Dodaj do ulubionych

Pobranie moczu - potrzebne rady

01.08.14, 09:35
Dziewczyny pomóżcie, próbujemy już kilka dni..
Mały wstaje, ściągamy pieluchę, nakładamy ten nieszczęsny worek, czekamy i nic. Młody zaczyna się wiercić, więc nakładam pieluchę, daje pierś i mamy ok. godziny zanim mąż wyjdzie do pracy (po drodze ma zanieść mocz do laboratorium). Młody oczywiście szaleje więc worek trzeba poprawiać.. ostatecznie mały nasika tyle co kot napłakał i to jeszcze częściowo poza worek uncertain Dzisiaj to wogóle miał sucho, więc albo wysikał się wcześniej albo sika podejrzanie mało..
Macie jakieś tipy jak sprawnie i z powodzeniem pobrać mocz niemowlakowi?? Badanie nie jest pilne ale musimy je zrobić a ja zaczynam wątpić czy się uda sad
Obserwuj wątek
    • nothing.at.all Re: Pobranie moczu - potrzebne rady 01.08.14, 09:42
      Nam się udało nad ranem złapać w woreczek... po prostu założyłam i siedziałam nad córką i jak zaczęła siusiać to szybko przechyliłam na bok. A może masz zły woreczek - masz dla chłopka czy dziewczynki? One nieco się różnią.
      Innym razem położna poradziła, aby nakleić woreczek, rozebrac malca - wtedy czesto z zimna sikają i połozyć na przedramieniu na brzuchu i smyrać po pleckach - lędzwiach. Podziałało, też się udało.
      • nothing.at.all Re: Pobranie moczu - potrzebne rady 01.08.14, 09:48
        Dodam jeszcze, że na posiew było gorzej bo trzeba od razu do sterylnego pojemnika i wtedy to noszenie malca na brzuchu i pojemnik pod nim i taka łapankawink.
      • leminia Re: Pobranie moczu - potrzebne rady 01.08.14, 10:04
        Mam dla chłopca. Wiesz u nas problem jest taki że mały ma już 8 miesięcy i dłużej niż minutę na przewijaku nie usiedzi.. może spróbujemy z tym rozebraniem, tylko nie wiem czy przy obecnych temperaturach jest szansa żeby zrobiło mu się zimno smile
    • biankao Re: Pobranie moczu - potrzebne rady 01.08.14, 10:00
      Ja zawsze zakładam ten pojemnik na noc lub nad ranem i zostawiam w pieluszce aż syn zrobi siusiu.
      • nancy_callahan Re: Pobranie moczu - potrzebne rady 01.08.14, 10:09
        Spróbuj nagle ochlodzic newralgiczne miejsce np. psiknij zimną wodą lub octeniseptem. To często wywołuje porządna reakcję wink
      • leminia Re: Pobranie moczu - potrzebne rady 01.08.14, 10:11
        w sumie mały ok. 4 budzi się na cyca, więc może faktycznie spróbuje założyć mu wtedy. Będziemy próbować. Dzięki dziewczyny!
        • mamaantka13 Re: Pobranie moczu - potrzebne rady 01.08.14, 10:41
          z mojego doświadczenia napiszę, że woreczki są odradzane przez mojego pediatrę i szpital. powód - są podatne na zanieczyszczenia i fałszują wynik. więc kazano nam łapać mocz w kubeczek sterylny do moczu. mały miał zum, więc łapanka była u nas częsta. a wygląda to tak: karmię małego piersią (ma 8,5m-ca) i w trakcie karmienia ma zdjętą pieluchę, a druga osoba trzyma kubeczek koło pisiaka i czekamy. dwa razy tak się udało. Moczu nie trzeba wiele, naprawde tylko tyle co kot napłakał. raz jak przy karmieniu nie sikał, to posadziłam go na kolanach na golasa, włączyłam bajkę, dawałam zabawki i czekanie. podłoga zasikana, bo się zagapiłam, ale po pół godzinie znowu zaczął więc już kubeczek był napełniony , ledwo dno zakryte, ale wystarczyło. radzę łapać do kubka a nie we worek. zresztą mały za pierwszym razem macał worek i się chciał nim bawić.
    • kjut Re: Pobranie moczu - potrzebne rady 01.08.14, 10:35
      Spróbuj odkręcić wodę w kranie. Rzadko kiedy nie działa smile rano pobudka, zakładasz woreczek, bierzesz małego na ręce - tyłem do siebie, ręce pod udka. Bierzesz małego do lustra w łazience i pokazujesz mu odbicie. W tym momencie odkręcasz lekko wodę. Sama zobaczysz, że zadziała, bez nocnego wstawania smile
    • pitul-inka Re: Pobranie moczu - potrzebne rady 01.08.14, 10:50
      Dziewczyny a jak to jest z pobieraniem moczu na posiew? Czy ten pojemniczek musi być cały czas zamknięty do momentu aż dziecko zacznie siusiac? Mój synek ma rok i problemy z nerkami. Pobieramy mocz na posiew przynajmniej raz w miesiącu albo kilka razy w miesiącu. Nie powiem bo jest to dla mnie kłopotliwe to pobieranie bo maz wychodzi bardzo wcześnie do pracy. Gdy zaczynam myc siusiaka on zaczyna siusiac a później juz nie chce sad
      • fizmedka Re: Pobranie moczu - potrzebne rady 01.08.14, 11:09
        Corce ostatnio pobrano cewnikiem, serce mi sie lamalo gdy to robili ale musielismy w ten sposob bo dodatkowo miala jeszcze biegunke...
      • nothing.at.all Re: Pobranie moczu - potrzebne rady 01.08.14, 11:45
        Tak musi byc zamknięty. Znaczu najlepiej jakby był bo wtedy masz prawdziwy wynik.
        • beatrix_75 Re: Pobranie moczu - potrzebne rady 01.08.14, 15:08
          no i przedtem dokładnie umyć samego siusiaka ( odsunac deliaktnie napletek ) ,oszuszyc papierowym recznikiem i czekac .
          Woreczki niewskazane .
    • leminia Re: Pobranie moczu - potrzebne rady 01.08.14, 16:14
      Dzięki dziewczyny za wszystkie rady, na pewno wypróbujemy smile
    • klubgogo Re: Pobranie moczu - potrzebne rady 01.08.14, 18:50
      Po pierwsze nigdy nie pobiera się moczu do woreczka.
      Po drugie nie stresuj się godziną czasu do wyjścia męża, tylko zrób to sama.

Mocz pobiera się tylko i wyłącznie do jałowego pojemnika na mocz. Pojemnik musi być zamknięty i z ważnym terminem. Rozbierasz dziecko, myjesz dokładnie siusiaka, ocierasz ręcznikiem paierowym, przemywasz jałowym gazikiem nasączonym octeniseptem lub świeżym rivanolem (świeży oznacza otwarty nie dalej jak 14 dni temu) i czekasz aż dziecko nasika. Następnie w ciągu 0,5 do 1 godziny zanosisz mocz do laboratorium, wcześniej trzymasz go w lodówce. Nie inaczej.

Wierz mi, że to łatwe, w pierwszym roku życia dziecka pobierałam mocz córce co 4 tygodnie.
      • kw0 Re: Pobranie moczu - potrzebne rady 01.08.14, 19:32
        popieram kazde slowo 'klubgogo'. bardzo latwo zafalszowac wyniki moczu przez woreczek
      • agni5 Re: Pobranie moczu - potrzebne rady 06.08.14, 11:02
        Hm, jak moje dziecko z ZUM było w szpitalu, pielęgniarki i lekarz korzystali z woreczka i jakoś nie było problemu z fałszowaniem wyniku. Myje się ręce lub korzysta z rękawiczek, myje się krocze dziecku + octenisept i do przodu. Podziwiam jeśli biegającemu roczniakowi pobierałaś mocz do pojemnika smile. (to nie krytyka, naprawdę podziwiam, bo też pobieram co miesiąc).
        • klubgogo Re: Pobranie moczu - potrzebne rady 06.08.14, 21:03
          Pobieram mocz córce od urodzenia, zawsze do pojemnika. Jak była leżącym niemowlakiem, biegającym roczniakiem, miesiąc w miesiąc, teraz trochę rzadziej, córka ma prawie 6 lat. Nigdy nie miała z tym problemu, nie uciekała, chyba wiedziała, że tak ma być.
        • pederastwa Re: Pobranie moczu - potrzebne rady 08.08.14, 22:38
          Też mamy niestety doświadczenia szpitalne i potwierdzam, że pobierano tam mocz na badanie ogólne do woreczka (na dwóch różnych oddziałach w ten sam sposób). W domu też regularnie badamy mocz- dziecko wstaje rano, przemywam siusiaka i naklejam worek. Wynik nigdy nie był zafałszowany, bakterie pojedyncze w pw, lub brak (zawsze w normie, inne parametry też). Przy pobieraniu na posiew w czasie infekcji m.z. koniecznie trzeba łapać do sterylnego pojemnika, ale rutynowe, kontrolne badanie ogólne może być z woreczkiem.
    • cpt1 Re: Pobranie moczu - potrzebne rady 01.08.14, 21:21
      Nam też woreczki odradzono. Najpierw umyj dziecko, odkaz octaniseptem. Posadz dziecko sobie na kolanach i podstaw pojemniczek. Weź 2 pieluchy tetrowe. Jedna zmocz w zimnej wodzie druga w cieplej i przykładaj naprzemiennie na brzuch. Na 99% zacznie po tym siusiać smile
    • matinek26 Re: Pobranie moczu - potrzebne rady 01.08.14, 21:46
      Ja to zawsze staram sie złapać w locie. Nigdy nueużyłam woreczka. Mały ma już 6 miesiecy a robie to tak. Biore obudzoneo bądź śpiacego synka ok 5 do karnienia z tym ze synek jak śpi ma cala noc sucha pieluche a jak sie wybudzi no to wysika ale ja przystawiam go do cyca. On sie naje i zasypia obok mnie. Po ok godzinie do półtorej wstaje i zaczynam g delikatnie myć a on piwoli sie budzi. Jak juz umyty i wytarty to podstawiam i czekam. Czasem pieć a czasem piętnaście minut. Cierpliwość najwaźnuejsza. Mozesz też po jedzonku dopoic woda lub jakas herbatka ja rak czasem robie wtedy wiem ze nasika.Moja peduatra sie śmieje jak pyta jak ja łapiewink
    • nothing.at.all ? 03.08.14, 09:41
      Udało sie?? Który sposób się sprawdził?
      • leminia Re: ? 03.08.14, 14:47
        U nas jutro kolejna próba bo laboratorium w weekend nie czynne, ale dam znać jak bedzie sukces smile
        • kattijka Re: ? 03.08.14, 17:19
          Gdy byłam w szpitalu z małym to pielęgniarki nie czekały aż rodzice złapią siku do pojemnika.. tzn jeśli komuś to paru godzinach się nie udało zakładały woreczek.. u nas sprawdziło się przykładanie czegoś zimnego z lodówki do stópek. Najlepiej jakiś słoiczek. Po kilku-kilkunastu sekundach siusiał smile poleciłam ten sposób dwóm mamom z tej samej sali i też podziałało
        • leminia Re: ? 04.08.14, 08:44
          Udało się smile i co najśmieszniejsze nie zdążyliśmy wypróbować żadnej z metod, młody postanowił nas zaskoczyć i siknął zaraz po umyciu, ledwo zdążyłam z kubeczkiem ale udało się złapać wystarczającą ilość. Metody przydadzą się na przyszłość smile
    • melancho_lia Re: Pobranie moczu - potrzebne rady 03.08.14, 12:08
      Nie pobiera się moczu do woreczka- wyjdą cuda na kiju.
      Mocz pobiera się do jałowego pojemnika. Ja u swoich od pierwszych tygodni robiłam tak: rozbierasz malucha, myjesz, osuszasz ręcznikiem papierowym i czekasz z pojemnikiem w pogotowiu (jak robiłam to sama to stawałam przed lustrem w łazience, by widzieć kiedy zacznie sikać). Nie łapiesz od razu tylko po chwilce ze środkowego strumienia.
      Na moich pomagało polewanie łydek chłodną wodą.
      Czasem sikali od razu, czasem czekałam godzinkę.
      • mistlemi Re: Pobranie moczu - potrzebne rady 03.08.14, 14:27
        U nas sprawdzilo się dmuchanie pod pępeksmile
        • anitat Re: Pobranie moczu - potrzebne rady 03.08.14, 23:16
          A młody stoi już. ?
          Ja stawiam młodego w miedniczce z letnią wodą . I czekam z kubeczkiem w drugiej ręce. W ciągu 5 minut mocz jest w pojemniku.
          Jak był mniejszy trzymałam go na rękach i polewałam nóżki wodą nad umywalką.
          Od urodzenia pobieramy mocz raz na 3 tygodnie, nigdy nie czekałam rano dłużej niż 15 minut. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka