Dodaj do ulubionych

Dać smoczek??

05.07.13, 23:01
Mam pytanie mała 2 miesiące od jakiegoś tygodnia może dłużej wkłada często do buzi rączki zazwyczaj jak jest marudna lub przed spaniem. Cieżko jest ją uśpić czasem zaśnie bujana na rękach czasem inaczej nie potrafi zasnąć przy piersi bo szyko się najada i koniec choć ostatnio troszkę zaczyna dydusiać pierś. No te ręce które czasem wkłada bardzo nerwowo zakładam jej skarpetki to trochę jest lepiej. Smoka to tak za bardzo nie chce jak złapie i zaśpiewa to budzi sié czasem jak wypadnie więc jej go nie daje a co z tymi raczkami ?? To przejściowe miał ktoś tak bo nie chciała bym żeby w przyszłości ssała kciuk? Co sądzicie?
Obserwuj wątek
    • mruwa9 Re: Dać smoczek?? 06.07.13, 02:35
      dac piers. Rowniez do uspokajania, zasypiania.
      • aniaurszula Re: Dać smoczek?? 08.07.13, 00:23
        czy naprawde trudno zrozumiec ze sa piersi zktorych mleko leci przy najmniejszym dotknieciu 24h na dobe a dziecko nie chce pic tylko spac i sie dlawi. nie wiem jak jest z autorka postu ale ja tak mialam i kilka znajomych tez.
        • mruwa9 Re: Dać smoczek?? 08.07.13, 01:58
          przeciez karmilas piersia 5 minut, dokarmialas i blyskawicznie przeszlas na karmienie sztuczne. to gdzie to zalewanie pokarmem i jak sie ma do dokarmiania?
          Po prostu nie masz pojecia na temat karmienia piersia i powielasz powszechnie propagowane brednie.
          • aniaurszula Re: Dać smoczek?? 09.07.13, 15:36
            nawiazujesz do moich wypowiedzi ale nie pamietasz co pisalam dokladnie. tak starsza dokarmiana bo ja po reanimacji ledwie sama zylam wiec z pokarmem bylo kiepsko i niestety po 3 mcach mialam zakaz kp wlasnie na moje zdrowie a corka juz sie najadala tym co mialam w piersiach. mlodsza byla karmiona przez pierwsze 3 doby mm bo byla wywieziona do innego szpitala wiec moje piersi byly daleko choc i tak byly puste bo 34tc zakonczony cc nie skutkowal natychmiastowa laktacja, gdy juz do niej dotarlam byla karmiona tylko piersia( za wyjatkiem kiedy musialam jechac do swego taty do szpitala a babcia byla z nia i w czasie pogrzebutaty bo bylam na melisie i zle na nia dzialala) potem tylko piers az sama po 7 mcu odstawila sie wolala stale jedzenie. fakt nie mialam dlugiego kp ale calkiem zielona nie jestem
    • panna.z.wilka Re: Dać smoczek?? 06.07.13, 08:30
      wkładanie do buzi rąk, a potem wszystkiego co w nie wpadnie, jest rozwojowe. nie świadczy o żadnych deficytach, nie musi oznaczać głodu ani ssania kciuka w przyszłości. Co do smoka, to ja mojemu dziecku dałam, bo inaczej musiałabym leżeć przy nim z piersią w jego buzi cały czas. Ale starałam się go nie nadużywać - tylko jako podmiana piersi przy zasypianiu, albo w aucie gdy był marudny. odsmoczkował się sam, w wieku 8 mcy.
      jeżeli widzisz w nim jakąś szansę żeby ulżyć sobie, spróbuj.
    • rulsanka Re: Dać smoczek?? 06.07.13, 08:53
      gryząc rączki poznaje swoje ciało, nie zakładaj jej skarpetek, to minie
      obaj moi synowie gryźli i ssali piąstki w okresie 2-4m i nie przerodziło się to w ssanie kciuka
      co do usypiania, to dzieci mają swoje gorsze okresy, szczególnie w czasie skoków rozwojowych. U nas pomagało kładzenie na brzuchu do spania i klepanie po pupie.
      starszak ssał trochę smoczka, u niego odbiło się to na przyrostach
      młodszy bezsmoczkowy, przybierał 2x więcej
      jeżeli dziecko nie chce smoczka, to ja bym się cieszyła (poza tym z tego co piszesz nie jest jakaś mega marudna, w tym wieku takie zachowanie jest raczej typowe)
    • marsylvik Re: Dać smoczek?? 06.07.13, 12:36
      Wszystkie dzieci w wieku około 2 miesięcy odkrywają że te rączki, co im latają koło twarzy są ich własne i mogą coś z nimi robić. Przede wszystkim wkładać sobie do buzi. Niedługo nauczy się łapkami łapać co popadnie i wkładać to do buzi. Normalny etap rozwojowy. Nie ograniczaj jej rozwoju skarpetkami, skarpetek na łapki można używać dla noworodka, żeby nie podrapał sobie twarzy, zwłaszcza w szpitalu.

Na razie normalnie zjada piąstki. A jeśli zacznie ssać kciuk...

Dlaczego uważasz ssanie smoczka za coś lepszego od ssania kciuka?
      • 4wisienka29 Re: Dać smoczek?? 06.07.13, 13:54
        Odruch ssania u niemowlaka jest bardzo silny, więc smoczek albo pierś smile
        Polecam ten film: Szczęśliwe Niemowle Harvey'a Karp'a (polska wersja językowa jest np na chomiku)
        znajdziesz tu skuteczne sposoby usypiania dzieciaczka jak i podawania smoka ( u nas przy uspokajaniu i usypianiu sprawdza się delikatne bujanie plus smoczek czasami suszarka, niunia zasypia w dzień na 2h drzemki a w nocy bez przerwy śpi od 21 do 5-6 rano ). Wkładanie piąstek, tak jak piszą kolezanki powyżej, jest jak najbardziej rozwojowe, nasza mała też jest właśnie na tym etapie smile
        • joannka5 Re: Dać smoczek?? 06.07.13, 14:35
          Co to tego co lepsze smoczek czy kciuk- smoczek kiedyś wyrzucę kciuka nie. Moja młoda zasypiać przy piersi nie bardzo umie aktywnie cały czas ssie a potem jej się ulewa fonntanną ma alergię pokarmową starsza córka też mała. Ostatnio jem tylko chleb żywi z mArgaryną i kurczaka oraz ryż bo jak nie to jest cała jak wyciągniętą z wrzątku plus śluzowe kupy plus ulewanie a jak więcej zje to ulega kilkanaście razy fontanną i budzi się. Szukam jakiegoś sposobu uspokajają jej a smoczek też mam wrażenie bardziej ją nakręca złości i nie za bardzo go chce?
          • joannka5 Re: Dać smoczek?? 06.07.13, 14:39
            A szczególnie wkłada mocno ręce jak jest zmęczona senna
            • marsylvik Re: Dać smoczek?? 06.07.13, 22:01
              Wszystko, co chcielibyście wiedzieć o ssaniu kciuka, lecz wstydzicie się zapytać

argi Moje Dziecko 2012. Paweł Zawitkowski cz. 3 - rączki w buzi
    • giba116 Re: Dać smoczek?? 06.07.13, 15:18
      Normalne. Moja córa ma 3 miesiące i obserwuje coraz większą fascynację rękami. Zdarza się, że łapkę albo kciuka wsadza tak głęboko, że ma odruch wymiotny.
      Mała jest smoczkowa, ale zdarza się, że smoka wypluwa i pcha łapki smile
    • paul_ina Re: Dać smoczek?? 06.07.13, 18:48
      Dać smoczka - w wieku 2 miesięcy już nie zaburzysz odruchu ssania - zabrać zanim skończy rok, bo potem smok już zostanie aż do przedszkola.
    • kopiko-lol Re: Dać smoczek?? 06.07.13, 19:03
      u ns tak bylo, przerodzilo sie w ssanie kciuka. Do tej pory do spania i do uspokajania go ssie, chociaz ostatnio zaczela coraz mniej - wklada gryzaki i inne rzeczy do buzi. Smoka probowalam dac, ale nie chciala.
      • joannka5 Re: Dać smoczek?? 06.07.13, 20:58
        To może jednak zakładać te skarpetki na ręce bo właśnie zasypiała i włożyła dwa paluszki possała uspokoiła się i zasnęła.??? A poza tym mam dziś doła młoda generalnie źle zasypia w dzień śpi po 30 minut płacze czasem nawet noszona. Okropnie się czuję nie chce mi się żyć . Poprzednia latorośl też była trudna w obsłudze a teraz młoda bije ją na głowę. Co robię nie tak??? Pomocy!
        • mruwa9 Re: Dać smoczek?? 06.07.13, 22:52
          a musi zasypiac sama w lozeczku? Z palcami w buzi?
          Nie moze zasypiac z toba? Jesli nie przy piersi, to na rekach,w chuscie? A ty mozesz w tym czasie wyciagac reke z buzi dziecka. Z alternatywa albo piers, albo nic. Plus duzo mamy/taty.

• aniaurszula Re: Dać smoczek?? 08.07.13, 00:21
            jak zwykle myslisz ze dziecko ktore ssie kciuka czy smoka jest zaniedbywane przez rodzicow, moje czesto zasypialy na rekach nigdy z piersia w ustach no moze jako noworotki, ale starsza z kciukiem , mlodsza tez probowala wiec miala smoka i spaly wtulone w mame ale potrzebe ssania zaspakajaly innymi kciukiem i smokiem a nie piersia
            • mruwa9 Re: Dać smoczek?? 08.07.13, 01:52

jesli dziecko spi wtulone w rodzica, to jaki problem wyjac mu lape z buzi?
              • marsylvik Re: Dać smoczek?? 08.07.13, 11:41
                Taki, że go to budzi? tongue_out
                • mruwa9 Re: Dać smoczek?? 08.07.13, 17:01
                  no to podac piers.
                  Albo nic.
                  Kilka- kilkanascie dni, max 2-3 tygodnie i po sprawie. Zamiast odpuszczenia i bujania sie z problemem kciuka w dziobie przez wiele lat.
                  Zreszta aniaurszula w innym watku napisala, ze jej corki ( jedna 8-letnia, druga chyba przedszkolna) ciagle ssa kciuka.
                  • aniaurszula Re: Dać smoczek?? 09.07.13, 15:29
                    tak pisalam ze starsza ssala kciuka do 4 lat i byl problem z oduczeniem czasem sie zapomni w sytuacji stresowej i chce wziasc ale sie kontroluje(jako dziecko w ostatnich 2 latach pochowala 2 dziedkow plus nowotwor babci wiec ma dziecko co przezywac). mlodsza nie nauczyla sie kciuka bo miala smoka ktorego wyrzucila jeszcze przed 2 urodzinami. czesto piszesz nt zgryzu i jakies 2 tygodnie temu zrozumialam o czym piszesz bylam na uroczystosci rodzinnej i dziecko mialo tak koszmarny zdryz ze sie przerazilam a jej matka zero przejecia. jednak zdania nie zmienie z dwojga zlego wole smoka latwiej oduczyc palca sie nie odetnie i dziecko ma staly dostep do niego.
                    • mruwa9 Re: Dać smoczek?? 09.07.13, 22:54
                      podstawowy blad w mysleniu jest taki, ze dla wiekszosci tu dyskutujacych alternatywa wyglada tak: albo smoczek, albo kciuk.
                      A ja uwazam, co przetestowalam na kazdym z moich dzieci, ze albo piers, albo nic.
                      I ze to wcale nie jest nadludzki wyczyn, tylko szybka pilka, o ile rodzic ma minimum motywacji i dobrych checi, zeby poswiecic troche siebie i swojej uwagi, swojego czasu, dziecku w potrzebie.
                      Pisalam o tym wielokrotnie, ze to jest szybka i prosta sprawa, jesli zacznie sie dzialac , gdy tylko problem zaistnieje, zanim sie utrwali i rozwinie na dobre.
                      Wymaga jedyne motywacji rodzica i jego aktywnej obecnosci przy dziecku w kluczowym momencie.
                      Smokiem czy kciukiem w buzi dziecka rodzice kupuja sobie swiety spokoj, bo dziecko nie wymaga towarzystwa rodzica. Opcja dla leniwych.
                      • az-82 Re: Dać smoczek?? 10.07.13, 07:02
                        To nie do końca jest tak jak mówisz. Moja mała wkłada kciuka do buzi właśnie wtedy, kiedy ją biorę na ręce. Bawi się wesoło, jest zajęta i zadowolona, a jak ją wezmę na ręce, automatycznie ma kciuka w buzi. Śmieję się z niej, że jest "szczeniaczek Pawłowa", bo kojarzy sobie, że jak ją wezmę, to dostanie pierś i już w oczekiwaniu ssie palec.
                        • mruwa9 Re: Dać smoczek?? 10.07.13, 22:45
                          no i ok. Ono kciuk do buzi, ty go wyciagasz, blisko masz smile
                          I tak za kazdym razem, po jakims czasie (krotkim, wedlug moich doswiadczen, jednorazowo zwykle do kilkunastu razy, calosciowo- max 2-3 tygodnie) problemu nie ma.
                          • aniaurszula Re: Dać smoczek?? 10.07.13, 22:57
                            i masz racje lepiej walczyc z kciukiem teraz niz wieku 3-4 lat, na sama mysl robi mi sie nie dobrze
                      • aniaurszula Re: Dać smoczek?? 10.07.13, 22:55
                        z jednym sie zgodze przy starszej nie bylam swiadoma zagrozenia przy drugiej wybralam wygode a dokladniej spokoj w czasie dlugich i czestych bo srednio 2-3 razy w tygodniu podrozy w celach leczniczych a smoczej w samochodzie sprawdzal sie lepiej niz piers a moja bliskosc byla za daleko bo za kierownica. dziecko jak to czesto nazywasz zatykalam smokiem i jazda aby szybciej dotrzec do celu. a pozbylam sie go najszybciej jak moglam i naszczescie bez problemow
                        • mruwa9 Re: Dać smoczek?? 10.07.13, 23:29
                          i to jest tak naprawde dla mnie jedyna sytuacja, w ktorej smoczek moze miec sens: podroz samochodem.
        • 4wisienka29 Re: Dać smoczek?? 06.07.13, 23:10
          joannka5 napisała:

> To może jednak zakładać te skarpetki na ręce bo właśnie zasypiała i włożyła dwa
          > paluszki possała uspokoiła się i zasnęła.??? A poza tym mam dziś doła młoda ge
          > neralnie źle zasypia w dzień śpi po 30 minut płacze czasem nawet noszona. Okrop
          > nie się czuję nie chce mi się żyć . Poprzednia latorośl też była trudna w obsłu
          > dze a teraz młoda bije ją na głowę. Co robię nie tak??? Pomocy!
          Może upały na nią tak działają? A jak wygląda Wasz plan dnia? Ja moją początkowo też przestymulowałam, za dużo aktywności, za mało snu i po prostu potem nie portafiła się wyciszyć i płakała. Teraz kiedy wiem o jakich porach zjada jest mi łatwiej - posiłek, godzina do półtorej zabawy (wliczam w to kąpiel czy przewiajnie i staram się nie przekorczyć tego czasu 1,5 h) i spać tak na 1,5 do 2 h. Karmię w dzień co 3 h, jak są upały to co 2h i naprawdę to działa. Dziecko spokojne, zadowolone i nie płacze.
          Też na początku strasznie się dołowałam ale zaczęłam wertować, szukać sposbów i jest o wiele lepiej smile
      • black-cat Re: Dać smoczek?? 09.07.13, 14:35
        A nie zabierałaś przypadkiem rączek i nie zakładałaś skarpetek? Ssanie palców przez dziecko jest jak najbardziej normalne i rzadko przeradza się w ssanie kciuka. No, chyba, że zaczynamy ingerować.
    • natchniuza86 Re: Dać smoczek?? 08.07.13, 01:08
      Jesli chcesz i jesli dziecko chce, ja nie widze w smoczkach nic zlego, choc jest to w sprzecznosci z najnowoczesniejszymi trendami propagowanymi przez ruch perfekcyjnych matek wink
      • mruwa9 Re: Dać smoczek?? 08.07.13, 02:01
        to nie ma zadnego zwiazku z najnowoczesniejszymi trendami perfekcyjnych matek, tylko z fizjologia laktacji i fizjologia niemowlaka.
        Doksztalc sie z tej dziedziny, zanim zaczniesz udzielac rad.
        Moja podstawowa rada jest taka: jesli cos dziala dobrze, to po co to psuc? Na przyklad smoczkami, ktore stawiaja duet dziecko-matka na krotkiej sciezce do zakonczenia karmienia piersia.
      • marsylvik Re: Dać smoczek?? 08.07.13, 12:00
        A co to takiego ten "ruch perfekcyjnych matek"? Trendy? Oj, czyżbyśmy mieli wyrzuty sumienia, że nie dajemy rady być perfekcyjni, więc perfekcyjność ośmieszamy? tongue_out

Smoczek ma dwie wady: może zaburzyć ssanie, mogą być problemy z jego odstawieniem. Więc trudno powiedzieć, że nie ma w nim nic złego.
        Co do wpływu na zgryz, to jeśli dziecko ma już jakiś problem ze zgryzem, to zarówno kciuk jak i smoczek mogą go pogłębić. Jak problemu nie ma, to ani smok ani kciuk nic nie zepsują. Niektóre nowe badania zdają się jednak wskazywać, że ssanie kciuka i smoczków nie jest przyczyną wad zgryzu, a korelacja jest spowodowana tym, że częściej potrzebują dodatkowego zaspokojenia instynktu ssania dzieci butelkowe, pozbawione możliwości odpowiedniego ukształtowania sobie dziąsełek na piersi mamy.

Wiesz, jeśli ktoś mówi "wiem o wadach smoczka, mimo to uważam, że warto go mojemu dziecku podawać" to jak ktoś, kto decyduje się wyprzedzać inne samochody po wcześniejszym uważnym rozejrzeniu się dookoła. Ktoś, kto mówi "ja nic złego w smoczku nie widzę i nie chcę widzieć, to co gadają to na pewno tylko moda i głupoty" zachowuje się jak ktoś, kto decyduje się wyprzedzać z zamkniętymi oczami i słowami na ustach "Boże, prowadź!" wink

Owszem, w podaniu smoczka nie musi być nic złego. Tylko lepiej to robić świadomie, by potem móc na przykład w razie ewentualnych problemów ze ssaniem skojarzyć to ze smokiem i go na jakiś czas odstawić, lub świadomie przejść na mieszankę, po rozważeniu za i przeciw. A nie potem rozpowiadać, że "się mleko skończyło i musiałam dokarmiać".
    • az-82 Re: Dać smoczek?? 08.07.13, 09:26
      Nie dawaj smoczka, wkrótce i tak potrzeba ssania zacznie się zmniejszać, więc skoro nie potrzebowała przez pierwsze 2 miesiące to i teraz nie musi.
      Wkłada rączki do buzi, bo zauważyła, że je ma. Potem będzie wkładać i inne rzeczy, jak się nauczy je złapać i nimi tak manewrować, żeby włożyć.
      No i nie przyzwyczajaj dziecka do zasypiania przy piersi, skoro i tak jest z tym problem, to lepiej nauczyć zasypiania samodzielnego. Po co masz być potem utknięta, nie będziesz mogła się ruszyć z miejsca wieczorem, bo dziecko inaczej nie uśnie. A może się i tak zdarzyć, że nie uśnie przy piersi i co wtedy? Już żadnego ratunku nie będzie.
      • mruwa9 Re: Dać smoczek?? 08.07.13, 17:04
        bzdura.
        Pokaz mi 6-latka zasypiajacego przy piersi.
        Ba, pokaz mi, ile 3-4-latkow ssie piers do zasypiania.
        • moniaak27 Re: Dać smoczek?? 08.07.13, 21:44
          Boże jak czytam takie rzeczy to mną trzęsie. Kobieto skoro masz już 2 dziecko to powinnaś wiedzieć jak rozwija się dziecko i że to TY musisz się dostosować do dziecka nie ono do Ciebie. Będzie płakało będzie marudziło będzie się smiało będzie się śliniło ssało kciuka rece nogi metki i rozne inne rzeczy. Tak rozwija się dziecko przecież już przez to przechodziłaś.. pogodz się z tym a będzie Ci łatwiej.. ja tak zrobiłam i dopiero wtedy zaczęłam rozumieć moje dziecko.. spię z nim piers kiedy chce smile butelkę też dostaje (calma medela nie zaburza odruchu ssania) smoczek też ssie ale dopiero od 4-tego miesiąca jak zaczęły isc zęby to słuzy jako gryzaksmile
    • black-cat Re: Dać smoczek?? 09.07.13, 14:32
      Pozwolić ssać palce. Dziecko się w ten sposób po pierwsze uspokaja, po drugie robi sobie masaż jamy ustnej. Wkładanie palców do buzi jest naturalne i nie znam dziecka, które zaczęło od paluszków a skończyło na kciukusmile Kciuk to trochę inna bajka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka