Dodaj do ulubionych

Kiepski kontakt wzrokowy w pionie :(

14.02.15, 00:44
Synek ma 14tyg skończone, gdy lezy zbliżymy sie patrzy na nas, patrzy w oczy, rozmawia po swojemu choc ostatnio o wiele mniej uncertain ale nie o tym rzecz... A wiec patrzy, jak wychodze z pokoju rowniez, jak robie cis w kuchni tez - chyba ze jest bardzo zajęty zabawka to nie widzi jak wchodzę czy wychodze z pokoju. Jednak gdy wezmę dziecię do pionu na rekach nie patrzy na mnie, nie patrzy a jesli juz to sekundowe spojrzenia na innych tak to patrzy na lustro, ścianę, światło .... No tak hmmm zawiesza sie ... crying jak cos sie pokaże śledzi wzrokiem tylko tak na ludzi mało patrzy, nie nawiazuje kontaktu... sad czy to normalne ? crying
Obserwuj wątek
    • neko1982 Re: Kiepski kontakt wzrokowy w pionie :( 14.02.15, 08:47
      hej!zdaje się,że mamy dzieci w tym samym wieku-mój syn urodził się 04.11.I też jak go biorę na ręce i zwiedzamy mieszkanie,to woli patrzeć na różne rzeczy,a nie na mniesmileostatnio prym wiodą grzbiety książek na półkach,kurtki wiszące w przedpokoju i kinkiet w kształcie sowy wiszący nad przewijakiemwinka co do ludzi-to ma różnie-uśmiecha się zazwyczaj do taty,Do babci,Ale na widok sąsiadki zareagował płaczemwink
      • isiaaaam Re: Kiepski kontakt wzrokowy w pionie :( 14.02.15, 08:57
        Neko mój dokładnie z 4.11 smile))
        • neko1982 Re: Kiepski kontakt wzrokowy w pionie :( 14.02.15, 10:41
          No to fajny chłopak musi z niego byćsmile
    • panizalewska Re: Kiepski kontakt wzrokowy w pionie :( 14.02.15, 08:49
      A ile to w miesiącach jest?

No weź, matka to się nudzi, już jest passe wink Teraz trendy jest firanka, zwłaszcza, jak można samemu potarmosić, gałęzie za oknem, rysy i ew. muchy na ścianie.

Wyluzuj
      • panidoli Re: Kiepski kontakt wzrokowy w pionie :( 14.02.15, 09:01
        Teraz to jakas moda na autyzm. Wyluzuj. To ze patrzy na was z łóżeczka,uśmiecha sie,patrzy jak go karmisz to oznacza właśnie ze kontakt nawiązuje. Dziecko to nie robót zaprogramowany na patrzenie,interesują go nowe rzeczy i dobrze. Moja córka ma 2,5 roku i potrafi nie patrzę jak do niej mowie a nawet zlac mnie totalnie ale kontaktowa jest. Wyluzuj bo przy buncie dwulatka to sie rozchorujesz jak dziecko będzie wszystkich zlewać i robic to na co akurat ono ma ochotę.
    • asia_i_p Re: Kiepski kontakt wzrokowy w pionie :( 14.02.15, 15:13
      No oczywiście, że jak go bierzesz na ręce w pionie nie patrzy na ciebie. Ciebie ma niezależnie od pozycji, bo się nad nim pochylasz. A resztę świata ma tylko, jak jest w pionie. Inteligentna bestia szybko skalkulowała, że w pionie trzeba korzystać i patrzeć na to, co po odłożeniu do poziomu znika. A matka nie znika, matka jest i się stara przez cały czas.
      On się nie zawiesza, tylko widzi nowe rzeczy, których nie ma, kiedy leży. A twoja twarz nie jest nowością, więc sorry, przegrywasz ze ścianą. wink Na pociechę, ja przegrywałam z termosem i plastikowym osiołkiem.

Jeżeli przestaje robić coś, co robił wcześniej, to z mojego doświadczenia czai się na jakąś nową umiejętność. W tym wieku to może być skupienie na lepszym opanowaniu poruszania rączkami, bawienie się rączkami, początki łapania zabawek - tak bym obstawiała.
    • murwa.kac przeklejone przez moderatora 15.02.15, 09:41
      isiaaaam

Sorki ze znowu ja i nowy wątek.
      Do ktorego mz norma jest a kiedy juz nie notorycznie zwracanie glowki w str źrodła światka okno, lampa itd ....
      Ktos pisał kiedys o czymś takim ze w pewnym momencie dziecko nie powinno zwracać a takiej duze uwagi na te elementy...
      Podpowiedzcie!

koralik37

Nie dalej jak wczoraj rozmawiałam o tym z psychologiem dziecięcym pracującym na codzień z autystami. Czym innym jest odwracanie głowy w kierunku światła a czym innym wpatrywanie się w lampę długimi minutami - 30-40 min. Moja ma prawie 8 m-cy odwraca się, patrzy, gada - jest zdrowa. Luz isiaam!

kremka2014

Isiaaa. Dopóki nie oślepnie czyli do późnej starości. Poważnie. Kazdy z nas automatycznie i intuicyjnie szuka wzrokiem światła

asia_i_p

Moja siostra wypatrywała wszystkich lamp, kiedy miała 6-9 miesięcy - "pa" mówione tonem absolutnego zachwytu (lampa, znaczy się), to było jej pierwsze słowo. Więc ta fascynacja może się utrzymać bardzo długo.

volke_86

Moj syn tez to ma,ale jak lampy sa wylaczone

ela.dzi

Jak dziecko więcej czasu spędza na brzuchu i zaczynaja interesować je inne rzeczy.

• arya82 Re: Kiepski kontakt wzrokowy w pionie :( 15.02.15, 10:05
      Nie masz sie czym martwic. Ciesz sie dzieckiem I macierzynstwem smile
      • isiaaaam Re: Kiepski kontakt wzrokowy w pionie :( 19.02.15, 18:22
        Ale nie reaguje jak go wołamy ...
        Trzeba wejść mu w kadr gdy jestesmy blisko niego zeby spojrzał choc raczej przelatuje wzrokiem. Za to przygląda sie sporo jak jestesmy daleko ....
        • julka.82 Re: Kiepski kontakt wzrokowy w pionie :( 19.02.15, 20:33
          Isiaaam, sorki że tak wprost Cię zapytam, ale tworzysz kolejny wątek... A mi się aż nie chce wierzyć. Przecież Ty mądra dziewczyna jesteś!
          "Magister fizjoterapii, absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Szpitalu Dziecięcym (..).
          Ukończyła liczne kursy i szkolenia:
          NDT-Bobath dla dzieci
          Kinesiology Taping
          Integracja Sensoryczna I°
          PNF-podstawowy
          Neurorozwojowa diagnoza i terapia dzieci z łagodnymi zaburzeniami sensorycznymi i posturalno-motorycznymi"

Masz kompleksowe wykształcenie, doświadczenie zdobywałaś ze znanymi lekarzami, i nikt Ci do tej pory nie pomógł?
          • isiaaaam Re: Kiepski kontakt wzrokowy w pionie :( 19.02.15, 21:37
            No nikt ... No wlasnie nikt ...
            Poki ci czekamy na wizyty a ja z tej mojej mądrości rozum straciłam...
            • neko1982 Re: Kiepski kontakt wzrokowy w pionie :( 20.02.15, 07:47
              Isiaaaam,ja wiem,że szewc czasem bez butów chodziwinkja sama jestem psychologiem,a zaliczyłam mega baby bluesa na dzień dobry, a niby taka "obcykana" bylamwinkjedyne,co Ci mogę doradzić,to wyluzujsmilenie ma standardowych dzieci,każde jakoś idzie po swojemu i supersmilemój ma beznadziejne drzemki,średnio idzie mu jeszcze chwytanie zabawek,ale za to skubany lubi być na brzuszku i już kombinuje,jak się obrócić na plecki.No i pięknie ssie kciuk,co moja teściowa ostatnio skomentowała,że jej dzieci to tak nie robiły i czy mu to nie zadzkodziwinkTrzymaj się!Będzie dobrze!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka