Dodaj do ulubionych

Nasze forum

22.08.14, 22:17
Dziewczyny, jest to watek light.
Czytajac nasze forum codziennie powtarzaja sie te same dziewczyny. Czy wy tez z gory wiecie, co one maja do powiedzenia? Zaczne ja:
Murwa.kac- chusta, chusta, przytulane, bliskosc, spanie z dzieckie do 18 smile
Mruwa9- antylozeczkowa
olewka100procnt- pewnie facet, ktory tylko dodaje wpisy, zeby sie posmiac
mamaleny1992- ma bardzo trudne dziecko
A wy jakie macie spostrzezenia na temat naszyh forumowiczek? Czy tez z gory juz wiecie, co maja do powiedzenia?
Obserwuj wątek
    • notalent Re: Nasze forum 22.08.14, 22:42
      no kilka forumek już "znam z widzenia" na tym forumtongue_out faktycznie mogę się domyślić co napiszą po 11 miesiacach czytania. Z etykietą murwy sie nie zgadzam. Spanie z dzieckiem do 18.. to chyba żart?
      • murwa.kac Re: Nasze forum 23.08.14, 06:54
        notalent napisała:

CytatZ etykietą murwy sie nie zgadzam. Spanie z dzieckiem do 18.. to chyba żart?

oj z przymrozeniem oka potraktuj wink
    • kjut Re: Nasze forum 22.08.14, 22:54
      No ja tez kilka osób już kojarzę. Trochę czasu już tu siedzę. A ponieważ tak się złożyło że mi w realu brakuje towarzystwa (długo by opowiadać) to trochę nadrabiam tutaj wink ale staram się nie przewidywać co kto napisze, bo juz mi się zdarzyło zdziwić smile za to zazwyczaj obecność ashraf i murwy w jednym wątku zwiastuje przepychanki smile
      Ciekawe jest to, że na innych forach które podczytuję zawsze znajdzie się taka przysłowiowa blondyna. Taka, że zawsze jak się czyta założony przez nią wątek to człowiek się łapie za głowę i zastanawia jak można takie problemy mieć. A tu takiej osoby nie zauważyłam. Przynajmniej nie udzielającej się regularnie smile
      • panizalewska Re: Nasze forum 23.08.14, 09:40
        No ale prooooszę! Są jeszcze etatowe trolle gimbazy! MamuńciaKamciunia2, czy jak mu, Nowamama2 / Mojemieszkanie24, która / który? powtarza te same posty rok po roku? Toż to czysta rozrywka! big_grin
        • kjut Re: Nasze forum 23.08.14, 09:56
          No ostatnio to widziałam nawet gazeta_mi_płaci się reaktywował wink
          • murwa.kac Re: Nasze forum 23.08.14, 10:28
            e, gazecia caly czas na emamie aktywna.
            niemowla czasem zaszczyci komentarzem big_grin
    • gonia28b Re: Nasze forum 23.08.14, 00:32
      oj, no bo tematy się powtarzają, to i w dziedzinie opieki nad noworodkiem/niemowlęciem prawie każda ma wyrobiony swój pogląd na podstawie głównie własnych doświadczeń.
      Wiecie, ja na forum począwszy od "Ciąży i porodu" funkcjonuję już chyba z 9 lat...
      Odkąd z synem w ciąży byłam smile Do niedawna byłam nawet moderatorem, ale zrezygnowałam z uwagi na brak czasu, teraz wpadam tu tylko raz na jakiś czas.
      Murwę nie oceniając po ogólnych poglądach, zauważyłam jako inteligentną i przede wszystkim myślącą osobę smile
    • illegal.alien Re: Nasze forum 23.08.14, 09:00
      Kojarzę kilka regularnie udzielających sie nickow i znam mniej więcej ich poglądy.
    • malaidka Re: Nasze forum 23.08.14, 09:11
      Hahaha. Uśmiałam sięsmile mam podobnie.
      Nie zapominajmy jeszcze o klubgogo, która ma poglądy z czapy... No do tego stopnia, że czasem mam ochotę nie wiedzieć jej odpowiedzi.
    • 125katrina Re: Nasze forum 23.08.14, 09:46
      Ja się nie będę odwoływać do konkretnych osób, ale generalnie zauważyłam na tym forum kilka tendencji:
      - poglądy powtarzane przez jedną osobę i poparte np. statystykami czy wypowiedzią jakiegoś autorytetu zaczynają być traktowane jak świętość i powtarzane przez inne osoby coraz częściej i częściej, aż w końcu na inne poglądy w tej samej kwestii nie ma tu miejsca wink
      - mimo, że przeważają tu osoby młode i nowoczesne, brakuje tolerancji. Nie ma miejsca na karmienie butelką, podawanie soczków, rozszerzanie diety przed 6 miesiącem, własne łóżeczko - takie metody są od razu krytykowane i uznawane za gorsze. Tyczy się to zwłaszcza karmienia mm - wiele karmiących naturalnie mam tutaj, mam wrażenie że w imię zasady "ja się poświęciłam, więc inne też muszą" w każdym wątku dotyczącym mm wtrąca swoje trzy grosze dotyczące wyższości kp nad mm, nawet jeśli tego wątek nie dotyczył. Żeby było jasne - nie kwestionuję wyższości kp nad mm, ale jeśli ktoś pisze, że wybrał mm to nie widzę powodu, czemu ja, obca osoba miałabym to komentować i dawać rady??
      - wiele problemów jest tu rozdmuchanych, wiele chorób wydumanych. Np. co drugie dziecko ma albo wzmożone, albo obniżone napięcie mięśniowe wink
      - generalnie forum to skarbnica dobrych informacji i przydatnych rad, ale czasem mam wrażenie że to miejsce bardzo konserwatywne, propagujące jedyną słuszną drogę i sposób chowania dziecka smile
      - nie podoba mi się też to, że niektóre osoby są oderwane od rzeczywistości i nie potrafią zrozumieć, że inne dzieci różnią się od ich własnych i ich metody nie zawsze muszą zadziałać u innych (vide: chusta, częste przystawianie, noszenie tylko w poziomie, zasypianie na spacerach i milion innych)
    • ewakot0 Re: Nasze forum 23.08.14, 10:12
      czytasz mi w myślach big_grin niektóre dziewczyny mają chyba ustawione na smartphonach alerty na nowe posty, bo każdy nowy wpis na który wchodzę jest już przeważnie skomentowany przez stałe bywalczynie wink Jednakże forum wielokrotnie miało na mnie wpływ terapeutyczny, znalazłam kilka naprawdę potrzebnych informacji, a wątek o najdurniejszych mitach o kp pozwolił mi uwierzyć, że to nie tylko moja teściowa jest wredną jędzą, która krytykuje moje karmienie. "Nasze" forum i tak jest całkiem spoko, kulturalne i na temat, a np. na "Kobiecie" ludzie odpisują w 90% po to, by komuś dosr***ć i wyładować frustracje
    • kopiko-lol Re: Nasze forum 23.08.14, 10:17

widzę ze ktoś sie bardzo nudzi....
      a wracając do tematu, to akurat Murwa przekazuje dużo cennych uwag. Sama nie raz jej posluchaksm i wyszlam na dobre, jej wiedza jest rzetelna. No i tego co wiem juz nie spi ze synem, który chyba nie ma jeszcze 3 lat.

wypowiadają się te same osoby, bo maja doświadczenie. Wole poczytac rady dziewczyny, której znam poglady, niż pani X o której nic nie wiem.
      Dobrze ze sie tak udzielacie smile
      • murwa.kac Re: Nasze forum 23.08.14, 10:25
        kopiko-lol napisała:

Cytat No i tego co wiem juz nie spi ze synem, który chyba nie ma jeszcze 3 lat.

no nie spi, nie spi, clip sad

sie skubaniec wyniosl na swoje lozko i w nosie nas ma.
        • murwa.kac Re: Nasze forum 23.08.14, 10:38

co wiecej, ten moj biedny_prawie_trzylatek_w_pampersiew tym samym tygodniu, kiedy przeniosl sie na swoj barłóg prywatny, zdjal tego pampersa wink

na co klnę w żywy kamien i nie ogarniam w dalszym ciagu tego cisnienia na odpieluchowianie big_grin
          • ewakot0 Re: Nasze forum 23.08.14, 11:11
            odpieluchowywanie to będzie pewnie kolejny punkt zapalny z teściową, która twierdzi, że kobiety, które nie sadzają na nocniku jak tylko dziecko zacznie siadać, robią to z "lenistwa". Nie mam mamy, więc forum jest moją tarczą wink
            • murwa.kac Re: Nasze forum 23.08.14, 11:18
              oczywiscie, ze tez z lenistwa! big_grin
              mialam biegac za dzieciakiem, truc mu odwlok, latac ze szmata po podlogach, zapierac 50 par majtek dziennie???
              nienienie tongue_out
              inna sprawa, ze jak dziecko samo do sciagniecia pampresa dojrzewa to po prostu nie ma pozniej wpadek i upierdliwosci z tym zwiazanych.
              • anjaka1983 Re: Nasze forum 25.08.14, 18:07
                zgłaszam się ja, kolejna leniwa smile jak mój 1,5-roczniak przez ostatnie ząbkowanie stracił zainteresowanie nocnikiem (a wcześniej chciał ciągle siadać i nawet coś produkował) to za bardzo nie płakałam. choć to przecież co najmniej -10 do lansu, wysadzać powinno się już trzymiesięczniaka.
          • kopiko-lol Re: Nasze forum 23.08.14, 22:13
            no i super, ze dziecko moglo samo zdecydowac kiedy chce przestac lac w pieluche big_grin
            Mi tam tez sie nie chc biegac za corka i pytac czy chce siku, wycierac podloge i przebierac 100 razy dziennie. Ma nocnik w pokoju i czasem usiadzie na niego, czasem chce zdjac przed pieluche, czesto lalki tam "sikaja" ale sama jeszcze na niego kropli nie wydusila tongue_out Jak bedzie jej pora to zrobi big_grin
            Mam przyklad 2 dzieciakow w rownym wieku - jedno z cisnieniem na nocnik (mamusia chwalila sie jak jej dziecko w wieku 9 msc robi siku na nocnik), nadal sika w gacie i ioagle rodzice musza go pytac czy chce siku. Drugie bez cisnienia, od roku samo sie zalatwia, praktycznie bez wpadek (maja teraz prawie 4 lata).
      • leminia Re: Nasze forum 23.08.14, 15:05
        Dla mnie ideą forum jest poznanie rożnych opinii i (bez urazy dla murwy i innych doświadczonych dziewczyn) cieszę się jak wypowiadają się też nowe osoby, bo wierzę że ta pani X może również mieć coś sensownego do powiedzenia na dany temat.
        • kosmitka590 Re: Nasze forum 24.08.14, 11:42
          Ja uwazam to samo- opinia pani X jest tak samo wazna jak opinia pani Y, bo to co sprawdza sie u jednego dziecka, nie musi sie sprawdzac u drugiego. Ba, nawet blizniaki maja rozne temperamenty i jedno moze byc usypiane tak a drugie inaczej.
          Co do forum- fajne jest!
    • amiralka Re: Nasze forum 23.08.14, 10:22
      Jest jeszcze, z całym szacunkiem, kjut, która lubi wątki "o kupie"wink
    • gwiazdeczka191230 Re: Nasze forum 23.08.14, 10:38
      To i ja dorzucę swoje 3 grosze big_grin i trochę posłodzę...
      Podczytuję forum od dawna, sama nie założyłam żadnego watku bo nie było potrzeby. Dużo informacji znalazłam w starych wątkach, wiedzę jaką przekazywała Murwa i inne stałe forumki pomogły mi uporać się z problemami na początku drogi macierzyństwa i lepiej zrozumieć niemowlaczka.
      Dzięki tym informacja nadal karmie córkę piersią a nie poddałam się kiedy córcia miała kryzys w 6 tyg. a dookoła zamiast wsparcia to słyszałam pewnie się nie najada masz chude mleko albo odłuż ją do lozeczka bo się przyzwyczaji i będziesz nosić do szkoły big_grin, co z tego że płacze w końcu się nauczy/przyzwyczai...itp...
      Więc...po prostu dzięki...
    • mamaleny1992 Re: Nasze forum 23.08.14, 11:18
      Uu u zaszczyty. Nie wiem czy to dobrze czy źle... dziecię trudne bo problemy ma gastryczne i tu początek wszystkiego się bierze.

Jestem tutaj od miesiąca może trochę dłużej. Zanim założyłam konto dużo czytałam archiwalnych wątków. Poczułam że tylko tutaj ktoś może mi poradzić i pomoc. I fajnie że są takie osoby które chcą się podzielić swoim doświadczeniem i pocieszą ale też op*ą jak trzeba.

I za radą dziewczyn w pierszym moim wątku, nie odkładam dziecka. Śpi na mnie zazwyczaj także nie MAM jak się ruszyć. Więc telefon i pierwsze co patrzę co tu się dzieje. Coś mnie trapi - pytam. I jeszcze mam dużo dużo pytań ale powoli big_grin

Również zauważyłam że mamy mm są poddawane dyskryminacji. Ale też nie trzeba wszystkiego od razu brać do siebie. Selekcja dobrych rad, spróbuje bądź nie, a jak coś się nie podoba można się odgrysc wink

Kjut - też lubie te tematy wink
      • wilkowaona Re: Nasze forum 23.08.14, 20:57
        Ja tez bardzo sobie cenie to forum i rady jakie tu znajduje. Pomogło mi nie raz rozwiązać problem lub rzucić nań nowe światło. Pierwsze, co robie po przebudzeniu rano to biorę tel. i czytam niemowle smile wieczór także zakanczam czytając to forum, czytam aż padne, zasnę, a potem rano gdzieś pod sobą znajduje tel. smile dzięki dziewczyny, ze jesteście.
        Ps. Mi tez dobrze sie czyta wątki stałych bywalczyn, tj. murwy, kjut, tankky, kopiko, panizalewskiej, asi i p, kolejność przypadkowa smile jeśli kogoś pominelam, przepraszam wink w przypadku tych osób przekonałam sie, ze dobrze radzą, nie sciemniaja itp.
    • mmajcka Re: Nasze forum 23.08.14, 17:06
      Hehehe. Znam niektore dziewczyny, a raczej ich dzieci. I czasami wyczekuje ich komentarza sprawdzajac czy u nich cos sie zmienilo i czy dzieciaki podobnie sie zachowuja
    • giba116 Re: Nasze forum 23.08.14, 20:18
      Jestem tu chyba od roku, wiec to poniekad takie wirtualne podworko smile
    • 3meg.1983 Re: Nasze forum 23.08.14, 21:34
      Ze wzgledu na to ze mieszkam w UK, nie mam przy sobie znajomych doswiadczonych mam, moja mama jest juz schorowana, nie wiele doradzi ...dlatego zagladam tupo wsparcie, rade, pytam I odpowiadam. Dziekuje ze jestescie 😃
    • daneeka Re: Nasze forum 24.08.14, 03:30
      Cenię sobie wypowiedzi m.in. rulsanki, yumemi, maddie, mruwy, murwy, kjut, niuniek3, mika p. To forum pomaga mi być lepszą mamą - czytając wątki mam starszych niemowląt przygotowuję się na nadchodzące zmiany (i kryzysy), nie posiadam nierealistycznych oczekiwań co do mojego dziecka (że np. na pół roku zacznie przesypiać noce, albo że "podepcze" roczek), zdobywam szerszą perspektywę (wiem i czuję, że trudności miną, akceptuję je), bardziej doceniam dobre chwile, często trafiam na inspirujące odnośniki - dziękuję kjut za Korczaka, maddie za "w głębi kontinuum", bieniewickiej za blog Mataja smile
      Lubię tu być!
    • kjut Re: Nasze forum 24.08.14, 07:33
      O kurcze, dziewczyny. Dzięki! Poczułam się doceniona! Możecie na mnie liczyć - w wątkach kupowych i nie tylko tongue_out
    • baba_za_kolkiem Re: Nasze forum 24.08.14, 13:58
      Ja jeszcze kojarzę matkemadzi smile
      • szonik1 Re: Nasze forum 24.08.14, 23:50
        Bywałam, bywam obecnie rzadziej, bo dziecko starsze. Forum postrzegam jako grupę osób o poglądach zbliżonych do moich (murwa, mruwa, kjut, gibba, siven - czyli bliskość z dzieckiem, nic na siłę) i tych odmiennych (ashraf, chyba tankky, olik). W życiu bym nie pomyślała, że będę czytać forum BLW i "karmienie piersią powyżej roku" - jak to macierzyństwo jednak zmienia...
        • lunkalinka Re: Nasze forum 25.08.14, 11:51
          na tym forum podoba mi się to, że zakładając nowy post o tematyce, która przewija się tu już pewnie setny raz wiem, że nie usłyszę krytyki, że nie używam wyszukiwarki czy, że spamuje forum bo taki temat już był. Zawsze jest wiele chętnych osób, które podpowiedzą co i jak i są to zazwyczaj cenne wskazówki. Pozdrawiam forumowiczkismile
    • makarona1 nowamama2 25.08.14, 16:14
      ... nic tylko co rusz chrzciny wyprawia

forum.gazeta.pl/forum/w,10226,153273994,153273994,impreza_a_spodziewana_smierc_jak_postapic_.html
      a trochę wcześniej

forum.gazeta.pl/forum/w,20012,146133087,146150803,Re_oszczedzamy_w_sierpniu.html
    • anjaka1983 Re: Nasze forum 25.08.14, 18:18
      ja na forum jestem już ponad rok, więcej czytam niż piszę, szczególnie że już jakiś czas temu wyszliśmy z niemowlęcej kategorii. ale lubię trafiać na stałe bywalczynie/bywalców i obserwować, jak im dzieciaki rosną i poglądy ewoluują (albo i nie) big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka