąc podstawowe badania hormonalne, że zdrowotnie wszystko jest okay.

> w takim
            > razie co? dieta? operacja zmniejszenia zoladka? trening weidera?
            Jeżeli badania wyszłyby w porządku, to rzeczywiście należałoby dać sobie spokój z zamartwianiem się i czekać aż wyrośnie.
            • karynka273 [...] 29.06.13, 13:30
              Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu.
              • murwa.kac Karynka273 29.06.13, 15:10

Po raz kolejny bardzo proszę o zmniejszenie sygnaturki do regulaminowych 4 linijek tekstu.
                Możesz się ograniczyć do jednego suwaczka, albo ułożyć je obok siebie w jednej linii.

forum.gazeta.pl/forum/0,62499,2451881.html
    • marcowa_aprilla Re: 6 miesięcy i 10,5kg. 29.06.13, 13:33
      moj synek ma 4,5 mca i wazy 9200, wzrost zmierzony na 63 co raczej jest bzdura bo body rozm 80 jest na styk i kupuje juz 86 a spodenki 74/80
      nie jest tlusty, jest duzy po prostu, tata ma 197 i 110 kg, ja 183 i 68 kg
      pediatra nic mi nie sugerowala ze cos nie tak, a jest na mm i troche jescze piers
      nie ogranicze mu jedzenia bo sie zaplacze a ja razem z nim,

aha i dlaczego na piersi nie ma limitow wagowych a na butelce sa?
      • monocle Re: 6 miesięcy i 10,5kg. 29.06.13, 13:47
        > aha i dlaczego na piersi nie ma limitow wagowych a na butelce sa?
        Bo na piersi nie ma opcji przekarmienia dziecka. Karmi się na każde żądanie, bo to daje gwarancję wyprodukowania przez piersi wystarczającej ilości pokarmu dla konkretnie naszego dziecka i jego potrzeb. Poza tym, pozwala jeść dziecku zawsze wtedy, kiedy odczuwa głód. Ani nie częściej, ani nie rzadziej.
        Tak cudownie jesteśmy stworzeni wink
        Dziecko pulchne od mleka naturalnego, naturalnie wyrasta z pulchności. Chyba, że nie zdąży, bo mama utuczy je niezdrowym jedzeniem wink
        Przy mm jest trudniej nie przekarmić, bo tym już nie steruje natura.
        • marcowa_aprilla Re: 6 miesięcy i 10,5kg. 29.06.13, 15:20
          dzieki ale nadal to dla mnie niejasne, synek je tyle ile potrzebuje, czasem cala butelke, czasem pol, nie da rady dac mu wiecej niz chce, daje mu wtedy kiedy jest glodny, no oczywiscie mleko mm jest cala dobe takie samo, ale karmie na zadanie tak czy inaczej
          • next_exit Re: 6 miesięcy i 10,5kg. 29.06.13, 17:52
            marcowa_aprilla, pomyslalam sobie wow! czytajac o wadze Twojego synka.chyba naprawde jest duzysmile moj jest troszeczke od Twojego starszy, wazy 7300 z groszami, ciuchy nosi 68. i myslalam, ze jest duzy, bo duzy sie urodzil (4300, 58 cm)
            • marcowa_aprilla Re: 6 miesięcy i 10,5kg. 29.06.13, 21:44
              no duzy jest smile wyglada jak roczniak, najsmieszniej jak jestem w przychodni i mmniejsze od niego dzieci siedza czy chodza albo rowiesnicy wygladaja jak polowa niego smile
              a urodzil sie 3800 i 58, byl dlugi i chudy i wszyscy na porodowce komentowali ze ma bardzo dlugie nogi, stopy i uszy i bedzie siatkarz albo koszykarz

i moze dlatego ze on taki duzy to sporo od niego czasem wymagam a to taki maluszek przeciez wink
              • 02kaja Re: 6 miesięcy i 10,5kg. 29.06.13, 22:09
                mój synek urodził się z wagą 3470g, wzrost 56cm, wagę podwoił jak miał dokładnie 2,5 m-ca (był na piersi), w pierwszych dwóch tygodniach życia przybrał 670g co lekarka nazwała rekordem, ale nie była zaniepokojona. W wieku 6-mcy ważył 10,5kg, teraz ma rok i 1m-c i waży 11,9. Wzrost ma około 80. Nigdy żaden lekarz nie mówił, ze gruby, duży owszem, ale nikogo nic nie niepokoiło. Rozwija się normalnie, je normalnie. Akurat z wagą ma tak chyba po tatusiu, bo podobna była sytuacja jak był malutki, nigdy nie miał problemów z wagą, jest wysokim facetem i tyle. Dzieci rozwijają się w różnym tempie, skoro karmisz piersią, to nie jesteś w stanie go utuczyć, je na żądanie i dobrze, około roku będzie prawdopodobnie miał wagę zbliżoną do rówieśników, bo potem te przyrosty nie są takie szybkie.
                Mój synek mając ukończony rok i 1m-c nosi ubranka na 12-18m-cy, na wzrost 80/86, zależy od ubrań, ale widzę, że nie przybiera już tak dużo, około 200g na m-c.
                --
    • lluizaaa Re: 6 miesięcy i 10,5kg. 30.06.13, 12:50
      Moj syn na 7mc mial ponad 11kg, tez kp na zadanie. Pediatra sugerowała nadwage, ale jak zaczelysmy rozmawiac, ze geny, ze niektore dzieci szybciej przybieraja, ze potem spowalniaja, ze syn ma duza stope, ze ojciec, dziadek i pradziadek duzy a on bardzo do nich podobny itp dała spokój i przyznała mi racje, ze jest ok , i ze jej wnuk mial podobnie rowniez na kp, Obecnie synek ma prawie 11mcy i wazy 12kg, wiec przystopował a i widzę ze sie wydluza.I wyglada na 1,5roczniaka conajmniej. Jest ciezki, ale tez wysoki, Przy tym raczkuje, chodzi przy meblach, lata po całym domu.Myśle ze wazne jest również co jada obecnie, my unikamy wszelkich slodyczy, slodkie to tylko w naturalnych produktach np owoce, zadnych słodzonych kaszek itp. Pije wode.
      Ostatnio również czytałam ze zaleca sie juz mm rowniez na żadanie dziecku podawac.
    • darolisek Re: 6 miesięcy i 10,5kg. 30.06.13, 22:36
      mam w najblizszej rodzinie dziewczynke co wazyla 10 kg jak miala pol roku a teraz ma 7 lat i wazy 46 kg przy wzroscie 122 Masakra
      • guderianka Re: 6 miesięcy i 10,5kg. 01.07.13, 07:39
        Moja Młodsza urodziła się najmniejsza (3kg) z całej trójki ale mając 5,5 m-ca wazyła 9 kg (synek ma teraz 11 miesięcy i tyle waży).-i dalej szła tym torem. Teraz ma 7 lat, 130 cm, 34 kg wagi, sandały na lato rozm. 36 !-była jedną z wyższych dziewczynek w klasie, ma wymiary siostry gdy ta miała 9 lat
    • magnolia_82 Re: 6 miesięcy i 10,5kg. 05.07.13, 21:52
      znam dziecko, które jak miało pół roku ważyło ok 10 kg, na 2 latka 22, w przedszkolu ok 40, a wieku 11 lat już ponad 100kg.. więc w zapewnienia, że dziecko zgubi wagę nie wierzę..

ale wiadomo..dzieci są różne, różnie chcą jeść.. ale przede wszystkim zależy to od rodziców.. bo jak się przejmą, że waga półrocznego dziecka jest ciut wysoka, zaczną obserwować przyrosty te wagi, czy się zmniejszają, czy nie.. będą konsultować to z lekarzem, karmić rozsądnie.. to ok..

Inaczej gdy rodzic nadal karmi dziecko w nocy kilka razy, daje mu ciasta, danonki i inne dziwne, słodkie rzeczy.. wtedy dziecko zamiast naturalnie mieć przyrosty mniejsze, zaczyna się rozrastać..

Więc ja bym na Twoim miejscu przez najbliższe 2 miesiące kontrolowała wagę, żeby zorientować się czy dziecko nadal sporo przybiera, czy może zaczyna się to zmniejszać..
      • murwa.kac Re: 6 miesięcy i 10,5kg. 05.07.13, 21:59
        no tak, bo to jedno, ktore znasz jest srednia statystyczna dla wszystkich wink

poza tym autorka napisala, ze dziecko jest tylko na piersi.
        piersiowe dzieci nie maja gornych limitow wagowych i moga jesc w nocy nawet 20 razy, jezeli tego potrzebuja.

co do podawania danonkow, slodyczy i innych przekasek sie zgodze.
        ale nie rob dramatu z wagi dziecka, ktore jest tylko na piersi i po prostu przybiera na wadze tyle ile dla siebie powinno.
        • drzewachmuryziemia Re: 6 miesięcy i 10,5kg. 06.07.13, 20:48
          chcę tylko dodać, że nawet jakby nie było na piersi, nie musi to zadnego dramatu oznaczać. Moi synowie na piersi byli bardzo krotko, potem pierwszy przybierał jak szalony, mimo ze w nocy nie jadł juz od skonczenia 3 mies, po prostu był głodomorem, pił zawsze az poczuł powietrze w butelce, a jak miał za mało, darł sie w niebogłosy. I co? miałam niemowlę odchudzać? jadł regularnie co 3 godziny - widać potrzebował własnie takiej ilosci i tyle. Drugi robi dokładnie to samo, trzęsie sie do jedzenia, noce przesypia od 2 miesiaca zycia (mam szczeście - spi 11 godzin jak kamień), wiec w nocy nie jada. Pierwszy wazy obecnie 15 kg a skonczył 3 lata, waga od dawna prawie stoi w miejscu, a syn rośnie. Zawsze go zdrowo zywiłam, słodyczy prawie wcale. Niektóre dzieci po prostu tak mają, ze uwielbiają jesc,a jak zaczynają się ruszac, wszystko sie normalizujesmile Drugi wazy ok 9 kg a ma prawie 6 mies.
      • d.d.00 Re: 6 miesięcy i 10,5kg. 05.07.13, 22:25
        Po pierwsze to jest dziecko piersiowe więc nie porównuj go do dziecka karmionego danonkami i waflami. Dziecko ma 6ms jest więc dzieckiem raczej statecznym, więc jak dla mnie temat jest na chwilę "wstrzymany".
    • magnolia_82 Re: 6 miesięcy i 10,5kg. 05.07.13, 22:52
      Nie porównuję do dziecka na mm, bo dziecko, o którym pisałam było karmione przez 7 miesięcy piersią.. tylko!! i ważyło właśnie ok 10-11 kg na pół roku... po prostu mama się wagą dziecka kompletnie nie przejęła..

potem przeszła na mm, karmiła w nocy kilka razy (że niby dziecko tak bardzo chciało), później dopiero dołączyła te inne niezdrowe cuda.. i tak zamiast dziecko zmniejszać przyrosty, ciągle je zwiększało.. a brzuch się rozciągał..

Ja znam tylko to 1 dziecko, o którym wiem, że w wieku pół roku tyle ważyło, a waga stale rosła.. ale znam wiele 5-6 latków, które ważą ponad 35 kg.. istnieje prawdopodobieństwo, że one na pół roku raczej 7-8kg to nie ważyły..

Nie mówię, że waga u dziecka autorki jest jakimś mega problemem, że dziecko nie zgubi tych kilogramów.. może je wybiega, wyskacze.. ale też nie wiemy czy jest to dziecko spokojne, czy ruchliwe itp.. ale po prostu chyba warto się przyglądać wadze dziecka.. to nie jest jakiś wielki kłopot.

W każdym razie mnie taka waga by niepokoiła i na pewno bym obserwowała przyrosty. Od urodzenia temu dziecku przybyło ponad 7 kg, sporo.. gdyby urodził się z wagą ok 5kg, no to te 10 byłoby, ale on ważył tylko 3300.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka