Dodaj do ulubionych

Te produkty ułatwiają opiekę nad niemowlęciem

07.08.13, 13:57
Co myślicie o tych produktach ułatwiających opiekę nad dzieckiem
Według mnie zaczynając od 10:
rzecz całkowicie zbędna, wymuszająca niezdrową pozycję, bo dziecko samodzielnie siedzące czegoś takiego nie ptrzebuje.
9. Smoczek, o tak ratował nam wiele razy życie
8. Wideoniania, jeżeli ktoś ma duży dom. W moim małym mieszkaniu średnio przydatna
7. Termomentr jak najbardziej, ale czy akurat do ucha? tutaj nie mam zdania
6. Śpiworek, zastanawiałam się, ale w końcu nie kupiłam, bo wydawał mi się problematyczny w nocy w czasie karmienia.
5. mikrofalowy sterylizator parowy, miałam i jak najbardziej polecam.
4. niania elektroniczna - mam do tej pory, jakąś najprostszą, nie wyobrażam sobie bez niej życia
3. Torba do przewijania, torba przy niemowlaku jest potrzebna napewno aby spakować rózne grmoty, ale może to bć równie dobrze plecak, duża płciona torba itd.
2. Elektryczny steliryzator, nie miałam, nie wypowiadam się
1 . Bramki ochronne, w domu gdzie są schody jak najbardziej rzecz potrzebna, tak samo jak inne gadżety chroniące przed kantami, gniazdkami itd.

A jakie Wasze jest zdanie na temat tego rankigu?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mojemieszkanie24 Re: Te produkty ułatwiają opiekę nad niemowlęciem 07.08.13, 14:34

1. bramki- do małych mieszkań nie, do dużych jak najbardziej
      2. elektryczny sterylizator- nie mam, mam do mikrofali, szybko i wygodnie
      3. torba do przewijania- mam torbę ale przewijak osobno.
      4. niania- nie mam bo po co ? mam małe mieszkanie. W dużym to rzeczywiście przydatne
      5. mikrofalowy sterylizator- mam, przydaje się
      6. śpiworek – TAK !!
      7. termometr do ucha- mam ale jeszcze nie uzywałam wiec nie wiem
      8. wideoniania- nie mam, mam małe mieszkanie Mi wystarczyl monitor oddechu
      9. smoczek- używam nieczęsto, ułatwiać opiekę ułatwia ale nie nadużywam
      10. krzesełko do wanny- nie wiem jeszcze ale wydaje mi się, że jak dziecko stabilnie siedzi to nie ma potrzeby ograniczać mu ruchów ( rodzic jest zawsze przy dziecku w razie czego). Ale tak jak mówię, nie wiem bo mój córka nie siedzi jeszcze

Moje zdanie na temat rankingu. Prawie połowa sprawdza się tylko w dużym domu. W malutkich nie ma takiej potrzeby smile
    • anjaka1983 Re: Te produkty ułatwiają opiekę nad niemowlęciem 07.08.13, 14:42
      10. krzesełko do wanny - też uważam, że rzecz zbędna i niezdrowa, nie ma lepszej pozycji niż na rękach taty wink (mama od biedy też może być wink )
      9. smoczek - jak najbardziej, głownie przed zaśnięciem i na smutki;
      8. niania video - mam i uwielbiam, niby mamy średniej wielkości mieszkanie, ale i tak można spokojnie zamknąć drzwi kiedy młody śpi i nie zastanawiać się co chwilę, co się za tymi drzwiami dzieje;
      7. termometr elektroniczny w zupełności wystarcza;
      6. śpiworek przydał się, ale nie używaliśmy zbyt długo;
      5. mam elektroniczny, więc nie wypowiem się;
      4. na pewno must-have, choć mi sam dźwięk by nie wystarczył smile
      3. torbę kupiliśmy razem z wózkiem, ale pewnie inna duża torba też by dała radę;
      2. sterylizator elektryczny - mam i bardzo sobie chwalę, duże ułatwienie w zachowaniu higieny
      1. bramki ochronne - przy schodach w domu absolutna konieczność
    • illegal.alien Re: Te produkty ułatwiają opiekę nad niemowlęciem 07.08.13, 14:51
      Wszystkie 10 to dla mnie zbedne gadzety. Co nie znaczy, ze niektorych nie kupilam wink (z wymienionych to chyba tylko termometr do ucha, spiworek i torbe specjalna do wozka).
    • monocle Re: Te produkty ułatwiają opiekę nad niemowlęciem 07.08.13, 15:13
      1. Krzesełko do wanny- nie mam, uważam to za zbędny gadżet przydatny krótko dopóki dziecko stabilnie nie siedzi.
      2. Smoczek- mój syn jest niesmoczkowy, przy karmieniu piersią na żądanie całkowicie zbędna rzecz.
      3. Videoniania- w niewielkim mieszkaniu zbędna, w domu na pewno przydatna ale czy za tą cenę? Hmmm, ja bym olała wink
      4. Termometr do ucha- mam przykładany do skroni, również nie wymaga budzenia dziecka, oceniam go średnio i zbytnio nie ufam. Robię pomiar kilka razy dla uwiarygodnienia wyniku.
      5. Śpiworek do spania- miałam, nie używałam, pozbyłam się.
      6. Mikrofalowy sterylizator parowy- niepotrzebna rzecz przy karmieniu piersią.
      7. Niania elektroniczna- w moim mieszkaniu zbędna.
      8. Torba do przewijania- na pewno przydatna, używam takiej do wózka.
      9. Elektryczny sterylizator parowy- w przypadku karmienia piersią bezsens.
      10. Bramki ochronne- u mnie w mieszkaniu zbędne, a tak w ogóle to pewnie nieodzowne jeżeli ktoś ma schody w domu.
      Ogólnie mam wrażenie, że ten ranking jest sponsorowany przez firmy od tych wszystkich gadżetów. Żadnego z nich nie uważam za niezbędny, wprost przeciwnie. No może jedynie torba do wózka.
      Mój ranking wyglądałby zupełenie inaczej.
    • rulsanka Re: Te produkty ułatwiają opiekę nad niemowlęciem 07.08.13, 21:21
      Wszystko zbędne oprócz bramek, ale my akurat mamy na górze bramkę samoróbkę i elementy kojca ośmiokątnego, które odgradzają kominek i schody na dole. Termometry douszne i w ogóle elektroniczne są do luftu. sterylizatory niepotrzebne, smoczek też
      krzesełko do kąpieli - a po co ?

Mamy coś w stylu elektronicznej niani, jak młody śpi to kładziemy koło niego krótkofalówkę i wtedy można spokojnie wyjść do ogrodu. Przy starszaku nawet udało nam się poimprezować przy ognisku jak spał smile
    • mruwa9 Re: Te produkty ułatwiają opiekę nad niemowlęciem 07.08.13, 23:51
      z tego wszystkiego jedyne, co uwazam za sensowne i przydatne, to bramki na schody ( ale nie rozporowe, ktore moga sie poddac, gdy dziecko sie o nie oprze, i tragedia gotowa) oraz torba do przewijania, a wlasciwie plecak, z przewijakiem. Ale zwykly plecak plus wsadzona do niego ceratka-przewijak, spelnilyby te sama role.
      Cala reszta- zbedne graty.
    • gonia28b Re: Te produkty ułatwiają opiekę nad niemowlęciem 08.08.13, 00:45
      nijak się to kupy nie trzyma według mnie...
      Żadnych elektronicznych niań, wideokamer, monitorów oddechu - całkowicie zbędne gadżety.
      Torba, może i wygodna, ale w sumie wystarczyło do plecaka zapakować zapasowego pampersa, paczkę chusteczek nawilżanych i ew. krem przeciw odparzeniom.
      Sterylizator butelek też uważam za zbędny mimo, że byłam mamą butelkową smile
      Prędzej bym mamom doradziła, żeby miały zawsze termos z odpowiednio ciepłą przegotowaną wodą, z którą w trybie natychmiastowym można przygotować butlę z mieszanką.
      Moje typy wydatnie ułatwiające opiekę nad niemowlęciem to:
      Dla mam karmiących piersią:
      - poduszka "rogal"
      - laktator, ręczny wystarczy
      Dla mam karmiących butelką:
      - termos na wodę (wyżej już wspomniany)
      - plecak lub torba, żeby móc zabrać ze sobą jeszcze opakowanie mieszanki, czystą butelkę i termos z wodą, a jeśli przewidujemy podczas wyjścia tylko jedno karmienie (bo na krótko wychodzimy), można nawet tylko do czystej butelki nasypać odmierzoną porcję mleka, a w sytuacji "kryzysowej" dolać tylko wody.

Gdy niemowlę jest już trochę starsze, ma już kilka miesięcy:
      - mata edukacyjna
      - łóżeczko turystyczne (przydatne zwłaszcza podczas podróży)
      - "foczka" do kąpania, nawet nie krzesełko takie jak na zdjęciu w artykule, ale jest coś takiego jak "foczka" umożliwiająca dziecku pozycję półleżącą
      - słoiczki z gotowymi daniami

smoczek pozostawiam poza tematem, bo to jak widać po lekturze forum zależy i od dziecka (czy go zaakceptuje) i od samej mamy (czy będzie wolała robić z własnej piersi smoczek...)
    • dmuchawcelatawce Re: Te produkty ułatwiają opiekę nad niemowlęciem 08.08.13, 01:24
      nr. 10 nie mialam, nie mialam potrzeby miec, obeszlo sie
      nr 9 smoczek - niezbedny
      nr 8 wideoniania - niezbedna
      nr 7termomtr do ucha - najbardziej praktyczny, zwlaszcza jak juz dziecko nieco odrosnie i ostro bedzie sprzeciwiac sie termometrowi w pupie.
      nr6 spiworek, mam duzo, na rozne okazje i bardzo sie sprawdzaly
      nr 5 sterylizator parowy - polecam
      nr 4 niania elektroniczna - nie wiem nie mialam, wideoniania wydaje mi sie byc lepsza
      nr 3. torba do przwijania, polecam, mnostwo zakamarkow, mata do przewijania
      nr 2 elektryczn ystelizator, nie mialam
      nr 1bramki ochronne - polecam
      • levoonia Re: Te produkty ułatwiają opiekę nad niemowlęciem 09.08.13, 01:12
        1. bramki - tak, u nas konieczność. nie mam nigdzie balustrad..
        2. elektryczny sterylizator, nie miałam i nie czułam potrzeby posiadania
        3. torba dostosowana do potrzeb dziecka ułatwia życie. trudno znaleźć ładną za rozsądne pieniądze niestety. jakieś dwie mam
        4. niania elektroniczna bardzo nam się przydaje. w sumie teraz przydałby się nawet dwie
        5. sterylizator parowy u nas zbędny. po przejściu na mm używamy butelek samosterylizujących się w mikrofali
        6. śpiworków mieliśmy kilka a starszy odmówił dość szybko wkładania do tego, ja po przemyśleniu stwierdziłam, że sama bardzo nie lubię spać w śpiworze mumi i młodszego już nawet nie próbowałam namawiać..
        7. termometr mamy taki do skroni. używam tylko orientacyjnie, zawsze robię kilka pomiarów i ogólnie mu nie ufam. sprawdzam tradycyjnym jak jest już bardzo źle
        8. wideoniania. o zamiast drugiej niani wolałabym wideonianię!
        9. smoczek fajna rzecz. uczucie wepchnięcia do paszczy i następująca po nich chwila ulgi dla uszu bezcenna heh
        starszy odmówił dalszego stosowania tego boskiego wynalazku w wieku 6-mcy, młodszy jak skończył 9.
        10. krzesełko do wanny bez sensu dla mnie. nie sadzaliśmy go zanim nie zaczął sam siedzieć, wtedy też zaczął się kąpać ze starszym

• levoonia inne 09.08.13, 01:18
          inne ulepszacze życia:
          - podgrzewacz do butelek + dystrybutor na porcje mleka. przy budzącym się w nocy dziecku zejście do kilku sekund z czasem wykonania butli i zaaplikowania do dzioba naprawdę się liczy. to o kilka sekund snu więcej wink
          - samorozkładające się mini łóżeczko turystyczne. małe, można zabrać awaryjnie. i robi tez u nas za namiot do zabaw
          - kosz mojżesza
          - wózek podwójny przy dwójce rok po roku
          - uchwyt na kawę przy wózku
          - nosidło ergonomiczne
          - kocyki muślinowe (duże tetrówy takie 100x100) do wszystkiego: robią za kocyki, podkładki, osłony, ręczniki. najchętniej aden anais
          • devilyn Re: inne 12.08.13, 22:20
            pieluchy bambusowe milisie dla skóry nawet po wielu praniach big_grin
    • tulimatka Re: Te produkty ułatwiają opiekę nad niemowlęciem 13.08.13, 00:31
      10. krzesełko do wanny - zupełnie zbędne

> 9. Smoczek - owszem do usypiania i na dramaty

> 8. Wideoniania, - nie miałam, nie mam zdania
      > 7. Termomentr - mamy kilka i najlepiej sprawdza nam się stary, tradycyjny, rtęciowy
      > 6. Śpiworek, - bardzo tak
      > 5. mikrofalowy sterylizator parowy - nie używałam mikrofalowego, ale w ogóle sterylizatory uważam za zbędne, może są ok dla wcześniaka. Wystarczy dobrze umyć butelkę. Pierwsze dziecko miało wszystko sterylizowanie, drugie prawie nic (z braku czasu) i nie ma żadnej różnicy w kondycji zdrowotnej wink

> 4. niania elektroniczna - owszem używamy teraz przy młodszym dziecku, cóż jak w połowie nocy i tak muszę nianię wyłączyć bowiem dzieć ląduje w moim łóżku

> 3. Torba do przewijania, torba przy niemowlaku - owszem, potrzebna. Z czystej estetyki i próżności kupiłam sobie ładną dedykowaną dzieciom,choć na rozum to może być każda torba wink

> 2. Elektryczny steliryzator, - jak wyżej na temat sterylizatorów
      > 1 . Bramki ochronne, w domu gdzie są schody - owszem, b potrzebne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka