Dodaj do ulubionych

3 tyg dziecko - spanie

02.11.14, 14:33
Jestem mamą 3-tyg dziecka, które ładnie je, raczej nie marudzi. Ale zastanawiamy się z mężem czy już można manewrować jego snem. Chodzi o to, że mały śpi w dzień po 4 godziny, a w nocy budzi się co 2,5h. Czy można to jakoś odwrócić? smile Czy za dużo oczekujemy od takiego malucha? Dzięki smile
Obserwuj wątek
    • julka_sz Re: 3 tyg dziecko - spanie 02.11.14, 14:50
      Raczej ciężko go przestawić. Bo jak będziesz go budzić w dzień i nie dośpi to będzie marudził, a wtedy to nawet trudno jest uśpić maluszka. Poczekaj to jeszcze maleństwo. Jeszcze mu się kilka razy zmieni tryb spania smile
    • boo-boo Re: 3 tyg dziecko - spanie 02.11.14, 16:16
      Kobito !!!! to jeszcze noworodek !!!! ty chcesz nim manewrować ? jeszcze wiele miesięcy może minąć zanim jego sen będzie ustabilizowany w taki sposób o jakim marzycie.
    • nothing.at.all Re: 3 tyg dziecko - spanie 02.11.14, 16:51
      Eeee...przepraszam ze to napisz. Ale chyba upadłas na głowę! To jest maluszek, potrzebuje snu i ciepła a nie manewrowanie. Rytm snu sam się wyreguluje. U nas trwało to długo bo dopiero ok 3 miesiąca w dzień mniej spala córka a w nocy normalnie z przerwami na jedzenie.
      • bieniewicka Re: 3 tyg dziecko - spanie 02.11.14, 16:57
        Jak wyżej, koleżanki forumowiczki chyba wszystko powiedziały wink Wyluzuj reina smile I tul maluszka żeby spotkanie z naszym światem było jak najmniej bolesne, potrzebuje czasu żeby się przystosować, także pod względem snu. Zmieni się jeszcze pierdylion razy.
    • zabka141 Re: 3 tyg dziecko - spanie 02.11.14, 19:07
      A ja uwazam ze mozesz sprobowac jesli twoje dziecko ma odpowiednia wage (powyzej 3,2 kg) i jesli, karmiac piersia, masz juz mleko i wszystko dziala. Ale na pewno jest duzo przeciwniczek tej metody, wiec to zalezy od ciebie i od twojego stylu jaka jestes i chcesz byc mama (np. czy bardziej jestes zainteresowana noszeniem mala caly czas, spaniem z nia w lozku, czy moze raczej jest bardziej zaintresowana okreslonymi rutynami, itd.).

Sama zaczelam wprowadzac ta rutyne po dwoch tygodniach. To jest tak ze probujesz wlasnie o tych porach karmic, myc, itd. Czasami wychodzi przed, czasami po (jak dziecko glodne i sie budzi przed lub po to wlasnie wtedy karmisz). Ale czesto to ty budzisz dziecko wiec wtedy mozesz budzic wlasnie o tych godinach mniej wiecej.

Czasami budzilismy mala mniej wiecej na okreslona pore. I ona pozniej po prostu weszla w te pory, bo sie najadala odpowiednio i jakos tak na kolejne karmienie budzila sie wlasnie mniej wiecej na okreslona pore. Wiec u nas zadzialalo.

10:00 Pobudka, mycie buzi, raczek i pupy, karmienie, odbicie, zabawy i przytulanki, zmiana pieluszki.
      11:00 Zawijasz dzidziusia do spania (my uzywalismy takiej duzej chusty jak z tej strony, ale mozesz uzyc miekki kocyk czy recznik i zawijalismy w ten sposob www.adenandanais.com/en-us/content/learn%20and%20share%20how%20to%20swaddle.aspx). Kladziesz do spania w domu lub najlepiej wybrac sie na spacer w wozku.
      14:00 Pobudka, karmienie, zmiana pieluszki (moze byc w polowie karmienia jesli dziecko jest bardzo spiace zeby troche rozbudzic), odbicie (tez dobrze zrobic w polowie karmienia i po), przytulanki, itd.
      15:00 Zawijanie i do snu (tez mozna wybrac sie znowu na spacer - jesli dziecko spedza duzo czasu na dworze w dzien to byc moze to pomaga w rozroznieniu nocy od dnia).
      17:30 Mycie i ubranie w pizamke. Przytulanki i rozmowy z dzidziusiem.
      18:00 Karmienie (cichutko i bez zabaw, zeby dziecko za bardzo sie nie rozbudzalo). Odbicie (bardzo wazne przy kazdym karmieniu!). Zmien pieluszke tylko jesli brudna (zeby niepotrzebnie nie rozbudzac).
      19:00-19:15 To ponoc czas kiedy dzieci sie budza i nic nie pomaga zeby je uspokoic. Upewnij sie ze dzidzius jest najedzony, z sucha pieluszka, w brzuchu nie ma powietrza, dobrze zawiniety.
      22:00 lub 23:00 (Zaleznie kiedy sie obudzi, ale obudz do 23:00) Pobudka i bardzo porzadne karmienie. W polowie zmien pieluszke i odbin (na koncu tez odbij). Wszystko cichutko i spokojnie. Zawin i poloz spac maluszka przed 24:00.
      Nocne karmienie pomiedzy 1 a 3:00 Nie budz dzidziusia (chyba ze doktor zalecil zeby karmic koniecznie w nocy). Sam sie obudzi, karmienie, zmiana pieluszki w polowie, odbicie i sen (pewnie przez kolejne 4 godziny).
      5:00 lub 6:00 (Zaleznie kiedy sie obudzi, ale obudz do 6:00) Pobudka, karmienie, zmiana pieluszki, odbicie, przytulanki i dzidzius jesli obudzony moze przez troszke nie spac (max 1,5 godziny od pobudki). Zawijamy i do spania.

To jest metoda do 1 miesiaca zycia dziecka z Rachel Waddilove, odpowiada mniej wiecej 4 godzinnemu karmieniu (books.google.de/books/about/The_Baby_Book.html?id=rY4I05Tv3dwC&redir_esc=y). Od 2 do 3 miesiaca i dalej mozesz sobie poczytac lub dac znac jesli potrzebujesz to sprobuje spisac (mniej wiecej to samo, ale dziecko mniej wtedy spi).
      • reina13 Re: 3 tyg dziecko - spanie 02.11.14, 19:38
        Dzięki żabka za merytoryczną odpowiedź. W świetle pozostałych odpowiedzi jestem wyrodną matką, bo od początku chcę dziecku zafundować rutynę. A przecież już od wyjścia ze szpitala kąpiemy o jednej porze i dziecko już prawie zawsze jest wybudzone. Spacery też o jednej porze. Czytałam gdzieś artykuł o tym, że już noworodki mają jedną dłuższą drzemkę, u nas akurat wypada w dzień. Nie umiem znaleźć linka, jak znajdę to podepnę.
        • zabka141 Re: 3 tyg dziecko - spanie 02.11.14, 20:10
          Wiem o czym mowisz, teraz jest moda na to zeby wszystko bylo na demand i nieuregulowane, a jak ktos chce inaczej to czesto jest to krytykowane jako wyrodne rodzicielstwa. Nie daj sobie wzbudzic poczucia winy, badz pewna siebie, sama wiesz co najlepsze dla ciebie, twojego dziecka i twojej rodziny. My mielismy to sczzescie ze trafilismy na ta ksiazke ktora podlinkowalam i stad wiedzielismy co dokladnie i kiedy robic i to super zadzialalo. Nawet moja mama byla sceptyczna. Ale jak nas odwiedzila (mieszka daleko wiec nie odwiedza za czesto) i spedzila kilka dni z mala to mi powiedziala ze myslala ze sie tak z malym dzieckiem nie powinno i nie da, a ja przekonalismy.
        • giba116 Re: 3 tyg dziecko - spanie 02.11.14, 20:34
          Do 2-3 mies zycia dziecko nie odroznia dnia od nocy i mozna o tym przeczytac w kazdej ksiazce z zakresu pediatrii czy rozwoju psychoruchowego. Wiec TAK, na ten moment wymagacie za duzo, co wcale nie oznacza ze musisz sie juz okrzykiwac wyrodna matka, bo to zbedne histeryzowanie.
          A ze niektore dzieci od poczatku spia w nocy i zalapuja rutyne to nie zadna zasluga rodzicow tylko jak to w pewnym miejscu w swojej wypowiedzi przyznala Zabka... same dziecko sie wpasowalo.
          Co do wypowiedzi o modzie na noszenie i bliskosc z dzieckiem. Moze i jest taka moda w tej chwilli. Pewnie dlatego, ze pojawia sie coraz wiecej pozycji w literaturze nt rozwoju emocjonalnego niemowlat i swiadomosc spoleczenstwa jest coraz wieksza. Wiec ja polecam jednak lekture fachowych pozycji a nie kolejne cud poradniki setnego "eksperta" od cudzych dzieci.
          • bieniewicka Re: 3 tyg dziecko - spanie 03.11.14, 07:21
            Eeeejmen giba.

Reina, zadałaś pytanie i w większości otrzymałaś jedna i ta sama odpowiedz smile zaba pewnie powie ze to dlatego ze to forum to siedlisko dewotek rodzicielstwa bliskosci wink Mam na ten temat inne zdanie. To nie Rb a zdrowy rozsadek poparty wiedza ktira na szczescie jest dostepna nie tylko dla lekarzy.

Ja mogę tylko odpowiadać na podstawie swojego dziecka - nie mam dużego doświadczenia, może gdybym miała przynajmniej dwójkę odchowana to byłoby inaczej, szersze spektrum i liczniejszy "materiał badawczy" wiadomo wink natomiast na przykładzie historii tego forum widać ze jest różnie bo dzieci rodzą się z różnymi preferencjami. Są takie które są dość stabilne, wręcz flegmatyczne, są takie które urodziły się wierzgajac i krzycząc i długo im tak zostanie wink i są takie po środku tego spektrum. Nie wiem jaki jest Twoj maluch. Ale jestem zdania że to nie dziecko do metody a metodę do dziecka należy dostosować. Te z nas ktore napisały ze jest grubo za wcześnie zeby oczekiwać tego o czym pisałaś nie miały na myśli tego abyś znienawidzila rutyne po wsze czasy, bo mamy starszych niemowlaków znają jej wartość. Tylko ze do wszystkiego dochodzi sie stopniowo. Jeszcze kilka tygodni i czeka Was pierwszy skok rozwojowy, ciekawe jak maluch będzie reagował.

Co do odróżnienia dnia od nocy to ja pomagałam spędzając dzień e jasnym salonie na noc szliśmy do sypialni.

Po prostu dajcie sobie czas poznać swojego maluszka smile
        • boo-boo Re: 3 tyg dziecko - spanie 02.11.14, 22:08
          No sorry- o ile jeszcze uważam, że kąpiel o stałej porze i spacery są ok to ustawianie takiemu małemu dziecku godzin spania pod wasze "pasuje nam" to nieporozumienie. Z twojego postu jasno wynika, że przeszkadza wam dziecko śpiące w dzień tak jak śpi i budzące się w nocy co 2,5.
          Natura głupia nie jest i tak skonstruowała relacje dziecko-matka, że po coś ten sen- wybudzanie się nocne tak częste jest. Mój starszak budził się co godzinę/40 minut - choć też wolałabym sobie smacznie spać ale akurat w momencie gdy karmisz piersią to- mleko nocne jest lepsze niż dzienne-ma lepszy wpływ na rozwój mózgu dziecka no i na przyrost masy ciała. Dlatego też ani w głowie mi było ustawianie jego spania pod siebie, a młodszą budziłam na karmienie bo słabo przybierała na wadze.
          Wyrodną matką nie jesteś ale pomyliło ci się macierzyństwo z tresurą.
          • tola2014 Re: 3 tyg dziecko - spanie 03.11.14, 16:21
            Proponuje, zebys jeszcze raz przeczytala swoja wypowiedz, bo chyba sie troche zagalopowalas. W watku kobieta, mloda mama, zadaje pytanie. Uprzednio chwali swojego dzidziusia, ze nie marudzi, ladnie je. Zna uroki maciezynstwa dopiero kilka tygodni. Byc moze nie jest wszystkiego pewna, ma wątpliwości co sluszne. Zastanawiaja sie, jak sama wspomniala z Mezem, czy mozma jakos rozwiazac ich problem, czy ich pomysl jest sluszny. . Zadaja pytanie... i co? I od razu wszyscy zarzucaja im brak empatii, zrozumienia, cierpliwosci, tresowanie. Nie za surowa ocena? I czy ktos tu wogole o nia prosil. Niczego do tej pory nie robili, co by mialo na celu regulacje snu. Luuudzie, zwyczajnie pytaja. Ogarnijcie sie, bo chyba kazdy ma prawo zapytac. Nawet glupio. I chociaz zgadzam sie z wiekszoscia, ze potrzeba czasu to przekaz wiekszosci z Was jest fatalny. Czy nie mozna poprostu bez wymadrzania sie doradzic co sluszne?
            • babybump Re: 3 tyg dziecko - spanie 03.11.14, 17:28
              Pieknie to ujelas Tola.
              Kurcze, nie zapomne tych pierwszych tygodni. Moja corka byla przyklejona do piersi non stop. Do toalety nie moglam nawet wyjsc. Bylismy sami. Zero rodziny, zero pomocy, zero wsparcia. Nie wiedzielismy, co jest normalne, a co nie. Bardzo pomogla nam pielegniarka srodowiskowa, potem trafilam nacrewelacyjne grupy mam i nigdy nie zapomne wsparcia, ktore dostalam. Gdyby nie ta pielegniarka i te mamy, to na pewno wpadlabym w depresje i z pewnosciavprzestalabym karmic piersia (a tak sie skonczylo,mze nigdy nie podalam mm i kamie do teraz, czyli juz prawie 10 miesiecy).
              Mam nadzieje, ze mama, ktora rozpoczela ten watek ma jakies wsparcie i nie przejmie sie za bardzo tym, co tu zostalo napisane.
              • babybump Re: 3 tyg dziecko - spanie 03.11.14, 18:47
                0-3 tygodniTe pierwsze tygodnie, to dziecko praktycznie cały czas śpi. Od 0-5 tygodni czas czuwania (czyli czas od obudzenia do kolejnego zaśnięcia) wynosi ok. 30-35 minut, w ten czas wliczone jest karmienie. Czyli praktycznie dziecko je i śpi. Ale, jest to dobry czas, aby starać się troszkę oddzielić karmienie od spania. Staraj się dziecko kłaść zaspane, ale nie do końca śpiące. Po karmieniu, odbij, pomasuj, pogmeraj pod bródką i połóż. Poklepuj dziecko w łóżeczku, masuj, mów głośno 'śśśśśśś', poklepuj aż zaśnie. Możesz też podnieść i pokołysać.
                Aby pomóc dziecku zamienić dzień i noc, staraj się, aby drzemki były na tym etapie w bardzo jasnym pokoju. W oklicach 6 tyg większość dzieci nie ma już tego problemu.
                Pierwsze dwa mieśiące to 'obczajanie' naturalnego rytmu dziecka. Karm na żądanie, ale staraj się, aby dziecko miało okresy długiego karmienia, tak aby doszło do tego drugiego, właściwego mleka.
                Nie wiem, jak jest w Polsce, ale tutaj mówi się, aby co najmniej karmić co 3 godziny. Jeśli dziecko oosiągnie pewną wagę, to można przestać karmić te co najmniej 3 godziny i tylko karmić na żądanie (zapytaj o to swojego pediatrę).

W tym wieku dziecko chodzi spać zazwyczaj między 21 a 23.

W okolicach 3 tyg dziecko staje się bardziej rozbudzone między drzemkami i może zostać łatwo przestymulowane. To jest świetny okres, aby wprowadzić rutynę drzemkową i tą przed snem. U nas było i jest:
                - przed snem: karmienie, przewijanie, masowanie balsamem, zakładanie piżamki, włączenie urządzenia do dźwięku, czytanie książeczki, dobranoc, kocham cię, kolorwych snów dziecko kładzone do łóżeczka (powtarzam też zawsze 'Idziemy spać'.)
                - przed drzemką - jak wyżej, ale bez masażu i bez przebierania w piżamę jeśli córka już ma na sobie wygodne ubranie.
                Rutyna jest ważna, bo dzięki tym czynnościom dziecko zaczyna kojarzyć, że idzie spać. Powtarzanie tych samych słów też pomaga. Moja córka od 8 miesiąca doskonale rozumie, co znaczy 'Idziemy spac'. Wcześniej też pewnie wiedziała, dzięki rutynie, ale dopiero od 8m widzę, po jej zachowaniu, że rozumie.
                Nie należy wprowadzać do rutyny niczego nowego. Nowość to atrakcja. Atrakcja to stymulacja. A stymulacja nie pomaga w zaśnięciu.
                My od 5 miesięcy nawet czytamy tę samą książkę. Nie musisz oczyście czytać tej samej książki, ale ja osobiście boję się, że nowa książka będzie zbyt dużą 'atrakcją' przed snem dla mojej córki.

Pomaga też owijanie dziecka ciasno kocykiem (przypomina im bycie w łonie matki). Wygugluj sobie 'swaddling baby' - będzie pokazane, jak to bezpiecznie robić.

Jak pisałam wcześniej 3-4 tygodnie to okres krótkich drzemek. Może spróbować przedłużyć drzemkę poprzez podniesienie dziecka i pokołysanie od razu jak się obudzi. Możesz też spróbować metodę 'wake to sleep'. Czyli 5-10 min zanim dziecko się obudzi, to je dotykasz, tak aby westchnęło, przekręciło główkę, itp., ale nie żeby się obudziło. To ponoć resetuje ich sen i zaczyna się nowy cykl snu. U nas to nigdy nie działało, ale znam sporo mam, które z sukcesem to stosowały (nie nadaje się po 4-6mż).

4 tygodnie
                - czas czuwania wydłuża się do max 45 min (włącznie z karmieniem)

ok 6 tygodni
                - czas czywania 45-60min
                Dziecko zaczyna okazywać swój naturalny rytm dnia. Drzemki już teraz powinny być w ciemnym pokoju. W sakli 1-10, gdzie 10 to zupełna ciemność, pokój powinien być 9. Pomagają zasłony blokujące światło.

Czas pójścia spać robi się coraz wcześniejszy. Ok 20 minut wcześniej co 2 tygodnie.
                Ostatnia drzemka jest zazwyczaj koło 18. Dziecko chodzi spać ok 20.
                Zaczyna pojawiać się schemat podobny do tego:

7- pobudka

7:45-10 drzemka

11-1 drzemka

2-3:45 drzemka

4:30pm-5:30pm drzemka

6:15-7pm drzemka

~8pm spać.
                Dziecko zaczyna wytrzymywać ok 4 godziny bez karmienia w nocy. (Oczywiście chodzi tu o dziecko, które nie zasypia na piersi i śpi z piersią w buzi).
                Moje dziecko od 7 tyg spało 8 godzin non stop w nocy, było karmione, potem dodatkowe 5 godzin. Ale to się niestety skończyło w 12 tyg, gdy nastąpiła 'regresja'.

7-9 tygodni
                - czas czuwania 60min
                Dzień może wyglądać tak:

7am pobudka

8:00-10am drzemka 1

11:15-1:15 drzemka 2

2:30-4:30pm drzemka 3

5:45-6:30pm krótka drzemka

~7:45pm spać
                • babybump Re: 3 tyg dziecko - spanie 03.11.14, 18:52
                  Zapomniałam napisać, że w naszej rutynie nocnej i drzemkowej, przed czytaniem książeczki jest wkładanie śpiworka (do 6 tyg było swaddling). Powtarzam też 'gdzie jest śpiworek? Włozymy śpiworek, idziemy spać'. Córka od jakiegoś czasu, na 'Gdzie jest śpiworek' odwraca się w kierunku śpiworka, teraz sama po niego wędruje. Jak pisałam wcześniej, dziecko zapamiętuje czynności po kolei i w pewnym momencie zaskakuje, że po śpiworku będzie książeczka, a po książeczce będę spała, itp.
                • bieniewicka Re: 3 tyg dziecko - spanie 03.11.14, 21:49
                  o rany, w przypadku mojej małej te "czuwania" na pewno wyglądały inaczej podczas tych pierwszych tygodni big_grin
                  • babybump Re: 3 tyg dziecko - spanie 03.11.14, 22:02
                    U nas też wyglądały inaczej, bo ja pojęcia o spaniu dzieci nie miałam. Po 3 tygodniach ciągle nam płakała wieczorami. Kolki, gazy, itp, ale okazuje się, że moja mała była chronicznie przemęczona. Strasnzie mało spała w dzień i to po części moja wina, bo nie pomagałam jej w tym śnie.
            • wilkowaona Re: 3 tyg dziecko - spanie 03.11.14, 18:35
              Zgadzam sie z tolą. Nie mozna tak krytykować młodej, niedoswiadczonej mamy. Zapomniało sie juz jak to było cieżko z noworodkiem co? smile mimo, ze wszyscy wokoło pocieszali, ze dzieciom sie zmienia i bedzie lepiej-ja byłam zrozpaczona.
              Autorko trzymaj sie, i powoli wszystko sie wyreguluje i twoje malenstwo samo sobie pouklada wszystko smile
            • boo-boo Re: 3 tyg dziecko - spanie 03.11.14, 21:09
              Serio ? Ja też kiedyż byłam młodą mamą, też miałam wątpliwości co do pewnych rzeczy ale sorry- przy dzisiejszym dostępie do wiedzy na temat dziecka i przy odrobinie zdrowego rozsądku nigdy mi do głowy nie przyszło żeby noworodkiem sterować.

"Nie za surowa ocena? I czy ktos tu wogole o nia prosil."
              Jeszcze raz sorki- to jest forum publiczne i pisząc na nim trzeba się liczyć z oceną- nawet jak się o nią nie prosi.

I jak na razie to robisz dokładnie to co ci się nie podoba- oceniasz mnie i inne dziewczyny wypowiadające się w tym wątku- czyli tobie wolno wrzucić swoje trzy grosze na temat czyjegoś zachowania, a innym nie.
              • tola2014 Re: 3 tyg dziecko - spanie 03.11.14, 21:40
                Oceniam sposób wypowiedzi, nie osoby wypowiadające się. Czasami warto czytać ze zrozumieniem. To tak samo ważne jak dawanie mądrych rad oraz umiejętność wczucia się w sytuacje osób o nie proszących. I przypominam tylko, że autorce nie przyszło do głowy "sterować" a zapytać o możliwość "sterowania". Widzisz różnice?
                "I jak na razie to robisz dokładnie to co ci się nie podoba- oceniasz mnie i inne dziewczyny wypowiadające się w tym wątku- czyli tobie wolno wrzucić swoje trzy grosze na temat czyjegoś zachowania, a innym nie. "
                Tak wolno mi i Tobie też. Ja oceniłam, jeśli tak to nazwiemy, zachowanie, które zaistniało. Ty natomiast oceniłaś zachowanie, które wcale nie musi zaistnieć, a jedynie padło o nie zapytanie. Niepotrzebnie się nakręcasz wink
        • nothing.at.all Re: 3 tyg dziecko - spanie 03.11.14, 06:23
          Ależ nikt cię wygodna matka nie nazywa. Nie dokładaj tutaj historii. Po prostu to maluszek. Jak napisano rytm mu się ustali. Sen na początku tak wygląda ale się zmieni i unormuje. Cierpliwości.
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: 3 tyg dziecko - spanie 03.11.14, 07:46
            No nikt tego nie napisał wprost, ale hasła typu: "chyba upadłaś na głowę" kierowane do świeżo upieczonej mamy są poniżej krytyki.
            • nothing.at.all Re: 3 tyg dziecko - spanie 03.11.14, 08:56
              To nie krytykuj. Tak uważam i tak napisalam. A świeża mama powinna poznać najpierw maluszka a nie sterować nim.
    • wilkowaona Re: 3 tyg dziecko - spanie 02.11.14, 22:28
      Za dużo oczekujecie smile przygotuj sie na to, ze przez pierwsze kilka miesięcy (3?), nie bedzie żadnego planu dnia, a dziecko bedzie spalo kiedy bedzie chciało, nie zna jeszcze co to dzien a co to noc wink ja przez pierwsze 3 miesiace nie oglądałam tv, nie byłam w necie, nie zrobiłam makijażu, nie odbieralam telefonów, nie odpisywalam na smsy big_grin serio. Potem wszystko sie zmieni, sama sie przekonasz smile
    • szuga Re: 3 tyg dziecko - spanie 02.11.14, 23:27
      Manewrować snem 3 tygodniowego dziecka... ciekawe. Jak tak dalej pójdzie, to niektóre mamy niedługo zaczną się zastanawiać, czy można zrobić coś już w ciąży, aby sen noworodka kontrolować.

Zdecydowanie za dużo oczekujecie od takiego malucha. Radzę się przygotować na nieprzespane noce i pogodzić z takim (naturalnym jak najbardziej) stanem rzeczy. Kiedyś się jeszcze wyśpicie wink
      • szonik1 Re: 3 tyg dziecko - spanie 03.11.14, 08:48
        Pomysł wątpliwy. To NOWORODEK. A Ty jesteś po to, by spełniać jego potrzeby w tym okresie, a nie zacząć manewrować. Rutyna jest ok., gdy dziecko samo zacznie dawać oznaki jakiejś regularności - można wtedy podpatrzeć w jakim schemacie działa i podążać za nim. U nas regularność zaczęła się około 6 miesiąca życia.
        A karmienie i bycie na żądanie dziecka tak małego, to nie fanaberia.
        Małe dziecko nie marudzi - proponowałabym od początku przyswoić sobie inną nomenklaturę, będzie Ci łatwiej zrozumieć zachowanie niemowlęcia. Ono płacze/piszczy/wrzeszczy, bo tylko tak jest się w stanie komunikować z otoczeniem i mamą.
    • leminia Re: 3 tyg dziecko - spanie 03.11.14, 10:34
      Reina, plan dnia i rutyna nie są niczym złym, pod warunkiem że mówimy o kilku miesięcznym dziecku (co najmniej trzy lub cztero) Teraz jest zdecydowanie ZA WCZEŚNIEJ. Twój maluch jeszcze 3 tygodnie temu był w cichym, ciepłym i bezpiecznym miejscu, jak na razie jedynym naturalnym dla niego środowisku smile Teraz wszystko jest nowe i obce.. I jedyne czego taki szkrab potrzebuje to kochający rodzice którzy będą blisko i pomogą mu ten świat poznać. Na wszystko inne przyjdzie czas! Jeśli okaże się że Twoje dziecko lubi rutynę (bo może też być inaczej) to da Ci o tym znać smile Mój syn po 3 miesiącu sam zaczął się 'regulować' i wtedy zadbaliśmy tylko o to żeby nic mu w tym nie przeszkadzało. Cierpliwości!
    • arya82 Re: 3 tyg dziecko - spanie 03.11.14, 14:53
      Mam dwoch synkow 28 mcy I 4 mce. Kazdy mial inne rytmy na poczatku inaczej spal, zupelnie rozne dzieci. Mimo to kazdy z nich odnalazl swoja rutyne w okolicach 3 mca. Wtedy tez noc na dobre stala sie noca, a dzienne dzrzemki zaczely ukladac sie w rownych odstepach. Nie pomagalam w ulozeniu tej rutyny poza tym, ze wylapywalam oznaki zmeczenia I usypialam kiedy trzeba.

Sen dla tak malego dziecka jest kluczowa sprawa, zobaczysz ze sa dni kiedy maluch znacznie wiecej I lepiej spi I dni kiedy jest bardziej aktywny I tez rozne noce, raz przespi kilka godzin pod rzad nastepnej nocy moze sie budzic co 30 min. Dlaczego? Bo jego organizm przechodzi ogromne zmiany i Sam wie czego I kiedy potrzebuje. Do 3-4 mcy moze to wygladac chaotycznie I wtedy wydawac sie niewygodne dla rodzicow. Ale nie powinno sie absolutnie ingerowac w to kiedy maluch ma spac I jak dlugo. A okreslenie " manewrowanie" snem dziecka....brrrrr.... Poczytaj o rozwoju mozgu/ organizmu dziecka, o skokach rozwojowych/ wzrostowych, znaczeniu snu a takze o tym jak wylapywac oznaki sennosci I pomagac dziecku w zasnieciu, kiedy Ono tego potrzebuje ( co przyda sie pozniej). Jak bedziesz to wszystko wiedziec, to latwiej Ci bedzie pogodzic sie I zrozumiec te czasem trudne I chaotyczne poczatki. I obiecuje- kazde dziecko zalapuje w koncu fajna naturalna rutyne
    • malinkaaaaaaaaaa Re: 3 tyg dziecko - spanie 03.11.14, 16:01
      weź się dziewczyno połóż do łóżka na te 4h z dzieckiem i nie kombinujwink w połogu jesteś. Jak by mój tak spał po porodzie to bym ze szczęścia skakała pod sufit. Mojego trzeba już było w szpitalu nosić bo nie chciał zasnąć przy piersiuncertain
      • reina13 Re: 3 tyg dziecko - spanie 03.11.14, 18:32
        Dzięki tola2014 i babybump za ciepłe słowa. Jak ktoś zauważył, my naprawdę tylko się zastanawiamy. Grzecznie wstajemy do małego, przytulamy, głaszczemy, martwimy się każdym płaczem, jak to młodzi rodzice. Słowo daję, że wątek powstał po przeczytaniu artykułu, którego teraz nie umiem znaleźć o przesypianiu przez noworodki krótszych i dłuższych okresów i że można to DELIKATNIE zmieniać.
        Pół żartem, pół serio to aż się boję zakładać nowe wątki .. smile a pytań mamy dużo. A wsparcie mamy: głównie położna środowiskowa (ciągle pod telefonem) i inne, doświadczone mamy kilkuletnich dzieci.
        Dziękuję wszystkim za wypowiedzi.
        • wilkowaona Re: 3 tyg dziecko - spanie 03.11.14, 18:45
          A broń Boże reina, nie bój sie pytać smile możesz pytać o wszystko. Ja pamietam, jak zaczęła sie moja historia z tym forum. Najpierw bardzo długo czytałam wszystkie wątki a potem zaczelam pytać smile w każdym razie ja na pewno służę swoją pomocą wink
          • bieniewicka Re: 3 tyg dziecko - spanie 03.11.14, 21:45
            Myślę reina że niektóre dziewczyny są w swoich postach bardzo bezpośrednie, może czasami aż za bardzo wink Tak czy siak fajnie tutaj wpaść i wymienić się doświadczeniami i złapać dystans. Niemowlę zmienną istotką jest wink Powodzenia z Twoim bobasem! smile
        • tola2014 Re: 3 tyg dziecko - spanie 03.11.14, 20:08
          Ja też smile
        • nothing.at.all Re: 3 tyg dziecko - spanie 03.11.14, 21:01
          Ależ pytaj śmiało. Pomożemy i podpowiemy. smile
          Nie zapomniało się oczywiście jak było ciężko. Ale czytając cokolwiek o noworodka charakterze wie się ze to maluszek i ciężko mu regulować rytm w tym czasie. Sam się wyreguluje jak przyjdzie pora.
    • amiralka Re: 3 tyg dziecko - spanie 03.11.14, 21:01
      Dziecko jest kp? Jak przybiera? Karmimy na żądanie, to wiesz. Cztery godziny to niezbyt często więc dobrze, że nadrabia w nocy wink Możesz go przed Twoim snem spróbować przystawić "na śpiocha" (nie próbowałam z takim maleństwem ale moje jadło non stopwink Potem jeszcze wszystko się zmieni wiele razy. Są dzieci, które szybko łapią jakiś rytm, są dzieci u których trudno znaleźć jakąkolwiek przewidywalność przez bardzo długo, nastaw się na to.
      I dziewczyny mają rację - generalnie dla dziecka jest lepsze przystosowywanie się do jego potrzeb (nie zapominając o sobie - jakkolwiek to brzmi paradoksalnie w pierwszych miesiącachwink, a nie "manewrowanie" nim i to chyba ten termin wywołał taką burzę.
      • amiralka Re: 3 tyg dziecko - spanie 03.11.14, 21:05
        Aha i wiesz - te wszystkie "w tym wieku dziecko wytrzymuje tyle a tyle bez jedzenia" to można sobie wiadomo o co, dzieci są różne, nie wiadomo jakie będzie Twoje, czy będzie miało na przykład kolki, czy woli jeść krócej a częściej, czy do oporu... Im szybciej nauczysz się swojego dziecka, zamiast próbować go wcisnąć w schemat jak niektórzy próbuję doradzać, tym będzie Wam łatwiej i szczęśliwiej.
        • kremka2014 Re: 3 tyg dziecko - spanie 04.11.14, 04:12
          Hehe. Moja ciotka zapytała przedwczoraj: to ty jego jeszcze w nocy karmisz? Hehe.... Nooioo i to ile razy! A bo jej wnuk mlodszy o 1,5 miesiąca i śpi 22.00-6.00. A mój "stary" niemowlak ma AŻ 4 niecale miesiące.... Swoją droga, Reina Twój dość ladnie śpi w nocy. Za chwilkę zacznie się wydłużanie tych przerw.
          Albo skracaniewink
          Niemniej jednak wprowadzanie delikatnie rutyny popieram. Pomaga dziecku i rodzicom ogarnąć ten trudny czas. U mnie dopiero teraz w nocy wydłuża spanko pobudzanie w czasie ssania nocnego i dawanie drugiej piersi. Bo zauwazylam,że jak jadl krótko, z jednej to budzil się po 2h. Jak go trochę masuje po brodzie, polikach to zjada wiecej i dłużej śpi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka