08.02.15, 03:14
Witam
Tak sie zastanawiam czy mogę karmić dziecko w ten sposób a mianowicie ...czasami Moja mała podczas jedziemoa mleka a je mm usypia o zje bardzo mało a po jakieś pół godziny budzi sie i chce dalej jeść czy mogę jej dać ? Co z przerwami 3-4h?
Obserwuj wątek
    • angeika89 Re: Karmienie 08.02.15, 15:30
      Ja mojemu małemu nie pozwalam spać przy butelce.Jak widzę że przysypia to go pobudzam ruszając lekko butelką.U mnie działa...Poruszam parę razy ''flaszką'' i ciągnie dalej.Potem zje i idzie najedzony luli smile Moim zdaniem jedzenie co pół godziny,to tak nie bardzo...Może warto malutką trochę pobudzić aby zjadła więcej to i przerwy między posiłkami się wydłużą.
    • tola2014 Re: Karmienie 08.02.15, 16:05
      Przerwa 3h jest niezbędna dla prawidłowego trawienia. MM jest dłużej trawione jak mleko z piersi i wydaje mi się, że stąd te zalecenia. Spróbuj Maluszka trochę przetrzymać, w ten sposób może zje więcej. Może po pół godzinie wcale z głodu nie płacze - może chodzić też o coś innego. U nas początki z mm były trudne jeśli chodzi właśnie o zachowanie odstępu między karmieniami, ale po kilku tygodniach wszystko się uregulowało.
      • nowa1230 Re: Karmienie 09.02.15, 09:57
        U nas tez cieżko moja mała często płacze po godziniie lub dwóch ze jest głodna normalnie szału dostaje ... Nie wiem moze za mało jej daje ale nie zawsze Zje te 90 które jej podaje a szybko płacze ze juz chce jeść ... Czasami czuje sie bezsilna bo nie umiem dokonca rozpoznać cZy sie najadła cZy chce więcej... Nigdy nie odciąga butelki a przy odbiciu usypia
    • awidyna Re: Karmienie 09.02.15, 11:26
      Dzieci są różne, jedne jedzą częściej a mnie inne rzadziej a więcej. Ile Twoje dziecko ma? Jak przyrosty?
      Jeśli jest głodne po pół godzinie od karmienia to daj jej jeść. Karmienie z zegarkiem w ręku jest bez sensu. Owszem mleko modyfikowane dłużej się trawi, ale skoro zje niewiele to i niewiele ma do strawienia, całkiem możliwe że jest głodna.
      Może spróbuj wybudzać małą przy jedzeniu, podnieś, odbij, przewiń i karm dalej.
      • nowa1230 Re: Karmienie 09.02.15, 11:42
        Mała ma ponad 5 tyg i ostatnio przez tydz przytyła 290g.
        Jak sie urodziła miała koło 2900 ale duzo stracila na wadze po wyjściu ze szpitala .
        • awidyna Re: Karmienie 09.02.15, 11:55
          No to sporo przybrała, ale biorąc pod uwagę to że dużo spadła od wagi urodzeniowej to teraz nadrabia. Karm kiedy dziecko chce, na razie ma rosnąć.
          • nowa1230 Re: Karmienie 09.02.15, 12:00
            Boje sie ze bedzie ja bardziej brzuszek bolał bo nie zdąży tego strawić co juz zjadła. A ma problemy bo strasznie duzo " Pruta" i sprawia jej to bol , robi sie czerwona i pręży .
            • awidyna Re: Karmienie 09.02.15, 12:10
              Niedojrzały układ pokarmowy może być przyczyną prężenia i bólu brzuszka. Niestety większość niemowląt kat ma. Mleko modyfikowane jest bardziej obciążające dla niemowlaka niż pokarm mamy, ale skoro nie kp to coś jeść musi. Może trzeba dobrać inne mleko. Próbowałaś? Trawieniem się nie przejmuj bo nie mas na to zbyt dużego wpływu. Są dzieci które w tym wieku na raz zjedzą 180ml i nic im nie ma. Dzieci karmione piersią też mają problemy brzuszkowe. To w tym wieku jest całkiem normalne. Prężenie, bąki, kupki, brak kupek, ulewanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka