Dodaj do ulubionych

Przesiewowe badanie sluchu

29.09.04, 15:40
Mam pytanie u mojego malego przy badaniu nic nie wyszlo dostalam skierowanie
na dokladniejsze badania sluchu czy to znaczy ze maly nie slyszy?
Troche to dziwne bo jak sie cos glosniej powie to otwiera oczy i normalnie
reaguje.Co o tym myslicie moze ktoras z Was tez tak miala.
Obserwuj wątek
    • graszka25 Re: Przesiewowe badanie sluchu 29.09.04, 15:46
      U mojej małej w szpitalu też robili badania i lewe uszko nie reagowało. teraz
      też czekamy na badanie kontrolne ale u nas ciągle aparatura zepsuta. czytałam
      jednak że to nic nie znaczy zwłaszcza jeśli w rodzinie nie występowały wady
      słuchu. ja na początku bardzo się tym martwiłam mimo że powiedzieli mi że uszko
      moze po prostu po porodzie być zanieczyszczone np mazią płodowa. ale teraz już
      się nie martwię bo widzę że córcia słyszy dobrze. czasem jak kichnę to potrafi
      się przestraszyćsmile
      tak że nie martw się. to wcale nie oznacza że maleństwo nie słyszy. zresztą
      sama piszesz że widzisz że słyszy. będzie dobrze. na pewno.
    • mamaaniolka Re: Przesiewowe badanie sluchu 29.09.04, 15:47
      Hej, to ze przesiewowe badanie sluchu nie wyszlo tak, jak powinno, oznacza, ze
      Twoj maly moze nie slyszec lub miec jakas wade sluchu, ale moze tez byc
      wszystko w porzadku. Na tym polega przesiew. Potrzebne sa dokladniejsze
      badania. Zrob je koniecznie, nawet jesli Twoj synek reaguje na halas, bo moze
      miec stosunkowo niewielki ubytek sluchu, i wtedy lekarze powiedza jak
      postepowac. Ale nie martw sie na zapas, bo moze tez wszystko byc w porzadku.
      Czego Wam zycze smile
      Ola
      • ania800 Re: Przesiewowe badanie sluchu 29.09.04, 15:56
        Dzieki za pocieszenie mam skierowanie na badania ale dopiero beda za miesiac i
        tak mi sie udalo bo normalnie musialabym czekak ok 3 miesiecy.
      • joszka30 Nie marwt sie na zapas!! 01.10.04, 08:18
        u mnie było dokładnie tak samo. badanie przesiewowoe. i nic!!!! W żadnym uszku.
        Rozpacz pełna, tym bardziej, ze żadnen lekarz nie powiedział, co to moze
        znaczyc, żeby sie nie martwic.. etc.. akurat wypadlo to u mnie 3 dni po
        porodzie, więc wiecie : burza hormonalna... I rozpacz pełna. Stukalismy Malej
        przy uszkach coby zobaczyć, czy ma odruch oczny et.. i róznie to wychodziło. ja
        zaryczana, opuchnięta... I dostalismy skierowanie do CZDZ na dokładniejsze
        badanie..
        Za 3 miesiące....
        na szczęscie, choc tego nie robi się standardowo, pozowlona nam za pare dniw
        rócic na oddział noworodkowy i powtórzyc badanie! Wyszło ok!!! To były
        nieodetkane woda płodową uszka!
        Zrobilismy tez te dokłądniejsze badania po 3 miesiącach, bo miałam obsesje
        niedosłuchu,a le wszystko jest w jak najlepszym porzadku!
        Więc nie martw sie na zapas. To pierwsze badanie przesiewowe niczego nie
        przesądza. trzeba to po jakims czasie skontrolowac!!!!
        Zycze powodzenia i pomyslnych wieści!
    • aleksandrynka Re: Przesiewowe badanie sluchu 29.09.04, 22:15
      u nas tak było, badanie w szpitalu nie wyszło, nie wiem, co to znaczyło. Po 2
      miesiącach zgłosiliśmy sę do czd, badanie przeprowadzono ponownie i wszystko
      było ok.
      Jeśli mały reaguje, to nie jest na pewno nic źle. Może spał jak go badały, albo
      robiły na ostatnią chwilę (gdybym się nie upomniała to by chyba przeoczyły sad).
      Mnie też niepokoiło, kiedy przed powtórnym badaniem nie reagował na odkurzacz -
      spał, a ja czyściłam pod jego łóżkiem. Ale jest ok, po prostu mocno spał...
      Klaszcz kiedy dziecko leży albo lekko śpi - powinno wykonywać tzw odruch moro -
      gwałtownie wyrzucać ręce do góry. Nie zawsze działa, ale jak kilka razy się
      sprawdzi, będziesz spokojniejsza. Zrób powtórkę i wszystkiego się dowiesz.
      • dziobas79 Re: Przesiewowe badanie sluchu 30.09.04, 15:31
        Czesc dziewczyny,

mojej malutkiej tez nie wyszlo lewe uszko.
        Jestesmy zapisane na badanie dopiero za miesiac.
        Co prawda z mezem sprawdzilismy czy odwraca glowke jak mowimy do lewego uszka.
        Rezultat pozytywny. Jednak mimo wszystko troche sie stersuje tym uszkiem :o)
    • mkolaczynska Re: Przesiewowe badanie sluchu 30.09.04, 13:08
      Pytanie zasadnicze nic nie wyszło tzn? Nie została zarejestrowana fala 5 tak?
      dalsze pytanie w jednym czy w obydwu uszkach niczego nie zarejestrowano?(to
      ważne jeśli chodzi o to słyszenie głośnych dzwięków- wystarczy że dziecko
      usłyszy je jednym uchem i mamy reakcje).
      Tak czy i naczej wyrokować można dopiero po dwóch badaniach w których dziecko
      będzie miało podobne wyniki, a badanie robione zaraz po urodzeniu, no cóż....
      Normy mówią że:
      U dziecka w wieku 2 miesięcy prawidłowy jest wynik bery na poziomie 20-30 dB. A
      u człowieka dorosłego na poziomie 0dB, więc chyba jednak słuch w jakiś sposób
      kształtuje się i poza brzuszkiem(nie ma tak naprawde opracowanych norm dla
      kilkudniowych niemowlaczków, chyba że coś się w tym zakresie zmieniło).No i
      prawdą jest że dobrze by było żeby uszy obejrzał laryngolog przed badaniem, bo
      tak to faktycznie może być jakiś czop w uchu albo coś innego no i wynik będzie
      nieprawidłowy, pozatym sapka, katarek, obrzęk noska itd też zaburzaja tego
      rodzaju wyniki
      Na badanie kontrolne musisz pojechać(można je wykonać prywatnie-nie wiem skąd
      jesteś więc nie podam nazwy najbliższej placówki)
      Pozdrawiam
      • ania800 Re: Przesiewowe badanie sluchu 30.09.04, 13:43
        nic mi nie mowili o falach.Lekarka powiedziala tylko ze nic nie wychodzi i jedno
        uszko jest gorsze i tyle.Zapytalam sie jej czy tzn. ze maly nie slyszy a ona
        powiedzala ze tego stwierdzic nie moze.
      • mamaaniolka Re: Przesiewowe badanie sluchu 30.09.04, 15:22
        Piszesz o innych badaniach. Bera to jest rejestrowanie fal mozgowych, na tym
        polega wlasnie 2 etap badania, jesli nie wyjdzie nic w przesiewowym. A to
        przesiewowe, ktore sie robi noworodkom - zapomnialam, jak sie nazywa, ale
        polega na tym, ze do ucha podaje sie bardzo cichy dzwiek i na ten dzwiek
        reaguja rzeski na slimaku w uchu wewnetrznym - ruszaja sie. W uszach zdrowych
        ten odruch powinien wystapic. A jesli nie wystapi, to trzeba zrobic
        dokladniejsze badania, bo moze byc cos nie tak ze sluchem, ale nie musi.
        Pozdrowionka
        Ola
        • mkolaczynska Re: Przesiewowe badanie sluchu 30.09.04, 17:26
          Mówisz o badaniu odpowiedzi mikrofonicznych w ślimaku czyli jest to tzw badanie
          otoemisji. W sprawnym ślimaku w odpowiedzi na dzwięk powstają inne dzwięki
          (odpowiedź błony podstawnej na pobudzenie), ale to nie jest tak naprawde
          badanie całego układu słuchowego, na prawidłowe słyszenie składa się nie tylko
          sprawne działanie ślimaka i całego ucha zewnętrznego, ale i ucha wewnętrznego
          czyli wiele innych czynników np. prawidłowe działanie nerwu słuchowego, słowem
          to badanie hmm należałoby nazwać przesiewowym badaniem sprawnego funkcjonowania
          ślimaka wink bera(potencjały wywołane z pnia mózgu sprawdza cały układ słuchowy,
          choć fakt nie sprawdza czy sygnały dźwiękowe są w polu słuchowym interpretowane
          kojarzone itd. Dla sprawdzenia układu słuchowego polecam jednak bere, sprawny
          ślimak nie daje gwarancji prawidłowego słyszenia. Nie rozumiem dlaczego na
          oddziałach noworodkowych robi się te badania w takiej kolejności. Dobra Bera
          dawałaby nam pewność ze ze słuchem wszystko ok, otoemisje takiej gwarancji nie
          dają
          Pozdrawiam
          • mamaaniolka Re: Przesiewowe badanie sluchu 30.09.04, 18:07
            Ale sie zrobilo profesjonalnie... To ja bede sie wypowiadac ostroznie, zeby nie
            palnac jakiejs glupoty smile Fakt, to badanie otoemisji. Na kursie na audiologa
            technika mowiono nam, ze w zdrowych uszach wystepuja otoemisje i ze to dobra
            metoda badania. Ale zadnych osobistych/ zawodowych doswiadczen nie mam. Bera
            jest oczywiscie lepsza, ale duzo trudniej ja zrobic, bo dziecko musi byc
            spokojne, a najlepiej zeby spalo, co nie zawsze jest takie proste (czasem sie
            chyba podaje srodki usypiajace). Poza tym bera jest droga, trzeba miec
            odpowiednia aparature i przeszkolony personel. A otoemisje bada sie malym
            aparacikiem w bardzo prosty sposob, dlatego swietnie nadaje sie na badanie
            przesiewowe.
            Pozdrawiam
        • mkolaczynska Re: Przesiewowe badanie sluchu 30.09.04, 17:31
          Aha no i jesli to badanie u niemowlaczka zostało prawidłowo@!!!! wykonane, to
          sadze że może coś być nie tak ponieważ u małych dzieci występują nawet tzw.
          otoemisje spontaniczne a w miarę wkraczania w coraz starszy wiek "gubimy" te
          otoemisje spontaniczne(taka sama zasada powstawania jak wywołane tylko w
          sponatanicznych nie ma pobudzenia dźwiękiem)
          Pozdrawiam
          • dziobas79 Re: Przesiewowe badanie sluchu 01.10.04, 11:19
            Czesc dziewczyny,

piszecie tak fachowo, ze ja laik juz sie pogubilam. Juz nie wiem czy skoro lewe
            ucho mojej coreczki jest do kontroli to znaczy ze: - prawdopodobnie cos jest
            nie tak? Czy moze badanie bylo za wczesnie robione i moze byc wszystko jest
            ok??
            W szpitalu mowiono mi ze nie powinnnam sie przejmowac poniewaz takie badanie
            powinno byc robione w idealnej ciszy. Tymczasem czesc szpitala byla w tym
            czasie remontowana. Tylko ze pomimo remontu prawe ucho "wyszlo". Zaczynam sie
            denerwowac.
            • mamaaniolka Re: Przesiewowe badanie sluchu 01.10.04, 13:53
              Z tego co ja wiem, to ze w lewym uchu nic nie wyszlo moze oznaczac ubytek
              sluchu w tym uchu, ale nie musi. Po to sie robi kolejne badanie, by to
              sprawdzic. Jesli masz watpliwosci, zadzwon do tego osrodka, gdzie jestescie
              umowieni na kolejne badanie, tam bedzie ktos na 100% kompetentny. Bo ja czegos
              tam sie na ten temat uczylam, ale nie bylo mi to tak bardzo potrzebne i po
              prostu nie pamietam i nie jestem calkiem pewna.
              Pozdrowionka
            • mkolaczynska Re: Przesiewowe badanie sluchu 01.10.04, 14:00
              No i tak to właśnie jest z tymi fahowymi radami wink
              Nie denerwój się lepiejsmile. Z tą idealną ciszą to jest jednak przesada, ale..
              poziom sygnału do szumu nie powinien być mniejszy niż 70% w tym badaniu przy
              remoncie to jest mozliwe, dlaczego jedno wyszłoby ok a drugie nie mogła być
              jakś 2-3 min przerwa w pracach remontowych, (badanie dla jednego ucha trwa ok 5-
              7 min, a wynik jest uśredniany). I po raz kolejny zadam pytanie czy to badanie
              na pewno zostało wykonane przeprowadzone w sposób prawidłowy, np. czy larngolog
              obejrzał najpierw uszka dziecka. Inne pytanie jest jak te badania są
              wykonywane, skoro mamy mówią ze dzieci mają np. wody płodowe czy jakieś inne
              substancje jeszcze z czasów życia płodowego w uszkach, teoretycznie rzecz
              biorąc przy tak wykonanym badaniu (zatkany kanał słuchowy, bądź źle ustawiona
              sonda-a prawidłowe jej ustawienie u takiego maluszka to naprawde duża sztuka)
              sonda wogóle nie powinna działać!!!!!!!!! Urządzenie nie powinno rozpocząć
              wogóle badania. Może o to chodzi że nic nie wyszło????????? smile)))))))
              Pozdrawiam wszystkie mamy
              • dziobas79 Re: Przesiewowe badanie sluchu 01.10.04, 17:59
                Dzieki dziewczyny za rady.
                Oczywiscie napisze jak nam to drugie badanie wyszlo.
                Laryngologa przed badaniem nie bylo. Samo badanie wykonywala chyba
                pielegniarka. Maszynka wygladala jak tetris. Mialy pokazywac sie kwadraciki.
                Przy badaniu prawego rzeczywiscie bylu. Przy lewym nie wiele. Cos mi sie wydaje
                ze to badanie bylo malo profesjonalne.

Pozdrwiamy

Ania i Wika (21.07.2004)
                • ania800 Re: Przesiewowe badanie sluchu 28.10.04, 15:47
                  hej!!

Dzis sie dowidzialam ze wszystko jest ok badali Mateuszka komputerowo i slyszy
                  bardzo dobrzesmile)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka