Dodaj do ulubionych

problem z odbijaniem

23.06.14, 08:44
Chciałabym Was się poradzić w kwestii odbijania niemowląt po karmieniu. Moje niemowlę za dwa tygodnie skończy 5 miesięcy, jest karmione butelką mlekiem modyfikowanym. Zawsze po każdej butelce pięknie, głośno odbijało i towarzyszyło temu ulanie. Od jakiegoś czasu coraz ciężej jest mi odbić córkę po jedzeniu, często /nie zawsze/ czas oczekiwania na odbicie się wydłuża ( to nie stanowi problemu) ale jest ono bardzo słabe, czasem ledwo słyszalne / ale też nie zawsze/. Zdarza się tak, że nie mogę jej odbić i po prostu odkładam po jakimś czasie bez odbicia. Najgorzej jest wtedy kiedy córcia zaśnie przy karmieniu, zazwyczaj przy ostatnim wieczornym karmieniu, wtedy mogę nosić i nosić a ona i tak nie odbije. Córka ma swteirdzony refluks czynnościowy czyli generalnie wskazane byłoby żeby jednak odbiła. Martwię się tym i zastanawiam czy to jest naturalne. Być może im jest starsza tym łyka mniej powietrza i to odbicie nie jest już intensywne albo może wcale nie potrzebuje już odbicia?
Do jakiego wieku trzeba dzieci odbijać?
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: problem z odbijaniem 23.06.14, 08:56
      W tym wieku już z całą pewnością nikogo nie odbijałam.
      • liszkan Re: problem z odbijaniem 23.06.14, 09:01
        a karmiłaś butelką?
        • rulsanka Re: problem z odbijaniem 23.06.14, 10:32
          Piersią, ale przy butelce chyba mniej się łyka powietrza. Moje sporo łykały jako małe niemowlaki, do 3m. Później już odbijanie nie było konieczne.
          • liszkan Re: problem z odbijaniem 23.06.14, 12:12
            właśnie chyba butelką dziecko łyka więcej powietrza. Są takie teorie, że karmiąc piersią w ogóle nie trzeba odbijać dziecka, choć wiadomo i tak zawsze lepiej odbić. Jeśli chodzi o butelkę to od samego początku trzeba pilnować odbijania.
            • rulsanka Re: problem z odbijaniem 23.06.14, 14:31
              no ale skoro widzisz, że nie ma potrzeby odbijania to nie odbijaj, nie widzę problemu
    • daneeka Re: problem z odbijaniem 23.06.14, 15:36
      Czytam i dziwię się. Mój pięciomiesięczniak beka nie mniej niż dwa m-ce temy a nie odbity - dokumentnie się zaleje. Bywa że beka kilka razy po jednym karmieniu i po każdym beknięciu ulewa. Byłam u pediatry z tym, jedyne co wymyśliła to skrócenie czasu karmienia i usypianie na smoczku zamiast na piersi. Nie zastosowałam się
    • ewa.misko-wasowska Re: problem z odbijaniem 25.06.14, 09:03
      Może już mniej powietrza łykać, nie ma potrzeby upierać się przy odbijaniu, jeżeli jest ono coraz słabsze, refluks zacznie już niedługo ustępować (ok. 6 m.ż. zwykle jest poprawa),
      pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka