Dodaj do ulubionych

ściąganie czy dojenie

25.03.14, 20:50
...a może coś innego ? wink ( jakoś mi się poprawił humor więc temat do pośmiania )
Bo u mnie to tak oficjalnie to ściąganie, ale sama do siebie i w gronie zaufanym to jednak przeważa dojenie. wink
No i zauważyłam , że jak przestałam prawie 2 lata temu ściągać to mi bardziej pasowało mówić że ściągałam , a jak znów latam z laktatorem to bardziej to dojenie znowu pasuje.

p.s. witam ponownie , synek pojawił się na świecie 20 lutego , od prawie 3 tygodni wyłącznie na laktatorze...znaczy dojarce smile
Obserwuj wątek
    • angieabc Re: ściąganie czy dojenie 25.03.14, 21:20
      Gratulacje narodzin Syneczka. Mój mąż polewa, gdy mówię, że idę odciągnąć do końca smile.
    • klaudia209 Re: ściąganie czy dojenie 26.03.14, 00:45
      Gratulacje z narodzin dziecia smile
      U mnie jest identycznie z nazewnictwem jak i u Ciebie. Czasami tez mowie ze ide "produkowac mleczko" smile
    • kaskaleczna Re: ściąganie czy dojenie 26.03.14, 07:27
      gratulacjesmile
      ja sama mowie ze ide sie doic i jak mowie ze musze wydoic sie do konca a tez jest ubaw po pachywink
      ale w gronie nie za bliskich znajomych mowie ze sciagam laktatorem mleko....
      • lenad31 Re: ściąganie czy dojenie 26.03.14, 17:37
        aaa...dzięki Wam wszystkim za gratulacje i niech Wam bozia w mleku wynagrodzi. wink
    • mistlemi Re: ściąganie czy dojenie 26.03.14, 15:06
      Ja nazywam to szrpaniem cycka wink moze dlatego, że na początku każdej sesji, przez te kilka pociągnięć strasznie mnie boli.. Też tak ktoś mial? Dodam ze ściągam od jakiś 7 tygodni, co 3 h z dłuższą przerwa w nocy (jedno szarpanie) jest tylko na moim mleku póki co... Ale nie wiem czy dam radę tyle co większość z Was. W ogóle chylę czola przed Wami forumowiczki!!
      • lenad31 Re: ściąganie czy dojenie 26.03.14, 17:03
        w elektrycznym tak ? jeśli masz regulacje w laktatorze to spróbuj zaczynać od niższego poziomu i potem podwyższać siłę ssania.
        Pierwsze kilka razy miałam dziwne odczucia ale cycki tak się potrafią przyzwyczaić , że po jakimś czasie niewiele się czuje.
      • angieabc Re: ściąganie czy dojenie 26.03.14, 17:46
        Też miałam tak na początku. Wydaje mi się, że to było spowodowane zbyt małą nakładką masującą do laktatora oraz tym, że sutek nie znajdował się dokładnie na środku lejka. Teraz gdy czuję ból na początku odciągania wyłączam laktator i jeszcze raz przystawiam do piersi. Dodatkowo po każdym odciąganiu używam kremu na bazie czystej lanoliny. A Twój laktator ma wymienne lejki lub nakładki masujące?
        • mistlemi Re: ściąganie czy dojenie 26.03.14, 21:34
          Mój laktator to spectra 3, niby ma regulację mocy, ale mam wrażenie, że nie dziala. Końcówek uzywam z medeli i moze rzeczywiście mam za małe lejki.. Tylko że wcześniej było ok.. Możliwe, że z powodu wzrostu produkcji mleka powiększyły mi się sutki i potrzebuję większych lejkow? Chyba bredzęwink a może to coś w mojej głowie? Zauważyłam, że bardzo dużo zależy od nastawienia.
          • angieabc Re: ściąganie czy dojenie 27.03.14, 01:01
            Gdyby to był problem lejka to odczuwałabyś to szarpanie przy każdym odciąganiu wink. Możesz jeszcze na stronie medeli sprawdzić dla pewności czy masz właściwy rozmiar lejka. Podaję linka dla ułatwienia.

www.medela.com/PL/pl/breastfeeding/good-to-know/right-size-of-breastshield.html
            A używasz jakiejś maści na sutki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka