Dodaj do ulubionych

Pobudka na mleczko

14.06.16, 14:57
Witam, mamusie
Chciałam się was poradzić
Mianowicie jestem mamą 10 miesięcznego łobuza i mam problem z pobudkami w nocy na mleczko. Ostatnio na forum wyczytałam że paru mamusiom pomogła metoda by mniej proszku dawać do wody aż w końcu zejść na samo wodę. Oczywiście spróbowałam tej metody która okazała się katastrofa ponieważ jak synek dostał 180ml z nawet 5 miarkami proszku zamiast 6 to już za pół godziny budził się i ewidentnie był głodny bo ani utulenie ani woda ani smoczek ani pieluszka i nie zęby nic nie działało.
Jestem ciekawa czy macie jeszcze jakiś pomysł jak wy sobie z tym radzilyscie i czy jedzenie w ciągu dnia ma wpływ na pobudki w nocy
Obserwuj wątek
    • juuuu7 Re: Pobudka na mleczko 14.06.16, 15:25
      Ma dopiero 10mcy, ma jeszcze prawo budzic sie w nocy. Nie robilabym nic.
    • jaki.login Re: Pobudka na mleczko 14.06.16, 23:06
      Nie pomoge jak pozbyc sie karmienia nocnego, ale zmienianie proporcji w recepturze mm wydaje mi sie zlym pomyslem (raczej podawanie np wody przegotowanej zamiast mm, ale tak jak pisalalam, nie wiem, bo nas to nie dotyczylo).

Pozdrawiam
    • ela.dzi Re: Pobudka na mleczko 15.06.16, 13:44
      Ma prawo budzić się w nocy na jedzenie, ale jeśli budzi się często, to może je zbyt mało mleka w ciągu dnia a zbyt dużo stałych posiłków?
      • stara-a-naiwna Re: Pobudka na mleczko 30.06.16, 07:38
        ja bardziej uważam, ze to nie kwestoia proporcji mleko / posiłki tylko ogólnie za mało je w ciągu dnia
        • ela.dzi Re: Pobudka na mleczko 30.06.16, 14:12
          Mój starszy bardzo mało jadł stałych posiłków, praktycznie w ogóle przez długi czas, a w nocy budził się tylko raz.
          • stara-a-naiwna Re: Pobudka na mleczko 30.06.16, 21:20
            no to moje dzieci od 4-5-max6 miesiąca przesypiałe całe noce.
            PO ewentualnym obudzeniu w nocy były brane do naszego łóżka i spały dalej.

w dzień jadły normalnie - dośc szybko wprowadzałam stałe pokarmy (był obiad i mleko i np owoc)
            • ela.dzi Re: Pobudka na mleczko 30.06.16, 22:20
              A mój nie chciał jeść i co w związku z tym ? Dochodzimy do tego o czym mówię - dobowo odpowiednia ilość mleka musi być zachowana, niezależnie od tego czy za dnia czy w nocy.
    • dariaaaa123 Re: Pobudka na mleczko 17.06.16, 11:02
      Za sen dziecka odpowiada mózg, a nie żołądek, więc myślę że najpierw należałoby się przyjrzeć harmonogramowi dnia dziecka i całkowitej ilości snu na dobę. O której maluszek ma drzemki i gdzie się one odbywają? O której synek idzie spać i w jaki sposób zasypia? Czy potrafi to zobić samodzielnie czy zasypia np. podczas karmienia? Ile razy w nocy dziecko budzi się na jedzenie? Czy zasypia zaraz po nakarmieniu? Jeśli ma Pani wrażenie, że synek budzi się z głodu, warto zwiększyć ilość przyjmowanych pokarmów w ciągu dnia oraz stopniowo zmiejszać ilość mleka podawanego w nocy. Proponuję zrobić to powoli, aby dać organizmowi dziecka czas na przystosowanie się do zmiany. Sprawdzoną metodą odstawienia nocnej butelki jest zmiejszanie ilości mleka o 15 ml, co drugą noc, zaczynając od 150 ml, a kończąc na 30 ml.
      Pozdrawiam
      Diana
    • marellakarola Re: Pobudka na mleczko 30.06.16, 15:08
      Bardziej niż jedzenie na budzenie w nocy wpływa rytm dnia w dzień = ilość i jakość drzemek. Opisz w jakich godzinach śpi i czy sam zasypia.
      • mama_2lobuzow89 Re: Pobudka na mleczko 06.07.16, 15:13
        Mały zazwyczaj wstaje koło 6.30-7 na pierwszą drzemke wybiera się po9 śpi do około 10.30 ma drzemke w wózku i zasypia bujany na drugą drzemke około 13-14 i śpi z godzinkę czasem półtorej a czasem pół godziny zależy jak mu leży. Sen nocny 20-21. Ale to wszystko zależy od humoru, pogody itp czasem nawet ma jedną drzemke około 12 i śpi tylko 2 godziny. Ale uważam że jednak to nie ma wpływu na jego jedzenie w nocy a raczej jedzenie w ciągu dnia
        • ela.dzi Re: Pobudka na mleczko 06.07.16, 17:27
          Przy takim układzie drzemek syn może mieć zbyt długi czas czuwania między drugą drzemką a snem nocnym. Kładź go między 19 a 20. To może być przyczyna pobudek - może być zbyt zmęczony.
          • mama_2lobuzow89 Re: Pobudka na mleczko 08.07.16, 10:51
            Jak położę go między 19 a 20 to i tak zaśnie po 21 więc nie widzę sensu abym tyle czasu spędzala na usypianiu. Jakieś 2 miesiące temu właśnie po 19 już spał ale jak coraz starszy to dłużej to usypianie trwało więc zaczęłam go kłaść później i w 10 minut zasypia a nie w półtorej godziny
    • hermenegilda_zenia Re: Pobudka na mleczko 05.07.16, 22:40
      Stosowanie takiej metody jest szkodliwe dla zdrowia - mieszankę należy przygotowywać wg zaleceń producenta, bo inaczej może skończyć się rozstrojem lub innymi sensacjami u dziecka. Nie wiem, kto takie durnoctwa o rozcieńczaniu mieszanki rozpowszechnia.
      • mama_2lobuzow89 Re: Pobudka na mleczko 08.07.16, 10:52
        Na forach można wiele takich właśnie opinii znaleźć.
    • mamastasia15 Re: Pobudka na mleczko 06.07.16, 11:11
      według mnie jedzenie w ciągu dnia ma dużo do pobudek nocnych. Zwłaszcza obwita kolacjawink Przecież sama jak sie najesz na noc nie budzisz sie z głodu. Mój synek za 15 dni kończy roczek i od tygodnia nie karmie go juz mlekiem. Cały czas karmiłam kp począwszy od 11 pobudek do 2 w nocy. Obecnie bo odstawieniu go próbowałam zlikwidować karmienia nocne mm, niestety żadnego rodzaju mleka synek nie zaakceptował. Dałam mu dwa razy wode i od 4 dni nie budzi się w ogóle. Przesypia od 20 do 6 rano bez żadnej pobudki, w ciągu dnia zjada bardzo dużo posiłków bo nie dostaje w dzień mleka( mleko jest zastąpione innymi posiłkami mlecznymi za zgodą i radą pediatry). Najważniejsze jest twoje nastawienie, syn nie zawsze jest głodny, u mnie pomogło moje zrozumienie tego problemu, przecież że się budzi nie musze mu dawać cyca/ty butli.... wink Oni chcą possać i tylewink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka