Dodaj do ulubionych

Półroczniak staje

15.04.16, 20:17
No ja nie wiem co poczac.
Syn (6 miesiecy) jakis czas temu zaczal przybierac pozycje czworacza a od kilku dni wspina sie po mnie kiedy siedze z nim na dywanie i staje na nogi chwiejac sie na wszystkie strony. Ja mu nie pomagam, nie podciagam on sam wlasna sila staje.
Nie siedzi jeszcze, nie raczkuje, pelza za to jak szalony. Ale to jego stawanie mnie niepokoi. Probuje odwracac uwage ale od kiedy zorientowal sie, ze TAK SIE DA nie idzie go zajac czyms innym. Potrafi przepelzac pol pokoju zeby podjac probe wspinaczki po nogach, jak mnie nie ma molestuje corke (3 lata). To jego "stanie" jest bardzo niestabilne, chwiejne. Wydaje mi sie, ze na to za wczesnie ale co mam zrobic. Dzisiaj probowal wspinac sie po rozlozonej suszarce ale byla zbyt gietka. Odlozony na podloge od razu obiera kierunek - matka a kiedy probuje sie oddalic, zeby zajal sie zabawkami zaczynaja sie jeki.
Co myslicie?
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: Półroczniak staje 15.04.16, 21:41
      Mój syn pełzał nieporadnie, a następnie stawał w łóżeczku turystycznym w okolicy 9 miesiąca. Żadnego siedzenia, siadania czy raczkowania wcześniej. Nie wydaje mi się, żeby powinno Cię to niepokoić. Widocznie jest silny.
    • betka1984 Re: Półroczniak staje 15.04.16, 22:59
      Mój syn też zaczął w tym wieku stawać, tylko że on najpierw raczkowal, potem stawał. Na 7 miesięcy chodził przy meblach. Fizjoterapeuta powiedział żeby nie zachęcać, ale jak sam to robi to znaczy, że jest gotowy. U mnie dodatkowo syn był ciężki, ważył wtedy 11 kg i bałam się o kręgosłup. Ale jest ok, nic złego z tego wczesnego chodzenia nie wynikneło. Zostawilabym.
    • illegal.alien Re: Półroczniak staje 16.04.16, 08:52
      Oboje moich dzieci w tym wieku popierdzielalo przy meblach - nic im nie brakuje, kręgosłupy ok wink
      Zawsze wychodziłam z założenia, ze jak dzieciak sam na cos wpadł, to wielkiej krzywdy sobie nie zrobi smile
    • melancho_lia Re: Półroczniak staje 16.04.16, 09:37
      No ale co, zabronisz mu?
      Jak wstaje to widac gotowy. Asekuruj odpowiednio i tyle.
    • giba116 Re: Półroczniak staje 16.04.16, 21:02
      No troche mi lepiej. Przyklady z zycia mnie uspokajaja smile zatem wrzucam na luuuuz.
    • san_vito Re: Półroczniak staje 17.04.16, 23:40
      Nie jest niepokojace, ze wstaje. Niepokojace jest, ze nie raczkuje. Jezeli ominie raczkowanie moze miec potem problemy np w szkole
      • marcik844 Re: Półroczniak staje 18.04.16, 03:09
        Taaaa, moja córka 7l nie raczkowala. Wzorowa uczennica
        Syn 9.5m,jak mial 6m nie przekrecal sie. Teraz dopiero siada,pełza, staje przy meblach,chodzi za stolkiem. Ale nie raczkuje!
        Ale ze niby jakie problemy np. w szkole???
        A może też mieć problemy np. nie w szkole!!
      • melancho_lia Re: Półroczniak staje 18.04.16, 06:14
        Nie musi raczkować, pełzanie daje takie same efekty- dziecko także wykonuje ruchy naprzemienne.
      • giba116 Re: Półroczniak staje 18.04.16, 08:03
        Nie no bez przesady. On ma DOPIERO 6 miesięcy. Ma jeszcze czas na raczkowanie. Zreszta, jesli nawet mialby ominac ten etap to co mialabym zrobic, zmusic go do czworakowania? smile Ja sama nie raczkowalam. Zapewniam, ze nie mialam wiekszych problemow w szkole, na studiach i aktualnie w pracy smile
      • kora.bez.loginu Re: Półroczniak staje 18.04.16, 13:58
        mój nieraczkujący-a-szybko-chodzący-siostrzeniec właśnie został laureatem olimpiady chemicznej smile nie ma co straszyć e-matek na zapas, czyż nie? giba widzę ma dystans, ale jak któraś bardziej spanikowana poczyta takie wątki?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka