07.08.16, 10:56
Moja córcia ma 3 naczyniaki, na czółku, powiece i na potylicy. To takie czerwone plamki dość sporej wielkości. Lekarze mówili, że do pierwszych urodzin jej to zniknie samoistnie, tylko jedna pediatra powiedziała, że mogą się te zmiany nawet powiększyć. Córeczka skończyła 7 m-cy i jedynie ten naczyniak z tyłu głowy jej blednie. To co udało mi się znaleźć w necie raczej przeraża. Wasze dzieci miały takie znamiona? Czy one zniknęły same, czy oglądali je jacyś specjaliści?
Obserwuj wątek
    • juuuu7 Re: Naczyniak 07.08.16, 11:53
      Moj synek mial z tylu glowki na karku delikatna plamke. Ma ja nadal ale jest zdecydowanie bledsza i teraz zaslaniaja ja wlosy. Nie konsultowalam tego ale tez nikt nie zalecal.
    • jaki.login Re: Naczyniak 07.08.16, 12:22
      Mlody mial dlugo "uszczypniecie bociana" na potylicy. Teraz ma 13mcy, po znamieniu nie ma sladu.

Pozdrawiam
      • carmelita81 Re: Naczyniak 07.08.16, 12:49
        Moja mIała na powiece i ten zniknął bez śladu jakoś po pierwszych urodzinach. Natomiast ten z tylu głowy został ale zasłaniją go włosy więc jest ok. Zresztą ja rownież mam taki naczyniak z tylu głowy i mój ojciec też także to genetyczne.
        Obserwuj i nie czytaj nic w necie - prawdopodobnie te naczyniaki znikną a ty sie niepotrzebnie stresujesz.
    • elokuu77 Re: Naczyniak 07.08.16, 13:58
      Młodsza ma na plecach, mam obserwować czy się nie powiększa. Starsza miała na dłoni i zniknął bez śladu w okolicach drugich urodzin. Ja też miałam na boku i do dziś widać w którym miejscu był.
      Najważniejsze żeby się nie powiększały.
      • kattijka Re: Naczyniak 07.08.16, 16:24
        U córeczki również były na powiece i karku. Oba zniknęły nie wiem kiedy, a mała ma terez prawie 14mies
    • rosynanta Re: Naczyniak 07.08.16, 18:08
      Bo naczyniaki są różne i to, co znalazłaś w necie, pewnie dotyczyło wad naczyniowych, a nazwa "naczyniak" dotyczy teź po prostu znamion, które same zanikają. Moje dziecko ma małą zmianę na plecach, oglądał ją pediatra i dwóch chirurgów dziecięcych, obaj kazali obserwować i powiedzieli, że prawdopodobnie zaniknie w ciągu paru lat.
      • rosynanta Re: Naczyniak 07.08.16, 18:09
        Aha, i jeśli szukasz w necie, to np na portalu Medycyna Praktyczna. Tam są wartościowe informacje.
    • owcaznadmorza Re: Naczyniak 07.08.16, 21:33
      Ja jako niemowlę miałam w naczyniakach całą głowę, twarz, szyję. Mama była przerażona, lekarz zapewniał że zniknie, może nie od razu wszystko ale do przedszkola pójdę na pewno bez nich. I tak się stało, znikło samo, do zera, nie ma po nich śladu chociaż niektóre trzymały się do 2-3 lat jak wiem z opowieści mamy. Także zalecam spokój.
    • makatka81 Re: Naczyniak 08.08.16, 15:35
      Córka tez ma takie naczyniaki płaskie. Z tyłu na karku we włosach i na czole między brwiami takie V. Za 2 tyg roczek i zdecydowanie zbledły ale są. Jedni mówili, ze do roczku znikną, inni, ze do 4 lat. Liczę, ze tak będzie i obserwuję. Nie powiększają się, nie robią się wypukłe, a bledną, więc idzie w dobrym kierunku
    • rb_111222333 Re: Naczyniak 09.08.16, 08:55
      Dzięki dziewczyny za odpowiedzi. Mam nadzieje, ze mojej córci tez to zniknie, zwłaszcza, ze ten naczyniak na czółku ma kształt strzałki. Swoją droga w podstawówce miałam koleżankę, która miała takie czerwone znamię na nosie. Ciekawe, czy to było coś innego, bo ona miała to usuwane po 18 urodzinach.
      • rosynanta Re: Naczyniak 10.08.16, 08:16
        Możesz iść z tym na konsultację do poradni chirurgii onkologicznej (dziecięcej) i/lub zrobić USG zmian, żeby zobaczyć, czy są powierzchniowe, czy sięgają głębiej.

Jeśli naczyniak nie znika, to faktycznie się go usuwa, albo wycinając, albo laserowo.
        • melancho_lia Re: Naczyniak 10.08.16, 10:25
          Tyle ze te usuwane maja tendencje do nawracania.
          • rosynanta Re: Naczyniak 20.08.16, 21:28
            melancho_lia napisała:

> Tyle ze te usuwane maja tendencje do nawracania.

Możliwe, o tym mi nikt nie wspominał, pewnie powiedzieliby, gdybym się zdecydowała usuwać.
            Ale to się robi dopiero u kilkulatków, albo i później, w dorosłym wieku.
    • melancho_lia Re: Naczyniak 09.08.16, 09:28
      Niektóre znikają inne nie. Zależy. Większość z czasem blednie. Obserwuj i tyle.
    • estusia Re: Naczyniak 17.08.16, 18:10
      Moja trójka miała naczyniaki wielkości opuszka palca, najmłodszy ma największy i dość wypukły. Starszej dwójce znikły całkiem w wieku ok 4 lat, najpierw bledną a potem znikają. Najmłodszemu naczyniak powiększył się ale też rozrzedził, tzn nie ma tak mocno zbitych naczynek i da się wyróżnić pojedyńcze naczynka. Powoli i one zaczną zanikać aż wszystko zniknie. Moja siostrzenica miała na policzku naczyniaka przez 5 lat, najpierw był mały i zbity potem "rozrósł" się ale jednocześnie rozrzedził i te pojedyńcze naczynka szybko znikały aż całkiem znikł. Na to trzeba tylko czasu i obserwacji.
    • mart-a1984 Re: Naczyniak 19.08.16, 22:31
      Cała moja trójka ma/miała; u starszaków już są niewidoczne. Nasza genetyk mówiła że ma je mnóstwo dzieci i jeśli występują w charakterystycznych miejscach jak czoło potylica, to nie ma powodu do zmartwień.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka