Dodaj do ulubionych

jaki fotelik?

15.11.04, 09:47
Hej dziewczyny,
wiem, że ten temat przewijał się już na Forum parę razy, ale wiecie jak to
jest, wątek który mnie nie dotyczy nie jest czytany. Aż przyszedł moment,
kiedy swojemu 7 miesięcznemu dziecku trzeba kupić fotelik samochodowy. Byłam
wczoraj w dwóch sklepach w W-wie i wyszłam z nich z bólem głowy - tyle tego
jest. Nie chcę takiego za 100zł z hipermarketu, ale też nie droższy niż 500 -
600 zł. Napiszcie proszę co fotelik powinien mieć, i jaki macie i polecacie
(no i ile kosztował), dzięki, Dorota
Obserwuj wątek
    • pelka69 Re: jaki fotelik? 15.11.04, 10:51
      Hej
      Ja jeszcze czekam z tym zakupem. Mała ma 8 miesięcy i pierwszy fotelik
      kupowałam zaraz po urodzeniu.NIe siedzi jeszcze sama, tzn. na tyle stabilnie
      aby kupować jej fotelik w którym musiałaby już siedzieć.myślę , żeby poczekać
      jeszcze przynajmniej miesiąć. Wiem, że zakup fotelika to nie jest prosta
      sprawa, sama się zastanawiam czy będzie mi on służył tylko w samochodzie, ile
      ewentualnie będzie trwała najdłuższa jazda, czy kupować rozkładany, z
      dodatkowymi elementami czy pozostać na podstawowej wersjiwinkMOże jeszcze się
      wstrzymaj-no chyba że już dawno przekroczyłyście wagę tamtego albo już się nie
      mieścicie.Sama nie wiem-popytam w sklepiewink
    • margarettka Re: jaki fotelik? 15.11.04, 12:15
      My Kupilismy Chicco Zenith i jestesmy bardzo zadowoleni, a Ignacy najbardziej.
      Fotelik obszerny, wygodny, pieciopunktowe pasy, trzy stopnie regulacji
      nachylenia oparcia.
      • margarettka Re: jaki fotelik? 15.11.04, 12:17
        zapomnialam podac ceny...569 zl
    • azosiolek Re: jaki fotelik? 16.11.04, 09:29
      My mamy fotelik Maxi Cosi. Znalezlismy w Warszawie sklep, w ktorym mozna kupic
      wersje Priori XP za 690 zlotych (cena byla wyzsza, ale wytargowalismy), zwykle
      Priori bedzie na pewno tansze. Bralismy pod uwage wyniki crash-testow, szerokie
      oslony po bokach (fotelik jest "gleboki"), latwosc zapinania malucha w pasy (5-
      punktowe, mozna je dopasowac praktycznie jednym pociagnieciem) oraz dosc duza
      mozliwosc "kladzenia" fotelika, gdyby maluch chcial sie zdrzemnac (4 pozycje).
      Chicco nam odradzano, ze wzgledu na wyniki testow, ale znajomi maja i sobie
      chwala. Jest tez ponoc jakis fotelik, ktory mozna obracac o 90 stopni w bok,
      zeby latwo bylo wlozyc malucha przez drzwi, ale chyba nie jest powszechnie
      dostepny i trzeba go sprowadzac.
      • joannago Re: jaki fotelik? 17.11.04, 09:57
        My tez kupilismy Maxi Cosi Priori - jest wygodny dla synka i dla nas smile no ale
        przede wszystkim jest bezpieczny. Polecam. My mamy zwykły Priori cena około 550-
        600 zł.
        Pozdrawiam
        Joanna
    • kassia23 Re: jaki fotelik? 17.11.04, 10:13
      A czy koniecznie musi to być nowy fotelik? Może rozejrzałabys się np. na
      allegro, można tam kupić naprawdę fajny fotelik. Ja kupiłam używany Roamer King
      za 120 zl. z przesylka. Zwróć uwagę, czy fotelik ma odpowiednie, regulowane
      pasy, mozliwość regulacji oparcia
      • dorota751 Re: jaki fotelik? 17.11.04, 10:41
        Właśnie na allegro chcę kupić taki fotelik. Jest tam dużo foteli firmy
        RomerKing, ale nie znam jej. Rzucił mi sie w oczy taki Renolux'a (bo ładny),
        ale nie wiem co sądzą o nich mamy użytkujące je. Chciałam taki z zagłówkiem, a
        jest ich tam niewiele. Naprawdę mam dużą rozterkę sad a nie mogę dzidzi wozić na
        kolanach. Tak więc kolejne pytanie: z zagłówkiem czy bez? od 0-18 czy 9-18? To
        naprawdę trudna decyzja.
        Dorota
      • joannago Re: jaki fotelik? 17.11.04, 12:40
        kassia23 napisała:

> A czy koniecznie musi to być nowy fotelik? Może rozejrzałabys się np. na
        > allegro, można tam kupić naprawdę fajny fotelik. Ja kupiłam używany Roamer
        King

Zwroc prosze uwage, ze przy uzywanych fotelikach nie ma pewnosci, ze nie
        sa "powypadkowe" a tego niestety nigdy nie mozemy byc pewni do konca. Ja
        osobiscie jestem zwolenniczka nowych fotelikow bo tu chodzi o bezpieczenstwo
        dziecka. Ale na wozku czy krzeselku do karmienia mozna juz oszczedzic.
        No i mala uwaga do fotelika firmy Deltim - jest dosc waski i jak dziecko rosnie
        to sie niesprawdza a i zima w kombinezonie tez bylo ciasno(doswiadczenia mojej
        siostry).

Pozdrawiam
        Joanna
    • tynia3 Deltim? 17.11.04, 10:48
      Znalazłam w necie taki fotelik:

sklep.petit.pl/go/_info/?id=398

i sama zastanawiam się nad kupnem. Czy któraś mama może coś na jego temat
      powiedzieć?
      • dorota751 Re: Deltim? 17.11.04, 11:01
        skąd wiesz, że się przekręca wokół? Ja tam nie znalazłam takiej informacji, ale
        jeśli to prawda tojestem żywo zainteresowana takim sprzętem? Cena też przystępna
        Dorota
      • jura74 Re: Deltim? 17.11.04, 11:16
        Rozważaliśmy kupno takiego fotelika ale mamy kilka wątpliwości:
        1. Fotelik uniwersalny na 7 lat - czy materiały wytrzymają aż tyle czy za 2
        lata nie tzreba będzie go wymieniać na nowy?
        2. Jest dość wąski i czy nie będzie zbyt ciasny jak mały podrośnie - kiepskie
        trzymanie z boków
        3. W sklepie proponowano nam foteli firmy Ramatti, za zbliżoną cenę lecz nie
        jest on "do końca"
        4. W necie były pozytywne opinie o Concordach

Czy sa może użytkownicy tch fotelików coś dodadzą od siębie?

Będziemy wdzięczne
    • paulaula Re: jaki fotelik? 17.11.04, 12:16
      Strasznie się powtarzam , bo pisałam już kilka razy o moim foteliku, ale on
      naprawdę jest super, więc i teraz nie mogę się oprzeć. Renolux Twist'go.Ma
      oczywiście regulację wysokości pasów, regulację położenia fotelika, aż niemalże
      do kolebki, więc dla tych co śpią w podrózy idealny.Oczywiście wszystko ściąga
      się do prania, jest zagłówek, który mam na razie zdjęty, bo mojej 19
      miesięcznej córci daleko jeszcze do niego. No i najważniejsze, ma obrotowe
      siedzisko, więc bez gimnastykowania się, odwracasz fotelik do siebie, wkładasz
      dzieciaka, zapinasz i z powrotem odwracasz w kierunku jazdy. Nieprawdopodobne
      udogodnienie, to zadecydowało o moim zakupie. Normy bezpieczeństwa oczywiście
      porównywalne z innymi dobrymi fotelikami. Jest do 18 kg, kosztował 450zł.
      Naprawdę gorąco polecam
      • bozena771 Re: jaki fotelik? 17.11.04, 12:56
        Cieszę się, że paulaula napisałaś o tym foteliku bo coś takiego mnie
        intersowało. Tylko nie wiem gdzie można tali fotelik nabyć, w sklepach raczej
        są dostępne te bardziej popularne. Znalazłam linka gdzie ten fotelik jest
        pokazany www.bardum.no/default.asp?ArtID=1007
        Pozdrawiam,
        Bożena
    • tynia3 A może CHICCO MAX-3 S? 17.11.04, 13:08
      Cena:399zł.
      Pamiętam, że był polecany na forum. Jest reklamowany na ulotce w grudniowym
      numerze Dziecka.

pzdr
    • dorota751 Re: jaki fotelik? 17.11.04, 14:54
      www.akvatoris.pl/gdziekupic.htm
      ponieważ sprawa mnie bardzo zaciekawiła, to znalazłam jeszcze taki adres dla
      Renolux Twist, ale bez cen. Dzwoniłam do sklepów podanych na stronie - nie mają
      tego modelu. Jako ciekawostkę tylko podam, że np. zwykły renolux w W-wie
      kosztuje 320 zł. a w Mińsku Maz. 260 zł.
      Dorota
      PS: szukam dalej
      • krasulas Re: jaki fotelik? 17.11.04, 15:07
        Z Renoluxem to jest tak, że trzeba dopytywać o model. Na stronie producenta są
        wyszczególnione opcje Omega XL, Omega, Vega itd. Parę dni temu byłam w
        zabrzańskiej hurtownii i ceny kształtują się w przedziale ok.200-320zł. 320zł
        kosztuje model największy, najszerszy i ponoć najbezpieczniejszy z zagłówkiem
        itd. Faktycznie - wizualnie jest różnica. Stąd mogą być też cenowe różnice.
        Oglądałam też Maxi-Cosi Priori - i o dziwo nie polecano mi go za bardzo (dużo
        mniejsza regulacja siedziska do pozycji leżącej niż w Renoluxie, a cenowo nie
        jest aż tyle wart). Sama nie wiem już co robić - też jestem na etapie kupna dla
        mojej 9-miesięcznej Zuzi. Miałam okazję kupić M-C na Allegro za ponad 300zł,
        ale sprzątneli mi go spod nosa (fotelik był na Allegro może 20 minut), Renoluxy
        są stare, a część fotelików już podniszczona. Jest oferta babeczki z
        Częstochowy - cena chyba 280zł. Już zadałam jej pytanie która to wersja i
        czekam na info. Wiem tylko jedno - muszę wybrać bardzo dobrze. Już wtopiłam
        ciężkie pieniądze w fotelik PLAY - do wóżka Play i do domu super, ale montaż w
        samochodzie jest makabryczny (przynajmniej dla mniesmile) Także wszystkim
        kupującym - powodzenia.
      • krasulas Re: jaki fotelik? 17.11.04, 15:09
        Aha - zapomniałam dodać, że o Twist'a nie dopytywałam - a był. I żałuję - bo
        jest fajny (jest oferta na Allegro używanego za ok. 280zł).
    • dorota751 Re: jaki fotelik? 17.11.04, 15:52
      Renolux Twist u "wyłącznego" importera z Częstochowy kosztuje 395 zł - wysyłka
      Masterlinkiem na koszt nadawcy. www.akvatoris.pl
      Ja chyba się skuszę, ale poszukam jeszcze na allegro
      Dorota

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka