Dodaj do ulubionych

problem z gazami a rozszerzanie diety

13.08.14, 21:43
Witam, moje dziecko właśnie kończy 4 miesiąc, jest na mm nan pro 1. Niestety do dnia dzisiejszego męczą ją kolki i ból brzuszka. Żadne leki kolkowe nie działają na nią tylko wzmagają gazy. Ma też problemy z kupką ale obecnie dostaje debridat i po wielkich krzykach kupka pojawia się raz dziennie. Gazy w ciągu dnia są bolesne i wybudzają ją gdy śpi praktycznie co 10min więc czasami nie śpi wcale w ciągu dnia. Moje pytanie dotyczy rozszerzania diety. Wiem że taka niedojrzałość ukladu pokarmowego może trwać do pół roku ale boję się że jak zaczne podawać jej warzywa to pogorszy to bóle brzucha. Proszę powiedźcie mi czy i w jakiej kolejności jej podawać. Co może zmniejszyć ilość gazów? Widziałam deserki z suszonych śliwek czy one mogą pomóc, czy kalafior i brokół może powodować dodatkowo wzdęcia?
Obserwuj wątek
    • panizalewska Re: problem z gazami a rozszerzanie diety 14.08.14, 15:06
      Pomagaj dziecku puszczać bąki i robić kupkę, nie ma sensu, żeby się tak męczyło. Kup Windi, masaże, przyginanie nóg do brzuszka itp itd.
      Moje dzieci kp, że niby zaparć nie mogą mieć, a do skończenia 4 m-ca nie robiły same kup W OGÓLE. Kilka razy dziennie musiałam je "opróżniać" bo przestawały jeść, brzuch bolał itp itd

A może trzeba zmienić mleko?
      • mamaleny1992 Re: problem z gazami a rozszerzanie diety 14.08.14, 21:11
        A bąki też były bolesne?

Moja też nie może spać, budzi się co bąk i czasami nie może się uspokoić. Kolka też ją męczy. kupkę zrobi czasem sama a czasem muszę pomagać. Jestem na kp. żadne delicol, espumisan ani debridat nie pomaga. Można jeszcze spróbować biogaia. Kiedyś wyczytam na jakimś forum. U nas trochę pomagała na początku i na kupkę i baki. A jeśli chodzi o rozszerzanie to moja lekarka radziła czekać do 6 miesiąca i dopiero potem powoli. A kalafiory to bakopedne jest więc jeśli taki problem to lepiej nie zaostrzac. Przepajasz czyms dziecko?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka