Dodaj do ulubionych

Fototerapia

03.10.04, 11:20
Mój 4tygodniowy synek po urodzeniu miał zółtaczke i był poddany
fototerapii.Przy wypisie ze szpitala lekarz zalecił w 3-4 tyg.zycia badanie
dna oka(stan po fototerapii).Jednak jak to w naszej słuzbie zdrowia bywa
okazało sie ,że wolne terminy u lekarza są dopiero pod koniec pażdziernika a
wtedy synek będzie miał prawie 8tyg.Nie wiem co robić i czy bardzo istotne
jest ,by badanie było zrobione w okreslonym czasie.Pani w rejstracji nie
potrafiła udzielić mi na to pytanie odpowiedzi a jest to dla mnie bardzo
ważne.Nie wiem co robic ,bo obdzwoniłam juz kilka miejsc ,gdzie mogli ,by
zrobic takie badanie ale wszedzie terminy są bardzo odległe.Bedac z dzieckiem
u neurologa pani doktor powiedziała,że to badanie jest bardzo nieprzyjemne
dla dziecka i by go niemeczyła,bo nie ma takiej potrzeby.Drogie mamy czy
wasze dzieci bedac po fototerapii tez miały zalecone te badanie?Jesli tak to
czy w okreslonym czasie?
Bede wdzieczna za odpowiedź.
Pozdrawiam Ania
Obserwuj wątek
    • sandglass Re: Fototerapia 03.10.04, 12:09
      Mój synek zaraz po urodzeniu też leżał pod lampami (dwie doby). Przy wypisie
      nic na temat badania dna oka nie mówili. Potem przy pierwszym badaniu przez
      pediatrę lekarka pytała się o żółtaczkę, jaki był poziom bilirubiny itp, ale
      nie wspominała o takowym badaniu ...
      • edki16 Re: Fototerapia 03.10.04, 22:22
        Hej !
        Mój synek miał fototerapię prze 3 tygodnie. Przy wypisie dostalismy zalecenie
        aby odwiedzić okulistę jak najszybciej. Udało się nam o dziwo już po tygodniu.
        Badnie nie było takie straszne Szymkowi lekarka zakropiła oczka a póżniej je
        oglądała. Myślę że warto się wybrać do okulisty, te lampy są szkodliwe,
        maluszki mają niby zasłonięte oczy ale zdarzało się bardzo często że gdy
        przychodziłam to okulary albo się zsunęły albo Szymek je zerwał. Pozdrawiam
        Edyta
        • sandglass Re: Fototerapia 04.10.04, 11:47
          Moze nie dostalam skierowania, bo moj maly lezal tylko dwie doby ...
          Ale jak bede upediatry to sie spytam.
    • kama30 Re: Fototerapia 04.10.04, 12:32
      Cześć!
      Też jestem z Wrocławia i miałam problem podobny do Twojego. Kiedy w 4 tyg.
      życia Małej zaczełam obdzwanieć lekarzy okazało się, że najbliższe terminy są
      za miesiąc. Gdybym wiedziała, że będzie takapotrzeba, to już w ciąży
      zapisałabym córkę na kontrolę smile. Ja nic takiego nie słyszałam, że to badanie
      jest niekonieczne, po prostu córka dostała wpis do książeczki zdrowia, że w 4-5
      tygodniu ma być u okulisty. Potem może być za późno (tak powiedziała
      okulistka). My poszłyśmy prywatnie, do przychodni Promyk Słońca Na ul.Ślężnej.
      Wizyta kosztowała 50 zł. W życiu nie pomyślałabym, żeby nie pójść na kontrolę.
      Nie daj Boże coś byłoby nie tak i okazałoby się, że dziecko nie widzi. Idż
      koniecznie. Badanie polega na tym, że lekarz zakrapla do oczka jakiś płyn i po
      10-15 min. swieci w oczka - niestety nie potrafię medycznie tego opisać. No
      oczywiście dziecko płacze, ale niestety to badanie jest konieczne.
      • kama30 Re: Fototerapia 04.10.04, 12:34
        jeszcze raz chciałam podkreślić, że badanie musi być przeprowadzone w 4-5 tyg.,
        bo potem jest już po zawodach. Nie czekaj do 8 tygodnia!!
    • volenka Re: Fototerapia 04.10.04, 14:51
      Zuzia miała fototerapię przez 2 doby w czasie pobytu w szpitalu po porodzie.
      Skierowania na badanie wzroku nie dostałam. Powiem szczerze, że nawet nie
      wiedziałam, że jest taka konieczność. Widać chyba co szpital to obyczaj smile Mam
      jednak pewność, że ani przez chwilę opaska się jej z oczu nie zsunęła, bo
      pierwszą dobę pilnowała jej wykupiona pielęgniarka, a drugą ja osobiście. Zuza
      ma teraz 4 miesiące i wszystko wskazuje, że jest ok. Jeśli takie skierowanie
      otrzymałaś, to nie zastanawiaj się. Każdy przypadek jest inny, a tu przecież
      chodzi o zdrowie Twojego synka.
    • kingamamaemilki nie, nie mialam zalecenia na takie badanie 04.10.04, 15:55
      Emilka spedzila pod lampami 3 dni, no i zapieta w pas ok 2 dni. Z tym ze miala
      nalozone opaske na oczy. Lekarz rzadnych badan wzroku nie zalecal, przeciez
      poznasz czy widzi, jezeli wodzi za przedmiotem z lewej do prawei i ponad glowa
      180*.
      mieszkamy w Kanadzie.
    • ar30wroclaw Re: Fototerapia 04.10.04, 17:23
      Kama ja równiez dzwoniłam do przychodni Promyk Słońca ale tam terminy równiez
      pod koniec października,podobnie jak w szpitalu na Kamieńskiego i 1maja.Kurcze
      nie wiem juz co robić ,bo przeciez bardzo mi zalezy by z synkiem było ok.Ania
      • edki16 Re: Fototerapia 04.10.04, 22:46
        Spróbuj na ul. Oboźnej tel. 33-70-363
    • mag_kar Re: Fototerapia 04.10.04, 23:55
      Karolcia tez miała fototerapię i kazali mi iść z nią do okulisty około 6
      tygodnia. Tak tez zrobiłam. I cale szczescie ze poszłam. Okazalo się, że moje
      malenstwo ma oczka jak wczesniak z waga urodzeniowa 1500 gr, a urodzila sie w
      terminie i wazyla 3400!! Cale szczescie ze poszłąm do okulisty. Na szczescie
      powiedzial nam, że oczka dojrzaja i ze nie ma sie czym zamartwiac. Mam nadzieje
      ze tak bedzie smile
    • kama30 Re: Fototerapia 05.10.04, 08:27
      Ale zapytaj prywatnie, ja prywatnie poszłam z dnia na dzień w Promyku
      • g8175355 Re: Fototerapia 04.08.15, 19:39
        Ja miałem taki sam problem z Igorkiem. Na szczęście w Jeleniej Górze przyjmuje pani Piekarska. Jest niesamowita. Bada okulistycznie przede wszystkim dzieci i jest w tym naprawdę dobra. Tak więc polecam jak ktoś przypadkiem trafił na to forum i potrzebuje pomocy w okolicach Jeleniej Góry.

Badanie wzroku po fototerapii Pani Piekarska Jelenia Góra
        • kamagama Re: Fototerapia 04.08.15, 20:39
          Świetną reklama pani Piekarska...
    • miketta280 Re: Fototerapia 16.11.16, 11:27
      Dziewczyny obecnie istnieje możliwość wypożyczenia lamp łóżeczkowych do fototerapii do domu. To są te same lampy które wykorzystuje się w szpitalach. Ja naświetlałam mojego Antosia 2 doby i poziom bilirubiny spadł z 230 do 160 jednostek. Polecam klinkę ginekologiczno-położniczą Arka z Krakowa gdzie wypożyczono mi lampę i otoczono troskliwą opieką.
      Podsyłam link do ich strony:
      www.nzoz-arka.eu/inne-uslugi-medyczne/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka