Dodaj do ulubionych

Nie chce jeść sama!

21.09.04, 13:38
Moja córka ma 15 -mcy od pewnego czasu daję jej jeść samej ale ona wcale nie
jest tym zainteresowana lubi oczywiście pogrzebać w talerzu łyżką ale woli
jeść ręką. Jak ją tego oduczyć a przekonać do łyzki?? Moze miałyście podobne
problemy? Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • baania Re: Nie chce jeść sama! 21.09.04, 21:30
      To normalne w poczatkowej fazie samodzielnego jedzenia i moze sie jeszcze dlugo
      utrzymywac. Trzeba dziecko zrozumiec: jest glodne, wiec chce szybko jesc, a tu
      lyzka tylko przeszkadza. Jedno z rozwiazan, to podawac dziecku potrawy, ktore
      moze jesc palcami (warzywa pokrojone w zapalki, bez sosu itp.). Reszte narazie
      mozesz probowac mu dawac sama. Dla zabawy mozesz mu miedzy posilkami dawac
      lyzke, by sobie trenowal. Z czasem zrozumie, ze pewne potrawy latwiej je sie
      lyzka. No i bedzie mial coraz lepsza wprawe, by sie nia poslugiwac wystarczajaco
      szybko.
      Ania
    • iwona281 Re: Nie chce jeść sama! 21.09.04, 23:21
      Nie stresuj się. Mój synek też nie wykazywał zainterewonia samodzielnym
      jedzeniem. Ja nawet z tego się cieszyłam bo ma taki charakter że nie mysli o
      tym co robi. Jak już brał łyzkę do reki to zapominał on iej i jedzenie spadało
      na podłogę. Spokojnie go karmiłam. Sam jadł tylko kanapki pokrojone na
      kosteczki. Do zupy w ogóle go nie dopuszczałam. Dopiero koło drugich urodzin
      zaczęłam dawać mu łyżkę i zaczynał od jedzenia gęstych potraw typu makaron z
      sosem. Miesiąc temu skończył 3 latka i zaczął od września chodzić do
      przedszkola. Panie nie mogo sie nadziwić jak pięknie je - chyba najlepiej ze
      wszystkich - nie rozlewa, ostrożnie i uważnie. Myślę że każde dziecko ma swój
      rytm rozwoju i nie należy go popędzać. JA się cieszę bo nie musiałam sie
      denerwować zabrudzonymi ciuchami i podłogą a wynik i tak pozytywny. Pozdrawiam
      serdecznie.
    • lch74 Re: Nie chce jeść sama! 21.09.04, 23:24
      Podnosisz mnie na duchusmile To ja naprawdę doczekam tego dnia, gdy mój synek zamiast zrzucać jedzenie na podłogę obserwując z zachwytem jego lot i kwitując ten fakt dobitnym "bach", skieruje rączkę do buziwink Bedę codziennie próbować a nóż-widelec załapie o co w tym chodzi i będzie sam pałaszował obiadek, tylko muszę talerzyk przykleić na Kropelkę do blatuwink
      A tak na poważnie... niech córeczka je jak jej wygodnie a łyżeczkę i widelczyk niech ma pod rączką i pokazuj jej często jak się tym posługiwać, w pewnym momencie napewno zaskoczysmile
      Pozdrówkismile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka