Dodaj do ulubionych

5 miesiecy

01.10.04, 23:56
Ile i jak czesto jedza Wasze pociechy karmione piersia ? Chodzi mi o dzien i
noc , bo moj ssaczek je w dzien co trzy godziny podaje mu rowniez marchewke i
jabluszko . W nocy potrafi sie budzic co dwie godziny na piers czy to nie
zaczesto?????? Mamy czy podajecie swoim pociechom karmionym piersia na noc
jakas kaszke lub cos bardziej wartosciowszego aby maly dluzej spal? dzieki
za odpowiedzi .
Obserwuj wątek
    • sakada Re: 5 miesiecy 02.10.04, 00:07
      Witam. Mój Oskar ma także 5 miesięcy, ale karmię butelką (z powodów odemnie nie
      zależnych) i przeraziłam się jak przeczytałam, że Twój Skarb budzi się w nocy
      co 2 godziny. Mój Malec śpi od 20 do około 7 rano - zwaliłabym to na butlę,
      gdyby nie fakt, że karmię go sztucznie od 2 miesiąca a on śpi tak od urodzenia:-
      ) Jednak z tego co wiem, to kwestia bardzo indywidualna i jeśli Twój Malec jest
      głodny co 2 godziny to widocznie tak musi być i jedyne co mogę Ci polecić to
      kaszka pod wieczór, bo po niej dzidzi powinna być bardziej syta i przespać
      nieco dłużej.

Pozdrawiam.
      • enjja Re: 5 miesiecy 02.10.04, 00:31
        Dzieki za odpowiedz a jak podac ta kaszke czy ona nie jest gestej konsystencji?
        Czy musi byc jakas specjalna butelka do niej? Acha i jeszce jedno pytanko czy
        chodzi tu o jakis specjalny smak tej kaszki? Glupio mi sie pytac ale zupelnie
        nie znam sie na tym . Dziekuje.
    • gosiek161 Re: 5 miesiecy 02.10.04, 09:51
      Poniewaz moja Ola (obecnie 6m) czesto wstaje w nocy to postanowiłam podac jej
      na noc kaszkę.Niestety nic się nie zmieniło.Nadal wstawała często wiec
      zaprzestałam podawanie kaszki na noc.Zostalismy przy piersi.
      Małgorzata
      • lgosia1 Re: 5 miesiecy 02.10.04, 11:05
        ja nie podaję żadnych kaszek, bo boję się "utuczyć" dziecko no i w ogóle czekam
        na 7 miesiąc na jakiekolwiek dokarmianie. Mały je tylko z piersi a budzi się w
        nocy różnie. Zdarzyło mu się przespać bez przerwy 10 godz. ale najczęściej to
        ma taki rytm snu nocnego: 5-6 godz., 2 godz., 2 godz. Lub 3, 3, 3 i pobudka.
        Wydaje mi się, że nocne budzenie zależy od splotu kilku czynników: na ile jest
        mokra pielucha, ewentualne pobolewanie brzuszka, bączki, no i na końcu głód
        albo pragnienie, bo może za gorąco
        • smallwitch Re: 5 miesiecy 02.10.04, 11:22
          Hej
          podpinam sie pod post Igosi1, bo w zasadzie moge napisać dokładnie tak samo.
          Żadnego dokarmiania, rytm nocny identyczny, też czasem 9-10 godzinna przerwa
          nocna. Dodam tylko że w dzień do południa je rzadziej niz po południu, ale to
          zdaje się wynika z dobowego składu pokarmu. Generalnie karmię mojego synka na
          żądanie nie przejmując się żadnymi godzinami - bo zdaje się właśnie na tym
          polega karmienie "na żądanie".
          Aha, no i ja też czekam na 7 miesiąc, żeby zacząć podawać Tomkowi nowe pokarmy
          Pozdrawiam i życzę zdrówka dla Was obojga
          smallwitch z Tomeczkiem (24.04.04)
          • aste Re: 5 miesiecy 02.10.04, 12:08
            hej
            ja byłam tydzień temu u pediatry i poradziła mi jeszcze przez miesiac pozostać
            tylko na piersi, dajemy jej po łyżeczce jabłuszka, żeby poznała nowy smak i
            nauczyła się jeść z łyżeczki to wszystko, abudzi się tak różnie, że nic pewnego
            wieczorem nie ma zdarza jej się budzić 2 razy w nocy i 3 dopiero ok 8 rano a
            czasami tak jak dzisiaj co 2 godziny. na razie mamy nadzieje, że to ząbki które
            są tuz tuż. ale po takiej nocy jestem niexle połamana więc rozumiem że szukasz
            jakiegos ratunku.
            ja nie sadzę, żeby chodziło o jakiś wieli głód, bo gdyby tak było, to jadłaby
            więcej, wiem kiedy busdzi się głodna bo wtedy po prostu je a czasami pociągnie
            kilka łyków i zasypia, czyli possać chciała a nie się najeść.
            pozdrawiamy
    • dorisk Re: 5 miesiecy 02.10.04, 21:27
      a mój je co 2-3 godziny, od niedawna podaję mu na obiadek zupli a w ciagu dnia
      między posiłkami dodatkowo jabłuszka starte albo jakies inne desrki. na noc
      dostaje kaszke, której zjada rózne ilosci od 50-120 ml i za każdym razem śoi
      prawie tak samo, czyli od 20.30 (mniej wiecej) do około 5 rano bez pobudki. Ale
      jak był tylko na piersi to tez dobrze spał, może jakąs godzinke krócej
    • nelka1313 Re: 5 miesiecy 02.10.04, 21:49
      Witajcie
      Moja mała też budzi sie w nocy co 2-3 godziny.Ostatnio ma wielkie problemy żeby
      usnąć po nocnym ćiumkaniu-położona do łóżeczka zaraz sie przebudza.Potrafi
      obudzić się koło 5 rano i tak z 2 godziny męczyć się!Coraz bardziej przekonuje
      się,że takie nocne budzenie nie do końca spowodowane jest głodem.Po
      przeczytaniu kilku wątków na forum o zasypianiu utwierdzam sie w przekonaniu,że
      mała budzi sie w nocy bo chce się przytulić.Po odłożeniu do łóżeczka zaraz się
      przebudza.Kiedyś wstawałam też często ale ona piła na śpiąco i nie było mowy o
      budzeniu, wiec 10 minut i mozna było dalej spać!! Ale to jest juz w swerze
      marzeń.Przeraza mnie gdy czytam o mamach 12 czy 18 miesięcznych dzieci które
      tak sie budzą w nocy! Dodam,że unas żadne dokarmianie czy póżniejsze usypianie
      nie przynosi efektu.
      Temu kto wymysli metode na usypianie po nocnych przebudzeniach, należało by
      chyba wręczyć nagrode Nobla! A mama których dzieciaczki śpia przez cała noc
      strasznie zazdroszcze!
      pozdrawiamy ciągle niewyspana mama i Martunia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka