mala_1 23.08.04, 15:00 Moj synek jutro konczy 3 mc. Od kiedy drogie mamy zaczełyście podawac soczki, zupki itd...??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maud007 Re: KIEDY SOCZKI, ZUPKI 23.08.04, 16:28 ja podaje od kiedy mała skończyła 5m ale to zawsze pediatra decyduje.Soczków Weronika nie rusza wcale za to czasami pije herbatke, zjada zupke z marchewki i ziemniaka i ostatnio przemogła się do kaszki ryzowej. pozdrawiam Magda Odpowiedz Link Zgłoś
josik11 Re: KIEDY SOCZKI, ZUPKI 23.08.04, 23:04 ja dokarmiam butelka i pediatra pozwolil dawac soczki od 4 m-ca a co do zupek to jeszcze nie wiem bo narazie probujemy soczki. Dzis byl pierwszy raz. Odpowiedz Link Zgłoś
dorotabajerlein Re: KIEDY SOCZKI, ZUPKI 23.08.04, 20:08 Moja Julia 5 sierpnia skonczyla 3 miesiace. I wlasnie od sierpnia pediatra kazal dodawac soczki z jabluszek lub morelowo-jablkowo-marchewkowy. Powiedzial, żeby podawac tylko po 3 łyżeczki rozcieńczone wodą. Ale widzę, że moja maluda nie za bardzo chce je pić. Kiedy podaje jej z łyżeczki to wypluwa. No cóż, będę walczyła dalej. Nie zrezygnuję z wprowadzania soczków tym bardziej, że to dla jej dobra, gdyż ma zaparcia i te soczki mają pomóc. A lekarz już mi zapowiedział, że ok.4, 5 miesiąca wprowadzimy kaszkę na noc. Pozdrawiam. Dodam tylko , że karmię piersią. Odpowiedz Link Zgłoś
aga13 Re: KIEDY SOCZKI, ZUPKI 23.08.04, 20:39 Jeżeli karmisz piersią to dziecko absolutnie nie potrzebuje niczego oprócz Twojego mleczka do ukończenia 6 m-cy a nawet dłużej. To jest granica kiedy można ale wcale nie trzeba wprowadzać nowości. Zresztą to logiczne, bo wtedy dziecku rosną zęby i potrafi już siedzieć co przydaje się przecież przy zmianie diety z płynnej na stałą. Ja wprowadziłam do diety mojego synka jabłuszko kiedy skończył 5,5 mca, ale tylko dlatego ze wracałam do pracy. Zresztą zrobiłam to po konsultacjii z naszym pediatrą. Jeżeli karmisz butelką to trzeba dietę rozszerzać nieco szybciej. Na słoiczkach soczkach i kaszkach dla niemowlat sa informacje od kiedy dany produkt mozna podawać. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
moniko25 Re: KIEDY SOCZKI, ZUPKI 24.08.04, 09:27 Ta teoria jest różna co do pićia płynów gdy jet karmione piersią wiadomo że dziecku rozwija się móż w bardzo szypkim tempie i wtedy bardzo potrzebuje płynów bo jak wiemy że mózg jest organem który w nwajwiększej ilości składa się z wody, kto pisał maturę z biologi to napewno to pamięta ja swojej niuni daję soczek od 3mc.jabłkowy,(bobo frut) wpierw 1łyż. Dziecku odrazu posmakowało i pożniej dawałam już z butelki, piło lepiej niż mleczko mamusiTeraz ma 5mc. i pije już różne soczki i gdy słuszy że nalewam do byteleczki to wygląda jakby startowała, ta radość na buzi))Dodam że żadnych skutków ubocznych nie było. A zupki dawałam od 4mc ale nie lubi woli kaszkę taką gęstą żeby jeść łyżeczeą. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
aga13 Re: KIEDY SOCZKI, ZUPKI 04.09.04, 09:08 Teoria o rozwoju mózgu i płynach jest nieco zabawna... naprawde nie chcę być złośliwa, ale specjaliści od zywienia niemowlat chyba mają wiedzę nieco wyższą niż poziom matury z biologii Zresztą mleczko to chyba też głównie woda, nieprawdaż? Odpowiedz Link Zgłoś
kasia_79 Re: KIEDY SOCZKI, ZUPKI 04.09.04, 10:52 Ja moja coreczke zaczelam przyzwyczajac do innych smakow jak miala 4,5 mies.Dawalam czasami jabluszko,jabluszko z jagoda,czasami soczek marchwiowy.Oczywiscie wszystko bardzo malymi porcjami.Lekarka powiedziala,ze mala raczej dobrze wyglada,wiec z zupami sie wstrzymac,az do 5,5mies.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
werata Re: KIEDY SOCZKI, ZUPKI 04.09.04, 11:18 Nasz pediatra mówi, zeby już po 3 m-cu wprowadzać pomalutku soczki. Mały kończy 3 m-ce 5.września, ale ja na razie odkładam ten moment na później, poczekam jeszcze miesiąc. Karmię tylko piersią, ale nie jestem zwolenniczką tak restrykcyjnego podejcia, ze do 6 m-ca nic tylko piers. Z punktu widzenia rozwoju poznawczego dziecka na pewno warto wprowadzić inne smaki nieco wcześniej niż 6 m-c. Odpowiedz Link Zgłoś