Dodaj do ulubionych

Skórka od chleba

15.08.04, 09:43

Czy dajecie swoim pociechom skórkę od chleba, jeśli tak to jaką tzn. starą,
świeżą, jednodniową , dwudniową, piętkę, czy może kawałek skórki np. ze
środka. Pytam bo nie wiem, byłam zawsze przeciwniczką dawania takowej skórki,
ale wszyscy na około pytają się mnie czy daję a jak odpowiadam że nie to od
razu lawina pytań dlaczego. Moja córeczka we wtorek skończy 7 miesięcy i jak
do tej pory nie umie gryźć, jak daję jej zupki ze słoiczków to je połyka
zamiast trochę pogryźć potem płacze i nie chce więcej jeść, a wszyscy na około
bo nie dajesz jej skórek od chleba i mała nie nauczy się gryźć a na skórkach
by się nauczyła. C omam robić?
Obserwuj wątek
    • magdalenka27 Re: Skórka od chleba 15.08.04, 09:51
      nie sluchaj ludzi, skorka od chleba w 7 miesiacu to troche za wczesnie bo chleb
      zawiera gluten. moja jula chlebek dostaje od niedawna a ma skonczone 10 miesiecy
      i nauczyla sie gryzc. dawalam jej chrupki albo jabluszko ( cale, zeby nie
      odgryzla zbyt duzego kawalka ). skorke daje jej z ucietej kromki, miekka strona,
      czyli tak jak by spodu chleba bo gorna czesc jest chrupiaca i moze pokaleczyc
      dziasla.
      • martael Re: Skórka od chleba 15.08.04, 10:07
        Hej,
        Chrupki kukurydziane są świetne do nauki samodzielnego chrupania. Chlebek niech
        lepiej poczeka te kilka miesięcy. Wścibskim pytaczom odpowiadaj, że chleb
        zawiera gluten, a glutenu nie należy podawać dzieciom do 10mies. ze względu na
        nietolerancję glutenu i zagrożenie celiakią.
        • babicha Re: Skórka od chleba 15.08.04, 15:10
          Moja mama ( bez mojej wiedzy )podała mojemu maluchowi biszkopty i nic mu nie
          było ( ma 7,5 miesiąca ).
          Nie wszystkie dzieci nie tolerują glutenu, jak podasz dopiero w 10 miesiącu to
          też może się okazać że jest uczulone. Mój Kevin wcina chrupki kukurydziane i
          biszkopty, ja kupuje Miśkopty z Nestle i nadal nic mu nie ma to chyba znaczy że
          nie jest uczulony.
          Pozdrawiam!
          • lch74 Re: Skórka od chleba 15.08.04, 21:10
            babicha napisała:
            > Nie wszystkie dzieci nie tolerują glutenu, jak podasz dopiero w 10 miesiącu
            > to też może się okazać że jest uczulone.

Przy nietolerancji glutenu występują objawy ze strony przewodu pokarmowego - problem z trawieniem, biegunka, bóle brzucha, zanik kosmków jelitowych. Nietolerancja glutenu może być spowodowana zarówno niedojrzałością przewodu pokarmowego jak i celiaklią. W pierwszym wypadku im później podamy gluten tym mniejsze prawdopodobieństwo, że wystąpią problemy z jego trawieniem, bo przewód pokarmowy 10-12 miesięcznego dziecka jest o wiele bardziej dojrzały niż dziecka 7 miesięcznego. Na celiaklię natomiast choruje się całe życie. Czasami celiaklia przebiega bezobjawowo, pomimo zmian chorobowych w obrębie błony śluzowej jelitsad
            Pozdrówkismile
    • mamaifilip Re: Skórka od chleba 15.08.04, 10:00
      Też bylam przeciwniczką dawania skórek chleba, ale od miesiąca celebrujemy
      zwyczaj wspólnych śniadań z synkiem (prawie 9 m) i razem pojadamy chlebek.
      Moi rodzice mimo zakazów pokazali maluchowi przyjemność tarmoszenia skórki, jak
      zobaczyłam, mało zawału nie dostałam (gluten, alergia itd.). Ale nic się nie
      wydarzyło.
      Żadne chrupki nie sprawiają takiej uciechy i... (może przypadek) wreszcie
      pokazały się zęby.
      Poważnie... Czasami się zastanawiam, czy z wiedzą na temat co wolno a czego nie
      wolno, nie przesadzamy, my młode mamy. W końcu same wychowałyśmy się na
      skórkach chleba.
      Chlebek podawany Filipowi jest jednodniwy, żeby skórka była miękka, a jaka
      część - im większa tym fajniej.
    • anetakm1 Re: Skórka od chleba 15.08.04, 10:07
      Nigdy nie dawałam synkowi skórki od chleba, natomiast do gryzienia podawałam mu
      chrupki kukurydziane, ugotowaną marchewkę lub biszkopta (stosując się do rad
      mojego pediatry. Mój synek sam nauczył się gryź, wszystko we właściwym czasie,
      nie ma co się denerwować, to zdenerwowanie udziela się córeczce.
    • lch74 Re: Skórka od chleba 15.08.04, 10:19
      Glutenu nie należy wprowadzać prze 10 miesiącem życia a niektórzy nawet zalecaja z tym poczekać do ukończenia roku. Przy nietolerancji glutenu zanikają kosmki jelitowe i później trzeba długo czekać by się odbudowały a dziecko może po takich przejściach dość długo glutenu nie tolerować, więc po co się spieszyć. Oprócz tego taki maluch bardzo łatwo może się taką rozmiękczoną skórką zadławić. Nie słuchaj takiego gadania, że dziecko nie nauczy się gryźć bez skórki od chleba, co za bzdury. Z takiej teorii wynikałoby, że dzieci z celiaklią, uczuleniem na zboża itp., które z tych względów nie mogą jeść chleba nie nauczą się gryźć, he he zabawne... Widziałaś kiedyś dorosłego człowieka, który nie umiałby gryźć jedzenia? Czego to ludzie nie wymyślą... Ja ostatnio od swojej mamy usłyszałam żebym w domu zakładała synkowi buty, bo się nie nauczy chodzić, he he bardzo mnie to rozbawiło... Dawaj maluchowi do rączki chrupki kukurydziane (jeśli nie ma uczulenia na kukurydzę) najlepiej "flipsy" lub inne bez soli i będzie je sobie podgryzał, chrupki się rozpuszczają, więc córeczka się nie zadławi. Mój synek ma prawie roczek i też jeszcze zupek nie gryzie ale już grudki mu nie przeszkadzają, jeszcze jak miał 8-9 miesięcy, to grudkami się zadławiał i miał odruch wymiotny. Poprostu stopniowo do kremowych zupek dodawałam coraz to więcej zupek z grudkami aż synek się nauczył je jeść, ale nie gryzie ich bo i czym tymi pięcioma ledwo podrośniętymi siekaczami??? Ile twoja córeczka zjada takiej kremowej słoiczkowej zupki, może płacze bo już nie jest głodna? Nie daj się zwariować i poczekaj z chlebem minimum do 10-go miesiącasmile
      Pozdrówkismile
    • mleczusio Re: Skórka od chleba 15.08.04, 10:34
      Dziękuję wszystkim mamą za odpowiedzi, tak jak pisałyście poczekam jeszcze z
      tymi skórkami, a co do jabłuszka to trochę się boję dawać z powodu możliwości
      zadławienia, ale może spróbuje. Chrupki kukurydziane daję ale w niewielkiej
      ilości bo podobno kukurydza powoduje zatwardzenia a moja córeczka ma kłopoty z
      kupkami. Kremowe zupki zjada przeważnie cały ten większy słoiczek a małych
      półtora. Dławi się zupkami które mają tzw. grudki, zje niecały słoiczek i
      płacze. Pozdrawiam
      • martael Re: Skórka od chleba 15.08.04, 10:43
        Spokojnie, daj jej czas na przyzwyczajenie się do grudek. Ona jest jeszcze
        naprawdę malutka...
      • lch74 Re: Skórka od chleba 15.08.04, 10:45
        Jabłuszko możesz pokroić w cienkie plasterki i wtedy napewno się maluszek nie zadławi. Pierwszy raz słyszę żeby kukurydza powodowała zatwardzenia, słyszałam coś takiego o ryżu ale o kukurydzy, że wręcz przeciwnie działa rozluźniająco. Mój synek wcina zarówno ryż jak i kukurydzę i ani jedno ani drugie nie powoduje u niego zatwardzeń. Co do zupek z grudkami, to mój synek dopiero ok.9 miesiąca przestał się dławić grudkami i nie chodzi tu o gryzienie, bo zupek nie gryziesmile Dodawaj stopniowo do kremowych zupek zupki z grudkami i córeczka w swoim czasie przestanie się dławić, poprostu musi do tego dorosnąć (np. najpierw dodawaj 1/4 słoiczka, gdy już będzie OK, to dodawaj 1/2 słoiczka, później 3/4, aż dojdziesz do całego).
        Pozdrówkismile
        • driadea Re: Skórka od chleba 15.08.04, 11:47
          Kukurydza może tak, ale przecież chrupki to nie kukurydza a grys kukurydziany,
          czyli dokładnie to samo, czym jest kaszka kukurydziana!
          Chlebek jeszcze nie, chrupki owszem smile
    • mamamarka Re: Skórka od chleba 15.08.04, 21:04
      Przecież nie musi się uczyćna chlebie o rany.... Możesz jej dawaćchrupki
      kukurydziane albo kawałek jabłka, marchewki. Wiesz przecież ile w chlebie jest
      chemii. Ja daję czasem Markowi chleb do zabawy
    • maaharet Re: Skórka od chleba 16.08.04, 11:16
      Tak. Z tym gryzieniem to chyba prawda, bo mój synek ( w tym momencie 9 msc.)
      nauczył się gryzć w ten sposób.Skórkę dostawał w wieku ok. 6 msc.Najlepiej dac
      piętkę i trzeba uważnie obserwować czy nie ma buzi za dużego kawałka. Nie raz
      zdażyło mi sie wyciągać ze środka. Dobrze się też trenuje gryzienie na
      chrupkach kukurydzianych, nie ma obawy raczej przed zadławieniem, bo dobre
      chrupki np.Flips, rozpuszczają się w buzi.No i w końcu to kukurydza, a nie
      gluten.
    • kingaolsz Re: Skórka od chleba 16.08.04, 11:43
      Dziewczyny maja racje. Najwczesniej po skonczeniu 10 miesiecy zycia, a idealnie
      byloby poczekac do roczku. Aha, chleb dobieraj jak najlepszy jakosciowo, zeby
      bylo malo sztucznosci w nim i konserwantow.
      A z gryzieniem sie nie martw, jeszcze sie nauczy, u nas tez to troszke wiecej
      trwalo ale teraz z dnia na dzien idzie coraz lepiej.

Pozdrawiam
      Kinga
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka