Dodaj do ulubionych

strach dziecka

06.07.14, 09:04

Witam, moja 8miesięczna córka od jakiegoś czasu boi się dźwięku urządzeń domowych takich jak szum okapu, odkurzacza, miksera czy suszarki do włosów. Utrudnia nam to codzienne funkcjonowanie. Włączenie któregoś z tych urządzeń kończy się histerycznym płaczem. Dodam, że przedtem córa potrafiła przy tych dźwiękach zasnąć. Co zrobić żeby przestała się bać i reagować w ten sposób?
Obserwuj wątek
    • olik81 Re: strach dziecka 06.07.14, 12:37
      mam to samo,
      pozostaje czekac az przejdzie
      ja odkurzam jak śpi smile
    • hahaja Re: strach dziecka 06.07.14, 12:47
      To chyba typowe. U mnie podobnie: strach wzbudza odkurzacz i mikser. Mój sposób na to: Synek w nosidle i odkurzam -zazwyczaj jest lekkie zdenerwowanie na początku a po kilku minutach zasypia, więc jak kończę to go odkładam (nie da się kończyć jak zaśnie bo się budzi). Z mikserem podobnie: albo na rękach albo w nosidle: i wtedy się nie boi ale zagaduje do niegosmile Mam szklany mikser kielichowy więc podoba mu się jak się rusza w środku i komentuje w głoswink
    • netka892 Re: strach dziecka 06.07.14, 19:49
      Dziękuję za odp. U nas zagadywanie nie daje rezultatów. Chyba rzeczywiście pozostaje przeczekać
    • giba116 Re: strach dziecka 06.07.14, 21:45
      Moja corka tez w pewnym momencie zaczela sie bac.
      Do tej pory, zeby odkurzyc musze ja wlozyc do krzeselka do karmienia, bo na podlodze razem z odkurzaczem nie ma szans. Z suszarka sie na szczescie przeprosila ale miksera lub robota kuchennego uzywam tylko z nia na rekach, bo inaczej placze ze strachu.
    • panizalewska Re: strach dziecka 06.07.14, 23:18
      Też mi się przypomniało, że moja córa tak miała. Już nie pamiętam kiedy. Przeszło. Niestety małżowi też przeszło odkurzanie i mopuje na sucho tj zamiata podłogę wink
    • murwa.kac Re: strach dziecka 07.07.14, 07:00
      u nas tez tak bylo. na poczatku bez strachu, potem jakos zaczal sie bac.

pomagalo tlumaczenie, ze zaraz bedziemy wyciagac odkurzacz czy blender. angazowanie do pomocy przy tych czynnosciach - np wyciagal rure od odkurzacza, potem siedzial i kombinowal jak polaczyc. do tego dostawal swoja rure z jakas tam koncowka, ze niby on tym odkurza. pokazywanie, gdzie sie wlacza, zachecanie zeby wlaczyl sam. pokazywanie, gdzie sie wlacza blender i zachecanie, zeby wlaczyl sam.
      w momentach kiedy zaczynal plakac na sam widok sprzetu - po prostu olewalam wlaczanie tegoz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka