Dodaj do ulubionych

DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW

24.08.04, 07:25
Witam wszystkie mamy 4 miesięczniaków, mam pewien problem i jak zwykle prosze
o waszą pomoc, mój synek rozpoczął 17 tyg. karmie go wyłącznie piersią w
ciągu dnia je co 2 godz. a do niedawna w nocy budził się na karmienie 1 lub 2
razy, od paru dni wszystko się zmieniło i synek jak wieczorem zaśnie ma
przerwe 4godz. a póżniej całą noc je jak w dzień czyli co 2 godz., czy to
normalne? czy któraś z mam też tak ma? piersi zamiast pełne po nocy rano są
puste, prosze napiszcie, z góry dziekuje za każdą odpowiedż , pozdrawiam
Dorota
Obserwuj wątek
    • gosiek161 Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 24.08.04, 08:36
      Witam!
      Moja córeczka jak skończyła 3 m wstawała w nocy tylko raz,po skonczeniu 4
      miesięcy 2 razy.Niedługo skończy 5 miesięcy a od kilku dni wstaje po 4-5
      razy.Nie wiem czym to jest spowodowane?Zamiast lepiej jest gorzej.Miałam
      nadzieję,że jak bedzie starsza to zacznie przesypiac całe noce,a tu nic z tego.
      Pozdrawima
      MAłorzata
    • aga_p_27 Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 24.08.04, 08:44
      Cześć,
      mój synek ma 4 miesiące i 10 dni. Odkąd skończył 3 miesiące zaczął się budzić
      częsciej w nocy (3-4 razy), a od jakiś dwóch tygodni to jadłby już na okrągło
      przez całą noc (ostatnio karmię go w ciągu nocy po 9 razy!). Obłęd. Ale to chyba
      jest normalne, bo pytałam innych mam i ich dzieci też tak robiły w tym wieku...
      więc nie mamy się czym martwić, tylko jakoś musimy to przetrwać smile).
      Pozdrawiam
      Agnieszka
      • eklon Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 24.08.04, 08:56
        Może Wasz pokarm jest dla nich już mało kaloryczny. Sprawdzcie, czy prawidłowo
        przybierają na wadze, bo może to, że tak często się budzą oznacza, że są po
        prostu głodne.
        Warto przejść się do lekarza!
    • joannasch Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 24.08.04, 10:33
      Ja karmie sztuczny poniewaz w drugim miesiacu stracilam pokarmsad Zaraz po
      kapieli (ok 20:00) daje Patrykowi mleko (je dosc duzo bo jakies 250-270ml) i
      maly od razu zasypia. Budzi sie dopiero nad ranem ok 5-6.
    • mal.go.sia Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 24.08.04, 12:33
      Olo ma podobnie. Mniej wiecej w polowie czwartego miesiaca nagle zaczal sie
      czesciej wybudzac w nocy (a spal juz od 21 do 4-5 rano !) i zadac mleczka w
      dzien co dwie godziny, a nawet poltorej. Piersi, oczywiscie, sprawial wrazenie
      pustych. Ale jak raz na jakis czas sie zakrztusil mlekiem i wypuscil cysia z
      buzi, widzialam, ze mleko az sika, jak z weza strazackiego smile)) To jest moim
      zdaniem normalny etap w zyciu - dzieci co jakis czas maja tzw. skoki rozwojowe.
      Twoj synek pewnie przyzwyczaja piersi do produkcji wiekszej ilosci, byc moze
      bardziej kalorycznego mleczka. Ja niestety wykorzystuje ten etap do
      wprowadzenia mleka sztucznego - wracam do pracy, a z odciaganiem pokarmu u mnie
      krucho i na pewno tych paru kropel, ktore udaje mi sie odciagnac, Olowi nie
      wystarczy na czas mojej nieobecnosci...
      Pozdrawiam i zycze wytrwalosci i wszystkiego dobrego !!!
    • malilka Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 24.08.04, 13:25
      U nas to samo sad(( Pokarm z pewnością mam wystarczająco kaloryczny, bo 2 tyg
      synek ważył 8.800g, ale pewnie na krótko się najada. Ja zaczęłam rozszerzać
      dietę, ale trochę jeszcze potrwa zanim zacznie się nowym jedzonkiem najadać.
      Malilka i 4,5-miesięczny Maciuś
      • dadgam Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 24.08.04, 13:35
        dziwna sprawa, tak sobie czytam i ....mój Karolcio też zacząłśię częściej budzić właśnie po skonczeniu 3 miesięcy, hmmmm, przybiera dużo na wadze więc to nie o pokarm chodzi, wcześniej przesypiał całe noce bez jedzenia (5 tygodni)
      • patee1 Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 04.09.04, 22:02
        malilka napisała:

> Pokarm z pewnością mam wystarczająco kaloryczny, bo 2 tyg
        > synek ważył 8.800g,
    • jaworka Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 24.08.04, 13:50
      Witam!
      Mój Albert skończył 4 mce i jakiś miesiąc już też się wybudza częściej 2-3 razy
      w nocy. A po tych karmieniach nie zasypia tylko sie rozbudza, wierci i gada.
      Fakt, że moja laktacja dostosowała się do jego potrzeb, przybiera na wadze
      prawidłoow. pod koniec lipca ważył 7.450. Jutro idę na szczepienie, więc
      zobaczymy.
      Poza tym jest grzeczny, nie płacze, ostatnio trochę marudzi, ale to przez
      swędzące dziąsełkasmile Właśnie sam usnął cyckając swoje palce. Na brzuszku lubi
      leżeć,ale spać nie. Wybudza się, podnosi główkę. Uczę go spać na brzuszku,
      zachęcona opowieściami innych mam, ze tak ich pociechy przesypiają całą noc.
      Z pleców na brzuszek przewraca się ale na naszym łóżku. W swoim mu chyba za
      twardo. Łapie zabawki, tetrę, moje włosy i ubranie, swoje rączki.
      Dużo gada, a ostatnio jęczy jak Bruce Leesmile
      Kupki robi rano, w południe i pod wieczór, czasami są odstępstwa od regułysmile
      Niedługo wprowadzę do diety coś nowego, bo moje piersi są chyba na wykończeniusad
      Gorąco pozdrawiam
      Ania
    • buka222 Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 24.08.04, 13:56
      Witam,
      u nas jest podobnie od jakichś dwóch tygodni Mała od szóstej rano czatuje na
      każdą ilość pokarmu, wobec tego wstaję rano z cyckiem jak naleśnik ale na
      szczesci w miare wyspana bo spimy razem i potrafię już całkiem nieźle podłaczać
      młode do sprzętu nie wychodząc z fazy REM. U nas się to zbiegło z upałami więc
      myślę że Mała potrzebuje więcej nawet nie tyle jeść co pić, w ciągu dnia też je
      częściej ale mniej intensywnie - efekt naleśnika występuje tylko nad ranem.
      Dietę zaczęłam rozszerzać bo dużo ostatnio latam po mieście a babcie biust mają
      może i obfity ale co z tego. Więc na razie jemy jabłuszka (pycha) i jabłuszka z
      marchewką (da się wytrzymać).Mamy dokładnie 4 miesiące.Pozdrawiamy.
      • aste Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 24.08.04, 16:20
        o rany dziewczyny nie załamujcie mnie , Ida nam dzisiaj urządziła taką noc. że
        cały czas odpadam z rzeczywistości z niewyspania. budziła się chyba co półtorej
        godziny, po czym wstała jak zwykle o 8.30 wyspana wesolutka i rozgadana-czego
        nie mogę powiedzieć o sobie a mój biedny mąż musiał jeszcze iść do pracy czego
        mu bardzo współczułam. mała ma 4 miechy i tdzień i miałam nadzieje, że to jakiś
        jednonocny wybryk ale jak sobie poczytałam co piszecie to naprawdę lekka
        załamka. a też już potrafiła spać do 5 choć rzadko się to trafiało ale do 4 to
        już była norma.
        no nic czekamy na noc z nadzieja na cos lepszego niz dzisiaj.
    • sirod78 Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 01.09.04, 07:51
      Hej, to znów ja, dziewczyny czy u was cokolwiek sie zmieniło, czy dzieciaczki
      śpią lepiej bo u nas jest jeszcze gorzej synek budzi sie po 6-7 razy w nocy,
      poprostu koszmar. Pozdrawiam Dorota
      • tupelo Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 01.09.04, 09:00
        Hej Doroto, popatrz Malemu do buzi na dolne dziaslo czy nie jest troche
        spuchniete, czy nie widac zabka... Nasza Zosia wczesnie bo wczesnie (ale to
        dziedziczne), ale juz zaczela zabkowac. Na razie zabek sie jeszcze nie wyrznal,
        ale jest niespokojna, czesto budzi sie w nocy (wczesniej spala od 20 do 4),
        wiecej marudzi. Pediatra zagladnela do buci i stwierdzila, ze zaczyna sie
        zabkowanie. Tylko ze ten zabek moze wyjsc i za miesiac...
      • dadgam Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 01.09.04, 09:11
        czesc, u nas nic nie lepiej, jesteśmy na nogach od 5 rano buuuu
        wczoraj byliśmy u lekarza, wszystko ok a "mały" waży juz 9 kg!
    • helcia30 Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 01.09.04, 22:14
      No to ja sie dolaczam
      Moja mala za 1,5 tygodnia skonczy 4 miechy i nocne budzenie co 1,5-2 godziny
      mamy juz odkad skonczyla 2,5 miesiaca. Nieraz mam wrazenie ze budzi sie
      doslownie co chwila. Dodatkowo budzi sie nieraz ze strasznym placzem, zaczela
      tez urzadzac awantury na spacerku.
      Wypatrujemy zabkow, dziaselka u gory sa juz twarde i lekko zaczerwienione
      Pozdrawiam i zycze wytrwalosci
      • aste Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 01.09.04, 22:35
        a u nas na szczęście po 4 takich nocach nastąpiła niejaka poprawa, dlaej nie
        jest tak ja wcześniej ale I raz budzi się ok 12 to akurat ja się kładę więc no
        problem a potem ok 3 i potem 6-7 i 9-10 więc czysto nocnych pobudek mam 2 da
        się żyć. mi się wydaje, że ma lekko spuchnięte dziąsełka ale może to tylko
        złudzenie bo nie bardzo daje sobie zajrzeć do buzi. mechanizm jest taki, że jak
        odsuwam wargę to ona wysuwa język wink
        ale przybiera na wadze ładnie, teraz na kontrolę idziemy dopiero po 15 września
        zobaczymy jak będzie, ale nie sądzę, żeby to była sprawa pokarmu, bo je w nocy
        krótko, częściej się budzi i je mniej- bu wolałam poprzednią wersjęsmile
        • tupelo Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 04.09.04, 23:10
          U mojej Zosi najlepiej widac dziaselka, kiedy wrzeszczy - cale gole jak na
          dloni.
          • dadgam Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 13.09.04, 14:09
            przedwczoraj miałam nadzieję na poprawę bo mały mi przespał w nocy całe 9 godzin ale okazało się , ze to jednorazowy wybryk *-)
            co do jedzonka to nie dajemy jeszcze nic oprócz cycusia, mały pięknie przybiera na wadze i wszystko jest ok, smile
      • tupelo Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 04.09.04, 23:09
        Ale najpierw wychodza dolne jedynki!
    • bmoty Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 01.09.04, 23:02
      Mój Wikuś odkąd skończył 3 miesiące również wybudza się w nocy co 2 h. A tak
      się cieszyłam, że mogę sobie pospać bo jak po kąpieli o 21 poszedł spac to spał
      i do 4 nad ranem. Potem bydził się o 7 i o 10 - byłam przez te 2 tygodnie
      bardzo wyspaną mamusią. Tak pomyślałam, że chyba go za bardzo chwaliłami czar
      prysnałsad
      W dzień też domaga się cycusia nie jak zawsze co 3 h tylko co 1,5 lub 2 h.
      Czy potrwa to długo? kiedy nasze dzieciaczki zaczną znowu pięknie spać? Może
      mamy starszych dzieciaczków mogą coś nam podpowiedzieć?
      ___

pozdrawiam, Sylwia
      a to mój synuś
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=621&w=14938504&a=14938504
    • ejaeja Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 02.09.04, 01:23
      Moj maly skonczy 4 mies. i u nas wyglada to tak zasypia miedzy 21-22 budzi sie
      na cyca okolo 3-4 zasypia i spi do 8 znowu am , i znowu zasypia do 10 choc nie
      zawsze jest tak ze po tej 8 zasypia do 10 ale przewaznie pokrecilam? smile) jak
      byl mniejszy to spal cala noc prawie wiec podobnie jak u ciebie tez sie
      czesciej przebudza
    • larenata Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 02.09.04, 07:12
      Przyjmijcie nas do klubu wink Nam też się skończyły przespane noce... Maja budzi
      nas kilka razy, przystawiam ją do piersi, a ona w momencie zasypia od razu. Za
      jakąś godzinę to samo. Dawaliśmy jej na noc najpierw kaszkę, od wczoraj Sinlac,
      bo myśleliśmy, że może głodna, ale to chyba nie głód, bo nie ma poprawy...
      Pozdrawiam niewyspanych rodziców!!
      • marteczka77 Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 02.09.04, 10:15
        Mialam podobny problem co wy tyle ze bylo to pare lat temu teraz oczekuje
        drugiego dziecka.Ja to rozwiazalam tak ze po wieczornej kapieli corka dostawala
        cyca i potem dojadala z butelki i spała cała noc po prostu cyc jej nie
        starczal .W dzien dalej cyła karmiona piersia + powoli wprowadzane owoce w
        połowie 4 miesiaca dostawała jabłuszko.Pozdrawiam
    • morym Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 02.09.04, 11:34
      Mój Maciek za tydzień skończy 4 miesiące. Nigdy nie spał dobrze...ale od pewnego
      czasu koszmar...ostatnio liczyłam pobudki nocne i wyszło ok. 12!! Ale
      największym problemem jest to że po cycu jak go włoże do łóżeczka jest ryk -
      więc pół godziny jeszcze nad nim stoję i głaskam ,wkładam smoczka itp. Kiedyś
      jak zasnął ok. 20.30 to spał do ok.3 w nocy - teraz pierwszą pobudkę ma ok.
      23.10!! A potem już co godzinę....a nad ranem co pół....jest mi bardzo ciężko a
      za 1.5 miesiąca wracam do pracy....czy coś się zmieni?? Pozdrawiam Monika
      • morym Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 02.09.04, 11:35
        chyba pisze się głaszczę a nie głaskam.....smilesmile
    • larenata Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 04.09.04, 14:33
      Dziewczyny, czy któraś jest już wyspana????? Moja córa daje nam popalić. Od
      północy kilka razy się budzi... Tak się zastanawiam, czy ja jeszcze kiedyś się
      wyspię smile
    • dorotabajerlein DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 04.09.04, 21:59
      Ja jestem chyba jedyną mamą, która z przyjemnością wstaje do swojej dzidzi.
      Uwielbiam być blisko niej i uwielbiam karmienie piersią. Karmię już 4 miesiąc,
      ale chciałabym jak najdłużej, a kaszek na razie nie zamierzam wprowadzać mimo,
      że pediatra powiedział, że będzie po nich przesypiała całe nocki. Moja Julia
      budzi się 2-3 razy w nocy (tj. między 20 a 5 rano). A mój organizm już chyba
      się przyzwyczaił do wstawania w nocy. Najgorszy był pierwszy miesiąc. Dodam, że
      Julia budzi się tak często od samego urodzenia tak więc jest mi chyba troszkę
      łatwiej.
      Trzymam kciuki za wytrwałość wszystkich mam z tego wątku.
      Pozdrawiam - Dorota.
    • tola8 Re: DO MAM 4 MIESIĘCZNIAKÓW 16.09.04, 21:14
      Ja mam trochę inaczej,moja córeczka od skończenia 6 tygodni spała non stop od
      21 do ok 4-5 rano potem cycuś i dalej do 8-9.Rozpuściła mnie i teraz od ok.
      tygodnia (ma 3 m-ce i tydzień)budzisię o 3 najada i do rana co godzinę chce
      ssać.Oprucz tego nie chce do łóżeczka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka