Dodaj do ulubionych

Co na zatwardzenie?

06.10.04, 22:31
Moja 4 mies. coreczka od mies nie moze zrobic sama kupki , tylko musze ja
wywolywac, boje sie, ze sie przyzwyczai.Co moge jej podac,zeby ustapilo
zatwardzenie,tarte jabluszko nie pomaga,podaje tez Debridat,ale tez nie
dziala.Slyszalam o buraku,ale jak go podac i ile?
Obserwuj wątek
    • elizabeth17 Re: Co na zatwardzenie? 06.10.04, 22:56

• lidqa Re: Co na zatwardzenie? 06.10.04, 23:08
        kompot ze sliwek suszonych- rewelacja. Ja dawalam od 2 miesiaca. nie uzaleznia
        i bardzo fajnie pomaga. I sliwki z natury nie sa alergizujace.......
        zalewasz sliwki (te kalifornijskie) woda i zostawiasz na godzinke po czym
        zagotowujesz. A potem przecedzasz z tego smiecia i dajesz dziecku.
        Najskuteczniej naczczo po nocy ale u mnie dzialalo super i w dzien. a tez
        zaczelam stosowac po ponad miesiacu czopkow i to dopiero byl kanal bo sie
        jelitka przyzwyczaily a ja nie wiedzialam co robic, pediatra daleko net daleko
        ja 500 km od domu......
        • lilyth Re: Co na zatwardzenie? 06.10.04, 23:11
          lidqa napisała:

> kompot ze sliwek suszonych- rewelacja. Ja dawalam od 2 miesiaca. nie
          uzaleznia
          > i bardzo fajnie pomaga. I sliwki z natury nie sa alergizujace.......
          > zalewasz sliwki (te kalifornijskie) woda i zostawiasz na godzinke po czym
          > zagotowujesz. A potem przecedzasz z tego smiecia i dajesz dziecku.
          > Najskuteczniej naczczo po nocy ale u mnie dzialalo super i w dzien. a tez
          > zaczelam stosowac po ponad miesiacu czopkow i to dopiero byl kanal bo sie
          > jelitka przyzwyczaily a ja nie wiedzialam co robic, pediatra daleko net
          daleko
          > ja 500 km od domu......

aha i ile tego wywaru ze sliwek moge dac 4-misięczniakowi?
          Ja kupilam ostatni deserek jablko ze sliwką suszona - od 7 miesiaca, wiec dalam
          tylko pare lyzeczek, no i nie zauwazylam poprawy sad
      • lilyth Re: Co na zatwardzenie? 06.10.04, 23:09
        elizabeth17 napisała:

> a ten trilac jest na receptę?
        Też mam ten problem z malym
    • tora99 nasz sposob na kupe 07.10.04, 02:21
      tu podaje link do mojego watku, gdzie opisalam nasz spodob na kupe ;o)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=14407997&v=2&s=0
      kasia
      • myelegans Re: nasz sposob na kupe 07.10.04, 06:12
        Twoja coreczka prawdopodobnie nie ma zatwardzenia. Dzieci karmione piersia moga
        robic kupki nawet co 5-7 dni, i nie jest to powod do niepokoju. Jezeli karmisz
        piersia to to nie jest zatwardzenie, bo pokarm matki dziala bardziej jako
        srodek przeczyszczajacy niz zatwardzajacy. To informacje uzyskane od pediatry i
        lektury roznych ksiazek m.in "What to expect: First Year"
        Ja bym nie podawala zadnych wspomagaczy, bo mozesz zrobic wiecej szkoay niz
        poytku
        • boulogne Re: nasz sposob na kupe 07.10.04, 09:02
          Dzieki za pomoc,zaraz jad kupic sliwki!!!!!!Ja moja mala karmie butelka/BEBILON
          PEPTI/
          • kinga.krolikowska Re: nasz sposob na kupe 07.10.04, 11:13
            mi pani doktor polecila stosowac LAKCID, u nas pomagalo jabluszko - ale
            niestety mamy uczuleniesad((
      • mika_26 Re: nasz sposob na kupe 07.10.04, 14:11
        nie wiem co robię źle,ale mi ten masaż nigdy nie pomógł.
        A musze wspomniec że moje dziecko przez półtora miesiąca kupki samo nie
        zrobiło,tylko czopek pomagał.Jednak wyuczona na forum,że może to byc normalna
        reakcja dziecka karmionego piersią(choc pediatrzy wykrzyczeli mnie za to, że to
        nieprawda,że dziecku już po 3 dniach nie robienia nalezy pomóc)-nie stosuję już
        wspomagaczy.10 dni temu dziecko zrobiło samo kupkę.Dzis mija 14 dzień i kupki
        nie widać.Puszcza bączki i trochę sie męczy przy ich wydalaniu.Nie wiem czy
        zastosować znowu czopek,bo niby marudna nie jest,ale te bączki które ją atakują
        sprawiają jej kłopot.

Ja próbowałam za każdym przedłużającym się "razem" stosować ten masaż-i szkoda
        że nam nie pomogło,bo czytałam że kilku mamom sie udało.
        • lidqa Re: nasz sposob na kupe 07.10.04, 14:39
          jak dla mnie to 14 dni to za duzo, jednak dobrez by bylo bez czopka sie obyc.
          BO sie dzidzia jak widac przyzwyczaila i jelitka sie rozleniwily. Sprubuj podac
          wode zwykla

• apolat Re: Co na zatwardzenie? 07.10.04, 11:36
      jesli dzidzia karmiona piersią-świetnie pomaga Laktuloza.
    • werata jabluszko 07.10.04, 14:38
      zgadzam sie z opinia, ze to nie zatwardzenie. moj Tomasz 4 m-ce tez robił kupki
      raz na 7 dni, ale starałam sie nie wspomagac go czopkami. problem zniknal od
      kiedy podaje jabluszko. polecam, u nas sie w 100% sprawdziło jak dotad a podaje
      od ponad tygodnia.
      • malizna74 Re: jabluszko itp 07.10.04, 16:50
        Jak Madzia miała ok 5 mies, to wypróżniała się raz na 5-7 dni. Karmiłam ją
        wtedy tylko piersią. Od lekarza dowiedziałam się, że:
        1. Przy karmieniu piersią nie ma reguł, jak często powinny być kupki. Im lepsze
        mleko, tym ma mniej zbędnych składników tworzących kupkę.
        2. Być może dziecko dojrzało już enzymatycznie i jego organizm pochłania
        wszystko bez reszty. Sytuację można zmienić podając przeciery owocowe (jabłko)
        i warzywne (np. marchew) lub soczki. Teorię tę potwierdza post Weraty.
        • lidqa Re: jabluszko itp 07.10.04, 16:53
          ale ona pisala w 2 poscie swoim ze dziecko jest na butli
        • klubiale1 Re: jabluszko itp 07.10.04, 19:46
          Zamiast lactacidu czy trilaca można stosować kaszkę ryżowo - kukurydzianą
          Bifidus Nestle od 5 miesiąca. Jest to drobniutki pyłek wzbogacony w przyjazną
          florę bakteryjną. Łatwiej go podać niż np trilac, bo ładnie rozpuszcza się w
          wodzie i nie klei się do łyżki.
    • elizabeth17 Re: Cd.zaparć 08.10.04, 01:32

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka