Dodaj do ulubionych

W co ubierać?

03.08.15, 17:09
witam wszystkie Mamy,
Jeszcze jestem w ciazy (pierwszej) ale chciałabym juz kupowac ciuszki i ogolnie zbieram wiedzę bo nic nie wiem smile
Czytam fora, szukam info w internecie ale od 3 dni nie umiem znaleść odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie-o ubranie na zimę. Dziecko urodzi sie pod koniec listopada wiec pewnie na spacer wyjdę w grudniu.
Moje pytanie-łączy sie tez z tym jakie zrobic zakupy. Zastanawiam sie nad kupnem śpiworka do gondoli-czy warto? I czy oprócz tego dziecko ubieram w kombinezon zimowy? Czy wystarczy sam kombinezon? Ile warstw pod kombinezon? Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz bo naprawdę przejrzałam tysiąc stron i nie znalazłam odpowiedzi uncertain
Obserwuj wątek
    • illegal.alien Re: W co ubierać? 03.08.15, 18:00
      Wszystko zalezy od tego, jaka bedzie temperatura i jak wychodzisz na spacer - moja corka urodzona na poczatku grudnia wychodzila w bodziaku i getrach, na to kombinezon i tyle. Chyba, ze w chuscie, to bodziak, getry, moja kurtka.
      Mieszkamy w UK, zimy sa zazwyczaj lagodne, ale akurat wtedy padal snieg i bylo dosc chlodno (nie tak chlodno jednak jak w Polsce).
    • betka1984 Re: W co ubierać? 03.08.15, 19:22
      Ja w zime ubieralam noworodka w kaftanik spiochy, skarpety, szaliczek, czapka ciepla, kombinezon z rekawiczkami. Do tego w zaleznosci od temp. Kocyk cienki lub gruby i okrycie gondoli. Dokladnie Ci nie napisze przy jakiej temp. Generalnie jestem zdania, ze lepiej ew przykryc kocem niz zakladac wiecej warstw pod kombinezon. Spiworkow przy żadnym dziecku nie używałam, wg mnie to zbedny wydatek.
      • vaio24 Re: W co ubierać? 03.08.15, 20:19
        Pytania powyżej podtrzymuje ale jeszcze chciałam zapytac-gdzies przeczytałam ze body plus pajacyk=kaftanik plus śpiochy. Moje pytanie czy w zimie ubiera sie długie body i długi pajacyk czy body z krótkim rękawem?
        • kamagama Re: W co ubierać? 03.08.15, 21:02
          Druga córkę urodziłam pod koniec stycznia.Akurat w tym roku zima byla ciepla,wiec grubego kombinezonu uzylam kilka razy. Częściej używałam takiego polarkowego/misiowego. Pod spod zakladalam zwykle bodziaka z dlugim i polspiochy lub body i pajacyka. Spiworka nie używałam,tylko kocyk i wiatrołap.

Pod pajacyka zakladalam body z krótkim albo samego pajacyka jak byl z takiej grubszej bawelny. Wczesna wiosną Młoda spacerowała w bodziaku a na to welurkowy pajac.

Generalnie to tylko w taką pogodę jak dzis nie mam problemu z ubraniem dziecka.dzisiaj bylo topless w samej pieluszce😃
        • panizalewska Re: W co ubierać? 04.08.15, 09:03
          Noworodek nie lubi ubierania. A będziesz ubierała długo w 30 warstw, albo w 2 grube. Ja polecam tą drugą opcję. Kup 2 kombinezony - gruby i cieńszy polarowy np.
          • smoczy_plomien Re: W co ubierać? 05.08.15, 13:04
            A ja powiem, żebyś olała kombinezony i kupiła śpiworek. Serio, nie będziesz chciała ani Ty, ani dziecko, upychać tych małych rączek i nóżek w rękawy i nogawki. Ryk murowany. Śpiwór kupiłabym na 62 lub 68 zależnie od firmy i płci dziecka. Dla chłopca pewnie raczej 68, dla dziewczynki kombinezon ze skandynawskiej firmy [typu kappahl, lindex] na 62 raczej wystarczy. A jak zobaczysz, że szybko Ci rośnie to w grudniu i styczniu będą wyprzedaże, to sobie tanio dokupisz.
    • kjut Re: W co ubierać? 03.08.15, 21:11
      najprostsza zasada jest taka, ze noworodka ubieramy w jedną warstwę cieplej niz siebie (albo w jedną mniej w przypadku upałów). Dodatkowo warto wziąc pod uwagę, ze w gondoli raczej nie wieje tak mocno jak na zewnątrz smile Nie kupuj za duzo rzeczy, bo moze sie okazac, ze w lutym beda juz za male, a to wtedy mozna by sie spodziewac najwiekszych mrozow. Zastanow sie jak Ty bys sie spakowala, gdybys miala np. wyjechac gdzies w grudniu - i podobnej grubosci rzeczy kup maluchowi. A potem po prostu bodziak więcej i będzie git smile
      • vaio24 Re: W co ubierać? 03.08.15, 21:24
        Dziekuje za wszystkie odpowiedzi, jak zaczęłam sie zastanawiać nad tym ubieraniem to stwierdzam ze jest to skomplikowane. A kombinezony jakiej firmy polecacie? Myślałam zeby kupić na 62cm-Mały rodzi sie pod koniec lutego. A czy śpiworek do gondoli moze zastąpić kombinezon zimowy i mozna ubrac np polarowy?
        • vaio24 Re: W co ubierać? 03.08.15, 21:25
          Wkradł sie blad-pod koniec listopada sie rodzi smile
          • betka1984 Re: W co ubierać? 03.08.15, 21:59
            Mój urodził się 59 cm na poczatku stycznia, miałam kombinezon 62 z f&f. Przestał się mieścić zupełnie jakoś na początku marca. Trudno powiedziec z tym rozmiarem, bo jak bedzie drobne dzieciątko to w 62 się bedzie topic.. ja bym chyba kupila 62, a w razie czego 56 mozesz , może wyprzedaże juz będą? smile moja rada: szukaj kombinezonu z calymi stopkami, a nie doczepianymi i z zawijanym materiałem na rączki.
        • juuuu7 Re: W co ubierać? 03.08.15, 22:01
          Mysle,ze kombinezon zimowy lepszy niz polarowy. Pod kombinezon mozesz ubrać dziecko w pajacyka albo body i spodenki i powinno wystarczyć. Gdyby było zimno, zawsze mozesz okryć grubszym kocem lub zainwestować w spiwor (u nas sie sprawdzał, ogrzewał takze od spodu). Moj synek najlepiej spał (i do tej pory tak jest) na dworzu, wiec spacerowaliśmy duzo takze w zimie. Jednak gdy było b.zimno to spacery były krótkie, do 30minut-głownie dlatego,ze to ja marzlambig_grin. Synek spał sobie słodko i nigdy nie zdarzyło sie,zeby zmarzł.
          Co do ilości ubranek-tych ciepłych tzn wyjściowych, rzeczywiscie nie potrzeba duzo. Body,pajace itp, trzeba miec spory zapas-inaczej bedziesz musiała na okrągło prac.
          • kamagama Re: W co ubierać? 03.08.15, 22:16
            Tak naprawdę najlepiej mieć dwa kombinezony. Jak trafi się taka zima jak ostatnio to zimowy kombinezon będzie za gruby. Miałam tylko kombinezon zimowy, porządny, ciepły, gruby, w końcu urodziłam w środku zimy, ale po miesiącu musiałam dokupić polarkowy, bo zakładając tylko body i półspiochy pod ten kombinezon, dziecko mi się grzało. Polarkowy kupiłam na allegro, używany z mothecare, ale w świetnym stanie.

Jak ja nienawidzialm ubierać Młodej w te kombinezzony, z tymi jej przykurcoznymi kończynami. Włożyć rąckzi i nóżki do rękawków i nogawek to był wyczyn i tak zwykle gdzieś w połowie rękawa/nogawki ginęły.Starsza urodziłam wiosną i nie miałam tego typu problemów. Zimowy kombinezon miałam na dole jednoczęsciowy z dziurą na pas od fotelika i to było fajne.Do tego mozna było odsunać dół i była kurteczka.
            • eowen Re: W co ubierać? 03.08.15, 22:48
              Miałam termin pod koniec stycznia i kupiony śpiworek 74 (by był na całą zimę), i otrzymany kombinezon na 68.

I co z tego, skoro córka urodziła się miesiąc przed czasem, dużo mniejsza niż zakładano. Rozmiar 50 był na nią na samym początku za duży. Moja rada - kupuj jak najmniej, lepiej poszukaj znajomych, którzy będą mogli Ci dać/odsprzedać w dobrym czasie ubranka.

Ja wszystkie ubranka miałam od 68 wzwyż, bo wszyscy powtarzali, że nie ma po co kupować mniejszych. A prawda jest taka, że nigdy nie wiesz, co Ci będzie potrzebne i kiedy.
        • koralik37 Re: W co ubierać? 03.08.15, 23:17
          Vaio, tak Ci się teraz wydaje, że skomplikowanewink potem się temat sam jakoś rozkminiasmile mój dziec miał zima bodziaka z długim i polspiochy/getry - jeśli zimno zimno to pod spód rajstopki, cienki sweterek i na to kombinezon. Dla ozdoby bardziej wink brałam kocyk, ale już bez tego przykrycia na wózek. Dobrze ktoś radził:
          używki, po znajomych etc - rozmiary 62/68? Koniecznie "buciki" jako całość z kombinezonem i zakladane łapki - też zrobione z rękawa. Patrz na szerokość rękawów - czasem są tak wąskie, że wciśnięcie tam rączki jest conajmniej trudne. Ja miałam jakieś ZARY, mamas nad papas a najlepszy okazał się "bezfirmowy" bo miał właśnie szerokie rękawy zakończone zakladanymi lapkami (czasem pajace tak mają, żeby się dziecko nie drapalo).
          • kjut Re: W co ubierać? 03.08.15, 23:50
            Ja jeszcze dodam od siebie, że wszystko gdzie zamek jest wzdłuż jednej tylko nogawki, a drugą trzeba wkładać to dramat jest. Od razu odrzucaj. Ja dostałam takich zapas od mojej najcudowniejszej na świecie (bezdzietnej) przyjaciółki, i śliczne to było, i zakładałam uparcie. Ale co się naprzeklinałam to moje tongue_out
        • ela.dzi Re: W co ubierać? 04.08.15, 07:10
          Ja kupiłam misiowy kombinezon na 68, też mam dziecko z listopada. Na początku to nie przeszkadza, że kombinezon jest za duży, przecież dziecko głównie śpi na spacerach. Przydał się na temperatury dodatnie i odłożyłam go dopiero na wiosnę. Nie musiałam kupować dwóch.
    • ret-yk Re: W co ubierać? 03.08.15, 23:32
      Bardzo fajne kombinezony ma Coccodrillo, można kupić używane. Rozpinają się na prawie całych obu nogawkach, kładziesz dziecko na rozpiętym kombinezonie i zapinasz, bez wciskania nóżek. Ja bym kupiła tak rozmiar większy niż będzie nosić dziecko, wtedy wchodzą wszystkie warstwysmile
    • ela.dzi Re: W co ubierać? 04.08.15, 07:06
      Ja dostałam wełniany śpiworek i do niego wkładałam dziecko w śpiochach czy pajacu. Ponieważ był naprawdę gruby, to tyle mi wystarczało, tylko ponieważ na górze było trochę luzu, to musiałam przykryć dziecko w okolicy szyi (nie zakrywał dziecka tak, żeby została tylko widoczna twarz). Jak było naprawdę zimno (-10), to pod śpiworek wkładałam kurtkę i kocyk na nóżki. Jak ubierałam w kombinezon grubości kurtki zimowej, to dodatkowo jeszcze koc. Generalnie zasada jest prostą - dla dziecka leżącego 1 warstwa więcej niż Ty i zawsze kobtrolujesz kark.

Lubiłam śpiworek, bo miał zamki z 2 stron i łatwiej było dziecko rozebrać jak wchodziłam do nagrzanych sklepów. W kombinezonie trzeba było wyjmować ręce i to mi budziło dziecko.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka