Dodaj do ulubionych

Trudności z II drzemką

27.06.15, 19:39
Witam. Jestem mamą 6 miesięcznego synka, Damiana. Od dwóch tygodni synek ma problemy z drzemkami w dzień. Synek wstaje o 5-6 rano.
O 8:15 - 9:30 (1h 15 m) - I drzemka (po 2 h 10 m aktywności). Zasypia spokojnie ze smoczkiem po 5-10 min.
O 11:30 kładę po 2 h aktywności dziecko na II drzemkę (ze smoczkiem). Niestety tu zaczynają się problemy. Synek zamiast spać, przewraca się na boki, brzuch, piszczy, wyjmuje z budzi smoczek i wsadza go z powrotem itp. I tak przed 30-40 min. ..... i nadal nie śpi. Próbowałam przedłużyć aktywność do 2 h 15 - ale po tym czasie Damian jest już przemęczony i płacze uncertain Jak nie zaśnie do godziny wychodzę na spacer i dopiero ok 13-14 zasypia na 1,5 h. Nie ma sensu kłaść dziecko do III drzemki, dlatego Damian idzie spać ok 17:00-18.
Zapomniałam napisać, że synek od urodzenia śpi w swoim łóżeczku, dostaje smoczka i samodzielnie zasypia. Pije mleko modyfikowane co 4 h, zjada obiadki i deserki. Co może być powodem trudności z zasypianiem na II drzemkę? Pilnuje czasu czuwania. Ma stały rytm dnia. Synek śpi w zaciemnionym pokoju. Myślałam, że to pora przejść na 2 drzemki ale Damian nie wytrzymuje nawet 2 h 30 m aktywności uncertain Proszę doradźcie mi coś. Synek jest przemęczony i ja również.
Obserwuj wątek
    • nightwish85 Re: Trudności z II drzemką 28.06.15, 09:21
      też mam taki sam problem.... Może któraś Mama nam pomoże?
      • agi2507 Re: Trudności z II drzemką 28.06.15, 09:55
        U mnie z drzemkami I i II sprawa wygląda podobnie. Ale później robimy drzemkę III późnym popołudniem. A kąpanie i nocne spanie koło 21. Młody śpi do 6-7.
    • babybump Re: Trudności z II drzemką 28.06.15, 18:52
      - jak dziecko śpi w nocy? Ile ma pobudek? Jak długo trwają?
      - jak długi macie całkowity czas czuwania (włącznie z nocnymi pobudkami)?
      - zaczęłabym od tego, aby nie rozpoczynać dnia przed 6.30. Zostaw dziecko w łóżeczku, ewentualnie przypomnij mu, że jeszcze wszyscy śpią, jest noc, możesz zostać z dzieckiem jeśli jest taka potrzeba (zakładam, że pokój dziecka jest zupełnie ciemny)
      - zacznij liczyć czas czuwania od momentu wyjęcia z łóżeczka, czyli od 6.30
      - pierwsza drzemka po 2 godzinach, czyli u Was wychodzi że o 8.30. (Jeśli Twój syn budzi się np. o 5 i wtedy zaczynacie dzień, a pierwsza drzemka jest o 8.15, to wychodzi bardzo długi czas czuwania. Dziecko już wtedy zaczyna być przemęczone.)
      - druga drzemka po 2.5h, trzecia po 2.5h, idziemy spać po 2.5h
      - całkowity czas czuwania (Włącznie z nocnymi pobudkami) = 9.5-10h
      - całkowity czas drzemek = 2.5-3.5h.

Jeśli dziecko nie zaśnie na drzemkę po 30 minutach, to wyjmij z łóżeczka i z pokoju, pobawcie się trochę (10 min), aby dziecko zapomniało o tej drzemce, po tych 10 min zrób znowu rytuał i spróbuj położyć ponownie.

Najlepiej zabrać dziecko na dwór, aby przyzwyczaić do dłuższego czasu aktywności. Ponoś dziecko, pokazuj świat, usiądźcie na huśtawkach, itp., itd. Po prostu wyciągnij z wózka, aby w nim nie zasnęło.
      • babybump Re: Trudności z II drzemką 28.06.15, 18:53
        PS. Moja prawie 18-miesięczna córka chodzi spać o 17.30, więc jeśli dziecko potrzebuje o tej iść spać, to nie ma w tym nic złego. Dobrze robisz, że kładziesz dziecko tak wcześnie, przynajmniej się nie przemęcza i dostaje te 11-12h snu nocnego.
      • nightwish85 Re: Trudności z II drzemką 28.06.15, 19:11
        Synek budzi się w nocy 1 raz na karmienie (wypija ok 170 ml mleka modyfikowanego) i samodzielnie zasypia. Na monitorze widzę, że czasami się w nocy bawi, wkłada stópki do buzi, ale potem zasypia. Damianek budzi się o 5, ale mnie często nie potrzebuje i wytrzymuje do 6 rano. Postaram się przedłużyć do 6:30.
        Niestety zauważyłam, że synek nie wytrzymuje 2,5 h aktywności, dlatego kładę go po 2 h aktywności - wtedy nie płacze tylko się bawi. Jak położę go po 2,5 h to jest płacz - przemęczenie.

Nasz rytuał to 30 ml mleka modyfikowanego przed spaniem, zmiana pieluchy, zaciemnienie pokoju i położenia dziecka do łóżeczka, podanie smoczka. Zauważyłam, że gdy zasuwam rolety (100% zaciemnienia) to od razu jest płacz (II i III drzemka) . Złe skojarzenia? Przy I drzemce raz pomarudzi i zasypia.
        • babybump Re: Trudności z II drzemką 28.06.15, 19:35
          Bardzo dobre macie środowisko do snu i rytuały, więc nie tu tkwi problem.
          Czas aktywności 2.5 h oznacza, że dziecko ma już spać po tym czasie, czyli zaczyna się kładzenie usypianie po ok 2h15 min (w zależności oczywiście od tego jak długo dziecko zasypia).
          Ja bym właśnie zaczęła od tego, aby nie wyciągać z pokoju/łóżeczka przed 6.30 i rozciągnęła te czasy czuwania. Ta zabawa na początku drzemki i w środku nocy oznaczają, że ma za mało czasu aktywności.
          Ja bym zaczęła właśnie rozciągać te czasy (stopniowo), tym bardziej, że w okolicach 7-8 miesięcy przechodzi się na 2 drzemki (3 zazwyczaj w tym wieku powodują problemy ze snem).
          • nightwish85 Re: Trudności z II drzemką 28.06.15, 19:40
            Dziękuje za rady smile Popróbuje przez tydzień i zobaczymy smile
          • nightwish85 Re: Trudności z II drzemką 29.06.15, 19:10
            Dzisiejszy dzień - masakra!! Nie zasnęła do żadnej drzemki. Uratował mnie tylko spacer. Jak synka kłade do łóżeczka od razu płacze i histeryzuje, mimo że pilnuje godzin czuwania i drzemek. Na pewno nie był przemęczony. Nie wiem co jest przyczyną tego płaczu. Może synek nauczył się, że jak zapłacze to mama przyjdzie. Potrafi wrzeszczeć ze smoczkiem, lub bez. Nie wiem co robić uncertain Zastosować metodę kontrolowanego płaczu? Przecież nigdy tak nie robił. Jestem zestresowana, załamana, boje się jutrzejszego dnia, tym bardziej, że mąż jest za granicą a ja zostałam sama sad
            • koralik37 Re: Trudności z II drzemką 29.06.15, 20:01
              Sorki nightwish a nie wpadło Ci do głowy po prostu dziecko utulic? Wziąć na ręce, przytulic, pokangurowac i pozwolić mu tak usnąć? Ja nawet rozumiem, te chęć żeby dziecko zasypiało w łóżeczku samo, ale za wszelką cenę? Nawet "kontrolowanego" płaczu? Przepraszam Cię - ale w głowie mi się to nie mieści. Jeśli Ty płaczesz a mąż by zostawial Cię samą - żebyś się sama uspokoiła bo tak będzie "lepiej"?! Taki maluszek?uncertain
      • nightwish85 Re: Trudności z II drzemką 28.06.15, 19:18
        Jeśli dziecko nie zaśnie na drzemkę po 30 minutach, to wyjmij z łóżeczka i z pokoju, pobawcie się trochę (10 min), aby dziecko zapomniało o tej drzemce, po tych 10 min zrób znowu rytuał i spróbuj położyć ponownie.

Próbowałam tak (nawet z 4 razy) i nie działa uncertain Po wsadzeniu dziecka do łóżeczka albo gaworzenie, zabawa albo płacz.
    • nightwish85 Re: Trudności z II drzemką 29.06.15, 19:12
      Pomóżcie mi, co zrobić!!
      • babybump Re: Trudności z II drzemką 29.06.15, 19:49
        Dzieci przechodzą takie okresy, czasami nawet bez powodu, czasami dlatego że inne rzeczy dzieją się wokół nich (może czuje, że taty nie ma? Może czuje Twoje zdenerwowanie?), czasami dlatego, że uczą się nowych umiejętności.
        Ale rozpisz dzisiejszy dzień (włącznie z wczorajszą nocą) i zobaczymy, czy co może być na rzeczy.
        PS. Napisz dokładnie też w jakim jest wieku i od kiedy ma 3 drzemki.
        • nightwish85 Re: Trudności z II drzemką 29.06.15, 21:07
          Synek jest wcześniakiem, 7,5 miesiąca (korygowany wiek - 6 miesięcy). Od 2 miesięcy jest na 3 drzemkach. Gdy miał 4 miesiące korygowane zaczęły się problemy ze snem. Ale dzięki Tobie, za co Ci bardzo dziękuje ustaliłam pory czuwania i drzemek. Syn zaczął lepiej sypiać. Od kilku tygodni znowu zaczęły się problemy. Mimo, że stosuje czasy czuwania dziecka 6-miesięcznego coś nie gra (stosuje je od 1-2 tyg.)
          Wczorajszy dzień:
          19:10 - 6:00 sen - Drugi raz przespał całą noc. Położyłam syna spać o 18:10, przez godzinę na przemian płakał, bawił się (zmieniał pozycje z pleców na brzuch itp, pierwszy raz samodzielnie usnął na boku) W ostateczności zasnął ze smoczkiem. Od 2 tyg. płacze po położeniu do łóżeczka, wcześniej zasypiał bez smoczka bez płaczu.
          6:00 - 6:30 - zabawa z zasłoniętymi roletami.
          6:30-9:00 - karmienie, zabawa, rehabilitacja, spokojne zasypianie po 10 minutach
          9:00 - 10:50 - drzemka I - wiem, że za długa, ale od tygodnia syn nie zasypia na II drzemkę, więc pozwoliłam dłużej pospać, wcześniej (tydzień temu) budziłam po 1 h 15 m. Spokojna pobudka.
          10:50-13:00 - zabawa
          od 13:00 (po 2h 10m aktywności, przeważnie w 20 min. zasypiał) - próba poleżenia dziecka na II drzemkę (ze smoczkiem), po położeniu od razu płacz
          Po nieudanej drzemce II - wyjście na spacer. Zasnął od 15:10-16:20
          18:30 - położenie syna do snu, po płaczu i zabawie (zmiana pozycji w łóżeczku) zasnął o 19:55.

I tak od tygodnia wygląda nasz dzień. Wcześniej budziłam dziecko z I drzemki po 1h15 m. I często Mały był kładziony spać na 18:00.
          • babybump Re: Trudności z II drzemką 03.07.15, 02:28
            6:00 - 6:30 - zabawa z zasłoniętymi roletami.
            > 6:30-9:00 - karmienie, zabawa, rehabilitacja, spokojne zasypianie po 10 minutac
            > h
            > 9:00 - 10:50 - drzemka I - wiem, że za długa, ale od tygodnia syn nie zasypia n
            > a II drzemkę, więc pozwoliłam dłużej pospać, wcześniej (tydzień temu) budziłam
            > po 1 h 15 m. Spokojna pobudka.
            > 10:50-13:00 - zabawa
            > od 13:00 (po 2h 10m aktywności, przeważnie w 20 min. zasypiał) - próba poleżeni
            > a dziecka na II drzemkę (ze smoczkiem), po położeniu od razu płacz
            > Po nieudanej drzemce II - wyjście na spacer. Zasnął od 15:10-16:20
            > 18:30 - położenie syna do snu, po płaczu i zabawie (zmiana pozycji w łóżeczku)
            > zasnął o 19:55.

Czas aktywności: 2.5/2.10 (4.20)/2.10(3.35): 10.25

Drzemki: 1.50+1.10: 3h

Nie do końca rozumiem, czy dążysz do 2 drzemek, czy do 3?
            Bo jeśli chcesz 3 drzemki, to masz pierwszy czas aktywności za długi, a kolejne za krótkie. Pierwszy zazwyczaj jest najkrótszy, a kolejne są coraz dłuższe.
            Pierwszy powinien być ok 2h, kolejne 2.5/2.5/2.5. Max całkowity czas czuwania 9.5h.
            Ten pierwszy długi czas powoduje przemęczeniu już na samym początku dnia, co potem źle wpływa na resztę dnia.
            Jeśli wyciągasz z łóżeczka o 6.30, do zacznij usypianie do pierwszej drzemki o 8.15.
    • ambree Re: Trudności z II drzemką 03.07.15, 10:41
      U nas synek ma 5,5 miesiaca i juz od jakis 3 tygodni wyglada to tak:
      Pobudka 6-7 rano, zabawa, kaszka itp i odpowiednio po 3h aktywnosci 1 drzemka 1,5 do 2 h ( polozony wczesniej spi 40 min i wtedy sa 3 drzemki z czego ostatnia wypada za pozno - kolo16.40-17 i jest problem )
      Po wstaniu miedzy 11-12 zabawa spacer obiadek i drzemka 40 minutowa ok 15 z kawalkiem wiec czuwa nawet 3.5 h-4h!!
      po drzemce zabawa deser kapiel i lulu tak o 20 - w międzyczasie oczywiście kp- czyli aktywnosc tez okolo 4h.
      Taki typwink ale pilnujac tych czasów praktycznie nie ma placzu i problemow z zasnieciem- odpukacbig_grin
      • babybump Re: Trudności z II drzemką 03.07.15, 16:22
        Bardzo mało dziecko śpi jak na 5.5 miesiąca.
        • ambree Re: Trudności z II drzemką 03.07.15, 16:30
          Z checia poslucham Twoich propozycji na moje dzieckowink
          Polozony wczesniej ma drzemki 3x 40 min i budzi sie wesoly, sen nocny w zaleznosci od polozenia bylo i o 18,19 20 zawsze max 11 godzin.
          • babybump Re: Trudności z II drzemką 03.07.15, 17:45
            Jeśli chodzi o 20 spać i budzi się o 6, to wychodzi 10 godzin. A jeśli są pobudki w nocy, to jeszcze mniej. Niektórzy dorośli potrzebują 9 godzin.
            Wraz z drzemkami wychodzi ok 12.5 godzin w ciągu całego dnia. To strasznie mało jak na 5.5 miesięczne dziecko.
            Czas czuwania 4h w tym wieku świadczy o tym, że przegapiacie moment odpowiedniego położenia spać i dziecko dostaje 'drugi oddech', dlatego tyle wytrzymuje. Ale wkrótce przemęczenie się skumuluje i zaczną się pobudki o 5tej, nocne pobudki co godzinę i płacz przed zaśnięciem.
            W jaki sposób dziecko zasypia? W jakich warunkach śpi?
            • ambree Re: Trudności z II drzemką 03.07.15, 18:11
              Rytuały sasmile na drzemki spi ululany na rekach w kolysce z przytulanka teddykompaniet i misiem szumisiem lub spacer. Wieczorem po kp zasypia w trakcie albo odlozony do kolyski z szumisiem i przytulanka. W nocy budzi sie max 2 razy na jedzenie. Przed snem pieluszka, kiziu misiuwink rolety itp. Jak sie przebudzi to zasnie wtulajac się w przytulankewink
              Rano jak go wczesniej poloze to spi 40 minut potem tez juz po 40 min co 3 h.
              Wieczorem polozony np o 19 wstanie o 5.30 no to go nie wyciagam jak radzisz do zabawy.
              Starsza corka czesto mi go wybudza na spacerze bo mowie ciii a ona zawsze cos pisnie czy tanczy spiewa klaszcze ( dlatego w domu ten szumis- super sprawabig_grin)
              Tak wogole tp on nigdy nie ziewa ani nie jest zmeczony, zasypia na rekach spiewajac sobie w 2 minuty.
              Czy cos jeszcze?
              Ps. Czy ten szum na pewno jest bezpieczny..???
              • babybump Re: Trudności z II drzemką 03.07.15, 19:38
                Z tego, co piszesz to nie zasypia sam. Z tego powodu może się budzić po 40 minutach, bo nie potrafi sam znowu zasnąć po przebudzeniu z pierwszego cyklu snu. Jeśli śpi na spacerze, to wózek go usypia i jak się przebudzi, to znowu kołysanie wózka go usypia.
                Jak piszesz, że go kładziesz 'wcześniej', to po jakim czasie jest to 'wcześniej'?
                O szumach było w innych wątkach. Dobrze używany, czyli o odpowiedniej głośności i oddalony od dziecka nie szkodzi. Jeśli będzie przy samym uchu i o głośności startującego samolotu, to pewnie że zaszkodzi.
                • ambree Re: Trudności z II drzemką 03.07.15, 20:04
                  To jest szum misia szumisiabig_grin
                  Rano spi w kolysce 2h i sie Nie budzi po 40 minutach ( przerabialismy juz 40 min drzemki 2 miesiace temu i nauczylam go spac dluzej usypiajac go po przebudzeniu) przekreca sie na boczek i spi dalej.
                  Rano gdy go poloze po 2.15 min tak zeby bylo 2.30 to wtedy spi krótko.
                  Moze on nie potrzebuje tyle snu?
                  On jest strasznie ciekawy swiata i zaczepny i wesoly no nawet w tej 4 h czuwania ma swietny humorwink
                  • babybump Re: Trudności z II drzemką 03.07.15, 20:19
                    Pierwszy czas czuwania powinien być max 2 h. Pewnie śpi 40 min, bo jest za późno kładziony. A potem dostaje tego drugiego oddechu i po prostu pada. Ale to nie jest dobre dla takiego małego dziecka.
                    Pewnie, że potrzebuje więcej snu. Poczytaj sobie o zaletach snu, szczególnie w nocy. Wtedy dziecko się rozwija, mózg się rozwija. Sen jest potrzebny!
                    • ambree Re: Trudności z II drzemką 03.07.15, 20:28
                      No to jak go poloze spac po 2h od pobudki o 6 czyli o 8 bedzie spal to jak dalej mam dzien zorganizować? I co z drzemkami? Wyjda 3, a do kiedy dziecko potrzebuje trzech drzemek?
                      Dziękuję bardzo za pomoc, my od urodzenia czytalismy Twoje posty i jakos bezproblemowo sie udaje przejsc dzien.
                      • babybump Re: Trudności z II drzemką 03.07.15, 20:53
                        Skoro nie ma problemów, to rób, to co robisz. Chociaż wszędzie gdzie ja czytałam 12.5 godz snu dla takiego maluśkiego dziecka, to bardzo mało. Szczególnie, że zaraz będzie bardziej mobilny i wtedy będzie 'krach' (zazwyczaj w okolicach 6go miesiąca).
                        Dzieci przechodzą na 2 drzemki zazwyczaj w okolicach 7go-8go miesiąca. Ale są wyjątki. Znam sporo dzieci, które przeszły w wieku 6m (w tym moja córka mając 6.5). Ale są to dzieci, które śpią długo w nocy i raczej nie budzą się w nocy. Moja córka do dziś (ma 18 miesięcy) śpi 13 godz ciurkiem w nocy.
                        Pamiętaj, że sen nocny jest ważniejszy od snu dziennego, bo bardziej regeneruje dziecko. Twoje dziecko pewnie już zawsze będzie budziło się w okolicach 6/7, więc więcej snu nocnego uzyskacie tylko przez wcześniejsze położenie spać.

Na Twoim miejscu zaczęłabym pracować nad nie rozpoczynaniem dnia przed 6.30. Jesteście w idealnym wieku na wprowadzenie tego nawyku i zaowocuje to w przyszłości.
                        Wtedy robisz pierwszą drzemkę o 8.30 (czyli zaczynasz usypianie o 8.15).
                        Druga drzemka po 2h15min, trzecia drzemka po 2h15min i spać po 2.5h. Max całkowity czas czuwania 9h. Dziecko powinno spać ok 15 godz (12h w nocy i 3 godz drzemek), nie włączając w to nocne pobudki.
                        Jeśli drzemki będą krótkie, to po prostu połóż wcześniej spać. Przez jakiś czas dziecko może się szybko budzić po położeniu, ale jak się przyzwyczai do nowej rutyny, to powinno być dobrze.
                        Dzień może wyglądać tak (wszystko oczywiście zależy od długości drzemek):

6:30/7am WU

8:30-9:45 d1 (nie wcześniej niż o 8.15 przy 3 drzemkach. Wcześniejsze drzemki powodują pobudki o 5 rano)

11:45-1 d2

3:15-4 d3

~6-6:30 spać (w zależności od długości drzemek)

To już nie noworodek, więc w tym wieku, przy 3 drzemkach dziecko nie musi drzemać 2h za każdym razem.

Jesteście też w idealnym wieku na naukę samodzielnego zasypiania, co na pewno polepszy sen dziecka i pomoże w przyszłości. Ale to oczywiście zależy od Ciebie. W tym wieku jest kilka łagodnych metod, z udziałem rodzica.
                        • ambree Re: Trudności z II drzemką 03.07.15, 21:06
                          Ok..sprobujemy i zobaczymywink
                          A kiedy w tobwszystko fajnie wkomponowac spacer? Czy z jakas drzemka czy tylko podczas cxuwania- z tym mamy problem.
                          Czy samodzielnym zasypianiem bedzie odlozenie do kolyski synka podanie przytulanki i wlaczenie szumisia i siedzenie gdzies w pokoju?? Czy to za duzo dobrago?
                          Wieczorem tak zasypia...rozumiem ze w dzien tez...

A gdybym jednak wolala zostac przy dwoch drzemkach? Gdyby to nie przeszlo? To jak to zrobic zeby mialo to rece i nogi?
                          Dzięki raz jeszczewink
    • nightwish85 Re: Trudności z II drzemką 25.07.15, 10:50
      Witajcie! Minęły 3 tygodnie od mojego ostatniego postu, ale muszę Wam napisać co się pozmieniało. Mianowicie, synek (obecnie ma 7,5 miesięcy) przeszedł na 2 drzemki. Czas aktywności niestety nie jest zadawalający: 2 h 20 – 2 h 30 – 3 h 35. Dłużej nie jest w stanie wytrzymać. Najważniejsze przestał płakać przed zasypianiem. Niestety syn był nauczony, że jak zapłacze, mamusia do niego od razu przybiegnie. Trochę go przetrzymałam ...... i to było to. Synek po zmianie pieluchy, zaciemnieniu pokoju, położeniu do łóżeczka zasypia w 5-10 min, a nie po 35-40 minutach. Nauczył się samodzielnie wkładać smoczek więc nie jestem mu już potrzebna. W nocy przesypia całą noc. Ma w łóżeczku 6 smoczków tongue_out, jak mu wypadnie, samodzielnie szuka i sobie wkłada do buzi.
      Nasz plan dnia wygląda mniej więcej tak (w zależności od długości drzemek)
      Jak Damian się obudził o 7 :00
      9:20 – 10:05 – I drzemka (po 2 h 20 min. aktywności). Więcej nie potrzebuje snu, budzi się radosny i uśmiechnięty
      10:05 – 12:35 – rehabilitacja, zabawa, karmienie
      12:35 – 14:35 – 2 drzemka (po 2 h 30 min. aktywności)
      14:35 – 18:00 – zabawa, karmienie, spacer, kąpiel
      18:00 – 6:30/7:30 – spanie (spokojne zasypianie w 5-10 min). Syn budzi się codziennie ok. 5:20, ale pobawi się w zaciemnionym pokoju i albo wstajemy o 6:30, albo Damian zasypia ok. 6:30 i jeszcze pośpi do 7:30. Przeciętnie śpi ok. 12 – 12 h 30 m.
      Niestety czasy aktywności są krótkie, ale im będzie starszy to będą się wydłużały.
      I co mnie zaskoczyło – nie lubi jeździć wózkiem. Każdy spacer to wielkie marudzenie. Jeszcze jeździ gondolą, na spacerówkę ma za słabe plecy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka