03.06.16, 19:49
Czy możecie polecić jakiś leżaczek-bujaczek? W rozsądnej cenie (do 350zł).
Obserwuj wątek
    • an84na Re: bujaczek 03.06.16, 20:53
      A one się czymś różnią?
      • buglady Re: bujaczek 03.06.16, 21:27
        No jasne-ceną, jedne są składane, jedne chyba do 9kg a inne do 18, z regulowaną wysokością itd. Nie mam żadnego doswiadczenia więc wolałabym coś sprawdzonego.
        • an84na Re: bujaczek 04.06.16, 11:49
          ja miałam taki zwykły za kilkadziesiąt złotych. Nie widzę sensu do 18 kilo, przecież zanim dziecko osiągnie te 9 kg już przeważnie się do leżaczka nie nadaje, bo się odwraca albo siada. No chyba że wyjątkowo duże lub niechętne akrobacjom wink
          W każdym razie zakup leżaczka uważam za słuszny (dziecko sobie spokojnie leżało oglądając świat, był nawet moment że tam zasypiał), ale nie inwestowałabym w niego trzech stów. Dziecko leży w nim krótko (góra godzina dziennie i szybko wyrasta) i inne funkcje poza leżeniem i kiwaniem się są doskonale zbędne.

No chyba że zamierzasz w nim karmić, to bym sprawdziła czy da się regulować oparcie, żeby nie było na płasko. Ale to też każdy ma, mój niskobudżetowy też.
          • buglady Re: bujaczek 04.06.16, 11:55
            Dzięki, no właśnie też wydaje mi się, że nie warto na niego dużo wydawać. Ja będę całe dnie sama z niemowlakiem i czytałam, że leżaczek może być pomocny gdy muszę np. coś ugotować czy iść do łazienki. Co do 18 kilo to ktoś pisał, że takie bujaczki są stabilniejsze i stąd to pytanie.
            A co sądzisz o czymś takim:
            www.tinylove.com.pl/index.php?p3571,wielofunkcyjny-lezaczek-bujaczek-lozeczko-3w1-do-18kg-czerwony
            • lidek0 Re: bujaczek 04.06.16, 18:53
              A jak musisz coś ugotować czy iść do łazienki to dziecko na macie nie może leżeć lub w łóżeczku /gdzie jest najbezpieczniejsze/?
              • ela.dzi Re: bujaczek 04.06.16, 19:37
                Jak ma się dziecko, które wyje, gdy nie ma opiekuna w pobliżu, to leżaczek jest jedynym wyjściem.

Buglady, jest tego sporo. Ja mam leżaczek Fischer Price, który kosztował chyba połowę zakładanej przez Ciebie kwoty. Bardzo podobny do tego : allegro.pl/fisher-price-lezaczek-bujaczek-fotelik-3w1-do-18kg-i6226444540.html. Za 350 zł współpracownicy kupili mojemu starszemu dziecku samobujającą się huśtawkę Bright Starts : allegro.pl/bright-starts-hustawka-hybrydowa-nowosc-i6009320710.html. Młodszy syn bardzo ją lubi, starszy mniej chętnie z niej korzystał.
              • buglady Re: bujaczek 04.06.16, 20:13
                Lidek rozumiem, że jesteś przeciwna leżaczkowi ale ja nie i pytam o poradę w sprawie wyboru a nie czy kupić czy niesmile.
                • lidek0 Re: bujaczek 05.06.16, 13:37
                  "pytam o poradę w sprawie wyboru " poważnie? To chyba nie doczytałaś mojego wpisu gdzie podałam link do allegro z bujaczkami/leżaczkami - do wyboru do koloru
              • an84na Re: bujaczek 04.06.16, 20:15
                Dziecko może leżeć na macie, ale ona chce je położyć w leżaczku. To nie jest wątek "czy kupić lezaczek" tylko "jaki leżaczek kupić". Ja tam rozumiem bo moje samo nie chciało leżeć na macie, a że czasami musiałam zrobić coś innego niż ruszanie grzechotką, to młody lądował m.in. w leżaczku gdzie miał dobry punkt obserwacyjny i mógł się bujać swoim własnym wierzganiem.

Mąż też używał w siłowni, gdzie dziecka nie dało się położyć na ziemi, a młody lubił obserwować ćwiczenia.
                • babybump Re: bujaczek 04.06.16, 21:55
                  ale dziecku nie trzeba ruszac grzechotka
                  Nie trzeba tez wkladsc donlezaczkow
                  Wystarczy podliga, dywsm lub mata piankowa
                  Jak idziesz do lazienki to odkladasz na podlige w miejscu bezpiecznym dla dziecka

Jesli juz koniecznie upierasz sie aby cos takiego jupic to najlepiej hystawke ktora sama husta. Przyda sie w poczatkowych tygodniach jak dziecko spac nie bedzie chcialo
                  • babybump Re: bujaczek 04.06.16, 21:56
                    Mamaroo 4 moms
                  • an84na Re: bujaczek 05.06.16, 04:00
                    Dziecka nie trzeba wkładać d huśtawki, wystarczy położyć w leżaczku big_grin
            • skat_0 Re: bujaczek 05.06.16, 23:05
              mam ten sam, młody ma 10 miesiecy i juz nie korzystamy, bo sie wychylal do przodu, a pasy tylko biodrowe i balam się ze wypadnie. ale od urodzenia w pozycji na plasko w dzien spal nw im lepiej, niz w lozeczku czy gondoli.
              • skat_0 Re: bujaczek 05.06.16, 23:07
                ten ktory zalinkowala autorka watku tiny love 3 w 1 ??
            • matkawyrodna Re: bujaczek 05.06.16, 23:22
              Ja mam ten TLove, u mnie się nadal sprawdza a dzieciaczka mam 4,5m -7kg i drugiego 4-latka. Jak był noworodkiem to w nim spał przez dzień, teraz służy mi bardziej do chwilowego odkładania np. jak ide do kuchni, żeby mieć go na oku, teraz już więcej czasu spędza na podłodze. Płozy są rozkładanie także pozycje w której i kiedy dziecko będzie leżało dostosujesz sama i na pewno bezpiecznie układa się jego kręgosłupek, z pozycji prawie siedzącej nie korzystam. Jest bezpieczny. I porównałabym go do gondoli od wózka na płozach a ślimak zawieszka to hit big_grin I wystawiam sobie w leżaczku małego na balkon :p Ja osobiście gorąco polecam, będziesz zadowolona.
              • matkawyrodna Re: bujaczek 05.06.16, 23:24
                i potwierdzam, kup używany jak masz okazje.
                • jaki.login Re: bujaczek 08.06.16, 20:28
                  Rowniez polecam tiny love. Tak jak napisala matkawyrodna (?wink), na poczatku to jest taka kolyska (gondolka z plozami, buja sie przod-tyl, nie na boki) z opcja wibracji. Mlody tak wierzgal ze sam sie potrafil rozbujac, wszedzie mozna wziac ze soba (uprzedzam ze po schodach juz slabo), generalnie na poczatku u nas bylo wierzganie albo spaniewink. Potem jak zaczelismy rozszerzac diete to super sie sprawdzil jako fotelik do karmienia w pozycji pollezacej (na poczatku 8 miesiaca przesiedlismy sie do krzeselka).

Bardzo polecam.
    • lidek0 Re: bujaczek 04.06.16, 07:45
      Dużo lepsza z punktu rozwoju dziecka jest mata edukacyjna, bujaczki rozleniwiają. A w cenie 350 pln poszukaj w internecie czy na allegro allegro.pl/listing/listing.php?bmatch=s0-bab-1-4-0510&search_scope=&string=le%C5%BCaczek, to spora kwota, masz w czym wybierać.
      • emka_uk Re: bujaczek 10.06.16, 21:40
        No tak- pod warunkiem, ze ktoś w nim trzyma dziecko cały dzień.
        Bez przesady z tym "rozleniwianiem" jak się dziecko wsadzi do bujaczka raz na jakiś czas bo człowiek musi coś zrobić albo do kibelka skoczyć.
        Moi mieli- obydwoje- syn zaczął chodzić sam jak miał 9 miesięcy, a córka 10 - jakoś ich nie rozleniwił.
        • lili.80 Re: bujaczek 11.06.16, 22:19
          Może to Matkę rozleniwia :-p

emka_uk napisała:

> No tak- pod warunkiem, ze ktoś w nim trzyma dziecko cały dzień.
          > Bez przesady z tym "rozleniwianiem" jak się dziecko wsadzi do bujaczka raz na j
          > akiś czas bo człowiek musi coś zrobić albo do kibelka skoczyć.
          > Moi mieli- obydwoje- syn zaczął chodzić sam jak miał 9 miesięcy, a córka 10 - j
          > akoś ich nie rozleniwił.
    • kjut Re: bujaczek 04.06.16, 21:04
      A ja powiem z innego punktu widzenia: kup uzywany wink to naprawde sa rzeczy,z ktorych dziecie szybko wyrasta, trudno to zuzyc, a uzywane sa sporo tansze smile
      • ela.dzi Re: bujaczek 04.06.16, 21:22
        To jest najlepsza rada, tylko warto też wiedzieć czego szukać smile Ja ostatnio kupiłam za grosze używaną matę, żeby nie musieć wozić do dziadków.
        • kjut Re: bujaczek 04.06.16, 21:36
          Ja tam na markach sie nie znam. Za pierwszym razem przejrzalam allegro pod tym katem i zobaczylam co mi sie podoba w okreslonym budzecie, za drugim razem znalazlam lezaczek na wystawie charity shopu, stwierdzilam, ze mi pasuje, wiec kupilam (swoja droga chicco w idealnym stanie za 5 funtow - to jest deal tongue_out) big_grin
    • marellakarola Re: bujaczek 05.06.16, 10:02
      Najlepszy wg mnie jest tiny love 3w1.Ma opcje leżaczek na plasko gdzie dziecko może spać i bujaczek do siedzenia w 3 różnych pozycjach. Stabilny. Moja córeczka spokojna, długo lubiła siedzieć w nim, gdzieś przez pół roku uzywalismy. Mam kolor szary, pasował do salonu, ładniejszy niż te kolorowe różowe z motywem Disney smile
      • kiddy Re: bujaczek 06.06.16, 16:23
        Też mogę go polecić. Żałuję, że kupiliśmy go tak późno, synek miał 3 miesiące. Bardzo mi się przydał, bo mogłam zabrać dziecko ze sobą do łazienki, położyć w kuchni, mały w nim sypiał. Świetna jest opcja rozkładania bujaka na płasko. Małe leży w nim jak w łóżeczku.
        • buglady Re: bujaczek 06.06.16, 18:05
          Tylko że on sam nie buja? Już prawie jestem na niego zdecydowana tylko martwię się, że nie ma w nim opcji wibracji/ bujania.
          • marellakarola Re: bujaczek 06.06.16, 18:35
            Wibruje. Nie buja.
    • kakulig Re: bujaczek 05.06.16, 10:07
      Polecam gorąco leżaczek. Ja kupiłam używany na allegro Fisher Price za mniej niż 100zł. Poszycie wyprałam w wysokiej temp. więc zasady higieny zachowane. Leżaczek okazał się wybawieniem przez pierwsze 3 miesiące. Nasz ma wibracje i synuś momentalnie się uspokajał gdy go do niego włożyliśmy- a miał kolki!! Przez pierwsze tygodnie wystarczyły tylko wibracje. Później gdy już zaczął interesować się otoczeniem patrzył na grzechotki i światełka na pałąku. Dodatkowo włoączaliśmy mu czasem muzykę. Nam bujaczek uratował życiesmile Synuś ma dziś 7 miesięcy i bujaczek zawędrował jakiś czas temu do młodszego kuzyna. Sostra jest mega zadowolona. Też mówi, że gdyby nie bujak byłoby ciężko. Według mnie podstawa to wibracje w bujaku. Bujak bez wibracji nie różni się zbytnio od fotelika samochodowego, w którym zresztą moje dziecko ostatnio dosyć często przesiadujesmile
      Polecam naprawdę ale tylko z wibracjami, inaczej bezsensusmile Mam nadzeję że pomogłam
      • rosynanta Re: bujaczek 31.05.17, 09:47
        kakulig napisała:

> Bujak bez wibracji nie różni się zbytnio od fotelika samochodowe
        > go, w którym zresztą moje dziecko ostatnio dosyć często przesiadujesmile

Ciekawa jestem, czemu nie wymontowujemy foteli z samochodu, żeby na nich siedzieć w domu zamiast na kanapie... Taka oszczędność by była... tongue_out
    • qtiq Re: bujaczek 08.06.16, 08:17
      Ja też polecam Tiny Love - rozkłada się do zupełnego poziomu, więc nadaje się do spania, a przy tym jest super wyważony - buja się przy dotknięciu palcem. smile
    • kattarynnka Re: bujaczek 08.06.16, 18:33
      Ja gdybym teraz miała kupować leżaczek to dołożyłabym trochę i kupiłabym krzesełko wielofunkcyjne Polly z Chicco. Moja siostrzenica ma coś takiego i jest to super sprawa. Po pierwsze, jeden grat robi za leżaczek a potem krzesełko do karmienia od maleńkości do pewnie trzech lat, więc nie trzeba gromadzić (i omijać slalomem) kilku osobnych mebli. Po drugie, jest mega wygodne: ma regulowaną wysokość i łatwo ściągane pokrycie, składa się, ma kółka. I jeszcze można je jakoś tam używać jako nakładkę na krzesło do karmienia poza domem. Co prawda nie wibruje, ale ja jakoś nie jestem fanem wibracji, może dlatego, że moje dzieci nie miały kolek.
    • lidek0 Re: bujaczek 30.05.17, 06:44
      Przestań spamować sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka