Dodaj do ulubionych

Jakie mleko

29.11.14, 16:31
Zaraz się posypią na mnie głosy oburzenia, ale chodzi mi o jakość mleka. Jakie mleko najlepiej podawać dziecku? Nie mam na razie dostępu do mleka krowiego, sama karmić nie karmie, dlatego pytam, jakie mleko lepiej podawać? W kartonie czy w butelce? Na razie kupowałam jej mleko w kartonie, ale doszły mnie słuchy, lepiej kupować w butelce, bo nie postoi tak długo, jak to w kartonie i nie ma tyle chemii w nim?
Obserwuj wątek
    • babybump Re: Jakie mleko 29.11.14, 17:54
      Ja daję dziecku mleko migdałowe z kartonu, ale nie jest to mleko, które może długo stać. Najważniejsze, aby nie miało w swoim składzie karagenu.
    • mika_p Re: Jakie mleko 29.11.14, 18:51
      Piszesz na f. Niemowlę, więc zakładam, ze o niemowlęciu mówisz - w takim razie mleko modyfikowane albo preparat mlekozastępczy dla niemowląt. Nie zwykłe krowie mleko, obojętnie, w kartonie czy buelce, bo zawiera za dużo białka, sodu, za mało cukrów, ma złe proporcje witamin jak na ludziątko, którego podstawą diety jest mleko.
      • manuskrypt1 Re: Jakie mleko 29.11.14, 21:01
        Moja mała skończyła roczek w tym miesiącu. Mleko modyfikowane piła cały czas do tej pory, ale się skończyło. I lekarka powiedziała, że kiedy skończyła roczek można jej podawać już takie normalne mleko, jakie my pijemy.
        • mika_p Re: Jakie mleko 29.11.14, 21:34
          A jaki jest udział mleka w jej diecie? Jak stałych pokarmów (niemlecznych) zjada niewiele, a mleko ma duży udział w diecie, to radziłabym zostać przy modyfikowanym do czasu, aż mleko będzie wyraźną mniejszością. Inaczej trzeba spojrzeć na dziecko, które wypija 200 ml mleka na dobę, a inaczej na takie, które wypija 700.
          Na logikę rzecz biorąc: roczne dziecko jest jeszcze na tyle małe, ze w optymalnych warunkach ssie pierś matki, czyli wciąz mleko o mniejszej ilości białka, sodu, a większej węglowodanów niż krowie. I do tego jest organizm ludziątka przystosowany.

A co do mleka migdałowego polecanego wyżej - dwa, trzy razy mniej kalorii, mniej węglowodanów, mniej tłuszczu, mniej białka niż w mleku modyfikowanym. Porównuję z mm2, bo to jeszcze usiłuje naśladowac mleko matki, 3 i 4 to juz kombinacje.
          Tu masz mleka migdałowe w kartonie:
          marketbio.pl/napoj-migdalowy-bio-1-l-ecomil.html?gclid=CK7TjvzRoMICFcjLtAod0xQAeA
          marketbio.pl/napoj-migdalowy-bio-1-l-ecomil-3692.html?gclid=CNKD1P3RoMICFQvJtAodtwcALQ
          A tu jakieś modyfikowane:
          sklep.rossnet.pl/Produkt/Bebilon-2-Profutura-mleko-nastepne-powyzej-6-m-ca-800-g,344504,1672,6126
          chociaż nie wiem, skąd w mleku błonnik, skoro to bialko roślinne li i jedynie...
          • babybump Re: Jakie mleko 29.11.14, 23:55
            Moje dziecko karmię piersią ok 6 razy dziennie, tak więc to mleko migdałowe to tylko dodatek do owsianki na przykład, a nie podstawa diety. Jeśli już ma być w zastępstwie mleka matki, to najzdrowsze mleko dla dziecka to mleko z konopi.

Prawda jest taka, że dziecko powyżej 9 miesiąca życia, które nie je mleka matki nie potrzebuje żadnego mleka modyfikowanego. To tylko marketing firm produkujących mieszanki, które mówią, że dziecko je potrzebuje. Ważna jest zdrowa dieta, jest cała masa produktów żywnościowych, które dostarczają wartości odżywcze, które daje mleko.
            Mleko krowie to najgorsze mleko, które można podać dziecku. Jesteśmy jedynym ssakiem, które pije mleko innego ssaka.
            • babybump Re: Jakie mleko 29.11.14, 23:58
              Tutaj sporo informacji o mleku z bardzo rzetelnego źródła dot. karmienia piersią kellymom: kellymom.com/nutrition/milk/milk-supplements/
          • ashraf Re: Jakie mleko 30.11.14, 09:33
            Nie do konca sie zgodze. Dziecko nie moze odzywiac sie glownie mm po roku! Moze jeszcze pic mleko, ale powinno miec rozszerzona diete, to nie to samo co kp. Na tym etapie trzeba dostarczac organizmowi wapnia i krowie mleko w zupelnosci wystarczy, choc rownie dobrze mozna podawac jego przetwory: jogurty, maslanke, sery itd.
            • ahteet Re: Jakie mleko 30.11.14, 09:52
              W mleku w kartonie nie ma " chemii" , jest po prostu zakonserwowane metoda uht I w ten sposob zabija sie tlen I bakterie ktore moglyby ti mleko zepsuc, niestety duzo cennych skladnikow tez przez to traci. Mleko butelkowe lub z kartonu ale z lodowku a nie polki w sklepie jest lepsze, smakuje tez bardziej jak mleko. Ale jesli mowa o dziecku to lepiej zamiast mlwka dawac jego przwtwory, sa lepiej przyswajalne I zdrowsze dla roczniaka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka