Dodaj do ulubionych

3 tygodnie płacze

18.08.15, 14:45
Moja mała ma 3 tygodnie. Od kiedy wróciłyśmy ze szpitala, praktycznie cały czas płacze. Poza spaniem. Najpierw myślałam, że to dlatego, iż nie może się załatwić. Ale żeby cały dzień dzień płakała? Dobrze, ze chociaż noce przesypia. Moja młodsza córka również miałą problemy z załatwianiem się. Ale nawet, kiedy miała kolki, to płakała 2 - 3 godziny, czy więcej, kiedy ją bolało i poza tym była spokojniutka. Ta też niby jest spokojna, ale kiedy nie śpi, poleży pare minut i płacze. Byłam u lekarza z nią, ale powiedziała, że jest wszystko w porządku, poza załatwianiem się. Ale czyżby naprawdę płakała cały dzień, tylko dlatego, ze nie może się załatwić?
Obserwuj wątek
    • stysia1987 Re: 3 tygodnie płacze 18.08.15, 15:39
      Moja tez tak wyla. Po 3 miesiacach okazalo sie, ze wzmozone napiecie - to w polaczeniu z brzuszkowymi klopotami = ciagle wycie. Calymi dniami nosilam na rekach, odlozyc sie nie dalo ani na chwilę. Nie byly to kolki - wyla bez wzgledu na porę (w nocy ladnie spala).

Moze u Was chodzi o przebodzcowanie? Niedojrzaly uklad nerwowy ? Zycze cierpliwosci kochana

Ps. U nas pomagalo kladzenie na klacie, suszarka z yt oraz spiewanie. Albo mocne becikowanie. Zawijalismy ja w koc, raczki tez zawiniete. I z tobolkiem na spacer. Chusta nie pomagala - zanim ja wsadzilam byla histeria. A z wiekiem coraz wieksza alergia na chusty/nosidla/wiesidla.

Ps2. Bobotic forte mistrzostwo swiata! I probiotyki - chyba biogaia.
    • ela.dzi Re: 3 tygodnie płacze 18.08.15, 16:59
      Tak, jest możliwe. To może być również kolka.
    • babybump Re: 3 tygodnie płacze 18.08.15, 17:13
      Gratuluje! Moj tez ma 3 tygodnie i tez od urodzenia jesli nie spi, albo nie je to placze. Od 4 dni staram sie aby czuwal maksymalnie 45 minut, a najlepiej 30 (wczesniej 60-75 minut ze wzgledu na zajmowanie sie tez drugim dzieckiem. Ale teraz dla mnie priorytetem jest uspienie mlodszego, aby nie bylo tego ciaglego wrzasku.). Budzi sie, karmie, zmieniam pieluszke i usypiam. I jest znaczna poprawa. Sacdzieci, ktore juz od urodzenia mozna przestymulowac ( a nie jak wiekszosc dzieci od 4go miesiaca). Sa to dzieci, ktore nie przechodza tzw 'miesiaca miodowego' (honeymoon period), czyli pierwszych 10-14 dni kiedy ciagle spia i sa tak nieprzytomne, ze nawet pieluche mozna im na spiocha zmieniac. Moja dwojka niestety taka byla.
      • babybump Re: 3 tygodnie płacze 18.08.15, 17:15
        Tu jest interesujaca teza. Osobiscie nie do konca sie z nia zgadzam, ale jest sporo rzeczy, na ktore warto zwrocic uwage
        www.babydoc.com.au/faq/colic-bore-your-baby-to-sleep/
    • kjut Re: 3 tygodnie płacze 18.08.15, 17:21
      Moj tak plakal na okraglo 3 miesiace. Potem kolejne 3 duzo plakal, a jak nie plakal to marudzil. A potem mu sie odmienilo i stal sie bardzo radosnym dzieckiem big_grin U nas to chyba niedojrzalosc ukladu nerwowego byla, bo jednoczesnie byl bardzo wrazliwy na przebodzcowanie, a do teraz mamy problem ze snem gdy tylko troche za duzo sie dzieje.
    • melory_nox Re: 3 tygodnie płacze 18.08.15, 19:08
      A jak z karmieniem? Często bywa, że dzieci "niedojedzone" tak płaczą i mają problemy ze spaniem.
    • manuskrypt1 Re: 3 tygodnie płacze 18.08.15, 22:09
      Wydaje mi się, że właśnie za dużo je. I nie raz myślałam, że może płacze z przejedzenia, że właśnie boli ją brzuszek z przejedzenia. Je średnio co 3 godziny, czasem 4 (zależy, jak się obudzi) i wypija niekiedy po 70 ml. Ale tak średnio to zjada po 50 ml. I między posiłkami wypija wodę, koperek, albo rumianek, nie raz nawet po 20 ml.
      • kjut Re: 3 tygodnie płacze 19.08.15, 07:22
        Po co 3 tygodniowemu dziecku herbatki ziołowe? o.O Koperek moze powodowac wzdecia, te herbatki calkiem niepotrzebne, tylko ograniczaja spozycie mleka.
        • malgon70 Re: 3 tygodnie płacze 20.08.15, 10:36
          @manuskrypt1 a probowalas smoczek? Nam pomoglo troche. Dlugo sie przed tym bronilam, ale poleglam smile Lekarz mi powiedzial - niemowleta placza i tyle. Nie zaszkodzi sprawdzic czy wszystko ok, no i sprobowac cos zrobic, ale raczej tak jest ze one tak maja, wiec sie nie frustrujcie jak nie wychodzi. Moj zaczal w 3 noc po urodzeniu i skonczyl stopniowo okolo 3 miesiaca. Nienawidzil zawijania, nie cierpial noszenia na rekach, lezenia tez nie cierpial, jak dawalam piers to uspokajal sie na chwile a potem jeszcze gorzej itp. itd. Od czasu kiedy zaczal sie swiadomie usmiechac szczerzy sie caly czas i nawet przez chwile myslalam, ze nie umie juz plakac. Trzymajcie sie!
    • melory_nox Re: 3 tygodnie płacze 19.08.15, 12:45
      A ile waży Twoje dziecko? Oczywiście to bardzo indywidualna sprawa z tym jedzeniem, ale średnio przyjmuje się, że jednorazowa dawka, jeśli je co 3 godziny to waga x 160 ml/ 8 karmień. Jeśli waży 3,5 kg to powinna jeść ok. 70 ml. Zawsze można popróbować ze zwiększeniem ilości karmień tak dla testu.
      Nie wiem jak ze spaniem? Takie małe to 10-15 min. po jedzeniu kładłabym w spokojnym miejscu do spania, zanim jeszcze wystąpią oznaki senności.
    • lidek0 Re: 3 tygodnie płacze 20.08.15, 16:59
      Napięcie mięśniowe wykluczone?
    • babybump Re: 3 tygodnie płacze 20.08.15, 21:11
      No więc mały update:
      - od pięciu dni podaję probiotyki oraz infacol
      - używam śpiworka do spania
      - używam szumu (deszcz) o głośności 40 db
      - pozwalam dziecku czuwać max 45 minut, a najlepiej 30

Płaczu jest o wiele mniej. Właściwie teraz płacze tylko jak czuwa dłużej niż 45 minut (czasami nam się zdarzy, bo mam też starsze dziecko)
      Drzemki wydłużyły się z 45-60 minut do 3 godzin.
      Trzy i dwie noce temu tylko dwie pobudki (do tej pory co 30 minut). Wczoraj w nocy jedna pobudka.
      Piszę to, bo może komuś coś z tego też pomoże.
      • manuskrypt1 Re: 3 tygodnie płacze 21.08.15, 09:33
        Byłam u lekarza nie raz, ale nic się więcej nie dowiedziałam. Po prostu ma koleczki i nic się na to nie poradzi. Bo pod względem medycznym jest wszystko dobrze, tym bardziej, że przybywa na wadze (wg mnie zastraszająco szybko). Przepisała debridat. Ale nawet nie wykupiłam, bo jest nic nie warty. U starszej córki go używałam i nic nie działał. Od 3 dni załatwia się sama. Nie wiem, jak długo, ale na razie się cieszę. Nadal płacze. Starsza córka płakała tylko, kiedy ją coś bolało. Poza tym leżała sobie spokojnie i nie było problemu. A ta poleży spokojnie jakiś czas niedługi i płacze. Nie wiem już, może tylko mi się wydaje? Sama nie wiem.
        • ela.dzi Re: 3 tygodnie płacze 21.08.15, 10:03
          Mojemu pomagał Delicol, a dziecku kuzynki nie. Nie ma co porównywać dzieci, każde dziecko jest inne. Cierpliwości smile
        • lidek0 Re: 3 tygodnie płacze 21.08.15, 15:04
          rozumiem, że tym lekarzem był neurolog i on wykluczył problemy z napięciem?
        • babybump Re: 3 tygodnie płacze 21.08.15, 18:09
          A ile Ty chcesz aby on lezal? Ddziecko w tym wieku ma spac praktycznie cala dobe. Obudzi sie, nakarmisz, zmienisz pieluszke, polezy 5-10 minut i ma znowu isc spac. Placze, bo jest zmeczone.
          Zaraz pewnie napiszesz, ze nie chce spac, bo nie mozesz go uspic. Ano nie mozesz uspic, bo jest przemeczone, a przemeczone dziecko bardzo trudno uspic. Po prostu bedzie plakalo zamiast spac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka