pimp3 28.10.15, 20:22 Hej, moja córeczka ma 9 miesięcy i jeszcze nie gaworzy. Mocno się tym martwię, ale jeszcze staram się nie panikować Stąd moje pytanie: kiedy wasze dzieci zaczęły gaworzyć? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
koralik37 Re: Gaworzenie 28.10.15, 20:29 9. A były tu mamy i 10 i 11. Czy wydaje z siebie jakieś dźwięki czy zupełnie milcząca? Odpowiedz Link Zgłoś
pimp3 Re: Gaworzenie 28.10.15, 22:08 Wydaje z siebie okrzyki, a jak jest bardzo zdenerwowana to wtedy coś na kształt "mamamama". Ale nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Gaworzenie 28.10.15, 21:21 Moj ma 3 miesiace i gaworzy. A zaczal jakis miesiac temu. Czy Twoje dziecko mialo badany sluch? Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Gaworzenie 28.10.15, 21:23 Wzeby nie bylo to uzupelnie, ze mowi dadada, ggggg, yyyy, yhyhyhy, ghyghy i takie tam. Odpowiedz Link Zgłoś
neko1982 Re: Gaworzenie 28.10.15, 21:42 Bb,to nie jest gaworzenie tylko głużenie Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: Gaworzenie 28.10.15, 22:57 Ok, dziekuje. Pierwsze slysze to slowo. Czlowiek zawsze sie uczy. Odpowiedz Link Zgłoś
koralik37 Re: Gaworzenie 28.10.15, 23:35 Gaworzenie czasami nazywane sylabizowaniem dadadada, bababa, mamama, tatata etc. Ale wracając do autorki - a może eeeee - jako zaczepka??? Albo inne pojedyncze samogłoski? Jako mama kiedyś mocno czekająca wiem, że można "nie uznać" takich dźwięków a to też są istotne środki wyrazu Jeśli słuch jest ok i nic innego Cię nie martwi to czekaj spokojnie, dużo do dziecka mów, śpiewaj, czasem rymowanki zastosuj. Poza tym podkreślaj samogłoski wykrzyknienia np: Ooooo! Zobacz auto! Aaaaaa! To chciałaś dostać. Bawcie się też w wybijanie rytmu raczkami. Jest taka fajna piosenka logopedyczna na melodie jedzie pociąg z daleka. Np jedzie pociąg fufufu, trąbka trąbi trututu, a bębenek bumbumbum, zabki na to kumkumkum. Baran beczy bebebe, kozka meczy mememe, dzięcioł stuka stuk stuk stuk, do drzwi pukam puk puk puk. I tak dalej - przedmiot/zwierzatko i jego dzwiekonasladowcze. I śpiewając to - wybijajcue rytm. A i jeszcze jedno - naśladuje jakieś Wasze ruchy? Bo najpierw jest naśladownictwo niewerbalne na ogół. Chociaż u nas było odwrotnie Odpowiedz Link Zgłoś
pimp3 Re: Gaworzenie 29.10.15, 08:55 Mała wydaje z siebie dźwięki, ale nie są to sylaby tylko właśnie eeee albo aaaa. Rozumiemy co chce przez to "powiedzieć" ,ale jednak to nie gaworzenie. Muszę spróbować z ta piosenką chociaż żal mi dziecka, które będzie musiało słuchać mojego śpiewu A jeśli chodzi o naśladowanie, to zdarza jej się. Powtarza moje miny, wyciąga rączki gdy chce na ręce, na słowo "nie" kręci główką itp. Tylko nie gaworzy, a ja się ostatnio przypadkiem naczytałam, że brak gaworzenia jest objawem jakiś zaburzeń ze spektrum autyzmu i się wystraszyłam. Wcześniej też wydawało mi się, że Mała ma jeszcze czas. Szczególnie, że pod każdym innym względem rozwija się bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
koralik37 Re: Gaworzenie 29.10.15, 10:35 Ach ten autyzm straszy matki Dziewczyny - po pierwsze mają czas, po drugie ważny jest calkowity rozwój - jeśli brakuje tylko tego sylabizowania to luz! Aaaaaa eeeeee yyyyyy to też forma komunikacji. Jeśli dochodzą jeszcze gesty i dziecko jest w kontakcie, naśladuje coś - to naprawdę nie ma się czym zamartwiac. Trochę tych starych wątków o tym było. I mimo histerio-paniki na jakimś etapie gro z tych historii skończyło się dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
pimp3 Re: Gaworzenie 28.10.15, 22:09 Tak, miała badany słuch i wszystko jest w porządku. Odpowiedz Link Zgłoś
mama2be Re: Gaworzenie 29.10.15, 09:18 Hej, mój synek ma prawie 8 miesięcy i tez w ogóle nie gaworzy. Słyszy szept z drugiego pokoju, wiec ze słuchem ok. Śpiewam, czytam , itp ale milczy jak zaklęty,czasem jakieś aaaaaa i yyyyyy. Staram sie nie schizowac, ale czasem tez sie martwię. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś