Dodaj do ulubionych

nie chce jeść obiadków

15.10.14, 14:36
Moja córcia bojkotuje obiadki.
Początkowo wprowadzałam warzywa ze słoiczków i córcia jadła je chętnie, gorzej z owocami. Potem podawałam gotowe dania ze słoiczka i było ok do czasu. Zaczęłam sama gotować i córcia przekonała się i chętnie jadła domowe słoiczki. Od jakiegoś miesiąca, może dłużej rozpoczął się bojkot obiadku, bez znaczenia czy podam jej papkę czy warzywa i mięsko w kawałkach po prostu nie chce jeść. Mam wrażenie, że jej to nie smakuje bo gdy zamiast obiadku podam jej chlebek to wcina aż się uszy trzęsą i woła o jeszcze. Jedyne co je z apetytem to jajecznice, łososia na parze i kaszkę jaglaną z owocami i owoce - banan i gruszka, reszta owoców też średnio.... Drogie mamy czy macie też takie problemy? czy wasze niemowlęta też są takie wybredne? Właściwie nie wiem już co mam dawać córci do jedzenia żeby chciała zjeść. Doradzie proszę co zrobić? najgorzej jest chyba z warzywami.

Czytałam, że rybę można podawać 2 razy w tygodniu, czy w takiej sytuacji mogę podawać ją częściej?

Dodam jeszcze, że próbowałam już różnych rzeczy, karmiłam ręką, łyżeczką, układałam kawałki jedzenia na blacie krzesełka, dawałam do trzymania łyżeczkę... ale nic jej nie zachęca. Weźmie do buzi sama kawałek marchwi, poczuje smak i już więcej nie chce.
Poza obiadkiem córka je 3xmleko i popołudniem o 16 dostaje owoce, kaszkę jaglaną, jajeczko i to je chętnie.
Pomóżcie proszę.
Obserwuj wątek
    • arya82 Re: nie chce jeść obiadków 15.10.14, 15:20
      Normalka u takich malutkich dziecismile to nie wybrednosc, ani zlosliwosc, ani widzimisie malucha. Tak poprostu czasem jest u wiekszosci maluchow. Twoja jest jeszcze malutenka
      TrZeba cierpliwie I spokojnie probowac, nie zmuszac, I przede wszystkim nie denerwowac sie, za pare/parenascie mcy bedzie jadla pieknie wszystko. Poki co przygtuj sie na rozne przeplatajace sie etepy (jedzenia wszystkiego, nie jedzenia mi czego poza mlekiem, jedzenia "comisiepodoba")
      • murwa.kac arya82 16.10.14, 19:37

dostosuj proszę sygnaturę do przepisowych 4 wersów.
        możesz suwaki ustawić obok siebie.
      • aamarzena Re: nie chce jeść obiadków 16.10.14, 21:32
        Dokładnie, niemal każde dziecko ma fazy wybiórczego jedzenia. Dawaj co lubi, proponuj inne rzeczy, ale bez naciskania. Minie i malutka będzie jadła większość rzeczy.
        • lunkalinka Re: nie chce jeść obiadków 16.10.14, 21:39
          Czy jeśli zje tylko troszkę takiego obiadku to mogę później podać jej chlebek, żeby dojadła? i ile razy w tygodniu może jeść rybę? wszędzie piszą, ze 2x a jeśli będzie jadła 3 albo 4 razy to jej zaszkodzi?
          • nothing.at.all Re: nie chce jeść obiadków 17.10.14, 09:03
            Podaj rybę i 3 razy i się przekonasz czy zaszkodzi. Oczywiście dobra rybę z pewnego źródła. Zalecenia ds aby dwa razy ale to zalecenie. Znasz swoje dziecko i wiesz co je chętnie.
            Dziecko ma różne fazy jak napisano już. Trzeba przeczekać i proponować co lubi.
          • justynak83 Re: nie chce jeść obiadków 17.10.14, 13:56
            Moje dziecko 11m je rybe orawie codziennie, losos, halibut na parze lub kotlecik z miruny daje na obiad lub kolacje. Mieso je 2 razy w tyg. Ja generalnie jestem bardziej rybozerna niz miesozerna i moje dziecko tez uwielbia rybke. Te zalecenie co do ryby wydaje mi sie ze wynika z tego ze czesc ludzi wogle nie uznaje ryb i stad zalecenie o podawaniu 2 razy w tyg. Dziecko nie musi jesc miesa codziennie. Ryba jest na pewno zdrowsza i lzej strawna niz mieso.
          • aamarzena Re: nie chce jeść obiadków 17.10.14, 21:13
            Jak się nie dopomina jedzenia to nie dopychałabym chlebem. Zawsze możesz podgrzać resztę tego czego nie zjadła. Chyba, że ewidentnie jej nie smakuje. Poza tym nie jest tak, że codziennie maluch ma taki sam apetyt. Jednego dnia zje więcej, drugiego tylko troszeczkę. Jeśli nie leci w siatkach centylowych to nie ma co panikować.
    • klubgogo Re: nie chce jeść obiadków 17.10.14, 22:09
      A tak bez soli i pieprzu dalej gotujesz?
      • lunkalinka Re: nie chce jeść obiadków 17.10.14, 23:46
        Dzięki dziewczyny, będę po prostu częściej dawała rybkę na parze np co drugi dzień bo to je z prawdziwym apetytem, przemycę trochę warzyw do tego.
        Klubgogo - tak gotuje bez soli i pieprzu i planowałam tak do roku. Kiedy właściwe zaczęłyście doprawiać dziecięce potrawy?

Dziś na obiad zrobiłam jej pomidorową z działkowego pomidorka ale znów pogardziła... więc na szybko usmażyłam jajeczko i zjadła chętnie.
        Już pomału jestem na to wkurzona, pracuję, wracam i na szybko gotuję jej coś dobrego, zdrowego a ona nic nie chce jeść... szkoda mi tego czasu spędzonego na wymyślaniu i gotowaniu jak ona i tak nic nie chce. Lepiej gdybym się z nią w tym czasie pobawiła.
        Martwię się bo ona własnie wagowo szału nie robi, jest na 10 centylu, raz na czas spada na 5 potem wraca na 10 i znów spada. Raczej kruszyną jest niż bobasem. Mam nadzieję, że niedługo polubi obiadki. Ściskam smile
        • justynak83 Re: nie chce jeść obiadków 18.10.14, 09:28
          Skoro lubi jajko to moze omlet warzywny, troche maki, warzywka i masz dosc sycace danie i juz bez chlebka sie obejdzie. Moje dziecko przekonalo sie do pomidorowki gdy przyprawiam ja sokiem z cytryny. Sprobuj, sok z cytryny wzmacnia smak w pewnym stopniu zastepuje sol, zupa jest wyrazista w smaku. To samo barszcz. Sa zupy ktorych nie tknie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka