Dodaj do ulubionych

8 tyg niemowle

27.07.15, 10:39
Witam, mam mały problem a nawet bardziej obawy co do mojego 8 tyg synka a mianowicie nie widzi za zabawkami wzroku nawet gdy go karmię a karmię mlekiem modyfikowanym także nawet nie próbuje do nich wyciągać rączek. Jedynie co jak narazie potrafi to się uśmiechać i podnosić główkę gdy leży na brzuszku. Głowę obraca tylko w jedną stronę w swoją prawa i gdy porusza nóżkami to głównie tylko prawą a z jedzeniem też jest różnie zazwyczaj zjada tylko około 680 ml dziennie a jest dużym chłopakiem bo urodził się 59 cm i 4 kg a najlepsze jest to że on cały czas śpi w ciągu dnia to jakby zebrać to nie śpi około 4-5 godz proszę pomóżcie bo nie wiem co robic
Obserwuj wątek
    • szonik1 Re: 8 tyg niemowle 27.07.15, 10:44
      Co robić?
      Poczytać literaturę nt. rozwoju niemowlęcia - fizycznego, emocjonalnego, społecznego i psychicznego. Tytuły w sieci.
    • tommama Re: 8 tyg niemowle 27.07.15, 13:49
      Wyluzować, to maluszek - ma czas. W tym wieku ma prawo głównie jeść i spać. Moja córka uśmiechnęła się dopiero w 9 tygodniu, zauważyła swoje rączki dopiero w 15 tygodniu. Każde dziecko rozwija się w swoim własnym tempie, innym od tych durnych tabelek rozwoju. Twój synek jest mały i na wszystko ma jeszcze czas. Czekaj cierpliwie - dziecko uczy cierpliwości wink A jeżeli coś Cię bardzo niepokoi, dla swojego świętego spokoju możesz zawsze skonsultować z lekarzem wink
      • kremka2014 Re: 8 tyg niemowle 27.07.15, 21:31
        Maluch jest w porządku. Daj mu i sobie spokój. Jeszcze zatęsknisz za tym okresem. Wypoczywaj😃
    • lee_a Re: 8 tyg niemowle 27.07.15, 22:00
      Co robić? cieszyć się normalnym, zdrowym i w dodatku śpiącym dzieckiem. Naprawdę!
    • justaaaaa Re: 8 tyg niemowle 27.07.15, 22:19
      Za kilka tygodni będziesz pisać posty "pomocy - niemowlę nie chce spać w dzień" wink
    • angeika89 Re: 8 tyg niemowle 27.07.15, 22:21
      Nie wiesz co robić? Cieszyć się że masz takiego malucha... Mój do 3 m-cy głównie ciągle płakał bo męczyły go kolki i zaparcia. Do tego też spał jak mysz pod miotłą. Dopiero potem nam się poprawiła, ale i tak ma czujny sen... Korzystaj póki możesz bo z dziećmi jak z ruletką, za tydzień może być zupełnie inaczej...
      Co do rozwoju, moim zdaniem też jest ok. Mój to jak miał chyba 3 m-cy to dopiero powoli łapki wyciągał do zabawek. Daj mu czas i czasem żadnych diagnoz póki co mu nie wystawiaj... Każde dziecko rozwija się we własnym tempie,a Twój jest jak najbardziej w normie.
    • izuska30 Re: 8 tyg niemowle 28.07.15, 10:29
      No dzięki już jestem trochę spokojniejsza to moje pierwsze dziecko i bardzo się martwię a mąż mnie do tego jeszcze opierdziela współczuję tym rodzicom co ich dzieci mają kolki mój na szczęście nie ma ale za to ma straszne gazy szczególnie w nocy budzi się pręży steka podkurcza nóżki a czasami nawet płacze lekarz kazał dawać delicol ale ro nic nie pomaga a mały rano bierze Dicoflor krople i witamine D i robi kupę raz na dwa dni i to z problemem a picia żadnego nie chce gdy są upały to jeszcze wypije te 60 ml herbatki koperkowej
      • angeika89 Re: 8 tyg niemowle 28.07.15, 16:26
        samą wodę mu dawaj najlepiej.
        • izuska30 Re: 8 tyg niemowle 28.07.15, 18:00
          Próbowałam sama wodę ale nie chce nawet z glukoza nie chciał tylko ta koperkowa pije dobrze że chociaż to chce pić
          • szonik1 Re: 8 tyg niemowle 28.07.15, 22:08
            Może mleko mu nie służy? Może trzeba by na inne zmienić?
            • izuska30 Re: 8 tyg niemowle 29.07.15, 07:08
              Na początku pił Nan Pro ale gdy miał 4 tyg zaczął dostawać wysypki na buzi i głowie po tyg było coraz więcej więc się wybrałam do lekarza a on stwierdził że taka ma cerę ale kazał mi zmienić na hipotezę combotic i po tygodniu wysypka zeszła a problem z brzuszkiem jakkolwiek był tak jest a dzisiejszy jeszcze zaczął strasznie ulewac
      • angeika89 Re: 8 tyg niemowle 28.07.15, 22:21
        Powiem Ci tak Izuska. Koperek powoduje że są większe bączki, a żeby rozluźnić stolce i na bolący brzuszek lepszy jest rumianek. My mieliśmy herbatę w saszetkach do zaparzania z Hippa od 1 tyg życia bo mój mały też miał problemy brzuszkowe. Kładź na brzuszku, masuj jej ten brzuszek... Z czasem powinno być lepiej.
        • izuska30 Re: 8 tyg niemowle 29.07.15, 07:19
          Ja go często kładę na brzuszku o ile nie śpi albo gdy wstanie i po zmianie pieluchy przed mlekiem go kładę a dzisiaj od nocy to już w ogóle o 2.30 wypił 160 mleka ładnie mu się odbiło chwilę go jeszcze ponosilam i odłożyłam do łóżeczka a on za chwilę jak chlusnal mlekiem to się wystraszylam i położyłam go na boku i przed 5 zaczął te swoje stekania i prezenie i tak do 6.30 do następnego karmienia i tym razem wypił tylko 90 mleka ale znowu ulewal i się prezyl. Już raz wymienialam butelki bo na początku pił z nuby przez 5 tyg ale je odrzucił bo za długo z nich pił przeszło 30 min i przysypial kupiłam butelkę agent clasic że smoczkiem 1+ i tu pije szybciej bo 10-15 minut ale strasznie mi się wylewa i wczoraj kupiłam butelkę dr Browna będę ja dzisiaj testowac
        • aleska Re: 8 tyg niemowle 29.07.15, 11:11
          U nas też koper wzmagał bączki.

Butelki dr Browns u nas zdały egzamin. Mały zdecydowanie mniej łykał powietrza i nie miał wzdęć.

Robiliśmy też młodemu masaże brzuszka po 3-4 razy dziennie, a czasem i w nocy. No i windi pommagało na kupę. Dawaliśmy jeszcze koktajl delicol i sab simplex. To wszystko do skończenia 4-5 miesięcy.
          • izuska30 Re: 8 tyg niemowle 29.07.15, 12:27
            On brał delicol od 10 dnia życia a jeszcze wtedy karmilam mieszanie lekarka kazała brać przez 3 tygodnie Ale nic to nie pomagało cały czas bierze Dicoflor a może to od niego ma takie problemy
    • ela.dzi Re: 8 tyg niemowle 29.07.15, 11:38
      Co robić ? Dać dziecku żyć i zaakceptować je. W którym to podręczniku piszą co dziecko ma kiedy umieć co do tygodnia ? Twoje dziecko już też go przeczytało wink ?

Niech je tyle ile chce, to nie hodowla tuczników. To, że się urodził dużo o niczym nie świadczy.

Ciesz się, że dziecko Ci śpi i masz trochę czasu. Za rok będziesz za nim ganiać i zastanawiać się czy gotować obiad czy pilnować, żeby nie ściągnął sobie czegoś na głowę.

Wyluzuj.
      • izuska30 Re: 8 tyg niemowle 29.07.15, 12:30
        Wiem coś na ten temat gdy dziecko ma roczek bo mam siostrzenice 14 miesięcy ale ona gdy miała 8 tygodni była inna a mój dzisiaj przechodzi samego siebie prawie cały czas się drze i tylko smoczek go uspokaja
        • angeika89 Re: 8 tyg niemowle 29.07.15, 15:11
          Może powinnaś udać się do pediatry, który zaleci zmiane mleka, gdyż tak częste ulewania i prężenia mogą być powodem alergii na dane mleko. Kuzynka też musiała synowi zmienić na takie bez laktozy...
          • izuska30 Re: 8 tyg niemowle 29.07.15, 16:06
            On tak ma od 10 dnia życia i brał delicol ale nic nie pomagał a te prezenia i stekania to ma nad ranem tak po godz 4 i po 7 po rannej butelce i później jest spokój do następnego ranka no chyba że pomaga mu Dicoflor co bierze przed rannym karmieniem
            • angeika89 Re: 8 tyg niemowle 29.07.15, 20:11
              Podawaj mu rumianek do picia rozluźniająco i myślę że tak częste ulewanie może być powodem refluksu... Warto zmienić mleko na takie z oznaczeniem A.R, to dla tych dzieci co często ulewają, lub np bebilon pepti dla nietolerujących laktozy... Często same podawanie kropel Delicol nie wystarczy, aczkolwiek ja mojemu synowi podawałam i przestał się prężyć itd. Lepiej wybierz się do lekarza i niech malucha zbadają...
              • izuska30 Re: 8 tyg niemowle 29.07.15, 21:01
                Lekarz już go badał a te ulewania takie to ma dopiero dzisiaj wcześniej mu się ulewalo ale to tak z godz po jedzeniu i troszkę tylko mu wylecialo kacikiem ust . Dzisiaj to nawet 3 godz z rzędu nie spał trochę pogadal i usnal na 30 min wstał bo jego pora na kąpiel była
        • ela.dzi Re: 8 tyg niemowle 29.07.15, 18:35
          A wiesz, że każdy człowiek jest inny i rozwija się w swoim tempie ? Ja naprawdę nie wiem skąd się bierze to porównywanie dzieci.

Nic o czym mówisz nie jest mi obce. Nie trafiłaś na promocyjny egzemplarz i pozostaje Ci to zaakceptować.

Będzie lepiej.
          • izuska30 Re: 8 tyg niemowle 29.07.15, 18:59
            To mój strach i obawy prowadzą do tego że porównuje go do innych dzieci
            • ela.dzi Re: 8 tyg niemowle 29.07.15, 20:51
              Tu się nie ma czego bać. Masz dziecię w normie. Nawet się nie spostrzeżesz, a nabędzie jakąś umiejętność dosłownie w ciągu chwili. A jeśli ktoś tam Ci mąci w tle, to go po prostu olej i nie daj sobie wmówić, że z Twoim maluchem jest coś nie tak. To nie są wyścigi i to nie jest żaden konkurs co kto umie.

Serio wink
              • izuska30 Re: 8 tyg niemowle 29.07.15, 21:05
                Wiem dzięki za miłe słowa mój mąż tez mówi że wszystko przyjdzie w swoim czasie
    • bufo.bufo Re: 8 tyg niemowle 29.07.15, 23:33
      Spokojnie, ma czas na wyciąganie rączek do zabawek, naprawdę smile
      • at-ia Re: 8 tyg niemowle 02.08.15, 23:09
        Mój też ma 8 tyg. wodzi za mną wzrokiem, ale za zabawkami nie. Czasem "zawiesi" na nich wzrok, ale głównie na tych, które mają jakąś "buźkę". Nóżkami też fika nierównomiernie. O wyciąganiu rączek do czegokolwiek nawet nie pomyśli.
        I na odmianę barzdo kiepsko śpi w dzień.
        Starszą córę Dicoflor bardzo zatwardzał.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka