Dodaj do ulubionych

Sposoby na sen

13.11.14, 23:11
Wiekszosc watkow na tym forum dotyczy problemow ze spaniem. Niemowleta nie spia w dzien, nie spia w nocy, zasypiaja tylko na piersi, zasypiaja tylko z mama... Dla niektorych to problem (bo chroniczne niewyspanie, bo praca, bo dziecko nieszczesliwe), dla innych normalka (tak juz jest, mamy za duze oczekuja od niemowlat, itd.).

Pomyslalam ze fajnie by bylo w jednym watku zebrac nasze rady, pomysly, sprawdzone sposoby na sen dziecka. Tak jak np. babybump proponuje sledzenie czasow czuwania, tak ktos inny jest bardziej za usypianiem z uzyciem chusty. A jakie sa wasze sposoby, rady, itp. na sen?

1. Sama wierze w plany dnia i rutyne (wg. Rachel Waddilove books.google.de/books?id=e9PuHQf3fMMC&pg=PA86&lpg=PA86&dq=baby+unsettled+time+rachel+waddilove&source=bl&ots=3bTfmOVKRw&sig=TtIWFxz65mu1NS8MkSggSH5zUzI&hl=de&sa=X&ei=RIdeVO_sJsiBPYLLgdgM&ved=0CFwQ6AEwBw#v=onepage&q=baby%20unsettled%20time%20rachel%20waddilove&f=false).

2. I wierze w nauczenie dzieci samodzielnego zasypiania. Wedlug mnie najwiecej problemow ze snem bierze sie z nauczenia dziecka zasypiania tylko z rodzicami/odpowiednim sprzetem/piersia/kolysaniem, skakaniem, jezdzeniem w wozku, jezdzeniem samochodem. Czyli jak dziecko sie budzi i tego nie ma to nie daje rady usnac bez. Tutaj jest to lepiej opisane (zrodlo University of Michigan Health System):

"Whatever your baby connects with falling asleep (like being rocked, fed, or sucking their thumb, for example) is called a sleep-onset association. When they wake up, they will need that thing to be able to fall back to sleep. If you want your child to go back to sleep on their own when they wake up at night, then you should encourage sleep-onset associations that do not involve you, the parents. "

A tutaj rada: "How do you do this? When you put your child to bed, you can rock or feed your child to make them sleepy, but stop before they actually go to sleep. Put your child to bed when they are still awake, so they learn to go to sleep without you there. Children who have a more difficult temperament may have more trouble with sleep-onset associations."

www.med.umich.edu/yourchild/topics/sleep.htm
Obserwuj wątek
    • babybump Re: Sposoby na sen 13.11.14, 23:57
      Zgadzam się z 1) i 2) ale nie z radami Rachel Waddilove oraz jej schematami dnia.

• zabka141 Re: Sposoby na sen 14.11.14, 00:05
        Babybump dla niewtajemniczonych moze warto by bylo zebys opisala pokrotce swoja metoda, skad jest, na czym polega, itd.
        • babybump Re: Sposoby na sen 14.11.14, 05:37
          'Moja' metoda to nie moja metoda. Jest oparta na opracowaniach wielu ekspertów, z których wyciągnięto najbardziej przydatne rzeczy dla odpowiedniego wieku. Są to m.in. Weissbluth, Ferber, Pantley, Karp, West...
          Podstawa to stworzenie dziecku odpowiedniego środowiska (pisałam o elementach środowiska w innych postach), samodzielne zasypianie przez dziecko i przestrzeganie optymalnych czasów czuwania (wake times).
          Czasy są sprawdzone przez setki (jeśli nie tysiące) mam, uczestniczek zagranicznych (przede wszystkim amerykańskich) grup dot. spania, a także konsultantów spania (sleep consultant).
          • gdmnn Re: Sposoby na sen 14.11.14, 10:34
            Nie zgodzę się z punktem 2 Twojej wypowiedzi, zabka141. Moje dziecko od zawsze usypiane jest na rękach, śpiewamy mu, kołyszemy, ale jak się obudzi w nocy czy nad ranem to powierci się 2-3 minutki i zasypia samo bez najmniejszej ingerencji z naszej strony i bez żadnego problemu.

Moim zdaniem optymalne warunki do zasypiania dla niemowlaka to po prostu bliskość mamy czy taty, poczucie bezpieczeństwa, poczucie że w razie zagrożenia ktoś jest obok i że można spokojnie zasnąć. Żadna filozofia, zwykłe obserwacje zwyczajów naszego gatunku i innych ssaków, które pozostają niezmienne i uniwersalne od milionów lat smile
    • szuga Re: Sposoby na sen 14.11.14, 10:43
      Wiekszosc watkow na tym forum dotyczy problemow ze spaniem.
      No właśnie, a może dlatego, że problemy ze snem niemowlaków to jednak norma i po prostu trzeba zagryzc zeby i przeczekac a nie walczyć z wlasnym dzieckiem i jego fizjologia?

A traktowanie obcej osoby z forum jako eksperta caly czas mnie zadziwia.
      • panizalewska Re: Sposoby na sen 14.11.14, 13:20
        Mnie zadziwiają niezmiennie "uniwersytety homeopatii" i inne tego typu instytucje wink
        Ja poproszę jakieś publikacje naukowe w prasie branżowej, bo o jakimś "Nature" to nawet nie marzę, badania neurologów, psychologów na dzieciach itp itd.
        Bo jak na razie to Margot Sunderland bije Wasze "Uniwersytety Zasypiania" na głowę, moje kochane Żabki i Babybumpy wink
        • leminia Re: Sposoby na sen 14.11.14, 17:42
          Właśnie zaczęłam czytać Mądrych Rodziców Sunderland i nie mogę się oderwać!! smile
        • mruwa9 Re: Sposoby na sen 14.11.14, 17:49
          to dopiszmy pkt.3: zapisac dziecko do przedszkola.
          Wtedy problemem nie bedzie: jak sprawic, zeby dziecko zasnelo samo i w swoim lozku przespalo noc, ale- jak rano dobudzic do przedszkola.
          I ta faza trwa zdecydowanie dluzej, niz uroki niemowlectwa.
    • ewelina.90 Re: Sposoby na sen 14.11.14, 18:28
      forum.gazeta.pl/forum/w,572,154333553,154333553,Metody_na_spanie_podajcie_swoje_sposoby.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka