05.06.15, 15:08
Hej. Pewnie było o tym nie raz ale mam pytanie a pro po siadania. Synek skonczy za tydzien 9mcy ale nie siada i w ogole nie siedzi!Jak skonczyl 6mcy to zaczął pełzać...potem dopiero zaczal przekręcac się na brzuch,zaraz potem przyjął pozycje czworaczą i zaczął raczkowac. Na plecy nie przekręcał sie wcale!Jak miał ponad 7mcy to zaczął stawać przy mleblach. Teraz przy tych meblach chodzi,wdrapuje się na kanape,na szafki,na ławę,wszędzie!Ale nie siedzi.... i każdy się dziwi że siedzieć to powinien najpierw a nie że on stoi i chodzi przy meblach a siedzieć nie siedzi nic.Ja go w ogole nigdy też nie sadzałam. Krzesła do karmienia ciągle nie ma,w wózku na siedząco też go nie posadze,na huśtawki tez nie pojdziemy... Probowalam nawet go posadzić teraz bo każdy mi mówi ze to dziwne ale nie ma opcji,bo on albo leci do przodu i czworakuje od razu albo od razu sie podnosi.
Ogólnie staram się tym nie przejmować,nie jestem matką wariatką ale każdy mnie męczy o to jego siadanie i już sama nie wiem co myśleć...
Obserwuj wątek
    • kasik_dwa Re: siadanie 05.06.15, 15:25
      u nas podobnie . bylosyn zaczął wstawac jak skonczyl 6 m-cy. smigal przy meblach a usiadl w 9 miesiącu. Jeśli się martwisz mozesz zawsze porozmawiac z pediatra, moze ci podpowie jakieś ćwiczenia.
    • nothing.at.all Re: siadanie 05.06.15, 16:05
      Nie myśleć a czekać. Przyjdzie jego pora to usiądzie sam. Moja usiadła późno jak miała 10 miesiący z czworakow. Nigdy nie pelzala a od razu raczkowanie ale też późno. To książka mówi ze ma pelza potem raczkowac i usiąść i podnosić się, chodzić przy meblach i chodzić. A życie pokazuje że dzieci są tak różne i w różnym czasie oraz kolejności robią te rzeczy.
      Nie sadzac, nie podpierac. Usiądzie wink
    • rulsanka Re: siadanie 05.06.15, 18:01
      Jeśli stoi, raczkuje i chodzi przy meblach to na pewno brak siedzenia jest kwestią widzimisię, a nie jakimś problemem. Zechce usiąść to to zrobi.
      Mój młodszy syn z kolei siadał ale posadzony nie siedział jeszcze przez kilka miesięcy ... Też wszystko ok.
    • amiralka Re: siadanie 05.06.15, 20:11
      Lepiej żeby ciągle czworakował i chodził w bok, niż siedział. Widziałam takie dzieci, których mamy mówiły mi, że nie mają pojęcia czy ich dziecko samo siedzi, bo "ono nie ma czasu" wink Mój mąż też był przeświadczony długo, że nasz synek siedzieć nie umie. A to po prostu taki kręciołek niespokojny od zawsze był.
      • paulina8989 Re: siadanie 17.07.15, 08:54
        synek skonczyl 10mcy i dalej nie siedzi czyli niby wg tych tabel rozwojowych powinnam sie martwic...
        chodzi teraz po mieszkaniu z pchaczem albo krzeslem i tak sie zastanawiam czy on najpierw nie zacznie chodzic a potem dopiero siadac,mozliwe to jest????
        • nothing.at.all Re: siadanie 17.07.15, 09:29
          Możliwe. Myślę że lada chwila usiądzie bo juz tyle robi.
        • stysia1987 Re: siadanie 17.07.15, 11:54
          Albo slabe miesnie brzucha. Tylko z drugiej strony, nie wiem czy wstalby w takiej sytuacji... u nas owe slabe miesnie byly problemem. Po kilku wizytach fizjo od bobath, zaczela wstawac, siedziec i raczkowac - dokladnie w takiej kolejnosci wink
          • paulina8989 Re: siadanie 23.08.15, 13:59
            no i wszystko wskazuje na to ze synek zacznie chodzic a siedziec dalej nie chce;/
            • juuuu7 Re: siadanie 23.08.15, 14:51
              Nie potrafi siedziec czy nie potrafi usiasc?
              Jesli to pierwsze,tzn majac prawie rok nie jest w stanie utrzymac pozycji siedzacej to mnie by to zaniepokoilo.
              Siadanie-jak wstaje,chodzi przy meblach to potrafi usiasc? Jak zmienia pozycje?
              • paulina8989 Re: siadanie 24.08.15, 10:57
                nie da sie go posadzic nawet bo on wstaje,nie ma mozliwosc ze sie go posadzi na lozku czy podlodze. Jedynie w krzeselku,w wozku siedzi trzymajac się rękoma zawsze czegos....
            • baba_za_kolkiem Re: siadanie 23.08.15, 23:08
              Wiem, że to jest pewnie jeden przypadek na sto czy tysiąc, ale mojej kuzynki córeczka miała taką dziwną przypadłość, że nie umiała usiąść, nawet jak miała ponad rok. Chodziła, czworakowąła itd, ale nie potrafiła przejść z pozycji stojącej do siedzącej! Kiedy stał i chciała się znaleźć na podłodze, leciała jak kłoda.
              Nie wiem z czego to wynikało, pomogły ćiwczenia / rehabilitacja. Widocznie nie miała wyrobionego jakiegoś wzorc ruchu, nie wiem.

Ja bym poszła do neurologa czy rehabilitanta n kontrole.

Kluczowe jest czy
              a) nie potrafi usiedzieć posadzony (załmuje się w tułowiu, leci przód lub tył)
              b) potrafi siedzieć ale nie potrafi usiąść z pozycji leżącej lub stojącej lub czworaczej
              c) obie powyższe.

Tak czy tak, poszłabym na kontrole.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: siadanie 23.08.15, 19:20
      Mój miał tak samo, zaczął samodzielnie siadać i siedzieć jak miał skończone 11 miesięcy. Konsultowaliśmy się z rehabilitantką, pokazała nam parę ćwiczeń i powiedziała, że możemy już go spokojnie sadzać w krzesełku i w wózku. No i jak zaczęliśmy sadzać, to on zaczął sam siadać. Jego długiego niesiedzenia upatruję w tym, że on nigdy nie potrafił wytrzymać chwili w bezruchu i nie było szans, żeby np na kolanach posiedział przez chwilę i się zabawił. Ta pozycja w ogóle nie była dla niego interesująca, a ja bardzo dbałam o to, żeby czasem go nie sadzać i żeby zawsze w pozycji półleżącej z podporem był, a najlepiej to w ogóle na leżąco, dopóki sam nie usiądzie. Jak zaczęliśmy go sadzać i zachęcać do siedzenia, i zaczął odkrywać plusy tej pozycji, czyli wolne ręce i możliwość manipulowania nimi i że jest to wygodniejsza niż z pozycji na brzuchu, to już poszło z górki.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: siadanie 23.08.15, 19:21
        Dodatkowo to nasz też za bardzo raczkować nie chciał, dopiero jak zaczął siedzieć, zaczął też sprawnie raczkować.
        • paulina8989 Re: siadanie 24.08.15, 11:00
          my raczkowanie i chodzenie przy meblach mamy od miesiecy.... on po prostu ciagle stoi,raczkuje,pcha krzeslo,pufy ale nie siedzi
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: siadanie 24.08.15, 16:07
            No to musicie czekać smile Bo na pewno nie jest opóźniony ruchowo smile
            • paulina8989 Re: siadanie 14.09.15, 17:40
              no i faktycznie siada ale z nogami z tylu,czyli nie na pupie z nogami z przodu hm
              • juuuu7 Re: siadanie 14.09.15, 19:53
                Czyli siada na pietach czy w litere W? Jesli to drugie to poprawiaj go,bo krzywia sie od tego nozki.
                • fantomka44 Re: siadanie 15.09.15, 08:33
                  Syn też długo nie siadał, ale już wstawał. Ta umiejętność jest potrzebna i gdyby nie 2-3 spotkania z rehabilitantem, pewnie odbiło by się to negatywnie na rozwoju. Opóźnienie ruchowe nie ma tu nic do rzeczy, przyczyn może być wiele, ale to weryfikuje neurolog, a potem pracuje rehabilitant.
                • paulina8989 Re: siadanie 15.09.15, 12:07
                  jak go poprawiam to wstaje na nogi,nie chce siedziec
                  siada i na piętach i w litere W
                  • dor1s Re: siadanie 15.09.15, 13:12
                    U nas tez tak bylo. Najpierw nie siadala dlugo, potem w literke W. Teraz na zmiane siada "normalnie" albo z jedna nozka z tylu. I caly czas sie waham czy isc do rehabilitantki (mamy swoja, do ktorej chodzilismy na poczatku) czy jeszcze poczekac. Powinno sie korygowac siedzenie, wyciagac jej ta jedna nozke na przod?
                    • paulina8989 Re: siadanie 17.09.15, 16:11
                      www.youtube.com/watch?v=owwCYmCsHtc niby poprawiać ale u nas to nic nie daje,bo synek wtedy wstaje na nogi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka