Dodaj do ulubionych

dziecisawazne.pl

14.12.15, 16:38
W razie gdyby ktoras miala ochote na tym portalu podyskutowac... Sluchajcie, ciekawa sprawa - zbanowali mnie big_grin usuneli WSZYSTKIE moje posty na ich fanpagu fb i zablokowali mozliwosc komentowania, ich posty nie wyswietlaja mi sie w aktualnosciach. A to wszystko po tym, jak skrytykowalam pomysl szantazowania dziecka, ze jesli w wigilie nie sprobuje tego co rodzice kaza (albo wszystkich potraw, jak to jedna laska okreslila) to nie dostanie prezentow. Nazwalam to przemoca. Slowo honoru - nie bylo tam nic obrazliwego, nie bylam agresywna, nikogo nie obrazalam...ot, okazalo sie, ze moje wypowiedzi sa niezgodne z linia programowa big_grin co ciekawe - za pierwszym razem gdy moj komentarz zniknal zapytalam czemu zostal ocenzurowany. Odpowiedzi sie nie doczekalam - bach! Ban. Taki to otwarty na rodzicow portal. Pomyslalam, ze warto byscie wiedzialy big_grin
Obserwuj wątek
    • babybump Re: dziecisawazne.pl 14.12.15, 16:49
      Ja juz jakis czas temu przestalam ich sledzic, bo po prostu vzdury wypisuja. Pisalam o tym na tym forum, to bylo oburzenie. Naprawde jest tyle fajnych miejsc na fb, a ten portal jest po prostu zenikacy.
      Moge Ci podac nazwy wielu fajnych stron i grup jak chcesz, ale wszystkie sa anglojezyczne.
      • babybump Re: dziecisawazne.pl 14.12.15, 16:50
        Sorki za autokorekte.
      • kjut Re: dziecisawazne.pl 14.12.15, 17:04
        To oczywiscie nie byl jedyny (ani nawet ulubiony) portal, ktory sledze. Tez uwazam, ze wiecej tam bzdur, zabobonow i reklam niz wartosciowych wpisow. Ale raz na ruski rok cos zerknelam, jeszcze rzadzej skomentowalam. Ale zdziwilo mnie mimo wszystko jak z buta traktuja czytelnikow big_grin

A linki chetnie, poprosze. Choc przyznaje, ze "promowane" przez Ciebie RIE mnie nie przekonuje, raczej wole bliskosciowe tematy, blizej mi do Searsow niz do Gerber (o czym zapewne wiesz tongue_out). Chociaz i tam nie wsxystko za calkiem glupie nie uwazzm, staram sie nie zamykac tylko ze wszystkiego cos wyciagnav.

BTW. "Science and evidence based parenting" sledzisz? Polecam smile
        • babybump Re: dziecisawazne.pl 14.12.15, 17:54
          Kolejność przypadkowa (grupy i strony)
          (należę do kilku lokalnych grup np. babywearing, czy babywearing offtopic, to tych nie będę podawać)
          Tutaj zaglądam najczęściej:
          RIE/Mindful Parenting
          Aha Parenting
          Peaceful Parents, Confident Kids
          Janet Lansbury ? Elevating Childcare
          Positive Parenting Solutions
          ScienceofMom
          Pregnant and/or tandem breastfeeders
          Dwujęczność dziecięca
          Raising Bilingual/Multilingual Children
          A bilingual childhood education blog
          Emily Skye (to taki ideał, haha)
          BLW Ideas
          Dr Jack Newman
          Breastfeeding
          Hafija.pl
          Against all Grain
          PaleoOMG
          Wee Bee Dreaming
          A Mighty Girl
          HuffPost Parents
          Scary Mommy

Tak, Scienceand evidence-based parenting znam. Sledzę na Flipboard. Nawet nie wiem czemu nie wrzuciłam na FB.
          • babybump Re: dziecisawazne.pl 14.12.15, 17:55
            Mam jeszcze całą masę właśnie na Flipboard na ipadzie, to później mogę zapodać, jak będę na ipadzie.
          • kiddy Re: dziecisawazne.pl 14.12.15, 22:04
            Babybump, zaciekawiło mnie RIE, ale to, co czytałam było bardzo ogólne. Podpowiesz jakąś lekturę z tego zakresu po polsku? Mam mało czasu w ciągu dnia na czytanie, a po angielsku czytam powoli.
        • tlenek.molibdenu Re: dziecisawazne.pl 15.12.15, 13:15
          Z bliskościowo-naukowych polecam Evolutionary Parenting.
    • koralik37 Re: dziecisawazne.pl 14.12.15, 17:57
      Naprawdę wpadli na pomysł wmuszania w dziecko tradycyjnych potraw wigilijnych? Maku, cukru, grzybów i smażonego karpia? I w dodatku szantażem? Za prezenty? Wow! I jeszcze ich oburzyl rozsądny punkt widzenia? Toż to jakaś paranoja. Bardzo są "profesjonalni" w każdym kontekściebig_grin dobrze wiedziećsmile
      • szonik1 Re: dziecisawazne.pl 14.12.15, 18:23
        To ja w opozycji do dzieci...polecam mataja. Właśnie rodzicielstwo oparte na dowodach naukowych.
        • kjut Re: dziecisawazne.pl 14.12.15, 19:14
          Tak tak! Mataja rzadzi smile

Hafija jest tez calkiem przyzwoita, ale moim zdaniem jej troche sodowka do glowy uderzyla. Od czasu blogu roku drazni mnie okropnie...
          • babybump Re: dziecisawazne.pl 14.12.15, 19:22
            Jeśli podoba Ci się mataja, to na pewno polubisz Scienceofmom/
        • kiddy Re: dziecisawazne.pl 14.12.15, 22:02
          Mataja jest super, odkryłam kilka dni temu, podczytuję, jak tylko mogę.
    • jusiakr Re: dziecisawazne.pl 14.12.15, 19:50
      Ogólnie ten portal mnie denerwuje swoim przefilozofowaniem. Ale zachęcona spojrzałam na te komentarze na fb. Pomysł z wymuszaniem jedzenia pod groźbą odbioru prezentów wydaje mi sie okropny. Jestem za zachęcaniem dzieci do jedzenia, ale zawsze wydawało mi sie, ze w wigilii najważniejsza jest atmosfera i radość. A jak jeszcze w rodzinie są dzieci to juz w ogóle jest fajnie- kombinowanie z Mikołajem itp. A tu tracić czas na przepychanki z dzieckiem, awantury... Że ludziom się chce.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka