Dodaj do ulubionych

Ząbkowanie i brak apetytu

31.03.14, 09:12
Mojej córeczce 8 miesięcy, kilka dni temu przebiła się lewa jedynka a prawa jeszcze nie ale już prześwituje. Mała od tamtej pory ma bardzo kiepski apetyt, obiadek zje ale nic więcej nie chce, dziś dałam kaszkę bobovita waniliową ale zwróciła mi podczas jedzenia. Je pierś ale to też tak bardzo delikatnie. Czy Wasze dzieci też tak miały? Czy to związek z ząbkowaniem? Mam wagę w domu i od tygodnia nic nie przybiera pewnie dlatego, że tak słabo jesadsad podpowiedzcie.
Obserwuj wątek
    • sela_s Re: Ząbkowanie i brak apetytu 31.03.14, 09:20
      Mojej córce 4 zęby przebiły się tak ze nawet nie zauważyłam. Gdy miała 8 mięsięcy zaczęły przebijać się górne jedynki ( wtedy o tym nie wiedzialam bo nie było widać) na dwa dni niemal całkiem przestała jeść. Ja byłam podlamana bo nie powiązałam tego z zębami. Nie chciała tknąć nic. Najgorzej było z piciem mleka, pociągnęła pierwszy łyk i koniec. I tak przez dwa dni. Naprawdę byłam wystraszona bo wcześniej nie zdarzało się żeby tyle czasu nic nie jadła. Aż trzeciego dnia zobaczyłam dwie górne jedynki. I powoli zaczęła jeść, po kilku dniach wszystko wróciło do normy. Także myślę że tak - nowe zęby mogą mieć wpływ na apetyt.
    • ilianna Re: Ząbkowanie i brak apetytu 31.03.14, 11:02
      Po pierwsze - to normalne przy ząbkowaniu. Moje dziecko 2 dni nie jadło nic, ani łyka z piersi nawet (akurat jej wszystkie dwójki na raz szły)
      Po drugie - nie zagłodzi się!
      Po trzecie - ważenie ośmiomiesięczniaka co tydzień nie ma najmniejszego sensu, bo w tym wieku dzieci rosną skokowo, może nic nie przybrać przez 3 tygodnie (nawet jedząc normalnie czy też dużo), a potem nagle skoczyć z wagą.

Będzie dobrze! Jak pije chociaż trochę piersi to super. Jak jeszcze obiad zje, to już w ogól bajka wink. Możesz spróbować dać zimnego (z lodówki) ogórka abo paprykę. Albo twardszy chleb. Chociaż nie wiem czy to na jedynki pomoże, mojej pomagało przy dalszych zębach.
    • arya82 Re: Ząbkowanie i brak apetytu 31.03.14, 11:12
      Moze nawet nie jesc (prawie) nic przez kilka dni. Zupelnie normalne przy zabkowaniu dla wieeelu dzieci i nie ma sie co martwic a juz napewno nie stresowac siebie i dzieciecia wciskajac mu jedzenie. Wage tez odstaw i przygotuj sie ze mozesz miec przy kazdych nowych zabkach taka faze (moze byc mniej albo bardziej widoczna)
    • cashmere85 Re: Ząbkowanie i brak apetytu 31.03.14, 16:25
      Kiedy mojej córeczce przebijały się pierwsze dwa ząbki (wyszły prawie na raz - w jednym tygodniu), to też nie miała apetytu, nie chciała nawet jeść owoców. Mleka piła mało i musiało ono być letnie, a nie ciepłe. Przy kolejnych dwóch ząbkach nie zauważyłam już spadku apetytu, w ogóle przez przypadek stwierdziłam, że ma 2 kolejne ząbki smile
    • ewa.misko-wasowska Re: Ząbkowanie i brak apetytu 10.04.14, 11:39
      Jak najbardziej przy ząbkowaniu może być gorszy apetyt, jeżeli utrzymywałby się powyżej 2 tyg. warto się skonsultować z pediatrą, ewentualnie zastosować na krótko leki przeciwbólowe,
      pozdrawiam
      • twitti Re: Ząbkowanie i brak apetytu 10.04.14, 15:24
        Jestesmy w trakcie zabkowania. Synek ma 7 miesiecy i od tygodnia gorszy apetyt. Czekamy na gorne 1. Kiepsko spi w nocy, w dzien zadowolony. Juz nie moge sie doczekac az wyjda.
    • murwa.kac Re: Ząbkowanie i brak apetytu 11.04.14, 09:35
      wybacz, ale wazenie dziecka 8 miesiecznego co tydzien to kuriozum.

dzieci rosna SKOKOWO. przez 4 nic i bach! w 5 nagle sie okazuje, ze jednak przytylo w normie.
      wywal ta wage i waz dziecko normalnie w przychodni przy wizytach, bo zeswirujesz.
      corka nie zaczela sie ruszac? raczkowac? etc?
      jesli tak - zmniejsz swoje oczekiwania co do przyrostu, zebys tez niepotrzebnie nie panikowala. im dziecko starsze tym tempo zwalnia, a wrecz stopuje.

tak, zabkowanie wplywa BARDZO na apetyt, a wlasciwie jego brak.

ze po bobovicie zwrocila sie nie dziwie. przeslodzony, chemiczny syf.
      ugotuj normalna kasze, dodaj owocow czy to swiezych czy suszonych i podaj.
      i przede wszystkim - przestan sie trzasc i schizowac nad jedzeniem i bron boze nie zmuszaj. bo dziecko to wylapie, jedzenie zacznie sie kojarzc ze stresujaca i nerwowa sytuacja, zamiast przyjemnoscia i bedziesz miala problemy w przyszlosci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka