Dodaj do ulubionych

Pytanie do mam śpiących z dziećmi

26.10.19, 20:07
Dziewczyny, jak rozwiązałyście kwestię bezpieczeństwa malucha, gdy zaczyna raczkować/wstawać? Do tej pory ukłdaliśmy dookoła wieże z poduszek i kołder, ale Młody zaczął wstawać i taka bariera to już żaden problem, wręcz stymuluje go do wdrapywania się. Widziałam, że można dokupić barierki do łóżka, ale wydaje mi się, że to również będzie go zachęcało do podciągania się i w końcu przechyli mi się na podłogę. O ile w nocy jak łazi (ma teraz taką fazę), jesteśmy w stanie go kontrolować, to mam kłopot z drzemkami w dzień, a nie mogę go odłożyć do jego łóżeczka, bo się wybudza. Poradzicie co się u Was sprawdziło smile
Obserwuj wątek
    • eowen Re: Pytanie do mam śpiących z dziećmi 26.10.19, 21:02
      Ja mam z jednej strony barierkę, składaną. Jest wysoka, wiec syn nawet stojąc jej nie pokona. I bardzo stabilna. Przydaje się najlepiej podczas nocnych pobudek, przewala się wtedy po całym łózko min.godzinę.
      • magdamajak Re: Pytanie do mam śpiących z dziećmi 26.10.19, 21:43
        A jaka to barierka? Te które widzę wydają się niskie.
        • eowen Re: Pytanie do mam śpiących z dziećmi 27.10.19, 09:41
          Mam z allegro LIONELO HANNA wys. 66cm. Konstrukcja jest bardzo mocna, sam materiał kiepski - jedno reklamowałam, drugą (dostałam oo reklamacji) naprawiałam u krawcowej. Ale ogólnie jestem zadowolona. Mały bardzo lubi spać w dziurze, która się wtedy robi, ściśnięty z jednej strony tą siateczką.
          • magdamajak Re: Pytanie do mam śpiących z dziećmi 27.10.19, 18:37
            Ok, dzięki. Dzieci są jednak jak koty, wszędzie wleząbig_grin
    • born_to_sea Re: Pytanie do mam śpiących z dziećmi 28.10.19, 21:15
      U nas otwarta część łóżka jest tylko od strony nóg, pozostałe mamy odsłonięte ścianą lub barierką. W nocy śpimy razem, więc nie zwiewa. Wieczorem i w dzień kładę na kołdrze w okolicy nóżek nianię elektroniczną, więc słyszę szelest, jak tylko dziecko zaczyna się wiercić.
      Natomiast za najważniejszą uważam naukę bezpiecznego schodzenia z łóżka. Skutecznue nauczyłam dwójkę, teraz ćwiczę z trzecim - 8-miesięcznym. Można zaczynać np. na materacu leżącym na podłodze lub na schodach. Kładziesz dziecko na wysokości i czekasz, aż zechce zejść. Zacznie oczywiście od próby wychylenia głowy i wystawienia ręki. Mówisz wtedy, że tak nie, bo spadnie. Delikatnie acz stanowczo pomagasz mu się obrócić nogami w stronę krawędzi. Przy czym to ma być piwot cały czas w kontakcie z podłożem, bez podnoszenia dziecka do góry. Pomagasz opuścić do ziemi najpierw jedną, potem drugą nogę, a następnie rękę. Dzieciaki szybko chwytają tę metodę, zwłaszcza jak pozwolisz na jeden, dwa upadki przy próbie zejścia przodem. Potem super bezpiecznie śmigają po schodach. Łóżko pewnie znacznie wyższe, więc dużo później opanuje schodzenie, ale przynajmniej w razie próby zejścia bez Twojej wiedzy nie poleci na głowę, tylko na nogi i pupę, jak głową do tyłu poleci, to już raczej z pizycji siedzącej na podłodze, więc bezpiecznie.
      • magdamajak Re: Pytanie do mam śpiących z dziećmi 29.10.19, 07:03
        Dzięki. Tak, już uczymy schodzić tyłem, Młody ma 7 miesięcy, nawet co nieco ogarnia. No wczoraj sie starabanił przodem, był w lekkim szokuwink ale leżał materac na podłodze.
    • amiralka Re: Pytanie do mam śpiących z dziećmi 31.10.19, 08:44
      Na drzemki polecam materac na podlodze. Wygoogluj sobie łóżko montessori.
      • magdamajak Re: Pytanie do mam śpiących z dziećmi 31.10.19, 21:34
        To jest najlepszy pomysł, podoba mi się smile dzięki! Czytałam, że jednak nie wszystkie materace się nadają na podłogę, jakieś sugestie? I muszę namówić chłopa na złożenie stelaża, chyba że użyję materaca z łóżeczka Młodego, a w nocy będziemy spać jak do tej pory.
        • eowen Re: Pytanie do mam śpiących z dziećmi 01.11.19, 10:12
          My w czasie wykończenia mieszkania spaliśmy na materacu położonym bezpośrednio na podłogę. Nie polecam, materac może zacząć pleśnieć. Nasz po kilku miesiącach wyglądał kiepsko. Lepiej położyć na stelażu.
          • magdamajak Re: Pytanie do mam śpiących z dziećmi 01.11.19, 11:58
            Właśnie tak gdzieś wyczytałam, że materac się niszczy. Zapaliłam się na ten pomysł, ale uprzytomniłam sobie, że mam pod łóżkiem sporo rzeczy, których chyba nie będę miała gdzie przełożyć. Muszę to jeszcze dobrze przemyśleć, ale jeśli stanie na materacu na podłodze, to na pewno kupię stelaż.
            • amiralka Re: Pytanie do mam śpiących z dziećmi 03.11.19, 11:02
              Sa rozne opcje lozek podlgowych, w ikei sa takie podkladki z deszczek, zeby materac oddychal. My mielismu futon, a potem normalny materac sprężynowy i nigdy nic nie plesnialo, ale to pewnie zalezy od wielu czynnikow.
              • szonik1 Re: Pytanie do mam śpiących z dziećmi 15.11.19, 12:31
                A u nas sprawdziła się "klatka"smile, oczywiście oprocz nauki bezpiecznego schodzenia. Klatka to kupione na olx łóżeczko ze szczebelkami, z którego mąż wymontował podłogę. Taką 'klatkę" kładliśmy na córkę kilka dobrych miesięcy, dopóki nie podrosła i przestała się w niej mieścic, ale wtedy też problem znikł.
                • eowen Re: Pytanie do mam śpiących z dziećmi 15.11.19, 21:05
                  Mój syn polazłby z tą klatką dalej big_grin W swoim, dużym łóżeczku, rozwalił stelaż, bo jak nauczył się chodzić, to uznał, że pora na skakanie, więc skakał i skakał, aż połamał drewienka big_grin
                  • magdamajak Re: Pytanie do mam śpiących z dziećmi 17.11.19, 19:53
                    Już widzę oczami wyobraźni, że u mnie byłoby to samo😆
                • amiralka Re: Pytanie do mam śpiących z dziećmi 16.11.19, 10:25
                  Tzn jak? Kladliscie to na duźe łóżko? Czy na podłoge? A jak sie budziła to nie wstawała i nie napychała na "klatkę"?
                  • szonik1 Re: Pytanie do mam śpiących z dziećmi 17.11.19, 22:19
                    Stawialismy na nasze lozko. obok niania elektroniczna. nie bylo opcji, zeby obudzila sie, a ja bym nie slyszala z drugiego pokoju. Jesli budzila sie, zdejmowalam klatke, ona lezala i plakala, dawalam mleko, zasypiala, nakladalam klatke i wychodzilam z pokoju.
                    • szonik1 Re: Pytanie do mam śpiących z dziećmi 17.11.19, 22:20
                      To byl typ: gdy sie budze, to leze i wolam mame, wzglednie siadam i wyglądam jak kupka nieszczescia.
                      • amiralka Re: Pytanie do mam śpiących z dziećmi 18.11.19, 11:26
                        Haha! Rozumiem, ja mam dzieci, jeszcze się nie obudziłem ale już lecę... więc ciężko mi býło t sobie wyobrazić.
                        • magdamajak Re: Pytanie do mam śpiących z dziećmi 19.11.19, 17:50
                          Haha, u mnie to samo!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka