Dodaj do ulubionych

nasze pomysły

21.11.13, 17:47
Chciałabym usłyszeć Wasze sprawdzone pomysły na ułatwienie życia z niemowlakiem.

Moje:
- jeśli kąpałam noworodka to zawsze dawałam na brzuszek szmatkę/ kaftanik/ pieluszkę i najpierw polewałam materiał - nie czuły się moje dzieci takie gołe,
- po 30 min drzemki "dobijam" wyjściem na dwór, bujaniem w wózku, czasem daje mi to potem 2h dla siebie/starszych/męża
- butelka BabyOne antykolkowa, szeroka, super wolny przepływ, łatwe odpowietrzanie, odkrycie roku ( moje trzecie dziecko jest niestety butelkowe)
- dzielenie się opiekunką, ja pracuję 3 razy w tyg do 13 ( mam wołny zawód), potem nasza Pani idzie do mojej koleżanki (pracuje w korporacji), gdzie odbiera jej synka z przedszkola i zostaje z nim do 18.

Naprawdę jestem ciekawa jakie Wy macie sprawdzone chwyty,

MAMAANIA
Obserwuj wątek
    • ilianna Re: nasze pomysły 21.11.13, 21:40
      Ja mam jeden: wyluzować big_grin.
      Poza tym mega wygodne karmienie piersią i chusta.
      • szonik1 Re: nasze pomysły 21.11.13, 22:31
        Taaaksmile
        Luz i pierśsmile i nic na siłę "bo trzeba", "bo dziecko musi znać granice", "bo musi nauczyć się być samodzielne", "bo powinno...".
        • szonik1 Re: nasze pomysły 22.11.13, 14:27
          I jeszcze: nie rozszerzać za wcześnie diety, nie ma do czego się spieszyć, dawać jedzenie do rączki, choć bez ortodoksji, nie bać się rozszerzać i pozwolić na babranie, grzebanie i rozrzucanie, szybko przyuczać do widelca i samodzielnego jedzenia łyżeczką. Efekt jest taki, że moja niespełna 18 miesięczna córka (wcześniak z 34 tyg, więc teoret.młodsza) je normalnie z nami, każdy na swoim miejscu i swoim sztućcemsmile
    • mama-ola Re: nasze pomysły 22.11.13, 08:48
      > Chciałabym usłyszeć Wasze sprawdzone pomysły na ułatwienie życia z niemowlakiem.

- Suszarka. Jak któryś z synków miał problem z zaśnięciem, to włączałam suszarkę do włosów. Przy jej szumie odpływali. U mnie to był hit pierwszego roku życia dziecka. Minusy takie, że zajeździliśmy 3 suszarki na amen.
      - Balkon. Za oknem mam hektary ogrodu, 1 piętro. Jak mi się nie chciało wychodzić z dzieckiem na dwór (bardzo często, depresja poporodowa albo coś w tym guście, generalnie niechęć do wychodzenia), to wystawiałam synka na balkon. Potrafił tam przespać do 3 godzin, a uznawałam, że pobyt na dworze ma zaliczony.
      • mamatomika Re: nasze pomysły 23.11.13, 20:55
        O tak, suszarka jest super, ale odkurzacz tez jest ok. Jak maly marudny to daje go do lozeczka i zaczynam odkurzac. Pare minut pozniej juz go nie ma smile Dobra rade dostalam po urodzeniu corki. Jesli dziecko sie zakrztusi mlekiem i nie umie zlapac powietrza, nalezy mocno dmuchnac w twarz, dziecko sie wystraszy i znow zacznie normalnie oddychac. Sprawdzilam 2 razy, super dziala!
      • murwa.kac Re: nasze pomysły 24.11.13, 07:20
        mama-ola napisała:

CytatMinusy takie, że zajeździliśmy 3 suszarki na amen

nie szkoda Wam bylo suszarek? wink

www.youtube.com/results?search_query=white+noise&sm=3

www.youtube.com/results?search_query=hair+dryer+sound&sm=3

w mp3 tez mozna dostac
        • audrey2 Re: nasze pomysły 24.11.13, 14:22
          oj, wierz mu murwa, że to nie to samowink
          probowałam jutuba, ni cholery, za to suszarka...sam miódwink
          ale i tak mu przeszlo okolo 5 miesiaca albo my sobie odpuściliśmy i jednak okazalo się, że dziecko spokojnie spi bez szumów
          • murwa.kac Re: nasze pomysły 24.11.13, 14:30
            no co Ty?
            my nigdy suszyc nie musielismy (raz czy dwa robowalismy moze), wiec nie znam roznicy, a bylam pewna, ze jeden diabel.
            • giba116 Re: nasze pomysły 24.11.13, 15:14
              Niestety niesmile
              U mnie z kolei nie zastąpiony był i nawet teraz w cięższych momentach jest szum okapu kuchennego. Nic nie brzmi dla córki tak samo. Dla mnie też szum to szum ale ona buntowała się na wszystkie ściągnięte z neta "białe szumy". Ba, nawet nagrałam okap na dyktafon. Odtwarzany też nie brzmiał tak jak powiniensmile
    • aleksandra1357 Re: nasze pomysły 22.11.13, 11:07
      Nosić, karmić piersią, nie przejmować się zaleceniami, nie koncentrować się nadmiernie na dziecku, tylko na sobie.
    • baba-baba Re: nasze pomysły 22.11.13, 22:17
      Mój główny sposób na ulatwienie sobie życia z mlodym było:
      unikanie go jak tylko to możliwe (tatuś po powrocie z pracy dostawał go już w drugiej minucie po wejściu),tatuś wstawał często w nocy
      spałam w dzień jak młody miał drzemkę
      notoryczne wystawianie dziecia w wózku na ogród,potem w łóżku turystycznym
      często leżał na podłodze,bo wtedy nie musiałam uważac ze mi się sturla z kanapy
      butelki wyparzane w mikrofali
      nie cyc tylko mm
      nie słuchanie rad
      nie prasowanie jego ciuchów
      moglabym tak pisac i pisac
      • szonik1 Re: nasze pomysły 23.11.13, 12:56
        > nie cyc tylko mm
        Jak dla kogosmileDla mnie to byłoby mega utrudnieniewink
    • marikooo Re: nasze pomysły 23.11.13, 21:03
      Pod krzesełkiem do karmienia położyłam stary obrus i po posiłku wystarczy strzepnąć z niego okruchy, nie muszę trzy razy dziennie zamiatać i myć podłogi.
      • murwa.kac Re: nasze pomysły 24.11.13, 07:21
        kradne sygnaturke jesli mozna big_grin
        • marikooo Re: nasze pomysły 24.11.13, 20:57
          murwa.kac napisała:

> kradne sygnaturke jesli mozna big_grin

A proszszsz...
    • murwa.kac Re: nasze pomysły 24.11.13, 07:24
      jak juz wyzej ktos napisal - wlaczyc tryb luzu. ja do luzu dodam lenistwo.
      nie patrzec na tabelki, ksiazki, wykresy, tylko dziecko.
      wlaczyc ojca dziecka AKTYWNIE, a nie na zasadzie miś pracuje, wraca zmeczony do domku to czasem troszke pomoze
    • momoneymoproblems Re: nasze pomysły 27.11.13, 14:33
      podzieliłam zabawki małego na dwa pudła i bawi się wymiennie - tydzień jednym, tydzień drugim dzięki temu nie nudzi się tak szybko zabawą, te świeżo wyjęte traktuje zawsze jak "nowe" smile
      - do łażenia wycięłam małemu dziury w rajstopkach w miejscu kolan - żeby się nie ślizgał - a to dlatego że rajstopy z absami zawsze mają absy w innym miejscu niż mój zuch kolana smile
      - duzym ułatwieniem jest zastąpienie oliwek i kremów płynem do kąpieli z emolientem. Dzięi temu po kąpieli obywamy się bez smarowania czego mój synek nie lubi, wystarczy krem na pupę i gotowe.
      jak coś mi się przypomni to dopiszęsmile
      • alutka314 Re: nasze pomysły 27.11.13, 16:07
        Moje życie stało się prostsze jak wyluzowałam, niestety dopiero jak mała miała jakieś 7 miesięcy crying wcześniej sie przejmowałam że nie zjada tyle co w tabelkach pisze (cudowałam zabawiałam przy jedzeniu MASAKRA), mało waży (choć idzie 10 centylem), aaaaa włosy z głowy rwałam. Porównywałam z innymi dziećmi i jak córka czegoś jeszcze nie potrafiła to ja płakałam mężowi i rękaw, że coś jest nie tak crying Głupia, głupia i jeszcze raz głupia byłamcrying
        Jak wrzuciłam na luz to i dziecko spokojniejsze. Zjada wszystko aż się jej uszy trzęsą smile ma dni że obiadku zje kilka łyżeczek to trudno. rozwija się supersmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka