Dodaj do ulubionych

Trening snu

28.05.15, 09:01
Babybump jestem ciekawa jak odeprzesz argumenty przytoczone w poniższym linku.
Sama byłam do tej pory przekonana, że niemowlę powinno posiadać umiejętność samodzielnego zasypiania. Po przeczytaniu artykułu zaczynam się zastanawiać co jest prawdą.

dziecisawazne.pl/rening-samodzielnego-zasypiania-szkodzi-dziecku-rodzicom/
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: Trening snu 28.05.15, 09:17
      Wreszcie ktoś "naukowy" raczył zauważyć, to co dla rozumnych rodziców jest od zawsze sprawą oczywistą.
      Brawo!
      • justaaaaa Re: Trening snu 28.05.15, 09:22
        Pragnę jednak zauważyć że odkąd mój syn w wieku 4 miesięcy nauczył się zasypiać sam wszyscy byliśmy szczęśliwsi. Ja i syn przede wszystkim. Był bardzo radosnym dzieckiem i tak jest do dziś. Ma teraz 5 lat.
        Córka 10 tygodni od kilku dni w dzień zasypia sama bez płaczu co powoduje że w ogóle przestała marudzić.
        • justaaaaa Re: Trening snu 28.05.15, 09:39
          Wcześniej usypiałam na rękach i przy piersi co powodowało wybudzanie się po kilku minutach. Dziecko niewyspane płaczące a ja wykończona noszeniem. Zaczęłam córkę odkładać do łóżeczka odpowiednio wcześnie. Tam zasypia sama bez płaczu i mam nie to samo dziecko. Zadowolone i chętne do zdobywania nowych umiejętności
          • ela.dzi Re: Trening snu 28.05.15, 09:56
            Każde dziecko jest inne. U mnie samodzielne zasypianie w ogóle się nie sprawdziło, za to znajomych córka spała zaraz po odłożeniu do łóżeczka.
            • justaaaaa Re: Trening snu 28.05.15, 11:54
              To prawda że każde inne jak każdy człowiek. U mnie widocznie kołysanie działało drażniąco. Nie musiałam uciekać się do nauk okupionych płaczem. Poprostu spróbowałam inaczej i to był strzał w dziesiątkę. Mała chciała zasypiać w spokoju
              • e-kasia27 Re: Trening snu 28.05.15, 22:30
                Spróbowałaś i OK, niech sobie zasypia w łóżeczku, skoro jej to pasuje.
                Tyle, że ja tu żadnego treningu snu nie widzę, po prostu masz dziecko, któremu takie zasypianie pasuje.
                Trening polega na zmuszeniu do takiego zasypiania dziecka, które tak zasypiać nie chce.
          • doromka Re: Trening snu 28.05.15, 10:01
            Moje dzieci, po etapie zasypiania przy piersi, tez odkładane odpowiednio wcześniej do łóżeczka, a nie już przemęczone i marudzące, tez zaczęły zasypiać same w łóżeczku. I żaden trening, okupiony najczęściej płaczem i nerwami zarówno mamy i dziecka, nie był potrzebny.
            • doromka Re: Trening snu 28.05.15, 10:08
              Cytat: "aranżowanie przestrzeni w sposób imitujący noc (zasłanianie okien, wyłączone światło), ponieważ dziecko ma właśnie w tym momencie spać, hamuje jakość snu dziecka, powoduje więcej problemów ze snem i zwiększa ryzyko SIDS (nagłej śmierci łóżeczkowej). Poza tym ma wpływ na kondycję mamy, zaburza naturalny biorytm dnia mamy i dziecka"
              Co za bzdura! Zwłaszcza z tym hamowaniem jakości snu dziecka i zaburzaniem naturalnego biorytmu MAMY?! i dziecka.
              • asia_i_p Re: Trening snu 28.05.15, 23:03
                To przede wszystkim nie bardzo po polsku jest, nie da się hamować jakości.

I rzeczywiście tu nie ma za bardzo argumentów, jest seria tez, więc nie za bardzo jest do czego się odnieść.
              • arya82 Re: Trening snu 28.05.15, 23:44
                Rzeczywiscie, nie po polsku napisane.
                Jednak, ja sie przychyle do teorii, ze sztuczne calkowite zaciemnianie pomieszczen, np w ciagu dnia ma wplyw na nasze funkcjonowanie. Pamietam jeszcze wyklad z zegarow biologicznych na poziomie komorkowym ( kolezanka robila z reszta z tego zagadnienia doktorat w stanch) I jak najbardziej, jesli stosujemy sztuczne zaciemnianie to nie ma bata, organizm na to zareaguje. Nie bede trula, mozna poszukac sobie naukowych opracowan.

A z wlasnego doswiadczenia wiem, ze dziecko jak ma spac w dzien to bedzie spalo. Mamy poludniowo wschodnie okna w sypialni I dosyc przepuszczajace swiatlo zaslony. Dziecko nr 1 jak I nr 2 spaly I po kilka godzin w dzien, oraz z rana tez mialy okresy poznych pobudek.
    • zabka141 Re: Trening snu 28.05.15, 09:22
      Justaa, ale ktore argumenty?

Bo np. ten do mnie nie przemawia: "mamy, które mają depresję poporodową i uczą dzieci samodzielnego zasypiania w pierwszych miesiącach życia maleństwa, wcale nie czują się lepiej. Izolacja matki od dziecka nie zmniejsza objawów depresji;"

Nie rozumiem jak sen dziecka mialby zmniejszac objawy depresji poporodowej.

Co do wiecej, jesli oni zrobili meta literature review, czyli po prostu zanalizowali dotychczasowe artkykuly na ten temat to jestem ciekawa wielu rezultatow opisanych w artykule - interesuje sie tematem i nigdy nie spotkalam sie z takimi badaniami. Jak bede miec chwile to zerkne do samej publikacji, bo cos mi sie wydaje ze ktos z portalu dziecisawazne pojechal z interpretacja.
      • justaaaaa Re: Trening snu 28.05.15, 09:25
        Toteż właśnie chciałam aby wypowiedziały się osoby które mają ten temat już zgłębiony.
      • terefere134 Re: Trening snu 28.05.15, 16:10
        Z tą depresją to akurat wydaje się logiczne. Niewyspanie nasila objawy depresji i powoduje obniżony nastrój (brak snu był metodą tortur). Jeżeli dziecko lepiej śpi, matka również.
    • tlenek.molibdenu Re: Trening snu 28.05.15, 10:31
      Było milion razy wink
      Wszelkie behawioralne metody "uczenia" zasypiania wykorzystują mechanizm "jest noc i w nocy się śpi, nie masz po co płakać, bo i tak do ciebie nie przyjdę". W przypadku niemowląt, które nie potrafią zasnąć same ze względu np na swój temperament, nadaktywność układu nerwowego metoda ta nie uczy samouspokajania się i samoregulacji, tylko powoduje, że dziecko rezygnuje z komunikacji z rodzicem. Niech każdy sobie oceni, czy do tego dąży w swoim rodzicielstwie.

Ja jestem matką dopiero niespełna dwulatki, a już widzę, że dziecka naprawdę nie trzeba specjalnie niczego uczyć, bo do wszystkiego dochodzi spokojnie w swoim czasie, bez płaczu i frustracji. W jakimś sensie oczywiście rozumiem osoby zdesperowane - samotne rodzicielstwo, brak pomocy otoczenia, niewspierający partner, ja się cieszę, że nie musiałam mieć takich dylematów.
      • arya82 Re: Trening snu 28.05.15, 23:49
        Nic dodac, nic ujac. Tez poczynilam takie obserwacje, jako mama 3 latka I roczniaka. Samodzielny sen to taki sam krok milowy jak nauka jedzenia czy chodzenia. Wszyscy wiemy, ze pomaganie dziecku na sile by to osiagnie jest szkodliwe. Ze snem trudniej sie klocic bo te szkodliwe efekty nie sa tak ocYwiste dla wszystkich
    • babybump Re: Trening snu 28.05.15, 17:02
      Większość artykułów w tym portalu można porównać do artykułów z 'Faktu' (jest ta 'gazeta' jeszcze w Polsce?). Portal spadł na dno jakiś czas temu.
      • babybump Re: Trening snu 28.05.15, 17:11

Tu jest bardzo fajny artykuł, który już kiedyś linkowałam. Bardzo lubię ten portal, gdyż ona naprawdę zagłębia temat i zawsze podaje bibliografię:

scienceofmom.com/2012/03/30/helping-babies-cope-with-stress-and-learn-to-sleep/
        • arya82 Re: Trening snu 29.05.15, 00:02
          Pomijajac rzetelnosc dziecisawazne. Wydaje mi sie, ze wszystkie artykuly, ktore przedstawiasz holubia ucisnionych rodzicow, kelpia po glowce. Ten ktory zalinkowalas tradycyjnie wprawia mnie w pewien stan smutnego oslupienia, ze tak to nazwe. Czemu zwolennicy CIO I sleep training tak czesto gesto maja potrzebe tlumaczenia sie, by uciszyc sumienie I racjonalne myslenie?

Nie bede sie rozwodzic. Naukowcy juz dawno przedstawili niepodwazalnego fakty nt efektow takich metod. Ale wystarczy posluchac swojego czlowieczenstwa. Ja tylko zacytuje komentarz pod artykulem, ktory dodaje wszystko co o tym procederze mysle:

Regardless of the physiological response by the body during prolonged periods of crying, the one simple fact remains: if a child or an adult were in a room, shouting that they needed comforting and needed some help, nobody in their caring, nurturing capacity would try to regulate their pleas for help. Therefore I cannot comprehend why anybody would ignore or ?ration? their attention towards a baby who is using their only means of communication to attract the attention they need. It is simply nature in action to go to a baby who is crying, to soothe them and to nurture them.

Babybump prosze jakbys miala czas odnies sie do tego cytatu
          • babybump Re: Trening snu 29.05.15, 00:15
            Piszesz o CIO, cytat odnosi się też do CIO. Trening snu to nie synonim CIO. Ja nigdy nie powiedziałam, aby dziecko zostawić godzinami do wypłakania się.
            • babybump Re: Trening snu 29.05.15, 00:17
              PS. Najczęściej polecam tu metody Sleep Lady Shuffle/krzesła/graduał retreat, podczas której rodzic jest CAŁY CZAS z dzieckiem. Tak więc cytat, który podajesz ma się nijak do mnie.
              • arya82 Re: Trening snu 29.05.15, 06:58
                Nie pytalabym gdybym nie pamietala, ze jednak cio polecalas, chyba na swoim skasowanym forum. Poza tym, mowimy tez o odmawianiu malutenkiemu dziecku bliskosci. Metody o ktorych piszesz, tez nie sa dla dziecka bezstresowe. Moze placza mniej, moze tylko skucza. Sama ta twoja sweet lady, dopuszcza frustrated cry (wybraniajac go tym, ze to co innego noz hysterical cry). Wszystko sprowadza sie do tego, ze uczysz niedojrzalego do tego czlowieka by wyzbyl sie naturalnych odruchow, checi przytulenia, ssania piersi potrzeby bliskosci w momencie, kiedy najbardziej tego potrzebuje. Tak da sie wytrenowac to w niemowleciu- ale to ze sie da, nie oznacza, ze jest to sluszne
      • e-kasia27 Re: Trening snu 28.05.15, 22:35
        Bardzo rzeczowo odniosłaś się do tematu.
        Gratuluję.

Portal, który przedstawił coś sprzecznego z Twoim przekonaniem, to dno, a portal, który Ty lubisz to super portal.
        Zadziwiająco rzeczowe wyjaśnienie.
        • babybump Re: Trening snu 28.05.15, 22:42
          Portal dziecisawazne ostatnio tylko publikuje artykuły, które mają wzbudzić sensację (jak np. ten, a'la 'Fakt'), albo artykuły sponsorowane. 'Dziennikarze' owego portalu streszczają artykuły z zagranicznych portali, lub niefortunnie je tłumaczą.
          To, że opublikował coś sprzecznego z moim przekonaniem nie ma nic do tego, że uważam, że to dno.
        • kjut Re: Trening snu 28.05.15, 23:11
          Eeee... tak jak co do spania, a w szczególności treningu, się z Bb wybitnie nie zgadzam, o tyle dziecisawazne to rzeczywiscie dupowaty portal, szczegolnie ostatnimi czasy big_grin
          • e-kasia27 Re: Trening snu 29.05.15, 10:43
            Dupowaty, czy nie, to nie zmienia faktu, że uzasadnianie swojej racji dupowatością portalu jet co najmniej równie dupowate.
            • bieniewicka Re: Trening snu 06.06.15, 22:16
              A ja jednak trening/nauka samodzielnego zasypiania utożsamiam z wypłakiwaniem. Dzieci, które nie protestują i nie zapłakują się po odłożeniu do łóżeczka podczas gdy rodzic oczekuje żeby po prostu wzięły i poszły spać to jest kosmiczna mniejszość.
              Naukę samodzielnego zasypiania utożsamiam też z walką, negatywnymi emocjami i po stronie mamy i opiekuna.
              Naukę samodzielnego zasypiania utożsamiam z dystansowaniem się od dziecka, z budowaniem ściany, z trywializowaniem emocji dziecka.
              Naukę samodzielneo zasypiania utożsamiam z błędnym i dość kuriozalnym przekonaniem, że niemowlę, istota niedojrzała pod każdym względem ma być samodzielne i ma chcieć być samo, ma nie potrzebować tulenia, wyciszania przy pomocy rodzica. To jest dla mnie po prostu nie do pojęcia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka