Dodaj do ulubionych

ospały noworodek

01.11.12, 17:50
Synek ma 14 dni. w 2 dobie pojawiła się żółtaczka w 10 dni maly wg. mnie bardziej zżółkł - zbadaliśmy bilirubine - 15,5. Zastosowano 1 dobę fototerapii i wypisano ze szpitala do domu z bilirubiną 12,5. Obserwując synka widzę ze jest mniej żółty ale niepokoi mnie ze on śpi właściwie 23- 24 h. wybudza się na jedzenie i przy piersi zasypia. słyszałam ze przy zółtaczce dzieci są ospałę ale skoro bilirubina spadła to nie wiem czy takie zachowanie jest normą. W szpitalu miał robione badanie crp, mocz i morforlogie - wszystko ok. Zółtaczka prawdopodobnie od mojego pokarmu. Martwie się.
Obserwuj wątek
    • e-kasia27 Re: ospały noworodek 01.11.12, 19:34

Zdrowy noworodek powinien jeść i spać.
      Jeśli się budzi na jedzenie, co 3-4 godziny, to jest OK.
      W nocy może być przerwa w jedzeniu 6 godzin.
    • mruwa9 Re: ospały noworodek 01.11.12, 21:29
      a jak przybiera na wadze?
      Zeby wyplukac bilirubine, dziecko mus jesc. I przybierac na wadze. Wybudzaj je max co 2 godziny w dzien i co 3 godziny w nocy zeby naprawde jadlo
    • malgosiek2 Re: ospały noworodek 01.11.12, 22:20
      Wybudzać na karmienie "siłą", wystawiać do światła dziennego jak najwięcej i jak najczęsciej, na spacerach uchylić budkę jeśli nie wieje i nie pada, zrobić kontrolne bad.poziomu bilirubiny, często karmić.
      W mleku matki jest pewien czynnik, który spowalnia rozpad bilirubiny.
    • ewa.misko-wasowska Re: ospały noworodek 02.11.12, 07:05
      Witam,
      jeżeli faktycznie malenstwo śpi po 23 godz. na dobę to trzeba skonsultować się dziś z pediatra, czy infekcja była w szpitalu wykluczona? napewno trzeba sprawdzić badanie moczu.
      Pozdrawiam serdecznie
      • eska81 Re: ospały noworodek 02.11.12, 14:06
        Infekcje wykluczono, mocz był badany w szpitalu. mały tylko śpi, robi kupę w każdą pieluchę i budzi się na jedzenie. jak nie śpi to postękuje bardzo dużo ulewa, ale tyje - urodził sie 4200 a już waży prawie 5 kg. Dla mnie to dziwna taka ospałość ponieważ pierwsze moje dziecko w tym wieku spało tylko w nocy i jedna drzemka w dzień.

• lan83luc Re: ospały noworodek 06.11.12, 09:23
          Nasza mała od urodzenia cały dzień spała. Była jak zegarek- budzila sie co 4 h jadla i dalej spala. od 2go miesiaca prawie całą noc przesypiała- jadla o 22 a nastepnie jak budzik o 5 rano i dalej spała do 9. Nie wiem , dla mnie to nic dziwnego, ja bym się cieszyla i marzę abysmy mieli 2gie dziecko takie samo.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka