Dodaj do ulubionych

Córka odcina się i pręży

15.12.16, 11:12
Moja 4,5 miesięczna córka od 2 miesiąca życia odgina się mocno do tyłu podczas snu, a od miesiąca próbuje przekręcić się na bok, ale przez odgięcie głowy i pleców. Konsultacja u neurologa nie wskazuje na wzmożone napięcie mięśniowe ale na jego zaburzenie. Ponadto jej lewą stroną jest bardziej aktywna niż prawa. Mamy zlecone ćwiczenia od rehabilitantów, ale niewiele one pomogły. Jak możemy pomóc córce w nagraniu odpowiednich nawyków podczas wykonywania obrotów i zniwelować nocne napinanie ciała? Bardzo proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • mika-222 Re: Córka odcina się i pręży 15.12.16, 14:05
      u mnie od samego urodzenia mala wyginala bardzo glowe i miała wzmożone napiecie bardzo w nogach wykonywałam z nia cadziennie ćwiczenia dane od rehabilitanta i te które podejrzałam na internecie codziennie przed kapiela masowałam ja masaz shantala az kiedyś zaczela lapac swoja nozke rekami czego nigdy nierobila ja bylam taka szczesliwa teraz ma 17 miesięcy i rozwila się dobrze o co bardzo się balam .Uwazam zebys się nie zrazala tylko systematycznie z nia cwiczyla ja to robiłam kilka razy dziennie i mysle ze przyjdą efekty powoli ale będą czego ci bardzo zyczesmile i jeszcze jedno ja pokazywałam malej jak ma się przewracać na brzuch i spowrotem na youtubie wyczilam trochę to zajelo ale się nauczyla
      • renetka88 Re: Córka odcina się i pręży 15.12.16, 14:13
        Dzięki za słowa otuchy i rady. Masażu jeszcze nie próbowałam, ale zacznę i będę czekać na efekty. Za Twoją radą przeszukam też YouTube w poszukiwaniu ćwiczeń.
        • rulsanka Re: Córka odcina się i pręży 15.12.16, 14:38
          Mój starszy syn też się obracał przez odgięcie do tyłu.
          Odginał się również do tyłu w nocy i z tego co się zorientowałam na forum p. Zawitkowskiego, jest to sposób stabilizacji pozycji, stosowany przez wiele dzieci w czasie snu.

Syn ma teraz 8 lat, rozwijał się ruchowo szybko (raczkowanie w wieku 6m, siadanie 7, stawanie 7,5, jazda na rowerze bez bocznych kółek 3 lata) i prawidłowo. Nie był rehabilitowany. Resztki asymetrii zniknęły gdy zaczął raczkować. Miał sporą asymetrię urodzeniową, korygowaliśmy prawidłowym noszeniem i pielęgnacją.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka