onlymmartini 04.02.15, 11:08 sSynek szybko zasypia na bujaczku fisher price z włączonym wibracji. Czy pozwalać mu spać przez np . dwie godziny na leżaczku czy to raczej niewskazane dla krkręgosłupa - na leżaczki nie leży na płasko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
angeika89 Re: bujaczek lezaczek 04.02.15, 11:59 Też mamy taki bujaczek i jak mi zaśnie to go przenoszę do łóżeczka bo myślę że tam mu będzie wygodniej.Moim zdaniem taka pozycja nie jest dość wskazana do spania dla maluszka... Odpowiedz Link Zgłoś
jak-kania-dzdzu Re: bujaczek lezaczek 04.02.15, 11:58 Twoje dziecko ma coś 2 miesiące, tak? To moim zdaniem 2h na bujaczku to zdecydowanie za dużo, no i czy te wibracje są cały czas włączone przez te 2h snu dziecka? A w wózku nie zaśnie? Jak mój syn miał 2-3 miesiące to oprócz spacerów na dzienne drzemki często usypiałam go w wózku w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
onlymmartini Re: bujaczek lezaczek 04.02.15, 14:15 Tak, ma skończone 8 tyg.wibracje nie da ciągle włączone. Czyli przenosić do wózka. Odpowiedz Link Zgłoś
jak-kania-dzdzu Re: bujaczek lezaczek 04.02.15, 16:29 Przenoś gdzie tam wolisz, do łóżka, wózka, łóżeczka, chusty, byle nie spał tyle czasu w tym bujaczku. W ogóle takie bujaczki-leżaczki im rzadziej stosowane tym lepiej. Ja mojego syna wkładałam okazjonalnie jak byłam sama w domu i brałam prysznic, a wkładać go zaczęłam gdzieś dopiero po 3 miesiącu jak już trzymał główkę mocno i stabilnie. Odpowiedz Link Zgłoś
eemcia82 Re: bujaczek lezaczek 04.02.15, 12:05 jesli twoje malenstwo ma tylko 2 miesiące to - jak dziecko uśnie po prostu przełóż je do łóżeczka Odpowiedz Link Zgłoś
paulina8989 Re: bujaczek lezaczek 04.02.15, 12:56 ja przekladalam zawsze do lozeczka Odpowiedz Link Zgłoś
bieniewicka Re: bujaczek lezaczek 07.02.15, 18:58 Ja jestem przeciwniczka takich urządzeń z wibracjami. Nie wiemy jak to wpływa na tak niedojrzały układ nerwowy. Odpowiedz Link Zgłoś
lidek0 Re: bujaczek lezaczek 07.02.15, 19:36 oduczyłabym zasypiania w takim miejscu, najlepiej niech zasypia w łóżeczku , potem mogą być problemy z zasypianiem jak wyrośnie z bujaczka, nie miałam niczego takiego, mały lądował w łóżeczku jak była potrzeba, zawsze to zdrowiej Odpowiedz Link Zgłoś
eemcia82 Re: bujaczek lezaczek 07.02.15, 19:50 Etam przyzwyczaji sie.. nasz syn jak do ok 6 miesiaca zasypial tylko w nosidelku samochodowym... tez martwilismy sie co bedzie dalej... wiadomo ciezar ale i to jak wyrosnie z niego itd itd. Az nagle sam z siebie zaczol usypiac na rekach, w bujaku, w wozku a teraz sam na lozku. Wiec jesli to "dziala" na sen u twojego szkraba nie rezygnuj a po prostu jak tylko usnie przenos do lozeczka. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: bujaczek lezaczek 07.02.15, 19:57 To zależy od tego pod jakim kątem jest oparcie. Ja z tej samej firmy miałam taki leżaczek, że był prawie w pozycji leżącej i córka w nim spała bo: nie dało jej się przenieść w pewnym okresie do kołyski bez wybudzenia i ryku i nie lubiła spać na płasko. Żyje mała, ma się dobrze, rozwój ruchowy super, pokrzywiona nie jest Bez przesady z tym spaniem na płasko- poczytaj jak są ukształtowane krzywizny kręgosłupa na tym etapie rozwoju dziecka i wyciągnij wnioski. Takie małe ale....jak dzieci są płaczliwe i polecane jest na forum noszenie dziecka w chuście nawet jak śpi to jest ok- jak już leżaczek z lekkim nachyleniem to jest beee...... Odpowiedz Link Zgłoś
jak-kania-dzdzu Re: bujaczek lezaczek 08.02.15, 09:40 Boo-boo <Takie małe ale....jak dzieci są płaczliwe i polecane jest na forum noszenie dziecka w chuście nawet jak śpi to jest ok- jak już leżaczek z lekkim nachyleniem to jest beee.....> Boo-boo, tak chusta jest dla niemowląt, dla noworodków, baaa nawet dla wcześniaków. Dzieci w chustach noszono do zawsze, wózki, leżaczki itepe to wynalazki XX wieku, nawet wcześniaki w szpitalach kanguruje się w chustach właśnie. Jest 'drobna' różnica pomiędzy DOBRZE zawiązaną chustą, która pozwala niemowlęciu na przyjęcie prawidłowej dla jego wieku postawy ciała, a bujaczkiem, w którym dziecko leży bezwładnie, nie ma podtrzymywanego kręgosłupa w żaden sposób, tylko wygina się zależnie od ułożenia bujaczka. dobry art na ten temat, pediatria.mp.pl/lista/show.html?id=67184 + wypowiedź Pawła Zawitkowskiego o bujaczkach forum.gazeta.pl/forum/w,1017,71503569,71614408,Re_od_kiedy_lezaczek_bujaczek_.html?wv.x=1 Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: bujaczek lezaczek 08.02.15, 13:39 A ja śmiem twierdzić inaczej. Chustę trzeba potrafić dobrze zawiązać i mało która potrafi to dobrze zrobić- widzę te zachustowane dzieci na ulicy w PL to masakra w 90 %. "w który > m dziecko leży bezwładnie, nie ma podtrzymywanego kręgosłupa w żaden sposób, ty > lko wygina się zależnie od ułożenia bujaczka. " Tia...pewnie kręgosłup wisi w powietrzu...nie bredź. Nikt nie pisze tu o bujaczku gdzie kąt nachylenia oparcia jest półsiedzący i taki maluch leży na boki powyginany. Odpowiedz Link Zgłoś
jak-kania-dzdzu Re: bujaczek lezaczek 08.02.15, 14:36 Zawitkowsi też bredzi, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
mistgirl Re: bujaczek lezaczek 07.02.15, 22:27 Hej, moim zdaniem wszystko jest dla ludzi, tylko z umiarem. Czytałam gdzieś, że dziecko nie powinno leżeć w bujaczkach/huśtawkach dłużej niż 2 h dziennie i nie bez przerwy. Dziecko najlepiej rozwija się leżąc na brzuchu/plecach, a bujaczek nie tyle szkodzi, co nie pozwala dziecku kształtować prawidłowej postawy - dziecko nie ćwiczy i rozleniwia się. Moja córka siedzi w bujaczku jak najrzadziej - jak się kąpię lub jem obiad - ale czasami zdarza się jej w nim usnąć i pozwalam na max godzinę bez przerwy. Córka kuzynki siedziała w bujaczku non stop i w wieku 7mcy nie potrafiła się obracać, więc przesada może być bardzo szkodliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: bujaczek lezaczek 08.02.15, 13:42 "Córka kuzynki siedziała w bujaczku non stop i w wieku 7mcy nie potrafiła się obracać, więc przesada może być bardzo szkodliwa" A teraz udowodnij związek między jednym,a drugim Mój syn w bujaczku wprawdzie nie spał bo nie lubił, ale córka już tak- w wieku 10 miesięcy sama chodziła. I jak to się ma do twojej teorii ? Odpowiedz Link Zgłoś
bieniewicka Re: bujaczek lezaczek 08.02.15, 13:54 No ale boo boo czy to oznacza ze Twoje dziecko spędzało w bujaczku caaaaałe booooooże dniiiiii? Po czym nagle wzięło i wstało w tym 10m i poszło? Czy może jednak spędzało trochę czasu na podłodze na ten przykład? Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: bujaczek lezaczek 08.02.15, 17:58 A gdzie ja tak napisałam ? Gdzie tak napisała autorka wątku, że jej dziecko spędza całe dnie w bujaczku ? Rozpatrujemy chyba przypadek dwugodzinnego snu w bujaczku. Odpowiedz Link Zgłoś
babybump Re: bujaczek lezaczek 08.02.15, 18:13 1. W takim bujaczku (jak i wyżej wspomnianym foteliku samochodowym) dzieci nie powinny spać, bo pozycja, w której jest dziecko (główka przechylona w dół) może zamknąć drogi oddechowe. Tutaj małe ostrzeżenie: smag31.com/warning-parents-baby-girl-dies-sleeping-car-seat-2/ Urządzenia te są do chwilowego 'bujania' (a nie spania!), a fotelik samochodowy do jazdy samochodem. 2. Za jakiś czas będziesz pisała post o płaskiej główce dziecka (zobacz post poniżej na tym forum). Trzymanie dziecka w takim bujaczku dłużej niż 2 godziny dziennie przyczynia się do rozwoju płaskiej głowy. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: bujaczek lezaczek 09.02.15, 08:48 O ile z pierwszym punktem się zgodzę to z drugim już nie. Poszperaj na forum i zobacz ile jest postów o "płaskiej główce" dzieci śpiących w łóżeczkach, kołyskach. To nie jest kwestia tego gdzie dziecko śpi i nie zdarza się w przypadku dzieci śpiących w bujaczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
bieniewicka Re: bujaczek lezaczek 08.02.15, 20:19 Chodziło mi o to że nie widziałaś związku: "Córka kuzynki siedziała w bujaczku non stop i w wieku 7mcy nie potrafiła się obracać, więc przesada może być bardzo szkodliwa" A teraz udowodnij związek między jednym,a drugim Ja też jestem zdania że wszystko "z głową" i w granicach rozsądku. Ale jeśli dziecko spędza całe dnie w bujaczku to dla mnie jest to przepis na problemy i raczej nie potrzebuje dalszych dowodów. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: bujaczek lezaczek 09.02.15, 08:52 Związku to nie zobaczyłaś ale ty. Wątek jest odnośnie dwugodzinnego snu dziecka- a nie przebywania w bujaczku cały dzień. I o to autorka wątku pyta- czy dziecko może spać 2 godziny w bujaczku, a nie czy może w nim siedzieć non-stop. Więc tego się trzymamy, a nie wyskakujemy ze scenariuszem co się stanie jak dziecko siedzi w bujaczku cały dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
mistgirl Re: bujaczek lezaczek 09.02.15, 15:16 Oczywiście nie jestem w stanie udowodnić tej tezy na 100% - ale kuzynka, po konsultacji z pediatrą, tak to wytłumaczyła, Mała jest zdrowym dzieckiem, żadnych problemów neurologicznych czy ortopedycznych, a po kilku tygodniach swobodnego leżenia na płaskiej, twardej powierzchni wszystko nadrobiła, więc - z dużym prawdopodobieństwem - to właśnie leżaczek, w którym leżała naprawdę długo - zawinił. Autorka wątku pyta o 2h, ale na jej miejscu wolałabym mieć szersze spektrum, bo to przecież nie zaszkodzi. Bujaczek jest kuszący, bo daje mamie dużo swobody, a dziecko go lubi, więc z tych 2h łatwo mogą się zrobić 3,5 itd., a na to już należy - przynajmniej moim zdaniem - uważać. Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: bujaczek lezaczek 09.02.15, 17:19 Uwielbiam takie dopisywane historie do głównego tematu...... Odpowiedz Link Zgłoś
volke_86 Re: bujaczek lezaczek 09.02.15, 17:22 Jest taki bujaczek tiny love,ktory rozklada sie na plasko.moj syn nigdy nie zasypial w bujaku ale czasem go tam wlasnie odkladalam jak byl maly (w opcji na plasko wlasnie),bo lubil bujanie.opcji wibracji nie zostawialam na dluzej wlaczonej.bujaczek ten tani nie jest,ale generalnie polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
nowamama2 Re: bujaczek lezaczek 10.02.15, 16:03 zdecydowanie przenoś !!!w ogole ja jestem sceptycznie nastawiona do bujaczków. Co widze dzieci w bujaczkach to zawsze jakosdziwnie leżą... Odpowiedz Link Zgłoś