Dodaj do ulubionych

bujaczek lezaczek

04.02.15, 11:08
sSynek szybko zasypia na bujaczku fisher price z włączonym wibracji. Czy pozwalać mu spać przez np . dwie godziny na leżaczku czy to raczej niewskazane dla krkręgosłupa - na leżaczki nie leży na płasko.
Obserwuj wątek
    • eemcia82 Re: bujaczek lezaczek 04.02.15, 11:37
      a ile synek ma ?
      • angeika89 Re: bujaczek lezaczek 04.02.15, 11:59
        Też mamy taki bujaczek i jak mi zaśnie to go przenoszę do łóżeczka bo myślę że tam mu będzie wygodniej.Moim zdaniem taka pozycja nie jest dość wskazana do spania dla maluszka...
    • jak-kania-dzdzu Re: bujaczek lezaczek 04.02.15, 11:58
      Twoje dziecko ma coś 2 miesiące, tak? To moim zdaniem 2h na bujaczku to zdecydowanie za dużo, no i czy te wibracje są cały czas włączone przez te 2h snu dziecka? A w wózku nie zaśnie? Jak mój syn miał 2-3 miesiące to oprócz spacerów na dzienne drzemki często usypiałam go w wózku w domu.
      • onlymmartini Re: bujaczek lezaczek 04.02.15, 14:15
        Tak, ma skończone 8 tyg.wibracje nie da ciągle włączone. Czyli przenosić do wózka.
        • ewelina.90 Re: bujaczek lezaczek 04.02.15, 14:29
          Przenosić do łóżka nie wózka.
        • jak-kania-dzdzu Re: bujaczek lezaczek 04.02.15, 16:29
          Przenoś gdzie tam wolisz, do łóżka, wózka, łóżeczka, chusty, byle nie spał tyle czasu w tym bujaczku. W ogóle takie bujaczki-leżaczki im rzadziej stosowane tym lepiej. Ja mojego syna wkładałam okazjonalnie jak byłam sama w domu i brałam prysznic, a wkładać go zaczęłam gdzieś dopiero po 3 miesiącu jak już trzymał główkę mocno i stabilnie.
    • eemcia82 Re: bujaczek lezaczek 04.02.15, 12:05
      jesli twoje malenstwo ma tylko 2 miesiące to - jak dziecko uśnie po prostu przełóż je do łóżeczka
    • paulina8989 Re: bujaczek lezaczek 04.02.15, 12:56
      ja przekladalam zawsze do lozeczkasmile
      • bieniewicka Re: bujaczek lezaczek 07.02.15, 18:58
        Ja jestem przeciwniczka takich urządzeń z wibracjami. Nie wiemy jak to wpływa na tak niedojrzały układ nerwowy.
    • lidek0 Re: bujaczek lezaczek 07.02.15, 19:36
      oduczyłabym zasypiania w takim miejscu, najlepiej niech zasypia w łóżeczku , potem mogą być problemy z zasypianiem jak wyrośnie z bujaczka, nie miałam niczego takiego, mały lądował w łóżeczku jak była potrzeba, zawsze to zdrowiej
      • eemcia82 Re: bujaczek lezaczek 07.02.15, 19:50
        Etam przyzwyczaji sie.. nasz syn jak do ok 6 miesiaca zasypial tylko w nosidelku samochodowym... tez martwilismy sie co bedzie dalej... wiadomo ciezar ale i to jak wyrosnie z niego itd itd. Az nagle sam z siebie zaczol usypiac na rekach, w bujaku, w wozku a teraz sam na lozku.
        Wiec jesli to "dziala" na sen u twojego szkraba nie rezygnuj a po prostu jak tylko usnie przenos do lozeczka.
    • boo-boo Re: bujaczek lezaczek 07.02.15, 19:57
      To zależy od tego pod jakim kątem jest oparcie. Ja z tej samej firmy miałam taki leżaczek, że był prawie w pozycji leżącej i córka w nim spała bo: nie dało jej się przenieść w pewnym okresie do kołyski bez wybudzenia i ryku i nie lubiła spać na płasko. Żyje mała, ma się dobrze, rozwój ruchowy super, pokrzywiona nie jest wink
      Bez przesady z tym spaniem na płasko- poczytaj jak są ukształtowane krzywizny kręgosłupa na tym etapie rozwoju dziecka i wyciągnij wnioski.
      Takie małe ale....jak dzieci są płaczliwe i polecane jest na forum noszenie dziecka w chuście nawet jak śpi to jest ok- jak już leżaczek z lekkim nachyleniem to jest beee......
      • jak-kania-dzdzu Re: bujaczek lezaczek 08.02.15, 09:40
        Boo-boo
        <Takie małe ale....jak dzieci są płaczliwe i polecane jest na forum noszenie dziecka w chuście nawet jak śpi to jest ok- jak już leżaczek z lekkim nachyleniem to jest beee.....>

Boo-boo, tak chusta jest dla niemowląt, dla noworodków, baaa nawet dla wcześniaków. Dzieci w chustach noszono do zawsze, wózki, leżaczki itepe to wynalazki XX wieku, nawet wcześniaki w szpitalach kanguruje się w chustach właśnie.
        Jest 'drobna' różnica pomiędzy DOBRZE zawiązaną chustą, która pozwala niemowlęciu na przyjęcie prawidłowej dla jego wieku postawy ciała, a bujaczkiem, w którym dziecko leży bezwładnie, nie ma podtrzymywanego kręgosłupa w żaden sposób, tylko wygina się zależnie od ułożenia bujaczka.

dobry art na ten temat,
        pediatria.mp.pl/lista/show.html?id=67184

+ wypowiedź Pawła Zawitkowskiego o bujaczkach
        forum.gazeta.pl/forum/w,1017,71503569,71614408,Re_od_kiedy_lezaczek_bujaczek_.html?wv.x=1
        • boo-boo Re: bujaczek lezaczek 08.02.15, 13:39
          A ja śmiem twierdzić inaczej.
          Chustę trzeba potrafić dobrze zawiązać i mało która potrafi to dobrze zrobić- widzę te zachustowane dzieci na ulicy w PL to masakra w 90 %.

"w który
          > m dziecko leży bezwładnie, nie ma podtrzymywanego kręgosłupa w żaden sposób, ty
          > lko wygina się zależnie od ułożenia bujaczka. "

Tia...pewnie kręgosłup wisi w powietrzu...nie bredź. Nikt nie pisze tu o bujaczku gdzie kąt nachylenia oparcia jest półsiedzący i taki maluch leży na boki powyginany.
          • jak-kania-dzdzu Re: bujaczek lezaczek 08.02.15, 14:36
            Zawitkowsi też bredzi, prawda? big_grin
            • boo-boo Re: bujaczek lezaczek 08.02.15, 17:56
              ???
    • mistgirl Re: bujaczek lezaczek 07.02.15, 22:27
      Hej, moim zdaniem wszystko jest dla ludzi, tylko z umiarem. Czytałam gdzieś, że dziecko nie powinno leżeć w bujaczkach/huśtawkach dłużej niż 2 h dziennie i nie bez przerwy. Dziecko najlepiej rozwija się leżąc na brzuchu/plecach, a bujaczek nie tyle szkodzi, co nie pozwala dziecku kształtować prawidłowej postawy - dziecko nie ćwiczy i rozleniwia się. Moja córka siedzi w bujaczku jak najrzadziej - jak się kąpię lub jem obiad - ale czasami zdarza się jej w nim usnąć i pozwalam na max godzinę bez przerwy. Córka kuzynki siedziała w bujaczku non stop i w wieku 7mcy nie potrafiła się obracać, więc przesada może być bardzo szkodliwa.
      • boo-boo Re: bujaczek lezaczek 08.02.15, 13:42
        "Córka kuzynki siedziała w bujaczku non stop i w wieku 7mcy nie potrafiła się obracać, więc przesada może być bardzo szkodliwa"
        A teraz udowodnij związek między jednym,a drugim smile

Mój syn w bujaczku wprawdzie nie spał bo nie lubił, ale córka już tak- w wieku 10 miesięcy sama chodziła. I jak to się ma do twojej teorii ?
        • bieniewicka Re: bujaczek lezaczek 08.02.15, 13:54
          No ale boo boo czy to oznacza ze Twoje dziecko spędzało w bujaczku caaaaałe booooooże dniiiiii? Po czym nagle wzięło i wstało w tym 10m i poszło? Czy może jednak spędzało trochę czasu na podłodze na ten przykład?
          • boo-boo Re: bujaczek lezaczek 08.02.15, 17:58
            A gdzie ja tak napisałam ?
            Gdzie tak napisała autorka wątku, że jej dziecko spędza całe dnie w bujaczku ?
            Rozpatrujemy chyba przypadek dwugodzinnego snu w bujaczku.
            • babybump Re: bujaczek lezaczek 08.02.15, 18:13
              1. W takim bujaczku (jak i wyżej wspomnianym foteliku samochodowym) dzieci nie powinny spać, bo pozycja, w której jest dziecko (główka przechylona w dół) może zamknąć drogi oddechowe.
              Tutaj małe ostrzeżenie: smag31.com/warning-parents-baby-girl-dies-sleeping-car-seat-2/
              Urządzenia te są do chwilowego 'bujania' (a nie spania!), a fotelik samochodowy do jazdy samochodem.
              2. Za jakiś czas będziesz pisała post o płaskiej główce dziecka (zobacz post poniżej na tym forum). Trzymanie dziecka w takim bujaczku dłużej niż 2 godziny dziennie przyczynia się do rozwoju płaskiej głowy.
              • boo-boo Re: bujaczek lezaczek 09.02.15, 08:48
                O ile z pierwszym punktem się zgodzę to z drugim już nie.
                Poszperaj na forum i zobacz ile jest postów o "płaskiej główce" dzieci śpiących w łóżeczkach, kołyskach. To nie jest kwestia tego gdzie dziecko śpi i nie zdarza się w przypadku dzieci śpiących w bujaczkach.
            • bieniewicka Re: bujaczek lezaczek 08.02.15, 20:19
              Chodziło mi o to że nie widziałaś związku:

"Córka kuzynki siedziała w bujaczku non stop i w wieku 7mcy nie potrafiła się obracać, więc przesada może być bardzo szkodliwa"
              A teraz udowodnij związek między jednym,a drugim

Ja też jestem zdania że wszystko "z głową" i w granicach rozsądku. Ale jeśli dziecko spędza całe dnie w bujaczku to dla mnie jest to przepis na problemy i raczej nie potrzebuje dalszych dowodów.
              • boo-boo Re: bujaczek lezaczek 09.02.15, 08:52
                Związku to nie zobaczyłaś ale ty.
                Wątek jest odnośnie dwugodzinnego snu dziecka- a nie przebywania w bujaczku cały dzień. I o to autorka wątku pyta- czy dziecko może spać 2 godziny w bujaczku, a nie czy może w nim siedzieć non-stop.
                Więc tego się trzymamy, a nie wyskakujemy ze scenariuszem co się stanie jak dziecko siedzi w bujaczku cały dzień.
                • mistgirl Re: bujaczek lezaczek 09.02.15, 15:16
                  Oczywiście nie jestem w stanie udowodnić tej tezy na 100% - ale kuzynka, po konsultacji z pediatrą, tak to wytłumaczyła, Mała jest zdrowym dzieckiem, żadnych problemów neurologicznych czy ortopedycznych, a po kilku tygodniach swobodnego leżenia na płaskiej, twardej powierzchni wszystko nadrobiła, więc - z dużym prawdopodobieństwem - to właśnie leżaczek, w którym leżała naprawdę długo - zawinił. Autorka wątku pyta o 2h, ale na jej miejscu wolałabym mieć szersze spektrum, bo to przecież nie zaszkodzi. Bujaczek jest kuszący, bo daje mamie dużo swobody, a dziecko go lubi, więc z tych 2h łatwo mogą się zrobić 3,5 itd., a na to już należy - przynajmniej moim zdaniem - uważać.
                  • boo-boo Re: bujaczek lezaczek 09.02.15, 17:19
                    Uwielbiam takie dopisywane historie do głównego tematu......
    • volke_86 Re: bujaczek lezaczek 09.02.15, 17:22
      Jest taki bujaczek tiny love,ktory rozklada sie na plasko.moj syn nigdy nie zasypial w bujaku ale czasem go tam wlasnie odkladalam jak byl maly (w opcji na plasko wlasnie),bo lubil bujanie.opcji wibracji nie zostawialam na dluzej wlaczonej.bujaczek ten tani nie jest,ale generalnie polecam.
    • nowamama2 Re: bujaczek lezaczek 10.02.15, 16:03
      zdecydowanie przenoś !!!w ogole ja jestem sceptycznie nastawiona do bujaczków. Co widze dzieci w bujaczkach to zawsze jakosdziwnie leżą...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka