Dodaj do ulubionych

sucha skora

10.03.16, 12:03
Synek ma sucha skórę. Na brzuchu ma takie suche zaczerwienione placki, na buzi tez miał ale jak odstawilam mleko i sery to stan buzi sie poprawił.
Dodatkowo luszczy mu się główka - to nie ciemieniucha tylko bardziej jak łupież wygląda.
Macie jakies sposoby jak tego się pozbyć? Synek ma 2,5 mca. Na buzie używałam emolium ale na te zmiany na brzuszku nie pomaga. Krochmal mam wrażenie dodatkowo wysusza mu ta skórę.
Obserwuj wątek
    • murwa.kac Re: sucha skora 10.03.16, 12:26
      olej kokosowy polecam.
      u nas po regularnym smarowaniu wszystkie suchości zniknely i juz nie wrocily.
      • calvi-nai Re: sucha skora 10.03.16, 13:15
        Z olejem kokosowym radze ostrożnie. Wiele osób twierdzi ze wysusza. Ja uwielbiam a dziecko z azs nie toleruje (i nie, nie jest to kwestia alergii na olej).
        Polecam olej z wiesiołka, czarnuszki i konopny. Oraz lniany. Świetnie na suchą skórę działa też masło shea.
        Polecam wizytę u specjalisty celem postawienia diagnozy. Zaczerwienione suche placki mogą świadczyć o azs. Skora podobna do ciemieniuchy moze swiadczyc o łzs. Wazne jest rozpoznanie - skore atopowa natluszczamy (oleje emolienty), z kolei skore z łzs nawilzamy ( nie natluszczamy). Warto wcześniej interweniować bo jak się cholerstwo zaogni to do leczenia trzeba często włączyć steryd.
        • calvi-nai Re: sucha skora 10.03.16, 13:18
          I oleje koniecznie do kąpieli, wcielamy zawsze w skórę mokra.
    • rulsanka Re: sucha skora 10.03.16, 13:47
      Zmień proszek do prania i kosmetyk do mycia ciała.
    • ani-a1987 Re: sucha skora 10.03.16, 16:49
      u nas było tak samo z głową, dodatkowo za uszami miał takie suche.... głowę przestaliśmy smarować, tylko emolient do kąpieli i wyczesywaliśmy, zeszło...., ale teraz ma 6 m-cy i porobiło mu się na twarzy i szyi i brzuchu no i niby to alergia tylko nie bardzo wiadomo na co...smile
    • antosia1993 Re: sucha skora 10.03.16, 19:10
      A jakieś oliwki natłuszczające skórę?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka