Dodaj do ulubionych

uciskanie piersi

23.04.14, 08:40
Jak to jest z tym uciskaniem piersi przy odciąganiu? Można czy nie można? Ostatnio zaczęłam odciągać mniejsze ilości mleka, sprawdziłam laktator i inne sprawy - efektów brak. Zaczęłam uciskać piersi przy odciąganiu i mleko leci zdecydowanie lepiej, ale coś mi się kojarzy ze szkoły rodzenia, że nie powinnam tak robić. Jaka jest Wasza wiedza na ten temat?
Obserwuj wątek
    • angieabc Re: uciskanie piersi 23.04.14, 09:39
      A co rozumiesz przez uciskanie? Jeśli robisz to zbyt mocno możesz uszkodzić pęcherzyki. Ja od strony pachy układam wyprostowaną dłoń z kciukiem skierowanym w górę piersi ( palce tworzą literę c- jak przy odciąganiu ręcznym)i przesuwam delikatnie w stronę brodawki. Odciągam mleko od 4 mcy i po pewnym czasie zauważyłam że właśnie od strony pachy piersi nie są opróżniane laktatorem stąd taka praktyka. Poza tym przynajmniej raz dziennie odciągam mleko po bardzo ciepłym prysznicu i wtedy nie muszę ich masować bo mleko samo leci. Jeśli coś napisałam niezrozumiale to daj znać, postaram się doprecyzować.
      • niziolog85 Re: uciskanie piersi 23.04.14, 12:44
        wszystko jasne, dzięki za odpowiedźsmile a tak z innej beczki - ja odciągam dopiero 1,5 miesiąca. Myślę powoli o redukcji liczby odciągań z 7 na 6 na dobę, ale obawiam się że będzie się to wiązało ze spadkiem ilości mleka a tego nie chcęsad może tutaj mogłabyś mi coś doradzić?
        • angieabc Re: uciskanie piersi 23.04.14, 13:05
          Ja przez pierwsze dwa mce odciągałam 8x dobę, bo 6 tyg. To minimalny okres na unormowanie laktacji. Teraz odciągam już tylko 5 x dobę, a ilość mleka nadal jest taka sama (trochę ponad litr) Eliminuję 1 odciągnięcie stopniowo poprzez wydłużanie czasu między kolejnymi odciągnięciami o 30 min. Wydłużam o kolejne 30 min. dopiero gdy ustępuje uczucie obrzmienia piersi. Dodatkowo w okresie wydłużania przerw odciągam dłużej mleko ( standardowo 10-15 min. z każdej piersi) po 20 min z każdej. Być może inne dziewczyny mają inne metody, u mnie ta się sprawdza wink
          • niziolog85 Re: uciskanie piersi 23.04.14, 15:20
            No właśnie - 6tyg to czas na unormowanie laktacji, ale... mowa tu o czasie od porodu czy długości trwania kpi? Bo ja od 7tyg. życia synka karmię go w ten sposób, wcześniej mieszanie.. Teraz Mały ma 13 tyg. No i u mnie ilość odciąganego mleka od początku jest taka sama - tzn ok. 900ml/doba i jakoś nie udaje mi się jej zwiększyćuncertain
            • angieabc Re: uciskanie piersi 23.04.14, 20:09
              6 tyg od porodu wink. W takim razie możesz spokojnie zmniejszać ilość odciągnięć. Ilość Twojego mleczka jest w normie, bo dobowo powinno go być w granicach 750-1050 ml. Dzieci karmione mlekiem mamy przez butelkę wypijają trochę więcej niż te na piersi, bo łatwiej leci wink. Ja początkowo piłam herbatki laktacyjne, ale mi one nic nie dają. Po ich odstawieniu ilość mleka nie zmieniła się. Jednak zauważyłam, że jak mam zwariowany dzień i mniej piję to od razu odciągam mniej mleka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka