Dodaj do ulubionych

czy ktoś karmi od poczatku tylko z butli?

04.09.04, 18:39
tyle sie słyszy o tej piersi - ze to jedyny własciwy sposob itd . A mnie
interesuje czy sa Mamy ktore zdecydowały sie karmic z butli mlekiem
sciagnietym laktatorem: od pierwszych dni/tygodni zycia dziecka.
I ile Wasze pociechy jedonorazowo pochłaniają tego pokarmu?
Obserwuj wątek
    • magdaijulia Re: czy ktoś karmi od poczatku tylko z butli? 04.09.04, 20:15
      Ja od poczatku karmiłam Julię z butelki; najperw ściągniętym mlekiem potem
      nan1; gdy dziecko nie ssie piersi to długo się nie da ściągać bo nie ma
      pobudzenia od strony dziecka i pokarm nie jest wytwarzany; mnie udało sie tak
      karmić ok 2 tyg, potem mleko się skończyło; jednorazowo to zjadała wszystko co
      ściągnęłam ale to było mało, średnio około 30-40 ml; po tym dostawała butelkę
      Pozdrawiam Magda
      • edki16 Re: czy ktoś karmi od poczatku tylko z butli? 04.09.04, 23:59
        Hej !
        Ja karmiłam ściągniętym mlekiem praktycznie od pierwszego tygodnia życia do 8
        miesiąca. Na początku Szymek zjadał ok 20-50 ml a póżniej coraz więcej w 8
        miesiącu 150 ml. Tak więc utrzymanie laktacji przez długi czas jest możliwe,
        ale karmienie piersią dużo łatwiejsze ( wiem coś o tym bo starszego synka
        karmiłam 2 lata ) Pozdrawiam Edyta
        • la_lunia Re: czy ktoś karmi od poczatku tylko z butli? 05.09.04, 08:27

ja podobnie
          karmie juz 3 m-ce i nadal mam mleczko
          a jak jest a duzo to mroze smile
          • charl75 ciekawosc? 05.09.04, 20:56
            A czy ja moglabym niedyskretnie zapytac jakie sa przeslanki karmienia z butelki
            pokarmem z piersi? Chodzi o wzgledy, ze dziecko umnie z buteleczki i mozna je
            zostawic?
            charl
            • posay Re: ciekawosc? 05.09.04, 21:02
              mnie to samo interesuje - dlaczego nie bezposrednio z piersi???
            • edki16 Re: - odpowiedź 05.09.04, 21:41
              W naszym przypadku sprawa losu - Szymek nie mógł ssać, urodził się z
              rozszczepem podniebienia. sad . Edyta
            • mag_kar Re: ciekawosc? 06.09.04, 00:16
              Ja karmię butelką własnym mlekiem. Chciałam Karolinkę przystawić do piersi, ale
              mała nie chciała ssac i dostawała ataków szału, placz taki że aż spazmów
              dostawała. Nawet położna nie była w stanie jej do piersi dostawić więc żeby
              dziecko nie męczyć oddciągam pokarm i daje jej z butelki. Zazwyczaj zjada około
              120 ml, czasami mniej. Na szczęście pokarmu mam bardzo dużo i nie mam problemów
              z wykarmieniem jej własnym mlekiem.
              Magda i Karolinka smile
    • merlott Re: czy ktoś karmi od poczatku tylko z butli? 06.09.04, 10:16
      witam. ja tez karmilam mlekiem sciagnieteym przez jakies 2,5 miesiaca, potem
      przeszlam na sztuczne (gdyz wracalam do pracy). uwazam podobnie jak dzieczyny,
      ze laktacje mozna utrzymac bardzo dlugo, kwestia regularnego sciagania.

co do jedzonka - pierwszego i drugiego dnia ok 10ml (co ok. 3godz), potem
      kazdego dnia +10ml az dochodzisz do 120ml. No i potem tak okolo 4/5 miesiaca
      150ml.

zas co do przyczyny karmienia butelka - u nas po prostu Oliwka nie chciala ssac
      piersi, nie mialam wiec wyboru. generalnie karmienie prosto z piersi jest duzo
      latwiejsze - nie bawisz sie w sciaganie, sterylizacje butelek, podgrzewanie
      mleczka, nie masz problemu z dluzszymi spacerami. sama nigdy nie zdecydowalabym
      sie na sciaganie i karmienie z butelki.
      • sacreble Re: czy ktoś karmi od poczatku tylko z butli? 06.09.04, 10:40
        Mała ssie lewa piers bez problemu, ładnie chwyta ; z druga sa problemy -
        nadgryza mi troche brodawke i mam non stop ranke. Z tej piersi sciagam pokarm.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka