Witam. Jestem mamą 6 miesięcznego synka, Damiana. Od dwóch tygodni synek ma problemy z drzemkami w dzień. Synek wstaje o 5-6 rano.
O 8:15 - 9:30 (1h 15 m) - I drzemka (po 2 h 10 m aktywności). Zasypia spokojnie ze smoczkiem po 5-10 min.
O 11:30 kładę po 2 h aktywności dziecko na II drzemkę (ze smoczkiem). Niestety tu zaczynają się problemy. Synek zamiast spać, przewraca się na boki, brzuch, piszczy, wyjmuje z budzi smoczek i wsadza go z powrotem itp. I tak przed 30-40 min. ..... i nadal nie śpi. Próbowałam przedłużyć aktywność do 2 h 15 - ale po tym czasie Damian jest już przemęczony i płacze

Jak nie zaśnie do godziny wychodzę na spacer i dopiero ok 13-14 zasypia na 1,5 h. Nie ma sensu kłaść dziecko do III drzemki, dlatego Damian idzie spać ok 17:00-18.
Zapomniałam napisać, że synek od urodzenia śpi w swoim łóżeczku, dostaje smoczka i samodzielnie zasypia. Pije mleko modyfikowane co 4 h, zjada obiadki i deserki. Co może być powodem trudności z zasypianiem na II drzemkę? Pilnuje czasu czuwania. Ma stały rytm dnia. Synek śpi w zaciemnionym pokoju. Myślałam, że to pora przejść na 2 drzemki ale Damian nie wytrzymuje nawet 2 h 30 m aktywności

Proszę doradźcie mi coś. Synek jest przemęczony i ja również.